DalejLama 21 Napisano 25 Listopada 2024 (edytowane) Cześć W końcu po iluś tam latach kupiłem nowy tv Oled Samsunga S85D 55". Przywieźli, wnieśli, wyciągnęli z pudła, podłączyłem, pstryknąłem fajnym pilotem i moje oczy zalał niezwykle statyczny, przepiękny obraz. Ulga po prostu dla oczu. Od razu chciałem włączyć "Avatar-a" ... co kupię jakiś fajny tv np. dla mojej mamy to od razu włączam Awatara - film. Pomyślałem sobie i tym razem, "ale "Avatar" to będzie na nim WYGLĄDAŁ ... !!! Niestety, telewizorro działał tylko jeden dzień. Następnego dnia przed popołudniem, obraz wyłączył się. Byłem w kuchni, więc pomyślałem, że to pewnie strefa ruchomego eco ruchu dla wbudowanych w nim czujników, albo jakaś konserwacja pikseli ... Od czasu, gdy obraz wyłączył się samoistnie nie byłem w stanie go włączyć. Kilka godzin ciągłego klikania pilotem on/off, metr od tv, dało efekt kilkukrotnego włączenia się telewizora po czym, znowu się on wyłączał. Zadzwoniłem na infolinię Samsunga i o dziwo, okazało się, że jest jeszcze włącznik fizyczny. Bez tego telefonu, nigdy bym go nie znalazł. Przeprowadziliśmy test online, tzn. miły Pan z serwisu udzielał mi wskazówek a ja z oddaniem, wykonywałem jego polecenia. Rozumiem, że sprzęt może mieć wadę fabryczną i do tej pory, nic mi się z Samsunga nie zepsuło. Bardzo lubię tą firmę i mam jeszcze, jego starą oraz nadal działającą plazmę HD Ready w garażu. Okazało się, że jednak jest problem z zasilaniem, gdyż dioda migała na czerwono trzema sygnałami a obraz nie pojawiał się. Zauważyłem też podobny komentarz pod Samsungiem S95D. Na plakietce S85D widnieje kraj produkcji lub składania: Slovakia. Pan serwisant online stwierdził, że ewidentnie problem z zasilaniem. Może być to drobiazg, ale też i uszkodzona płyta główna. Gdyby to stało się po okresie 14 dni to pozostałby serwis a plusem jest to, że za nic w Samsungu się nie płaci. Natomiast sam serwis, zawsze stara się naprawić szybko po przez wymianę gotowych modułów u klienta w domu. Zrobiłem zwrot do sklepu i właśnie czekam na kuriera. Chciałbym jednak coś kupić, bo na obecnym telewizorze Sony 60 Hz bolą mnie po prostu oczy - i to coraz bardziej. Ten Samsung miał 100 / 120 Hz i różnica w uderzeniu po oczach to po prostu PRZEPAŚĆ. Obraz na tym Samsungu był niezwykle KOJĄCY, aż nie mogłem uwierzyć, że tak komfortowo można oglądać i patrzeć na TAK duży panel. Byłem w szoku. Jeszcze napiszę o tym Sony ... kupiłem go 6 - 7 lat temu, może osiem. Przez pierwsze 22 miesiące, byłem bardzo zadowolony. Zepsuł się, gdy mijał 22 miesiąc do końca gwarancji. Nagle pojawiły się czerwono jakieś tam pasy i to był jego koniec. Serwis miał mi wymienić na fabrycznie nowy, ale serwisant przywiózł mi inny, który działał, ale też miał jakieś tam pasy. Na tym drugim, czerń nie była już czarna a jego odświeżanie to 60 Hz. Mowa o Sony KDL805 50" - chyba. Na szczęście działa do tej pory, ale korzystanie z niego to prawdziwa MĘKA dla oczu. Telewizora używam głównie do pracy i jest on dla mnie wyświetlaczem - monitorem przede wszystkim a później dopiero telewizorem. Odświeżanie sprawdzam w oprogramowaniu karty graficznej. Sony ma jak byk 60 Hz i takie też mam wzrokowe odczucia ... chociaż, może być mniej i coś tam może się nie tak wyświetlać, i stąd właśnie tak męczy oczy. Trudno powiedzieć. Nadal jednak działa i może nie jest ok., ale nadal mam działający wyświetlacz. Moja prośba to pytanie, CO KUPIĆ ??? Rozważam jakiś dobry LCD lub Oled 55" w granicach ok. + - 5 000 zł. Moją uwagę w obszarach Oled, przyciąga Philips, Samsung S90D lub Panasonic. Na pewno nie kupię LG. Jeśli chodzi o LCD to rozważam podobnie Xiaomi, Samsung, Panasonic, Philips. Pracuję dużo na plikach tekstowych i właśnie tło edytorów daje mi się najbardziej we znaki. Jeszcze dopytam z ciekawości, jak rozpoznać, czy telewizor jest fabrycznie nowy, bez przebiegu np. sklepowego? Nie obawiam się tutaj podmian, bo sklep w którym go kupiłem, takie tv sprzedaje, jako przecenione. Bardziej chodzi mi po głowie sytuacja, gdy dystrybutor marki wypuszcza w obieg jaką partię telewizorów np. naprawianych lub po zwrotach. Ps. Wybaczcie długi tekst, ale piszę szybko i czcionka leci, jak czas na dobrym seansie, czyli również szybko. Edytowane 25 Listopada 2024 przez DalejLama 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eleonor 308 Napisano 25 Listopada 2024 Pomimo tego że wyraźnie napisałeś że nie kupisz LG - ja szczerze polecam Kup LG OLED55C45LA będziesz miał super tv i spokój - no chyba że jesteś z tych co potrafią Oleda wypalić 2 1 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiojaworzno 160 Napisano 25 Listopada 2024 za niecałe 4200 można jeszcze nabyć na allegro 55C41. Niby nie na nasz rynek, ale sprzedającym jest allegro, więc powinno być ok w razie czego . Pozostało jeszcze na tą chwile 171 sztukhttps://allegro.pl/oferta/telewizor-55-cali-oled-lg-55c41la-smart-tv-4k-uhd-czarny-16520452245 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DalejLama 21 Napisano 25 Listopada 2024 Ciekawa propozycja Eleonor, poczytam sobie o nim. Z opisu wydaje się być niesamowity. Opinie też ma w miarę dobre. GENERALNIE to jest kilka ciekawych modeli paru marek na rynku. Największym problemem dla mnie, jest brak pewności, że kupuję fabrycznie nowy telewizor bez wad a nie np., jakiś egzemplarz włączony przez serwis do obiegu, jako nowy. Nikt mi nie wmówi, że serwisy regionalne lub główne w różnych krajach, dysponują zapleczem, narzędziami do testowania, napraw, wymiany matryc itd., np. konkretnych modeli, takich, jakich używa się - jakie są w fabryce producenta. Serwisy, jeśli chodzi o zaplecze sprzętowo programowe to bida z nędzą a i nierzadko, same kwalifikacje kuleją. Jeszcze napiszę, bo zapomniałem ... rzucił mi się w oczy Oled Panasonic LZ1000E, który jest obecnie sprzedawany, jako nowy. Już kilka lat temu, widziałem ten model na rynku i chyba już nie jest produkowany. Model wyżej to LZ1500. Kupiłem ok. sześciu lat temu Oleda TX-55FZ950E dla mojej mamy, właśnie z Panasonica. Do tej pory działa i wyświetla świetny obraz, który nie ma powidoków itd. Trudno powiedzieć, ile jeszcze będzie działał, ale od 2019 r. działa do tej pory. Ps. Wybaczcie błędy stylistyczne w głównym, pośpiesznie napisanym poście, ale nie mam już możliwości edycji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eleonor 308 Napisano 25 Listopada 2024 (edytowane) Kombinujesz jak koń.... Masz do wydania 5000 zł - kup co napisałem - mieścisz się a problemów nie powinno być a jakościowo będzie super Po co sobie utrudniać jakimiś starymi modelami lub markami które są niepewne... Edytowane 25 Listopada 2024 przez Eleonor 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DalejLama 21 Napisano 25 Listopada 2024 (edytowane) Czy ja dobrze widzię, ten model OLED55C45LA posiada MATOWĄ matrycę? Jeśli tak to byłoby super. Zapomniałem wspomnieć, że matowa matryca, byłaby dla mnie najbardziej idealna ... ale z odblaskami też bym sobie poradził. Edytowane 25 Listopada 2024 przez DalejLama Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eleonor 308 Napisano 25 Listopada 2024 Nie ale nie świeci się jak psu j..a 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DalejLama 21 Napisano 25 Listopada 2024 ... i dlatego nie jestem zwolennikiem lizania się ze zwierzętami 😁 Zapytam w podsumowaniu LG, jaka jest różnica praktyczna, jakościowa i w matrycach, pomiędzy: LG OLED55C45LA a LG OLED55C41LA ... C41LA vs C45LA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 554 Napisano 25 Listopada 2024 (edytowane) 2 godziny temu, DalejLama napisał: Jeszcze napiszę, bo zapomniałem ... rzucił mi się w oczy Oled Panasonic LZ1000E, który jest obecnie sprzedawany, jako nowy. Już kilka lat temu, widziałem ten model na rynku i chyba już nie jest produkowany. Model wyżej to LZ1500. Kupiłem ok. sześciu lat temu Oleda TX-55FZ950E dla mojej mamy, właśnie z Panasonica. Do tej pory działa i wyświetla świetny obraz, który nie ma powidoków itd. Trudno powiedzieć, ile jeszcze będzie działał, ale od 2019 r. działa do tej pory. Ps. Wybaczcie błędy stylistyczne w głównym, pośpiesznie napisanym poście, ale nie mam już możliwości edycji. Posiadam telewizor OLED Panasonica TX-55GZ950E .Działa 5 lat bez usterki. Napisałeś że zwróciłeś uwagę na model Panasonica LZ1000.W tym modelu telewizora najłatwiej i najszybciej można sprawdzić ilość przeprowadzonych godzin.Czas pracy sprawdzamy w menu telewizora przy pomocy pilota po id modelu 4.informacja o systemie, pozycja ID modelu4 https://hdtvpolska.com/forum/topic/40480-jak-sprawdzić-ilość-przepracowanych-godzin-na-ekspo/ 9864 godziny to ilość przepracowanych godzin w moim telewizorze OLED PANASONIC. Edytowane 25 Listopada 2024 przez grundig 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eleonor 308 Napisano 25 Listopada 2024 41 minut temu, DalejLama napisał: ... i dlatego nie jestem zwolennikiem lizania się ze zwierzętami 😁 Zapytam w podsumowaniu LG, jaka jest różnica praktyczna, jakościowa i w matrycach, pomiędzy: LG OLED55C45LA a LG OLED55C41LA ... C41LA vs C45LA Nie idź pod górkę... Na polski rynek jest C45 reszta to prywatny import sklepów i tutaj może być tak lecz nie musi że będzie jakiś tam problem z gwarancją... pytanie czy stać Cię na to W LG masz wszystko co potrzebne dziś nowoczesnemu telewizorowi. ------ A co do ilości przepracowanych godzin to podpowiem temu Panu wyżej ( od Panasoniców i od wypaleń) bo pewnie nie wie że w LG można także bez wchodzenia w menu serwisowe odczytać te parametry i wiele innych 1 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 554 Napisano 25 Listopada 2024 W telewizorach LG nie zawsze tak było.Czas pracy można było sprawdzić tylko w menu serwisowym.LG pewnie skopiowało pomysł od Panasonica. https://www.lg.com/pl/wsparcie/informacje-o-gwarancji/rozwiazywanie-problemow/help-library/cs-CT20198005-20153411256454/ Panasonic był pierwszy który umożliwił sprawdzanie czasu pracy telewizora bez wchodzenia do menu serwisowego. LG jest daleko w tyle .Przenosimy się w czasie do rokU 2017 i klikamy na link.W Panasonicu była już możliwość sprawdzenia czasu pracy z poziomu menu telewizora.W telewizorach LG nie było takiej możliwości. 1 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eleonor 308 Napisano 25 Listopada 2024 Nie wiem co było kiedyś ( nawet mnie to nie interesuje) ale na pewno w modelach jakie mam ja czyli C9 2019 oraz G4 2024 działa sprawdzanie bez wchodzenia w menu serwisowe. Wiem że w C8 także czyli minimum 5 - 7 lat jak nie więcej można to zrobić bez problemu Tak że LG nie jest w tyle tylko Twoja wiedza lub niewiedza 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 554 Napisano 25 Listopada 2024 Masz ten telewizor C9 czy ściemniasz? Bo w linku niżej napisałeś..cytuje twoj post ..Żeby sprawdzić ilość godzin wystarczy zwykły pilot za kilka zł , bez wchodzenia do menu serwisowego. Od lat to samo. https://hdtvpolska.com/forum/topic/52976-lg-oled55c9-g-sync/ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eleonor 308 Napisano 25 Listopada 2024 Dokładnie tak jak napisałem jest Nie wiem po co miałbym Ci ściemniać - chcesz zdjęcia? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 554 Napisano 25 Listopada 2024 (edytowane) Napisałeś o pilocie za kilka zł aby sprawdzić czas pracy.Czyli z postu który napisałeś wynika że czasu pracy nie sprawdzisz przy pomocy oryginalnego pilota od telewizora C9.Pilot trzeba kupić. Czas pracy w C9 tylko w menu serwisowym jak w telewizorze jak w C7. Koniec tematu do C9 potrzebny jest pilot serwisowy.Nie sprawdzisz czasu pracy telewizora przy pomocy pilota od telewizora. https://www.youtube.com/watch?v=fsPBhTAdmKY Edytowane 25 Listopada 2024 przez grundig 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DalejLama 21 Napisano 25 Listopada 2024 (edytowane) 2 godziny temu, Eleonor napisał: Na polski rynek jest C45 reszta to prywatny import sklepów i tutaj może być tak lecz nie musi że będzie jakiś tam problem z gwarancją... pytanie czy stać Cię na to W LG masz wszystko co potrzebne dziś nowoczesnemu telewizorowi. I wszystko stało się jasne w kwestii różnic, w cyferkach. 1 godzinę temu, grundig napisał: Panasonic był pierwszy który umożliwił sprawdzanie czasu pracy telewizora bez wchodzenia do menu serwisowego Świetny komentarz a film - poradnik jest prawdziwą perełką. Zaraz go sobie dodam na stałe do zakładek. Niestety, trochę bardziej zaawansowany serwis, jest pewnie w stanie wyzerować licznik pracy telewizora. Nie zmienia to faktu, że łatwo tą metodą zweryfikować sklepowego leżaka, pracującego przez dwa lata na ultra ustawieniach. Bardzo wam dziękuję za zaangażowanie. Teraz, już o wiele łatwiej jest mi podjąć jakąś decyzję. Kurier odebrał po południu telewizor i jutro wróci do sprzedawcy ... "paszkwil z wozu, koniu lżej" 😀 Załączam jeszcze parę fotek, żebyście mieli pogląd, dlaczego tak bardzo naciskam na ORYGINALNY FABRYCZNIE NOWY TELEWIZOR. Edytowane 25 Listopada 2024 przez DalejLama Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 554 Napisano 25 Listopada 2024 Panasonic był pierwszy a LG daleko , daleko, bardzo daleko w tyle. W NOWYCH MODELACH TELEWIZORÓW LG CZAS PRACY SPRAWDZIMY W MENU TELEWIZORA BEZ WCHODZENIA DO MENU SERWISOWEGO . https://www.lg.com/pl/wsparcie/informacje-o-gwarancji/rozwiazywanie-problemow/help-library/cs-CT20198005-20153411256454/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eleonor 308 Napisano 25 Listopada 2024 (edytowane) Muszę sprecyzować - na oryginalnym da się to także sprawdzić ( aż musiałem odkopać oryginalny pilot by to sprawdzić bo kilka lat go nie używałem ) ale nie da się włączyć innych przydatnych rzeczy np. przełączenie jednym kliknięciem na drugą ścieżkę audio w programie tv tutaj potrzebny jest pilot zwykły nie serwisowy IR Nie masz LG więc nie pisz czegoś czego nie wiesz Napiszę raz jeszcze - bez wchodzenia do menu serwisowego to sprawdzimy i z chęcią się o to z Tobą założę tutaj Stać Cię na przegranie? Co zrobisz jak przegrasz? Edytowane 25 Listopada 2024 przez Eleonor 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 554 Napisano 25 Listopada 2024 (edytowane) Jeśli to telewizor C9 to zrób zdjęcie z czasem pracy z menu telewizora.Ja mogę zrobić takie zdjęcie natychmiast.W moim telewizorze jest już przepracowane 9913 godzin. Edytowane 25 Listopada 2024 przez grundig 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eleonor 308 Napisano 25 Listopada 2024 Nigdzie nie pisałem że jest to w menu tv - napisałem że można to bez problemu sprawdzić nie wchodząc do menu serwisowego 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 554 Napisano 25 Listopada 2024 (edytowane) Gdzie jest widoczna ilość przepracowanych godzin w telewizorze C9?. W tym modelu telewizora czas pracy tylko w menu serwisowym. Edytowane 25 Listopada 2024 przez grundig 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eleonor 308 Napisano 25 Listopada 2024 Zaspokoję Twoją ciekawość: w pliku np: Panel Use Time : 426490 Min. Przegrałeś. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 554 Napisano 25 Listopada 2024 (edytowane) Bajki opowiadasz. W tym modelu telewizora czyli C9 czas pracy tylko w menu serwisowym.Obejrzyj film. https://www.youtube.com/watch?v=fsPBhTAdmKY Zrób zdjęcie z czasem pracy telewizora. Edytowane 25 Listopada 2024 przez grundig 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eleonor 308 Napisano 25 Listopada 2024 Nie lubię zaśmiecać ale ostatni raz napiszę i zapytam: Czy chcesz się Założyć ? Pytam poważnie ...... jesteś niewierzący czy jak .... Co mam oglądać jak C9 stoi i patrzę na niego....i znam go na pamięć można powiedzieć 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 554 Napisano 25 Listopada 2024 Tak , zakładam się o kolejny twój post z czasem pracy i widocznym symbolem telewizora oled lg c9. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach