rbk23 11 Napisano 1 Lutego Interesują mnie 85-83 cale, dolby vision i hdr do filmów, okazyjnie granie na ps5. Sprzęt podpięty do ampli Marantza Cinema 40. A80L cz Bravia9 ? Ceny podobne i obydwa w rankingach nieźle sobie radzą. W który bardziej warto zainwestować ? a może jakaś alternatywa ? Samsung odpada, brak DV. Dosyć duże pieniądze, więc warto popytać może ktoś ma użytkuje albo miał styczność z tymi modelami? Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 745 Napisano 1 Lutego Wybór w sumie prosty, flagowiec to zawsze flagowiec. 80L to jednak oled średniej półki wiec … 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 708 Napisano 1 Lutego https://www.rtings.com/tv/tools/compare/sony-bravia-9-qled-vs-sony-a80l-a80cl-oled/53321/39010 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rbk23 11 Napisano 1 Lutego 54 minuty temu, Xisiek napisał: Wybór w sumie prosty, flagowiec to zawsze flagowiec. 80L to jednak oled średniej półki wiec … Czyli oled ze średniej półki nie dorówna mini ledowi z wysokiej półki? Znajomy twierdzi, że oled to oled aby nie bawić się w mini ledy. Mówiłem, że ten mini led to topka ale on twierdzi, że oled to zawsze będzie oled. Cena jest podobna dlatego się tak postanowiłem zapytać skoro te oledy takie dobre są. Dzięki za odp. 6 minut temu, klaus71 napisał: https://www.rtings.com/tv/tools/compare/sony-bravia-9-qled-vs-sony-a80l-a80cl-oled/53321/39010 Przyznam szczerze, że wszystkie wartości pokazane na tej stronie są bardzo zbliżone do siebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Groszek 580 Napisano 1 Lutego Godzinę temu, rbk23 napisał: Znajomy twierdzi, że oled to oled aby nie bawić się w mini ledy. Mówiłem, że ten mini led to topka ale on twierdzi, że oled to zawsze będzie oled. Jeśli chodzi o jakość obrazu uważam podobnie. Zerknij na ten test, na zacnej stronie. Sony Bravia 9 (XR90) - test Nie wszędzie Bravia 9 jest tak obcmokana, jak w teście na HDTV Polska Możesz sobie łatwo porównać do przetestowanych na tej stronie oledów. Tu już nie jest tak różowo. Generalizując i mówiąc wprost jeżeli chodzi o jakość obrazu dostaje od oledów łomot. W oledzie każdy pixel wygasza się, nie strefy (jak w mini ledzie). I choćby były tych stref tysiące, czy dziesiątki tysięcy, to nigdy nie będą tak dokładne jak w oledzie (oled ma tyle stref wygaszania ile pixeli, ponad 8mln w 4K). W podświetleniu strefowym zawsze będzie większy, czy mniejszy efekt halo, nie tak dokładny efekt hdr, nie perfekcyjny/precyzyjny kontrast, itp. A wszelka walka/maskowanie tych niedoskonałości powoduje inne problemy i często odbywa się kosztem kompromisu, czy pogorszeniem innych aspektów obrazu. Więc powiem jak Twój znajomy - "oled to zawsze będzie oled". Być może wady technologi Mini LED nie będą Ci przeszkadzały, lub będą dla Ciebie pomijalne. Ważniejsza będzie duża jasność, bo oglądasz w mega jasnym salonie, lub premium jakość wykonania tv, wyższa jasność w hdr, czy brak ryzyka potencjalnego wypalenia. Do tego oglądający siadają na wprost tv, więc spadek jakości obrazu pod kątem jest dla Ciebie nieistotny. Tu już trzeba dobrać technologię pod swoje warunki/treści/upodobania. Bravia 9 to bardzo udany i świetny Mini LED. P.S. Odpowiadając wprost na Twoje pytanie dokonałbym alternatywnego wyboru, czyli wybrałbym oleda LG G4 83", lub jeśli nie masz tyle przeznaczone na tv to LG C4 83" zapomniał o temacie i cieszył się świetnym obrazem 3 2 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rbk23 11 Napisano 1 Lutego 48 minut temu, Groszek napisał: Jeśli chodzi o jakość obrazu uważam podobnie. Zerknij na ten test, na zacnej stronie. Sony Bravia 9 (XR90) - test Nie wszędzie Bravia 9 jest tak obcmokana, jak w teście na HDTV Polska Możesz sobie łatwo porównać do przetestowanych na tej stronie oledów. Tu już nie jest tak różowo. Generalizując i mówiąc wprost jeżeli chodzi o jakość obrazu dostaje od oledów łomot. W oledzie każdy pixel wygasza się, nie strefy (jak w mini ledzie). I choćby były tych stref tysiące, czy dziesiątki tysięcy, to nigdy nie będą tak dokładne jak w oledzie (oled ma tyle stref wygaszania ile pixeli, ponad 8mln w 4K). W podświetleniu strefowym zawsze będzie większy, czy mniejszy efekt halo, nie tak dokładny efekt hdr, nie perfekcyjny/precyzyjny kontrast, itp. A wszelka walka/maskowanie tych niedoskonałości powoduje inne problemy i często odbywa się kosztem kompromisu, czy pogorszeniem innych aspektów obrazu. Więc powiem jak Twój znajomy - "oled to zawsze będzie oled". Być może wady technologi Mini LED nie będą Ci przeszkadzały, lub będą dla Ciebie pomijalne. Ważniejsza będzie duża jasność, bo oglądasz w mega jasnym salonie, lub premium jakość wykonania tv, wyższa jasność w hdr, czy brak ryzyka potencjalnego wypalenia. Do tego oglądający siadają na wprost tv, więc spadek jakości obrazu pod kątem jest dla Ciebie nieistotny. Tu już trzeba dobrać technologię pod swoje warunki/treści/upodobania. Bravia 9 to bardzo udany i świetny Mini LED. P.S. Odpowiadając wprost na Twoje pytanie dokonałbym alternatywnego wyboru, czyli wybrałbym oleda LG G4 83", lub jeśli nie masz tyle przeznaczone na tv to LG C4 83" zapomniał o temacie i cieszył się świetnym obrazem Hej dziękuje za tak obszerną odpowiedź. Jest jeszcze jedna sprawa, czasami kupuję rzeczy np które mają 2 lata. Chodzi mi o to że np są sprawdzone tzn . po jakiś 2ch latach wychodzą wady albo jakieś objawy itp itd Dlatego zwróciłem uwagę na A80L ma już prawie 2 lata więc jakby jakieś większe wady wyszły to by już ktoś o tym pisał. Jeśli chodzi o Bravię 9 i o awaryjnośc sądzicie że za rok dwa mogą też się ujawnić jakieś problemy ? Chodzi mi ogółem o awaryjnośc i wady. Które modele pod tym względem są najbezpieczniejsze ? Bym chciał kupić sprzęt i na 10 lat mieć spokój wiem że czasami to loteria ale czy w ogóle jest jakaś firma która może zaoferować bezawaryjność ? Oled da mi na 10 lat spokój czy może jednak mini led ? LG C4 83 ? a przyznam szczerze że nie słyszałem o tym modelu, o G4 tak bo to podobno topka oledów, ale budżet mam do 20tys. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 708 Napisano 1 Lutego (edytowane) 22 minuty temu, rbk23 napisał: Dlatego zwróciłem uwagę na A80L ma już prawie 2 lata więc jakby jakieś większe wady wyszły to by już ktoś o tym pisał. Jeśli chodzi o Bravię 9 i o awaryjnośc sądzicie że za rok dwa mogą też się ujawnić jakieś problemy ? Chodzi mi ogółem o awaryjnośc i wady. Które modele pod tym względem są najbezpieczniejsze ? Bym chciał kupić sprzęt i na 10 lat mieć spokój wiem że czasami to loteria ale czy w ogóle jest jakaś firma która może zaoferować bezawaryjność ? Oled da mi na 10 lat spokój czy może jednak mini led ? przede wszystkim oled'a możesz wypalić oglądając programy informacyjne. ja z tego powodu niestety nie mam oled'a w głównym pokoju. lekko 'nadpalonego' oleda używam do konsoli. i też uważam że do oled'a żaden LCD nie ma podejścia w jakości obrazu. a ile wytrzyma? to loteria - każdy z nich może paść po 3 latach lub wytrzymać 12. choć skoro to sony to większe szanse są na dłuższy okres. ale sh.t happens Edytowane 1 Lutego przez klaus71 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rbk23 11 Napisano 1 Lutego Dzięki za kilka odpowiedzi aktualne wnioski: - Bravia 9 to flagowiec więc brać flagowca. - alternatywa LG C4 83 (OLED) Oled lepsza jakośc obrazu - brać OLED'a bo jakoś obrazu zdecydowanie lepsza Oled to Oled. - Sony sprawdzona firma, więc parę lat wytrzyma. Można powiedzieć Oled górą czyli wracając do początku mojego tematu Sony A80L (2 lata więc wady jakie miały być to już wyszły no i to Oled) lub alternatywa LG C4 83 (Oled) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 745 Napisano 2 Lutego (edytowane) 12 godzin temu, rbk23 napisał: Dzięki za kilka odpowiedzi aktualne wnioski: - Bravia 9 to flagowiec więc brać flagowca. - alternatywa LG C4 83 (OLED) Oled lepsza jakośc obrazu - brać OLED'a bo jakoś obrazu zdecydowanie lepsza Oled to Oled. - Sony sprawdzona firma, więc parę lat wytrzyma. Można powiedzieć Oled górą czyli wracając do początku mojego tematu Sony A80L (2 lata więc wady jakie miały być to już wyszły no i to Oled) lub alternatywa LG C4 83 (Oled) Nie do końca. Stwierdzenie, ze oled daje najlepszy obraz, to jest największy mit (żeby nie powiedzieć mocniej) jaki od lat był pompowany w sieci. Tam jest gwiazdka, o której nikt praktycznie nie pamięta - przy najwyższej jakości sygnale i w zaciemnionym pomieszczeniu. Bez tej gwiazdki jest to po prostu mijanie sie z faktami. Tv zdecydowanie bardziej uniwersalnym, ale koniecznie oglądanym na wprost/pod małym katem,jest solidny/drogi lcd i nie bez kozery właśnie taki panel wylądował w szczytowym modelu Sony. Nie ma tv idealnych i tak samo jest tu, ale stawienie z automatu oleda na piedestale jest mylne/obarczone błędem. 👍 Osobiscie zawsze proponuje zakup 2 sztuk i wybranie sobie własnym okiem w domowym zaciszu. Niektórzy jak odpalają na nowozakupionym oledzie zwykła tv, po naogladaniu się dem w sklepie, myślą ze kupili uszkodzony tv, a on jest w100% sprawny i po prostu daje taki kichowaty obraz na gorszym sygnale 🥳 Edytowane 2 Lutego przez Xisiek 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rbk23 11 Napisano 2 Lutego 55 minut temu, Xisiek napisał: Nie do końca. Stwierdzenie, ze oled daje najlepszy obraz, to jest największy mit (żeby nie powiedzieć mocniej) jaki od lat był pompowany w sieci. Tam jest gwiazdka, o której nikt praktycznie nie pamięta - przy najwyższej jakości sygnale i w zaciemnionym pomieszczeniu. Bez tej gwiazdki jest to po prostu mijanie sie z faktami. Tv zdecydowanie bardziej uniwersalnym, ale koniecznie oglądanym na wprost/pod małym katem,jest solidny/drogi lcd i nie bez kozery właśnie taki panel wylądował w szczytowym modelu Sony. Nie ma tv idealnych i tak samo jest tu, ale stawienie z automatu oleda na piedestale jest mylne/obarczone błędem. 👍 Osobiscie zawsze proponuje zakup 2 sztuk i wybranie sobie własnym okiem w domowym zaciszu. Niektórzy jak odpalają na nowozakupionym oledzie zwykła tv, po naogladaniu się dem w sklepie, myślą ze kupili uszkodzony tv, a on jest w100% sprawny i po prostu daje taki kichowaty obraz na gorszym sygnale 🥳 Będę oglądał na wprost. Wychodzi na to że Bravia 9 jest tv bardziej uniwersalnym. Z ciekawości zapytam czy miałeś styczność z którymś z tych telewizorów które mnie interesują ? Jest w ogóle gdzieś w PL możliwa opcja wypożyczenia telewizora do testów np na 2tygodnie ? Jest u nas coś takiego możliwe ? Czy tylko kupno i ewentualnie zwrot do 2ch tygodni ? już nie mówię o 85 czy 83 calach, ale model który mnie interesuje np w 55calach wypożyczyć i przetestować parę dni ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazar 391 Napisano 2 Lutego Jeśli ktoś pisze, że oled tylko w zaciemnionym pokoju daje rade to kłamca pierwszej wody. A wciskanie wszędzie i na siłę LCD, deprecjonując oled to nieśmieszny żart. 2 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 708 Napisano 2 Lutego 5 godzin temu, Xisiek napisał: Niektórzy jak odpalają na nowozakupionym oledzie zwykła tv, po naogladaniu się dem w sklepie, myślą ze kupili uszkodzony tv, a on jest w100% sprawny i po prostu daje taki kichowaty obraz na gorszym sygnale 🥳 ja tak miałem jak postawiłem lcd obok 5 letniego oled - byłem w szoku że topowy samsung może tak odstawać od oleda z 2016 4 godziny temu, rbk23 napisał: Będę oglądał na wprost. Wychodzi na to że Bravia 9 jest tv bardziej uniwersalnym. tak jest poza tym oled nie lubi gdy słońce pada bezpośrednio na matrycę 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rbk23 11 Napisano 2 Lutego (edytowane) 8 godzin temu, qazar napisał: Jeśli ktoś pisze, że oled tylko w zaciemnionym pokoju daje rade to kłamca pierwszej wody. A wciskanie wszędzie i na siłę LCD, deprecjonując oled to nieśmieszny żart. Hmmm to ja zadam inne przewrotne pytanie czy jest tutaj wśród komentujących osoba, której bardziej spodobał się jakiś Mini Led niż Oled ? i co sądzicie o wyżej wspomnianym C4 ? jak wypada względem A80L i Bravia9 ? Bo widzę, że cenowo prezentuje się najlepiej. Edytowane 2 Lutego przez rbk23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazar 391 Napisano 3 Lutego Ale jak może się podobać mini-led vs. oled? Skoro bravia 9 przegrywa nawet w hdr z G4 czy S95D. W wysokiej jakości TV nie chodzi ile dostaniesz nitów w oko, ale właśnie kwestie przejśc tonalnych, kontrastu, detalach w ciemnych scenach i bliskich czerni. Taki serial silos na bravi 9 wygląda jak [beeep]... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rbk23 11 Napisano 3 Lutego 1 godzinę temu, qazar napisał: Ale jak może się podobać mini-led vs. oled? Skoro bravia 9 przegrywa nawet w hdr z G4 czy S95D. W wysokiej jakości TV nie chodzi ile dostaniesz nitów w oko, ale właśnie kwestie przejśc tonalnych, kontrastu, detalach w ciemnych scenach i bliskich czerni. Taki serial silos na bravi 9 wygląda jak [beeep]... Tak odnośnie Sony, słyszałem coś takiego, że Sony nie wydało nowego aktualnie nowego rewelacyjnego Oleda(8 raczej ma słabe notowania), dlatego cały marketing poszedł właśnie w Bravię 9. i dlatego jest wszędzie reklamowana nagłaśniana etc. Dziwi mnie też dalsze produkowanie i sprzedawanie przez nich modelu X90L, który wypada gorzej od 9, ale może tu chodzi o kwestię ceny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazar 391 Napisano 3 Lutego Wydaje mi się, że sony porzuci QD-OLED i czeka na wejście tandem RGB oled. Dlatego osobiście wstrzymałbym się jeszcze 2-3 miesiące i poczekał na pierwsze recenzje G5. Dla mnie Bravia 8 to produkt, który może walczyć z LG czy Panasonic tylko w kwestii lepszych przejść tonalnych a to trochę za mało i jeszcze przy tej cenie? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Groszek 580 Napisano 3 Lutego Godzinę temu, rbk23 napisał: Tak odnośnie Sony, słyszałem coś takiego, że Sony nie wydało nowego aktualnie nowego rewelacyjnego Oleda Sony nie śpieszy się z wymianą swoich topowych oledów. Tak było z A90J i tak jest z wydanym w 2023r A95L, ten QD-OLED to ciągle ścisła topka wśród ekranów (jakość obrazu/hdr) 28 minut temu, qazar napisał: Dla mnie Bravia 8 to produkt, który może walczyć z LG czy Panasonic tylko w kwestii lepszych przejść tonalnych a to trochę za mało i jeszcze przy tej cenie? Niestety zrąbali ten aspekt w Bravi 8. Jest słabiutko w tym temacie - gorzej niż w LG i Panasonic, ale lepiej niż w Philipsie 909. Jak zobaczyłem przejścia w oled Philips 909, to oczom nie wierzyłem. 28 minut temu, qazar napisał: Wydaje mi się, że sony porzuci QD-OLED i czeka na wejście tandem RGB oled. Dlatego osobiście wstrzymałbym się jeszcze 2-3 miesiące i poczekał na pierwsze recenzje G5 Dokładnie p,s. Tylko, że @rbk23 ma budżet na tv, a z G5 pewnie tanio nie będzie (z C5 na poczatku pewnie też). No i 2-4 miesiące czekania jak chce się nowy tv i kasa pali w dłonie to męka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rbk23 11 Napisano 3 Lutego 17 minut temu, Groszek napisał: Sony nie śpieszy się z wymianą swoich topowych oledów. Tak było z A90J i tak jest z wydanym w 2023r A95L, ten QD-OLED to ciągle ścisła topka wśród ekranów (jakość obrazu/hdr) Niestety zrąbali ten aspekt w Bravi 8. Jest słabiutko w tym temacie - gorzej niż w LG i Panasonic, ale lepiej niż w Philipsie 909. Jak zobaczyłem przejścia w oled Philips 909, to oczom nie wierzyłem. Dokładnie p,s. Tylko, że @rbk23 ma budżet na tv, a z G5 pewnie tanio nie będzie (z C5 na poczatku pewnie też). No i 2-4 miesiące czekania jak chce się nowy tv i kasa pali w dłonie to męka Taka anegdotka z mojej strony. Pamiętam będąc w wakacje w jednym z zagranicznych sklepów rtv zajrzałem aby pooglądać sobie tv i największe wrażenie zrobił na mnie LG G4 obraz był przepiękny, nawet osoba która mi towarzyszyła też to stwierdziła a mijaliśmy Hisense i Sony obok i nawet na nie nie zwróciliśmy na nie uwagi i z tego co pamiętam była to chyba nawet Bravia 9, a tylko w LG G4 obraz prezentował się wspaniale. Wróciłem po wakacjach do kraju aby sprawdzić u nas ten tv, lecz cena niestety troszkę za wysoka jak na mój budżet. Sklep był wielki i tylko ten jeden TV pamiętam zrobił na nas wrażenie. Gdyby cena spadła poniżej 20 to pewnie bym go brał na celownik. Oczywiście mam na myśli 83cale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 745 Napisano 3 Lutego 22 godziny temu, klaus71 napisał: ja tak miałem jak postawiłem lcd obok 5 letniego oled - byłem w szoku że topowy samsung może tak odstawać od oleda z 2016 tak jest poza tym oled nie lubi gdy słońce pada bezpośrednio na matrycę Generalnie podobne doświadczenie, już nie pamietam dokładnie jaki to był model, ale szczyt oferty Szajsunga, wyżej było tylko excellence line, panel ADS i strefowe podświetlenie na tak żenujacym poziomie, ze aż nie do uwierzenia. Oddałem go piorunem do sklepu. 1 godzinę temu, rbk23 napisał: Taka anegdotka z mojej strony. Pamiętam będąc w wakacje w jednym z zagranicznych sklepów rtv zajrzałem aby pooglądać sobie tv i największe wrażenie zrobił na mnie LG G4 obraz był przepiękny, nawet osoba która mi towarzyszyła też to stwierdziła a mijaliśmy Hisense i Sony obok i nawet na nie nie zwróciliśmy na nie uwagi. Tak to w sklepie wyglada, G4 jest mocno jasny i przy dobrym materiale demo robi znakomite wrażenie. 👍 4 godziny temu, qazar napisał: Ale jak może się podobać mini-led vs. oled? Skoro bravia 9 przegrywa nawet w hdr z G4 czy S95D. W wysokiej jakości TV nie chodzi ile dostaniesz nitów w oko, ale właśnie kwestie przejśc tonalnych, kontrastu, detalach w ciemnych scenach i bliskich czerni. Taki serial silos na bravi 9 wygląda jak [beeep]... To chyba inne wnisoki z tych samych testów wyciągamy, bo ja słyszę cała masę narzekań na problemy w wysokich oledach. Poza tym uważam, ze akurat w HDR dokładnie i przede wszystkim chodzi o wysoka jasność a reszta (tez ważna) jest potem. Natomiast przypomnij proszę ile generują jasności na maxa oledy na pełnym ekranie? W dniu 2.02.2025 o 13:50, qazar napisał: Jeśli ktoś pisze, że oled tylko w zaciemnionym pokoju daje rade to kłamca pierwszej wody. A wciskanie wszędzie i na siłę LCD, deprecjonując oled to nieśmieszny żart. Jak się chłopie nie znasz i przepisujesz internet a twoja wiedza wynika z giercowania to już kiedyś cię prosiłem, nie obrażaj innych co są dwa razy starsi i naprawdę trochę sprzętu w życiu przewalili. Pisząca takie bzdety, ze oled i tylko oled wszędzie i pod każdym katem piszesz po prostu bajki. Poza tym bądź precyzyjny, „daje rade” to najbardziej nieostre i wyświechtane stwierdzenie powszechne w necie aby maskować wady wszelakiej maści produktów. W dniu 2.02.2025 o 13:06, rbk23 napisał: Będę oglądał na wprost. Wychodzi na to że Bravia 9 jest tv bardziej uniwersalnym. Z ciekawości zapytam czy miałeś styczność z którymś z tych telewizorów które mnie interesują ? Jest w ogóle gdzieś w PL możliwa opcja wypożyczenia telewizora do testów np na 2tygodnie ? Jest u nas coś takiego możliwe ? Czy tylko kupno i ewentualnie zwrot do 2ch tygodni ? już nie mówię o 85 czy 83 calach, ale model który mnie interesuje np w 55calach wypożyczyć i przetestować parę dni ? Zdecydowanie bardziej uniwersalnym i naprawdę o ogromnym potencjale. 14 dni na zwrot bez podania przyczyny. Możesz zerknąć na test x-kom geeks czy jakos tak chyba go mieli. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rbk23 11 Napisano 3 Lutego 5 godzin temu, Xisiek napisał: Zdecydowanie bardziej uniwersalnym i naprawdę o ogromnym potencjale. 14 dni na zwrot bez podania przyczyny. Możesz zerknąć na test x-kom geeks czy jakos tak chyba go mieli. Widziałem ich recenzję ciekawa jest wielkie dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach