Skocz do zawartości
  • 0
emarti

TCL 43C645 jakość obrazu z UPC

Pytanie

Telewizor TCL 43C645 QLED. Dotychczas podłączony pod satelitarny sygnał z platformy Canal+. Po podłączeniu pod dekoder UPC DVB-C Horizon stwierdzam że obraz nie jest tak ostry, czysty jak z sygnału z satelity. Powiem nawet że taki obraz nie zasługuje na miano obrazu HD bo nawet w obrębie loga danej telewizji widoczna jest "pływająca" pikseloza. Nie wiem czy to kwestia jakichś ustawień dekodera czy telewizora ale nie wydaje mi się bo przetestowałem różne kombinacje i poprawy na każdej z nich jest brak. Nie wiem czy sygnał z UPC jest tak kiepski że potrzeba może zdecydowanie lepszego telewizora ale jak wytłumaczyć że z platformy Canal+ obraz był zadowalający. Próbowałem także pod innymi kablami HDMI i wejściami w telewizorze. Nie mam możliwości chwilowej podmiany telewizora jak i dekodera. Z serwisu streamingowego czy nawet YT obraz jest znacznie ostrzejszy. Może coś jeszcze mogę spróbować zrobić z ustawieniami? Może o czymś zapomniałem ale skłaniam się już do tego że sygnał z "kablówki" może mieć gorszą jakość przekazu niż z satelity. Ale żeby aż tak?

Edytowane przez emarti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam.

Jakość obrazu  w bardzo dużym stopniu zależy od  chipsetu który zajmuje się obróbką  obrazu. Mam na myśli w tej chwili   chipset  w tunerze  Horizon . .

Najlepsze rozwiązanie to zrezygnować  z tunera  .Włożyć moduł  do telewizora. W TCL 43C645  jest slot na moduł czyli najlepsze będzie rozwiązanie jak na filmie.Plus  to niższy pobór energii ,lepsza jakość obrazu, jeden pilot.

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
11 minut temu, grundig napisał:

Mam na myśli w tej chwili   chipset  w tunerze  Horizon . Plus  to niższy pobór energii  i lepsza jakość obrazu.

Czy masz na myśli że chipset w dekoderze Horizon jest niskiej jakości i to właśnie dlatego mam odczucie gorszej jakości obrazu? Z tym że niezbyt rozumiem też Twoją odpowiedź bo piszesz " Plus  to niższy pobór energii  i lepsza jakość obrazu". Lepsza jakość obrazu... A ja tej lepszej jakości obrazu nie mam właśnie. 

Edytowane przez emarti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Napisałeś że korzystasz z telewizji satelitarnej czyli posiadasz  tuner satelitarny. W  tunerze satelitarnym  jest  lepszej jakości  chipset niż w tunerze Horizon.Masz możliwość porównania i dlatego zauważyłeś różnice w jakości obrazu.Przykładowo w tunerze satelitarnym manta hd8000 który kiedyś kupiłem tylko dlatego  bo w tym tunerze znajduje się bardzo dobry procesor xd180 amerykańskiej  firmy ZORAN. To było w 2015 roku.Najlepsza jakość  sd i hd.Teraz kanały sd nie są już ważne.

W linku  niżej, starszy    przykład porównania jakości  obrazu z tunerów  dvb-t    z chipsetem Mstar i ALI. Lepsza jakość obrazu  z chipsetu firmy Mstar.

https://www.gutek.com.pl/cabletech8386.htm

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Czyli wychodzi że zaobserwowana przeze mnie gorsza jakość obrazu nie jest spowodowana ustawieniami telewizora ale tylko i wyłącznie marną jakością dekodera Horizon. Obecnie chyba nie ma szans na zmianę np. na moduł który zaproponowałeś bo umowa trwa i wątpię aby w jej trakcie była możliwa podmianka. Z drugiej strony nie wiem też czy moduł będzie dobrze współpracował z telewizorem TCL bo z tego co wiem to telewizory tej marki mają znikome wsparcie modułów operatorów. Póki co chyba pozostaje mi się z tym pogodzić. Nasuwa się też pytanie czy może warto zainteresować się dekoderem DVB-C z wolnego rynku który by obsłużył moją umowę z UPC? Czy w ogóle jest taka możliwość i na co zwracać uwagę przy wyborze? Rozumiem że aby zagwarantować sobie dobrą jakość obrazu należy zwracać uwagę na procesor który znajduje się w takim dekoderze. 

20 minut temu, emarti napisał:

Czyli wychodzi że zaobserwowana przeze mnie gorsza jakość obrazu nie jest spowodowana ustawieniami telewizora ale tylko i wyłącznie marną jakością dekodera Horizon. Obecnie chyba nie ma szans na zmianę np. na moduł który zaproponowałeś bo umowa trwa i wątpię aby w jej trakcie była możliwa podmianka. Z drugiej strony nie wiem też czy moduł będzie dobrze współpracował z telewizorem TCL bo z tego co wiem to telewizory tej marki mają znikome wsparcie modułów operatorów. Póki co chyba pozostaje mi się z tym pogodzić. Nasuwa się też pytanie czy może warto zainteresować się dekoderem DVB-C z wolnego rynku który by obsłużył moją umowę z UPC? Czy w ogóle jest taka możliwość i na co zwracać uwagę przy wyborze? Rozumiem że aby zagwarantować sobie dobrą jakość obrazu należy zwracać uwagę na procesor który znajduje się w takim dekoderze. W dekoderze satelitarnym procesor to HiSilicon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

UPC to teraz PLAY , możesz  zadzwonić i zapytać się czy  jest możliwość skorzystania z modułu zamiast z tunera

https://www.play.pl/pomoc/aum/telewizja/modul-ci-plus-4k

W wykazie na internetowej stronie Play są nawet telewizory z 2017 roku które działają z  modułem PLAY.Nie ma marki  TCL w  wykazie ale możesz się zapytać czy będzie ok

Przede  wszystkim  trzeba sprawdzić czy w telewizorze TCL  jest  slot na moduł CI+. W instrukcji telewizora jest napisane  tylko że telewizor posiada slot ma moduł ale CI.Możesz też wysłać pytanie w tej sprawie do TCL.Jeśli w telewizorze jest slot na moduł CI+ to   będzie ok.

https://www.tcl.com/pl/pl

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi