ludwik123 1 Napisano 4 Stycznia Co byście polecili - czy lepiej kupić większego 65" Neo Leda QE65QN85D (cena 3999 pln) lub Qleda QE65Q80D (cena 3300 pln) czy też lekko oszukanego i mniejszego 55" OLEDA tj. QE55S90D (cena 4274 pln). Pisze "oszukanego" bo jedynie 65" w serii S90D ma matrycę QD-OLED a mniejszy 55" ma W-OLED. Nie mniej gdyby nie fakt iż dużo oglądam a dokładniej słucham programów informacyjnych z paskami (pracuje w salonie i obok gada do nie TV) to bym brał mniejszego W-OLEDA czy nawet 65" QD-OLEDA. Ale boję się dużego efektu "wypalania a że TV potrafi być włączony nawet 8h dziennie to ten efekt może szybko być uciążliwy. Telewizora używam w 70% programy informacyjne, 10% oglądam filmy z kablówki tj. na światłowodzie (Orange), 10% filmy ze streamingu i 10% gram na konsoli PS5 - i właśnie zbyt mało czytelne napisy podczas gry na konsoli spowodowały że chcę wymienić TV (obecnie 15 letni Philips 42PFL7404). Innymi słowy nie jestem "wytrawnym" widzem i obraz zapewne w każdej wersji wspomnianych TV będzie dla mnie super wyglądał. Miałby być to TV do codziennego użytkowania. Oglądam z odległości 2,2 metra więc nie wiem czy 65" nie będzie za duży (mniejszy Neo Led 55" jest już w cenie 3100 pln)? Nie chcę wydawać więcej jak 5 tys pln choć 65" QD-OLED (cena 5777 pln za QE65S90D) może bym i kupił gdyby nie wypalanie matrycy. Podsumowując rozważam rozmiar 55 i 65 cali i modele: QE65Q80D (Qled) - cena 3300 pln QE65QN85D (Neo Led; mini Led) - cena 4000 pln QE65S90D (QD-OLED) - cena 5800 pln QE55QN85D (Neo Led) - cena 3100 pln QE55S90D (W-OLED) - cena 4300 pln Coś ktoś podpowie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 602 Napisano 4 Stycznia (edytowane) Witam. Napisałeś że 70% czasu pracy telewizora to programy informacyjne.Niestety największe zagrożenie wypaleniem grafiki ekranowej pochodzi z kanałów informacyjnych i telewizji śniadaniowej, czyli np dzień dobry tvn, pytanie na śniadanie, itp..70% czasu pracy telewizora na kanały informacyjne to bardzo dużo.Wypalenie pasków informacyjnych w telewizorze OLED będzie na pewno .Informuje o tym każdy producent telewizora OLED. CYTAT Z INSTRUKCJI TELEWIZORA OLED LG Ze względu na charakterystykę materiałów organicznych wykorzystywanych do uzyskiwania wysokiej jakości obrazu, w przypadku wyświetlaczy OLED zasadniczo występuje efekt utrwalenia (wypalenia) obrazu, który może przybierać formę trwałą. Zjawisko to dotyczy wszystkich paneli OLED, a obecny rozwój technologii nie pozwala całkowicie się przed nim uchronić. Wyświetlanie tego samego obrazu przez dłuższy czas albo wielokrotne wyświetlanie tego samego obrazu może prowadzić do utrwalenia obrazu na ekranie — jest to typowe zjawisko z uwagi na charakterystykę paneli OLED. Obrazy mogące spowodować utrwalenie obrazu • Obrazy z czarnymi obszarami na górze i dole lub po lewej i prawej stronie ekranu. • Obrazy o współczynniku proporcji wynoszącym 4:3 albo 21:9. • Obrazy nieruchome wyświetlane przez dłuższy czas, np. numer kanału, logo stacji telewizyjnej, ikona konsoli do gier, menu dekodera itp. Do oglądania kanałów informacyjnych proponuje kupić LCD. https://www.tvtest.pl/dowody-na-wypalanie-sie-oledow/ https://ithardware.pl/aktualnosci/zemsta_jest_slodka_lg_display_przekonuje_ze_oled_y_samsunga_sa_bardziej_podatne_na_wypalanie-26111.html Mam telewizor OLED ale kanałów informacyjnych nie oglądam.Informacje są w internecie.Nie oglądam też telewizji śniadaniowej ale oglądam filmy z Netflixa, kanały z półprzezroczystym logo czyli np ANTENA.HD, ViDoc.TV,TVP 1, POLSAT , tvn 7,ALE KINO, 13 ULICA , BBC EARTH i wiele ,wiele innych.Na większości kanałów telewizyjnych jest półprzezroczyste logo.Jeśli nie ma to można wysłać wiadomość w sprawie logo do stacji telewizyjnej. Mam telewizor OLED Panasonic .Telewizor działa od 5 lat bez usterki ,nie ma śladu wypaleń ale o telewizor trzeba dbać. Moja pasja to telewizory. Jeśli ktoś nie dba o telewizor OLED i bardzo często ogląda kanały to efekt będzie taki jak na zdjęciu niżej.Wypalone paski graficzne i logo z kanału tvn 24 i tvn - program dzień dobry tvn.Widoczne tez wypalenie komunikatu...na żywo.Na kanale tvn 24 komunikat na żywo jest bardzo jaskrawy jak nieprzezroczyste oznaczenie wiekowe. Zwolniłbym natychmiast osobę która jest odpowiedzialna za grafikę ekranową w tej stacji.Dobrze że koniec tvn jest bliski. Podobne zwolnienie w tvp i republika bo oprawa graficzna kanałów informacyjnych niszczy telewizory. Kanały informacyjne kopiują rozwiązania jeden od drugiego.Brak na tych kanałach zmian na lepsze. Na lepsze , czyli likwidacje pasków informacyjnych.Najlepiej zrezygnować z nadawania logo.To przeżytek.Na wielu zagranicznych kanałach nie ma logo i niepotrzebnych oznaczeń wiekowych. EDYCJA Jeśli ktoś nie dba o telewizor OLED i bardzo często ogląda kanały informacyjne to efekt będzie taki jak na zdjęciu wyżej.Wypalone paski graficzne i logo z kanału tvn 24 i tvn - program dzień dobry tvn.Widoczne tez wypalenie komunikatu...na żywo.Na kanale tvn 24 komunikat na żywo jest bardzo jaskrawy jak nieprzezroczyste oznaczenie wiekowe. Na forum jest test samsunga model qn85d.Po jakimś czasie każdy rozmiar ekranu telewizora jest zbyt mały. 65 cali to nie będzie zbyt duży ekran,Mam 55 calowy telewizor OLED PANASONIC. https://hdtvpolska.com/telewizor-samsung-qn85d-neo-qled-mini-led-test-recenzja-opinie-gdzie-kupic-cena/ Edytowane 4 Stycznia przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ludwik123 1 Napisano 4 Stycznia Jednym słowem pozostają Qled i NeoLed: QE65Q80D (Qled) - cena 3300 pln QE65QN85D (Neo Led; mini Led) - cena 4000 pln Pytanie czy przy moim zastosowaniu jest jakikolwiek sens doplacać do mini Leda ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ludwik123 1 Napisano 5 Stycznia A może wziąć Qleda plus profesjonalną kalibrację? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 602 Napisano 5 Stycznia (edytowane) Zamiast samsunga proponuje Panasonica. w93a,Telewizor kupisz w oficjalnym sklepie Panasonica. https://pl.panasonic.com/panasonic-tv-55w93a-telewizor-full-array-led-4k-hdr-z-innowacyjnym-systemem-premium-fire-tv-55-dvb-t2-hevc-hcx-pro-ai-mk-ii-dolby-atmos-auto-ai/ Panasonic nie psuje się tak często jak samsung. W93A ma dobre wyniki w niemieckim tescie.Zdecydowanie polecam.W93A to telewizor z wysokim kontrastem https://www.computerbild.de/artikel/avf-Tests-Fernseher-W93A-W90A-55W93A-review-39043533.html Panasonic W93A to telewizor z panelem QLED Edytowane 5 Stycznia przez grundig 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ludwik123 1 Napisano 5 Stycznia Wybór padł już na Samsunga i chyba będzie to QE65Q80D (Qled) w cenie 3300 pln. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach