Skocz do zawartości
kozik1981

AB IPBox 9000HD

Rekomendowane odpowiedzi

tak myślałem.
ale połączenie z Webif mam bo rozumiem że połączenie Ftp to co innego

możesz podpowiedzieć gdzie szukać (jeśli dobrze rozumiem ustawienia w boxie w zakładce USTAWIENIA ZAAWANSOWANE->NETWORK UPGRADE)
jak skonfigurować żeby złapało poŁączenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='digitgreg' post='140272' date='05.01.2009, 19:50 ']tak myślałem.
ale połączenie z Webif mam bo rozumiem że połączenie Ftp to co innego

możesz podpowiedzieć gdzie szukać (jeśli dobrze rozumiem ustawienia w boxie w zakładce USTAWIENIA ZAAWANSOWANE->NETWORK UPGRADE)
jak skonfigurować żeby złapało poŁączenie?[/quote]

nigdzie nie trzeba nic szukać ani nic zmieniać , wszystko jest na "domyślnych". Jeśli niema internetu zacznij najpierw od własnej sieci np. router, porty, firewall i takie tam. A w tym to jestem cieniutki, chociaż u mnie wszystko to chodzi ale jak to zrobiłem to nie wiem. :):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

całe życie człowiek się uczy :D

nie udostępniłem połączenia boxowi ale na szczęście mam ziomka co jest kumaty w temacie sprzętu na linuxie
i wszystko mi wytłumaczył a także skonfigurował.

muszę jeszcze trochę poćwiczyć
z czasem samo wejdzie do głowy

Dzięki koledzy za chęć pomocy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam trochę pytań odnośnie tego tunera. Przeczytałem cały wątek i inne na temat IPBOXa 9000 i chciałbym wyjaśnić lub potwierdzić kilka rzeczy. Proszę o wyrozumiałość, ale nigdy nie miałem do czynienia z tunerami na linuxie.

1.Czy można włożyć kartę cyfry+ bezpośrednio do czytnika (wymaga instalacji mgcamd i news) i czy wszystkie kanały śmigają? Czy można włożyć kartę Polsatu również bezpośrednio do czytnika. Czy lepiej kupić jakiś moduł?

2.Czy działa nagrywanie dwóch kodowanych kanałów HD (lub nagrywanie 1 i 1 oglądamy) Cyfry + na różnych forach są sprzeczne informacje (oczywiście zakładam, że mam 2 głowice)

3.Czy kanały są nagrywane odkodowane? Tzn .po przegraniu na kompa będzie można je odtwarzać po jakimś czasie?

4.Jak działa EPG na kanałach Cyfry+ również na Canal+ Film HD.

5.Jak wygląda sprawa napisów na kanałach w tym na Canal+ Film HD.

6.Czym różni się stan STANDBY i DEEP STANDBY, jakie są czasy uruchomienia tunera z poszczególnych trybów.

7.Ile trwa przełączanie kanałów wyczytałem wcześniej, że SD-SD ok. 1-2 sek. SD-HD 2-3 sek. a jak HD-HD. Czy coś się przyspieszyło? Czy po tym czasie pojawia się obraz i dźwięk.

8.Wyczytałem, że tuner odtwarza divxy, xvidy, mpeg2, trp, mkv. Czy nie mam problemu z dużym bitratem ? czy odtwarza jeszcze jakieś inne pliki video.

9.Czy odtwarza on inne formaty poza mp3?

10.Teraz sprawa multiroomu. Wiem, że ten temat jest trochę piętnowany na tym forum ale cyfra ciągle nie ma multiroomu. Ja posiadam CardSplitter RFlink600 i moje pytanie czy będzie on działał w czytniku czy trzeba będzie dokupić jakiś moduł, a może nie będzie działał w ogóle. Albo trzeba będzie zainstalować jakiś soft. Wiem że można też puścić to po sieci ale reszta tunerów nie posiada sieci mam też tuner cyfry HD PVR, załapałem się na promocję, ale w nim LAN nie działa.

11.Jak wygląda sprawa zawieszania się tunera podczas normalnej pracy?

12.Jak jest jakość kanałów SD i HD względem innych tunerów np. DM800 czy Azboxa HD?

Czy DM800 czy Azbox byłby lepszy (wiem że zdania są podzielone więc pewnie nie uzyskam odpowiedzi na to pytanie)

Teraz pytanko czy poradzę sobie z tym tunerem nie mając wcześniej styczność z linuxem. Nigdy nie miałem czasu się nim zająć, a używam tylko windowsy (pamiętam też dosa). Moje umiejętności są wyższe niż standardowa obsługa winów i offica.

I czy da się zabezpieczyć tuner, żeby mój 4 letni siostrzeniec wygrywając akordy na pilocie nie rozwalił softu.

Pozdrawiam

Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1.Czy można włożyć kartę cyfry+ bezpośrednio do czytnika (wymaga instalacji mgcamd i news) i czy wszystkie kanały śmigają? Czy można włożyć kartę Polsatu również bezpośrednio do czytnika. Czy lepiej kupić jakiś moduł?

Tak działa to poprawnie. Tylko zwróć uwagę na konfigurację mgcamd - koniecznie update ZAWSZE a nie tylko gdy nie można odkodować kanał (update obecnie w C+ to dwa EMM'y w oddzielnych kolejkach do wysyłania u nadawcy).

2.Czy działa nagrywanie dwóch kodowanych kanałów HD (lub nagrywanie 1 i 1 oglądamy) Cyfry + na różnych forach są sprzeczne informacje (oczywiście zakładam, że mam 2 głowice)

Teoretycznie działa ale nie można polegać że tuner cokolwiek nagra.

40% szans że wraz z rozpoczęciem nagrywanie aplikacja zwiśnie.

20% szans na to że zapisane będzie pusty plik albo plik z tylko samym tablicami PMT.

Idiotycznie nazywane są pliki i katalogi z nagraniami - czasem aby można było pobrać plik via ftp trzeba zmienić nazwę (i tu trzeba się czasem nagimnastykować - np spacje na początku nazwy, tyldy - jak można ten znak używać w nazwie pliku czy katalogu w unixie - tylda oznacza katalog domowy.... widać że windowsowi analfabeci biorą się za porządny i uporządkowany świat unixa ....).

Programowanie nagrań - mordęga.... Enigma to coś przyjaznego użytkownikowi .

Najwięcej szans na poprawne nagranie jest wtedy jesłi tuner pozostanie na kanale z którego ma rozpocząć sie nagrywanie. Potem można przełączyć.

Jak na razie oprogramowanie jest nadal na poziomie pre-beta. Nie licz na to ze to co naprawdę potrzebujesz to tuner Tobie nagra. To jest loteria. Może nagra a może nie.

3.Czy kanały są nagrywane odkodowane? Tzn .po przegraniu na kompa będzie można je odtwarzać po jakimś czasie?

Tak, jeśli masz softcam czy moduł i kartę z aktywnym abo nagrany zostanie zdekodowany kanał.

Istnieje opcja dekodowania nagranego zakodowanego nagrania - ale trzeba wiedzieć ze okresowo są zmieniane klucze na kracie przez operatora. Wtedy masz ograniczony czas do odtworzenia nagrania...

4.Jak działa EPG na kanałach Cyfry+ również na Canal+ Film HD.

Jako tako. Niestety jest mix EPG MHW i EPG DVB. Rozjeżdżają się czasem dane EPG DVB i MHW - niezgodność czasu dla każdej pozycji. Wielki burdel z polskimi znakami (mamy EPG MHW, EPG DVB standard zmodyfikowany dla badziewnych tunerów po śp. Wizji TV oraz EPG DVB standard Polsatu Cyfrowego).

Na niektórych tp są kłopoty z EPG.

Generalnie jak zależy Tobie na EPG to niestety Mediasat only...

Brakuje jednego tylko (również w Enigmie)- co było w OF w Mediasatach - wybór EPG - MHW czy DVB. To drugie z racji idiotycznego oprogramowania Philipsów bo byłej Wizji TV w zasadzie trudno nazwać jakimkolwiek EPG.

5.Jak wygląda sprawa napisów na kanałach w tym na Canal+ Film HD.

CDD - czyli całkiem do d***.

Cyfra+ ślę dwa rodzaje subtitles - i DVB (tunery wizji oraz Strong) i MHW. Efekt coś na chwilę się pojawia i znika, dwukrotne wyświetlenie przez krótką chwilę tego samego napisu. Niestety jak poprzednio - chcesz subtitling - to Mediasat... To się tyczy również Enigmy - szczególnie 2ki.

Jedynie można próbować subtitlingu przez TXT. Różne wersje softu dziwacznie się zachowują. Niektóre zawsze wyświetlają subtitle niezależnie od tego co zrobimy poprzez menu.

6.Czym różni się stan STANDBY i DEEP STANDBY, jakie są czasy uruchomienia tunera z poszczególnych trybów.

STANDY to tylko wygaszenie podawania sygnałów AV na wyjścia. Tuner cały czas pracuje. DEEP STANDBY to właściwy shutdown tunera - wyłączenie większości bloków funkcjonalnych - zostaje jedynie aktywny front-panel. U mnie tuner chodzi non-stop - uważam to za mało przydatne gdy mamy ocpję PVR albo serwera kart dla innego tunera.

7.Ile trwa przełączanie kanałów wyczytałem wcześniej, że SD-SD ok. 1-2 sek. SD-HD 2-3 sek. a jak HD-HD. Czy coś się przyspieszyło? Czy po tym czasie pojawia się obraz i dźwięk.

Źle zadane pytanie. Oczekiwanie na obraz zależy od:

Czas potrzebny do dostrojenia się głowicy do kanału. Ustawienie FEC na Auto - niestety wydłuża oczekiwanie...

Dla niektórych częstotliwości potrzeba nieco więcej czasu - (ustawienie typu widma - normalne odwrócone) plus zakłócenie od sąsiednich częstotliwości - niestety nowoczesne konwertery to jeden wielki szajs jeśli chodzi o separacje sygnałów o różnej polaryzacji).

Wysłanie komend DiSEqC też trwa (określa to standard) - tu dodać należy czas reakcji przełączników oraz np. wyboru polaryzacji i podzakresu przez konwerter - czyli to zależy od peryferiów antenowych).

Przełączanie pomiędzy demodulatorami (odbior DVB-S QPSK czy DVB-S2 QPSK albo 8PSK) - to trwa.

Tuner nie zapisuje w settingu PID'ów. Czyli po dostrojeniu się głowicy trzeba odczekać na tablicę PMT (to zależy od NADAWCY!!!!) oraz kolejne.

Jeśli już mamy PID'y to należy odczekać na klatkę key by moż wyświetlić obraz. W zasadzie klatki tego typu powinny być co 15 klatek innych ale ten interwał może być dłuższy - to też zależy od nadawcy.

Jeśłi kanał jest kodowany to niezależnie od powyższego trzeba poczekać na ECM'a i jego przetworzenie przez kartę.

Jeśli mamy simulcrypt to dodatkowo dojdzie czas potrzebny na zdecydowanie jaka kartą można zdekodować kanał czyli jaki system kodowania oraz jakie wpisy z CAT wybrać jako właściwe.

Częstotliwość słania ECM'ów tez zależy od nadawcy.

Procesor jest na tyle szybki ze w zasadzie czekanie na obraz i dźwięk po przełączenie kanału zależy od podanych powyżej czynników a nie od działania aplikacji (chyba że na skutek błędu w kodzie programu ona się znacznie zamuli - a to jej zdarza się dość często)

8.Wyczytałem, że tuner odtwarza divxy, xvidy, mpeg2, trp, mkv. Czy nie mam problemu z dużym bitratem ? czy odtwarza jeszcze jakieś inne pliki video.

Nie odtwarzam - to bez sensu wg mnie. Ale wszelkie w pliku udziwnienia jak VBR, ABR itd raczej tylko utrudniają odtwarzanie. To z doświadczeń z tego typu urządzeniami. diXV, MKV AVI itd - tu komputer jako podstawa.

Dodam jedno jak odtwarzasz nagranie z dysku i ma sie rozpocząć nagrywanie to masz w 90% zwis tunera.

9.Czy odtwarza on inne formaty poza mp3?

MP3 (oraz MP4'pochodzne jak AAC) jak dla mnie nie istnieje z racji niemożliwości odtwarzania gapless (zawsze na początku jest uszkodzonych kilka do 20 milisekund). Za dużo płyt jakie słucham ma połączone w jedną całość utwory. Czkawka przy przejściu do kolejnego tytułu jest dla mnie nie do zaakceptowania. Jedynie WMA10 Pro jest przygotowany do gapless. Ale tego ten tuner raczej nie odtworzy... Zamiast MP3 wolałbym WMA10PRO i FLAC. Bez tego odtwarzanie audio na tym sprzęcie nie istnieje (bo nie potrafi tego co najzwyklejszy odtwarzacz CD-Audio - odtworzyć poprawnie połączone ze sobą kolejne utwory).

10.Teraz sprawa multiroomu. Wiem, że ten temat jest trochę piętnowany na tym forum ale cyfra ciągle nie ma multiroomu. Ja posiadam CardSplitter RFlink600 i moje pytanie czy będzie on działał w czytniku czy trzeba będzie dokupić jakiś moduł, a może nie będzie działał w ogóle. Albo trzeba będzie zainstalować jakiś soft. Wiem że można też puścić to po sieci ale reszta tunerów nie posiada sieci mam też tuner cyfry HD PVR, załapałem się na promocję, ale w nim LAN nie działa.

Cyfra+, TNK - nie ma parowania karty z terminalem. W tym przypadku nić nie potrzebujesz więcej jak połączenia tunerów z mgcamd+newcs poprzez LAN. Normalnie mgcamd komunikuje się z newcsa za pomocą TCP/IP. Adresem odpytania jest loopback (127.0.0.1). Zamiast tego wstawiasz adres IP drugiego boxa z newcs'em i kartą - i masz oglądanie - lepsze od multiroom - jednoczesne naprawdę a nie jednoczesne udawane przez ograniczenie czasowe. Jest ograniczenie w jednoczesnej liczbie przetwarzanych ECM'ow (opóźnienie potrzebne na przetworzenie danych przez kartę). Ale 3 różne kanały plus dwa nagrywania powinno obsłużyć. Kupowanie cardsplitterów uwaźam w przypadku korzystania z tunerów liunuksowych za bezsensowne.

Polsat i N'ka - jak wyciągniesz BOX'keye... to no problem.

11.Jak wygląda sprawa zawieszania się tunera podczas normalnej pracy?

Niestety soft tego tunera to nawet nie zasługuje na miano wersji beta. Jeśli chcesz mieć stabilne pudełko to IPBox odpada. Jeśli nie potrzebujesz HD to jedyny dobre rozwiązania Twin to Dreambox 7025.. DM800 ma problemy z odczytem kart we wbudowanym slocie (ale poprzez zewnętrzny czytnik - Phoenix - no problem). DM8000 byłby jedynym godnym polecenie ale jego cena...

12.Jak jest jakość kanałów SD i HD względem innych tunerów np. DM800 czy Azboxa HD?

Nie porównywałem. Oceny innych traktuję jako bzdet tak jak testy audiofilskie. Tylko 'ślepe' testy gdy porównujący nie wie co ogląda mają jakąś wartość. Z drugiej zaś strony preferencje usera są za bardzo subiektywne aby móc się na nich opierać. Jeden lubi przekonstrastowiony obraz, inny woli półtony...

Czy DM800 czy Azbox byłby lepszy (wiem że zdania są podzielone więc pewnie nie uzyskam odpowiedzi na to pytanie)

Aboxa skreślam na przedbiegach. Sparzyłem się na IPBOX'ie i jak tylko finanse pozwolą wrócę do porządnej marki - i nigdy więcej wynalazków chwalonych przez marketing) Jedynie Dreambox stanowi jakąś jakość oprogramowania. Jeśli to że nie jest to Twin tuner nie przeszkadza to pomimo problemu z czytnikiem zedecydowanie polecam DM800 a nie wynalazki (niestety) jak IPBOX czy AZBOX. Ew. para DB800 plus DM600 (tu wsadzona karta...) jest jakimś substytutem twin tunera na chwilę obecną.

I jeszcze jedno Enigma 1 to wzór wygody korzystania z tunera. Żaden typowy tuner nie dorównuje Enigmie 1 do pięt.

Enigma 2 - nieco gorzej w porównanie z Enigmą 1 - ale i tak jest potem ciężko się z nią rozstać i przejść na (wtedy już oceniam jako beznadziejne) wynalazki innych producentów.

Jedno ostrzeżenie Dreambox'y nie mają HDMI. To może być przeszkodą jak zacznie nadawca kodować sam obraz nie tylko na poziomie systemu dostępu (SECA, Nagraviosion, Conax - czyli CAS) ale dodatkowo na poziomie HDMI. Nadzieja że system kluczy HDMI padnie jak to padło kodowanie w DVD. Efektem może być odbiór programu ale tylko w rozdzielczości SD a nie HD.

Teraz pytanko czy poradzę sobie z tym tunerem nie mając wcześniej styczność z linuxem. Nigdy nie miałem czasu się nim zająć, a używam tylko windowsy (pamiętam też dosa). Moje umiejętności są wyższe niż standardowa obsługa winów i offica.

Czyli tzw analfabetyzm informatyczny ;-). Niestety. Nawet twórcy softów do tunerów wykazują się ignorancją w kwestii standardów świata unixa. Dowolne wykorzystywanie katalogów do różnych celów po prostu przeraża - w efekcie coś co czasem działa a wymaga karkołomnych zabiegów by zadziałało często z różnym nieprzewidywalnym skutkiem.... Ale to nie to miejsce na takie dywagacje.

I czy da się zabezpieczyć tuner, żeby mój 4 letni siostrzeniec wygrywając akordy na pilocie nie rozwalił softu.

W takim przypadku nie ma żadnych zabezpieczeń. Wierz mi. Dziecko potrafi wywalić każde urządzenie....

Np. przejście do menu HDD i wybranie formatowania.

Edytowane przez STUDI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki STUDI za wyczerpującą odpowiedź. jeżeli chodzi o cardspliter to tak jak pisałem posiadam CardSplitter RFlink600. Porostu padł mi jeden tuner i chcę kupić nowy i się mocno zastanawiam jaki.

Pozdrawiam

Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

może ktos przybliżyć temat wgrywania listy kanałów do ipbox'a 910 , soft Sif-team.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam

może ktos przybliżyć temat wgrywania listy kanałów do ipbox'a 910 , soft Sif-team.

Po pierwsze musisz ściągnąć sobie najnowszą wersję PCEditor-a. Znajdziesz go w odpowiednim dziale lub TUTAJ

1.JPG

Następnie musisz skonfigurować ustawienia dla swojego ipboxa, czyli wpisać nr adresu IP, login, hasło

2.JPG

Teraz jeśli chcesz stworzyć własną listę kanałów to przeskanuj satelitę. Pop przeskanowaniu ściągnij listę za pomocą PCEditora

3.JPG

Po zmodyfikowaniu według własnego uznania wysyłamy listę z powrotem do IPBoxa

4.JPG

Miłej zabawy !!!

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na pokładzie ipbox'a 910 mam w tej chwili sifteam , w zasadzie wszystko działa ( czasem troszke przycina ) lecz jest troche wolne przełączanie kanałów. Jaki nowszy soft jest lepszy od w/w ? czy moze enigma2 ?? i jak ja wgrać( gdyby ktoś podpowiedział byłbym wdzięczny)

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek to proponuję poczytać trochę forum. Wszystko o co pytasz jest tutaj.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

no tak ale mam sifteam ( jak pisałem) wersja z 24 oct 2008 i nie bardzo wiem jaka to wersja boota, mozesz mnie naprowadzic na początek, nie chcę uwalić nie taniego zresztą tunka

Edytowane przez stiv0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam posiadam IPBox'a 9000HD i czy jest możliwość zainstalowania jakieś przeglądarki internetowej ? przepraszam z góry za tak głupie pytanie ale jestem zielony w tym i nie chciałem całego tematu czytać xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam posiadam IPBox'a 9000HD i czy jest możliwość zainstalowania jakieś przeglądarki internetowej ? przepraszam z góry za tak głupie pytanie ale jestem zielony w tym i nie chciałem całego tematu czytać xD

Nie, nie ma takiej możliwości.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chociaż samo youtube bądź coś podobnego z Dreamboxa jak Youtube player ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chociaż samo youtube bądź coś podobnego z Dreamboxa jak Youtube player ?

Na takie dodatki możesz najprędzej liczyć za jakiś czas na rozwijającej się Enigmie2 na IPboxa.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A wiadmomo może czy E2 już czyta karty C+ i moduły Cam polstau?

Moduł z trudnościami ale podobno chodzi. Trudność to po prostu musimy go włożyć po załadowaniu softu , a nie w trakcie. Piszę to co słyszałem. Osobiście nie testowałem.

Co do czytników, to prace trwają i wkrótce mają działać. Jest jeszcze możliwość podłączenia phoenixa i wtedy karty śmigają.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

jestem na kupnie tunera HD na linuxie, najlepiej z dwoma głowicami (-S i -T lub drugi -S). Wybór padł generalnie na DM800 (minus 1 głowica, jeden czytnik, brak sata) lub IPBOX9000. Natomiast mam pytanie: czy IPBOX 9000 nagrywa cały nadawany strumień jednocześnie (pozostałe ścieżki dźwiękowe i napisy)?

pzdr,

bozzio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym prosić o pomoc ponieważ nie wiem jak skonfigurować tuner żeby nagrywał na dysk sieciowy (IPBox9kHD z softem sifteam)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi