Skocz do zawartości
kozik1981

AB IPBox 9000HD

Rekomendowane odpowiedzi

[quote name='STUDI' post='108467' date='30.06.2008, 15:25 ']Czy ktoś może potwierdzić podobną sytuację - lub poprawne sterowanie sygnałami RGB na Euro - czy jest podejrzenie o uszkodzenie sprzętowe - lub błąd producenta. Proszę o jakąkolwiek pomoc w tej kwestii. Na razie jakimś obejściem tego problemu jest uzywanie S-VIDEO bowiem CVBS nie daje akceptowalnej jakości obrazu. W pobliżu wyjść A/V brakuje na płycie kilku drobnych elementów - małe kostki z 5 wypowadzeniami.[/quote]

Z tego co kiedyś czytałem na Denktenk jest to raczej błąd producenta. Zerknij sobie na tamte forum.Ten temat był już tam poruszony.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam i czytam ten wątek i ciągle niema odpowiedzi na nurtujące mnie pytania ;)
Zakładam teoretycznie (przy czym jeżeli to możliwe to chciałbym to zrealizować) że mam dwa IPBox-y 9000HD, w jednym kartę C, w drugim kartę P, łącze je siecią i pomimo, że oba są za dwoma różnymi NATami mogą się one łączyć z jednym serwerem zewn. i przekazywać sobie nawzajem ECM&DW. Czy to jest możliwe i to np. w Standby?
A tak przy okazji testował ktoś już nowe karty bez CAM-ów providerów?
Pozdr.
B3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

[quote name='Be3' post='108524' date='01.07.2008, 02:43 ']Czytam i czytam ten wątek i ciągle niema odpowiedzi na nurtujące mnie pytania <_<
Zakładam teoretycznie (przy czym jeżeli to możliwe to chciałbym to zrealizować) że mam dwa IPBox-y 9000HD, w jednym kartę C, w drugim kartę P, łącze je siecią i pomimo, że oba są za dwoma różnymi NATami mogą się one łączyć z jednym serwerem zewn. i przekazywać sobie nawzajem ECM&DW. Czy to jest możliwe i to np. w Standby?
A tak przy okazji testował ktoś już nowe karty bez CAM-ów providerów?
Pozdr.
B3[/quote]

Jak korzystasz tylko z pary emu i CardServer to zdefiniowania NATa masz tylko tam gdzie będzie cardserwer rozdający kartę. Musisz zdefiniować regułę dla NAT statycznego. Problem może być z dostawca internetu jeśli to u niego jest realizowany NAT. Jeśłi to twój router - to tylko to zależy od ograniczeń oprogramowania routera. Standardwoy NAT zadziała.

Nowe karty? Chodzi o Polsat? Jeśli tak to problem Musisz wyciagnąć BOXKEY'a z którym będzie karta powiązana podczas aktywacji. Nowe karty Cyfry+ to no problem nie ma tam tego idiotycznego parowania - tego system SECA nie przewidywał. A nowe karty Cyfry+ nadal na zewnątrz będą kartami SECA (w środku to co innego)

Standby - jeśli możesz się dostać telnetem na cardserwer to no problem - nie sprawdzałem. Inne rozwiązanie to cardserver odpalony poza tunerem.

Edytowane przez STUDI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='janek_pl' post='108470' date='30.06.2008, 17:01 ']Z tego co kiedyś czytałem na Denktenk jest to raczej błąd producenta. Zerknij sobie na tamte forum.Ten temat był już tam poruszony.

Pozdrawiam[/quote]

Próbuje się bezskutecznie tam zarejestrować. Niestety nie otrzymuję maila aktywujaćego konto. Mam więc prośbę o zacytowanie informacji o tym błędzie (ew. solutions...). Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[img]http://images29.fotosik.pl/240/881922d2bd83bc6fmed.jpg[/img]

Oto nowy rel2 ipboxa 9000HD. Ma być dostępny pod koniec lipca w sklepach. Będzie miał o wiele lepszy wyswietlacz (z cuberevo) <_< i poprawione chłodzenie (inny cichszy wiatrak) ;) Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wyświetlacz ważna rzecz, ale może zrobiliby wreszcie napisy dla Canal+HD, HBOHD.
Czekam od marca i nic w tej sprawie się nie dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='STUDI' post='108555' date='01.07.2008, 11:35 ']Jak korzystasz tylko z pary emu i CardServer to zdefiniowania NATa masz tylko tam gdzie będzie cardserwer rozdający kartę. Musisz zdefiniować regułę dla NAT statycznego. Problem może być z dostawca internetu jeśli to u niego jest realizowany NAT. Jeśłi to twój router - to tylko to zależy od ograniczeń oprogramowania routera. Standardwoy NAT zadziała.

Nowe karty? Chodzi o Polsat? Jeśli tak to problem Musisz wyciagnąć BOXKEY'a z którym będzie karta powiązana podczas aktywacji. Nowe karty Cyfry+ to no problem nie ma tam tego idiotycznego parowania - tego system SECA nie przewidywał. A nowe karty Cyfry+ nadal na zewnątrz będą kartami SECA (w środku to co innego)

Standby - jeśli możesz się dostać telnetem na cardserwer to no problem - nie sprawdzałem. Inne rozwiązanie to cardserver odpalony poza tunerem.[/quote]
@STUDI
Dzięki, że zainteresowałeś się tym problemem :lol: , bo próbuje się dowiedzieć parę szczegłów o IPBox-e zanim ktoś mnie ukatrupi, że go poleciłem (pierwsza moja żona :P )

Pierwsze co piszesz to jasne z punktu widzenia IP

Drugie - czy chodzi (nowy) CP w oryginalnym CAM-e i czy da się przesłać DW na innego boxa?

Trzecie to dopiero ciekawe, czy w standby można cokolwiek zrobić z zewnątrz? Może nawet jakiś shell po ssh :blink: ??

Pozdrawiam
Be3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Be3' post='108797' date='04.07.2008, 00:40 ']Drugie - czy chodzi (nowy) CP w oryginalnym CAM-e i czy da się przesłać DW na innego boxa?[/quote]

Karta w oryginalnym module zadziała, ale nie prześlesz DW innym klientom. Nawet jeśli elektrycznie podepniesz się pod połączenie moduł karta (i napiszesz własny cvardserver...) to pozostanie jeszcze do wyszarpnięcia z modułu wartość BoxKey.

[quote name='Be3' post='108797' date='04.07.2008, 00:40 ']Trzecie to dopiero ciekawe, czy w standby można cokolwiek zrobić z zewnątrz? Może nawet jakiś shell po ssh :rolleyes: ??[/quote]

Nie sprawdzałem - bo u mnie nigdy tuner nie jest przełączany w standby. Ale załóż jak pewniak że jak chcesz z tunera robić serwer to ma on pracować 24*7 ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

OK. Nowa wersja softu od DGS własnie jest u mnie w testach r7661 wesoły Zobaczymy co poprawili /popsuli

Po chwili testu. Image ogólnie lekko przyspieszyło, zmieniła się wersja programu z 1.0 na 1.0.a , jest nowy plugin mp3 (taki jak powinien być) mp3 player teraz nie jest w formie zwykłego plugina tylko jest zintegrowany z fw dzięki temu jest juz odblokowana opcja Music Files (Pliki Muzyczne) i player jest przypisany do klawisza Music (jak to jest ze zdjęciami do Photo), testuje sobie dalej, teraz czekam na image od Abcom lub pena z supportem emu i skinami blue/grey. Musze sprawdzić jak soft zachowuje się z mgcamd + zaktualizowac skiny trzeba :rolleyes:

Edytowane przez zbigzbig20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
OK Nowe Skiny do pobrania w image SifTeam przez install plugin. W innych wydaniach FW należy poczekać na aktualizacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok Panowie/Panie , nowe zaktualizowane tłumaczenie na nasz rodzimy język dla 9000/900HD & Cuberevo jest juz w przygotowaniu :D Wczoraj otrzymałem nowe źródła i zabieram się za nie. Postaram się zaktualizować je tak aby opcje/funkcje były zrozumiałe dla wszystkich użytkowników i dobrze prezentowały się na ekranie :) Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='zbigzbig20' post='110027' date='17.07.2008, 04:53 ']Ok Panowie/Panie , nowe zaktualizowane tłumaczenie na nasz rodzimy język dla 9000/900HD & Cuberevo jest juz w przygotowaniu :rolleyes: Wczoraj otrzymałem nowe źródła i zabieram się za nie. Postaram się zaktualizować je tak aby opcje/funkcje były zrozumiałe dla wszystkich użytkowników i dobrze prezentowały się na ekranie :lol: Pozdrawiam[/quote]

zbidzbig20....czy sa jakies newsy jesli chodzi o enigme?

pozdrowienia
yanek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Z info jakie krążą na jednym greckich for Tvsat to na dniach ma się pojawić Enigma dla 9000HD a potem dla 900HD. Ile w tym prawdy to się okaże niedługo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='zbigzbig20' post='110826' date='24.07.2008, 19:48 ']Z info jakie krążą na jednym greckich for Tvsat to na dniach ma się pojawić Enigma dla 9000HD a potem dla 900HD. Ile w tym prawdy to się okaże niedługo.[/quote]

zbigzbig20...mozesz dac jakis link do greckiego forum, chetnie bym poczytal :)

z gory dzieki

pozdro
yanek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i panowie wreszcie doczekaliśmy się MHW jak trzeba , po ciężkich bojach i próbach udało się to naprawić supportowi DGS (z moją małą pomocą :) ) Do tego w sofcie (r8054) niby jest także poprawka na drugi tuner ale jej nie mam jak przetestowac bo nie mam drugiego tunera (poczekam aż kolega będzie dostępny to zapodam mu soft i sprawdzi) Kolega z Sifteam przygotował mi już nowe image więc teraz czas dopasowac skina... i ogladac. Pozdrawiam

ps. Tu macie fote z Mhw EPG na movies 24 , może jutro będzie nowy soft od Abcom to każdy będzie mógł sprawdzić...

[img]http://images33.fotosik.pl/357/0a8e0fe39fcc41bemed.jpg[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nagrywanie z drugiego tunera nie działa :)

Może następnym razem :)

Pozdrawiam

Edytowane przez janek_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zbigzbig20 orientujesz sie moze czy ABCOM pracuje nad przyspieszeniem przewijania nagranych filmow? W tej chwili przewinac nagrany material to katastrofa, trwa bardzo dlugo.
Fajna by byla funkcja skokow o ilosc minut naciskajac odpowiedni klawisz na pilocie (1..9) no i do tego przewijanie z wiekszymi predkosciami np. x16, x32 ....

Pozdrowienia
yanek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='yanek.kovalsky' post='115309' date='29.08.2008, 09:15 ']zbigzbig20 orientujesz sie moze czy ABCOM pracuje nad przyspieszeniem przewijania nagranych filmow? W tej chwili przewinac nagrany material to katastrofa, trwa bardzo dlugo.
Fajna by byla funkcja skokow o ilosc minut naciskajac odpowiedni klawisz na pilocie (1..9) no i do tego przewijanie z wiekszymi predkosciami np. x16, x32 ....

Pozdrowienia
yanek[/quote]

O skokach o określoną ilość czasu już kiedyś postowałem. Natomiast o szybsze przewijanie materiału HD raczej bym nie prosił, gdyż widać, że w tej chwili sprzęt jest na granicy wytrzymałości. Co innego materiał SD ten pewnie można by było szybciej przewijać.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='yanek.kovalsky' post='115366' date='29.08.2008, 13:37 ']janek, a z enigma2 nic sie nie dzieje?

Pozdro
yanek[/quote]

Dzieje się. Prace nad enigmą idzie ostro naprzód . Na podtwierdzenie tego podaje krótki text z innego forum na temat enigmy. Pozdrawiam ;) ipbox login: root Linux ipbox 2.6.23.16_stm23_0109-1-ipbox #171 PREEMPT Fri Aug 22 07:06:40 CEST 2008 sh4 unknown root@ipbox:~# enigma2 PYTHONPATH: /usr/lib/enigma2/python + (1) Background File Eraser + (8) graphics acceleration manager + (9) gSDLDC + (9) gLCDDC Krótki log z E2 na 9000hd. Nic specjalnego ale E2 bootuje się już dobrze (jak narazie z nfs) i nie wywala się już po stracie. Jednak narazie brak obrazu czy to po scart czy hdmi (problem ze sterami i framebufferem)

Dodam jeszcze że... Wreszcie kroi się coś większego ze strony DGS. Trwają ostre prace nad E1 i E2 , narazie są w fazie pisania sterów ale przeciez od czegoś trzeba zacząć.__________________

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='kozik1981' post='115384' date='29.08.2008, 14:28 ']Dzieje się. Prace nad enigmą idzie ostro naprzód . Na podtwierdzenie tego podaje krótki text z innego forum na temat enigmy. Pozdrawiam ;) ipbox login: root Linux ipbox 2.6.23.16_stm23_0109-1-ipbox #171 PREEMPT Fri Aug 22 07:06:40 CEST 2008 sh4 unknown root@ipbox:~# enigma2 PYTHONPATH: /usr/lib/enigma2/python + (1) Background File Eraser + (8) graphics acceleration manager + (9) gSDLDC + (9) gLCDDC Krótki log z E2 na 9000hd. Nic specjalnego ale E2 bootuje się już dobrze (jak narazie z nfs) i nie wywala się już po stracie. Jednak narazie brak obrazu czy to po scart czy hdmi (problem ze sterami i framebufferem)

Dodam jeszcze że... Wreszcie kroi się coś większego ze strony DGS. Trwają ostre prace nad E1 i E2 , narazie są w fazie pisania sterów ale przeciez od czegoś trzeba zacząć.__________________[/quote]

W końcu doszli do tego że jednak bez E2 i E1 ten sprzęt po prostu może umrzeć na rynku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='vonjur' post='115389' date='29.08.2008, 14:46 ']W końcu doszli do tego że jednak bez E2 i E1 ten sprzęt po prostu może umrzeć na rynku?[/quote]

Na to wygląda. O szczególy pytaj zbiga. On ma szersze kontakty z programistami DGS. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To zalezy. Nie tylko enigmą człowiek żyje. Soft od DGS także będzie cały czas rozwijany. Ma on wielu zwolenników i vice versa. Jeden woli białe drugi czarne. Każdy będzie mógł sobie wybrać co wgrać jak juz będzie e2 czy e1 na 900hd.

@yanek. Odnośnie tego przewijania to jest to kwestia driverów , takie info dostałem od kolegi z dgs i narazie nic z tym nie będą robić. maja inne sprawy na głowie jak choćby poprawianie ich oficjala. Projekt Enigma/2 raczej nie będzie oficjalnym wydaniem od dgs co jedynie kilkó dev pomaga tworzyć odpowiednie stery aby to ruszyło na Ipboxie. Co z tego bedzie się okaże za jakiś czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='kozik1981' post='115393' date='29.08.2008, 15:03 ']Na to wygląda. O szczególy pytaj zbiga. On ma szersze kontakty z programistami DGS. Pozdrawiam[/quote]

EEE nie, miałem ipbox 9000 hd, sprzedałem teraz mam dm800 i czekam na 8000, nie chcę znowu eksperymentować na żywym organiżnie jakim jest kanał MINIMINI :D, już raz to ćwiczyłem, wolę się przyglądać temu co robią na ten tunek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='yanek.kovalsky' post='115309' date='29.08.2008, 08:15 ']zbigzbig20 orientujesz sie moze czy ABCOM pracuje nad przyspieszeniem przewijania nagranych filmow? W tej chwili przewinac nagrany material to katastrofa, trwa bardzo dlugo.

Pozdrowienia
yanek[/quote]

Na nagranym materiale przytrzymajcie klawisz przewijania jakieś 2/3 sekundy i wtedy turbo przyspieszenie przewijania. Może pomoże. Edytowane przez LevvLevv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi