Skocz do zawartości
kozik1981

AB IPBox 9000HD

Rekomendowane odpowiedzi

A jak jest z wyjściem RGB?
Owszem ten soft przenosi sygnał RGB z gnizda VCR na TV. Ale pomimo przełączenia w menu na RGB tuner nie wystawia sygnałów przełączających na gnieździe euro. Tak samo nie działa przełączanie na sygnały Y/V na tym złączu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='STUDI' post='107891' date='24.06.2008, 11:34 ']A jak jest z wyjściem RGB?
Owszem ten soft przenosi sygnał RGB z gnizda VCR na TV. Ale pomimo przełączenia w menu na RGB tuner nie wystawia sygnałów przełączających na gnieździe euro. Tak samo nie działa przełączanie na sygnały Y/V na tym złączu.[/quote]

ja uzywam tylko HDMI, nie probowalem w ogole RGB...

czy ktos wie co z nowymi softami, enigma itd.? wakacje sie zaczely czy co :)?

pozdro
yanek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='yanek.kovalsky' post='107905' date='24.06.2008, 14:39 ']ja uzywam tylko HDMI, nie probowalem w ogole RGB...

czy ktos wie co z nowymi softami, enigma itd.? wakacje sie zaczely czy co :)?

pozdro
yanek[/quote]

Mamy 24 czerwiec, więc WAKACJE !!! :):):)

a tak serio...z tego co wiem, to wkrótce nowy soft od Abcomu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam już nowy soft od Abcom do testu (r7420) kilka rzeczy o których do nich pisałem niby poprawili kilka nadal nie. Soft znacząco przyspieszył. Listę która jest w tunerze z ulubionymi wywołuje błyskawicznie , przełączanie po kanałach jakby się polepszyło. Opcja w Ustawieniach systemowych odnośnie kontroli zasilania juz działa , teraz możemy tam wybrać czy po wciśnięciu Power na pilocie tuner ma przejsc w Standby czy Deep Standby. Wersja Db się zmieniła na 7327 , tuner wstaje trochę szybciej z trybu deep standby. Niestety jedno poprawili a inne skopali i w tej wersji (testowej jak narazie) kilka rzeczy które działały nie działają (są już pprawiane i czekam na klejna wersję ponieważ konieczne są małe zmiany w skinach pod nowy soft) no i przede wszystkim nie moge zapisać swojego adresu IP :) Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='zbigzbig20' post='107910' date='24.06.2008, 16:30 ']Witam. Mam już nowy soft od Abcom do testu (r7420) kilka rzeczy o których do nich pisałem niby poprawili kilka nadal nie. Soft znacząco przyspieszył. Listę która jest w tunerze z ulubionymi wywołuje błyskawicznie , przełączanie po kanałach jakby się polepszyło. Opcja w Ustawieniach systemowych odnośnie kontroli zasilania juz działa , teraz możemy tam wybrać czy po wciśnięciu Power na pilocie tuner ma przejsc w Standby czy Deep Standby. Wersja Db się zmieniła na 7327 , tuner wstaje trochę szybciej z trybu deep standby. Niestety jedno poprawili a inne skopali i w tej wersji (testowej jak narazie) kilka rzeczy które działały nie działają (są już pprawiane i czekam na klejna wersję ponieważ konieczne są małe zmiany w skinach pod nowy soft) no i przede wszystkim nie moge zapisać swojego adresu IP B) Pozdrawiam[/quote]

Można poprosić do testów?
Jakie są zmiany w bazie danych?

Adrs IP to najmniejszy problem - ifconfig dopisany do skryptów startowych i po sprawie. Tego się nie zmiania codziennie ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='STUDI' post='107973' date='25.06.2008, 08:58 ']Można poprosić do testów?
Jakie są zmiany w bazie danych?

Adrs IP to najmniejszy problem - ifconfig dopisany do skryptów startowych i po sprawie. Tego się nie zmiania codziennie ;-)[/quote]

ten soft mozna doładować poprzez siec wraz z krernelrm 7420

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='STUDI' post='107991' date='25.06.2008, 12:18 ']Aby go załadować to trzeba go mieć.[/quote]
w zakładce aktualizacje w tunerze jest mozliwosc pobrania softu z serwera abcomu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1. Wersje testową też?
2. W domu nie mam dostępu do internetu - i co radzisz? Po jaka cholerę mam manrowąc blisko 100PLN za badziewną kablowkę z 'udawanym' internetem? Stacjonarnej linii telefonicznej nie otrzymam bowiem wynajmuję mieszkanie i nie jestem jego właścicielem. Radiówka - i co mam samowolnie wyciąć drzewa rosnące wokół bloku?
3. W pracy nic innego jak czyste HTTP nie przejdzie przez routery i firewall'e.

Podstawą jest dostęp do pliku image. Edytowane przez STUDI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, nowy soft od Abcom /DGS z poprawkami (r7473) jest juz u mnie. Widzę że DGS zaktualizował swojego skina. teraz ja z Crashem musiby zrobić dla Abcom update wersji grey i blue. A testy softu zrobię sobie później. Jak narazie soft śmiga w miarę szybko i stabilnie :)

btw. Po chwili zabawy. Wywoływanie listy ulubionych (mojej pod 12xsat) trwa teraz bardzo szybko z tym że potrzeba aktualizacji DB w pceditorze ponieważ nie działa wybieranie kanałow z pilota czy w trybie fav (trzeba poczekać na nowego Pceditora) lub ułozyć sobie liste kanałow od nowa z pilota :P Dodano trochę do nowego softu np. Sortowanie w trybie Sub channel , poprawili szybkośc softu (wydaje mi się że smiga trochę szybciej) Jako że jest to soft oficjalny DGS (ale n/p) brak w nim supportu dla emu więc nie wiem jak się zachowuje z mgcamd na pokładzie. Ale jako że mam dobry kontakt z twórca image Sifteam to skompiluje dla mnie nowa wersję do testu + update skinów blue & grey . Kolega pen1010b (twórca NLB) narazie jest bardzo zajęty na jakiś czas więc nie bedzie nowego Update od niego (chyba że znajdzie chwilę wolnego czasu) Ok, potestuję sobie jeszcze trochę nowe fw i czas na aktualizacje. Pozdrawiam

ps; mały update do tego co napisałem. Po przeskanowaniu satelit automatycznie aktualizuje się lista kanałow i wsio smiga OK :)

Edytowane przez zbigzbig20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dodam jeszcze odnosnie wersji nieoficjalnej do pobrania w podpiętych, jesli ktos zainstaluje sobie to image to niech uzywa narazie skina domyślnego DGS ponieważ wersja blue /grey jest "lekko" nie kompatybilna z ta wersją softu i nie działa na niej Pip, tryb zdjęć. Wszystko jest obecnie aktualizowane. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dodam tylko że to image nie powinno być public. Ktoś na tyle inteligentny ("nieciecierpliwy") i czesto odwiedzający FTP server (każdy ma do niego dostęp od wersji r7219) pobrał ten soft odrazu po daniu go do testu i zuploadował go na swoim serverze (jak widac z linka) Jest juz public ok ale teraz już nie będzie nowych wersji (do testu) na tym serverze. Dostałem od Abcom nowy adres, login i hasło w inne miejsce przeznaczone na to. Jak już pisałem co jest n/p to jest n/p i niech tak zostanie. Tylko twórca softu ma prawo wydac go publicznie. Jest to cały czas wersja testowa i bardzo niestabilna gdy uzywa się skina blue/grey. Skiny juz poprawilem (prawie) i teraz śmigaja jak trzeba pod nowym softem. Zostało jeszcze kilka kosmetycznych zmian. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, żeby nikt nie pomyślał, że ja to zrobiłem. ;) Ktoś na forum Denktenk udostępnił ten soft, a ja przeniosłem tylko link nasze forum :lol:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cóż wyszło już i tego nie zmienimy. Kolega z Abcom ma małą nauczkę aby nie dawać wszystkiego na publiczny serwer ftp bo zawsze znajdzie się czarna owca w stadzie. Nowa oficjalna wersja dla 900 /9000hd z kilkoma poprawkami jest już na ukończeniu. Za tydzień DGS powinien dodac możliwość konwertowania w locie grafik bmp do jpeg co pozwoli zaoszczedzic trochę miejsca w var. Podesłaliśmy juz im z kolegami z zagranicy małą solucję jak to wykonać, przetestowali i się im spodobało. Generalnie będzie to się przydawac do grafik w pluginach (poniewaz nie da rady narazie konwertowac kilku grafik jednoczesnie). Pozdrawiam Edytowane przez zbigzbig20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='zbigzbig20' post='108087' date='26.06.2008, 10:57 '](poniewaz nie da rady narazie konwertowac kilku grafik jednoczesnie)[/quote]

Hmm to nie działa coś takiego jak:
for i in <selekcja danych np. *.bmp>
do
<lista poleceń>
done

W ten sposób ZAWSZE można obejść to że nie można podać więcej niż jednego pliku jako parametru do programu.

Pętle w uproszczonym shellu linuxa w IPboxie śa zaimplementowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Może to też dzialać na takiej zasadzie. Pliki grafik beda w jpeg. Przed ich wyświetleniem (czyli przed załadowaniem do framebuffera) dana grafika będzie konwertowana do /tmp jako bmp i wtedy będzie otwierana

[code]img_draw_jpg(&window->fb,background_jpg,window->gc, 0,0,720,576,
IMG_ALIGN_CENTER|IMG_ALIGN_MIDDLE);[/code]

lub mała solucja do sdk pluginów aby konwertowac bmp do jpeg w /tmp

[code]char *bmpimage(char *jpgimage)[/code]

Mamy opracowane różne warianty które DGS postara sie wdrożyć wtedy się okaże jak to śmiga.... Edytowane przez zbigzbig20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='zbigzbig20' post='108087' date='26.06.2008, 10:57 '](poniewaz nie da rady narazie konwertowac kilku grafik jednoczesnie).[/quote]
Ciekawi mnie jaki to problem jest ze nie oprogramowanie nie może konwertowac kilku bitmap? Brak wielowątkowości? Czy problem wydajnościowy. Chyba zę jest wykorzystawane hardware do wyświetlenia jpg. Cos tu nie gra.
Generalanie moje obserwacje skłaniają sie ku temu ze apiakcjia GUI prawdpopodobnie nie jest ani wielozadaniowa ani tym bardziej wielowątkowa.

Kwestia wydajności przy dekompresji jpg jest jak dla mnie nie co dziwna - mam w pamięci małą stację roboczą Hewlett-Packard - procesor RISC 32 bity taktowany 50MHz (i 64MB RAM a był wykorzystywany jako serwer Informix'a dla apliakcji). W środowisku X-windows szybciej dekompresował obrazki jpeg, obracał je w szybciej niż jakikolwiek PC z procesorem Pentium 133MHz. Dodam że w środowisku X-Windows doliczyć trzeba transfer grafiki przez sieć do X-Serwera na stacji lienckiej na ktorej to obraz byl wyświetlany - sieć - wtedy to było 10Mbit/s. Standardowa biblioteka do jpg w dawym HP-UX 9.

jeszcz enie zainstalowałem nowego softu. ale niepokoi mnie to info:
- recording file format was changed.

Oznaczałoby to że nagrany materiał byłby niekompatybilny z softami na PC - czyli w zasadzie działanie na szkodę tego tunera:-( (Plik TS i zgodnośc DGindex). Proszę o komentarz. Edytowane przez janek_pl
Proszę edytuj swoje posty,zamiast dopisywać kolejne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeśli chodzi o nagrywanie to jeszcze nie sprawdzałem. Nie było czasu. Wiem jednak, że skopali coś z nagrywaniem HD, podobno soft się wiesza. Sam nie sprawdzałem. Wspomniał mi o tym Crash. Dziś wieczorem będzie czas to protestuje.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak przy nagrywaniu np. kanałow hd gdy zatrzymamy następuje zwis tunera, na kanałach FTA tego nie zauważyłem.

@Studi odnośnie konwertowania kilku grafik zapytaj DGS . To jest ich sprzęt i wiedzą co może a co nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie chce siać plotek, ale może wreszcie doczekamy się działającej wersji, która będzie obsługiwać poprawnie nagrywanie kodowanych kanałów z dwóch głowic. Wreszcie zostały przekonane odpowiednie osoby tworzące soft w Abcomie, że nie działa to prawidłowo.

Trzymajmy kciuki....

Pozdrawiam Edytowane przez janek_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zostały to fakt :P Jesli ktoś czeka na nowy NLB to w ten weekend będzie aktualizacja od pena :P Właśnie wrócił i juz zabiera się za update. ja z crashem właśnie zaktualizowaliśmy skiny pod wszystkie nowe softy , właśnie rozsyłam je do codera z sifteamu, pena i abcomu , a wkrótce do DGS ponieważ koreańcy skontaktowali się ze mną odnośnie niebieskiej wersji pod ich Oficjala z ich logo :) Acha odnośnie E2 na 9000HD . Już sa pierwsze próby jej odpalenia z flasha , cały uboot został pod to przerobiony + napisane nowe drivery (nie do wszystkiego ale juz trche jest) E2 startuje , widac już na ekranie obracające się kółka z OSD E2 po czym się zatrzymuje. Jest jeszcze wiele rzeczy do dopracowania ale wszystko jest na dobrej drodze. Do tego dzisiaj niemcy którzy stworzyli E2 pod kathrein odezwali sie do mnie i chcą wspłpracować. Siknę teraz całą naszą grupę "wtajemniczonych" i zobaczymy co z tego wyjdzie. mamy już trochę driverów + swoje mają niemcy (wystarczy odpowiednie przepisać) + twórca mgcamd (mixvt) podesałl mi przydatne źródełka bardzo pomocne. Pozdrawiam i miłego weekendu życzę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='STUDI' post='108177' date='27.06.2008, 09:00 ']jeszcz enie zainstalowałem nowego softu. ale niepokoi mnie to info:
- recording file format was changed.

Oznaczałoby to że nagrany materiał byłby niekompatybilny z softami na PC - czyli w zasadzie działanie na szkodę tego tunera:-( (Plik TS i zgodnośc DGindex). Proszę o komentarz.[/quote]

Jeśli chodzi o odtwarzanie na PC to nie ma nadal żadnego problemu. KMPlayer radzi sobie z tym bardzo dobrze. Jest natomiast problem np z TVIX-em. Wcześniej odtwarzał materiał SD teraz już go nie odtwarza :blink:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='janek_pl' post='108319' date='28.06.2008, 22:27 ']Jeśli chodzi o odtwarzanie na PC to nie ma nadal żadnego problemu. KMPlayer radzi sobie z tym bardzo dobrze. Jest natomiast problem np z TVIX-em. Wcześniej odtwarzał materiał SD teraz już go nie odtwarza :)

Pozdrawiam[/quote]

Najważniejsze jest to aby DGIndex otworzył materiał i zdemultipleksował. KMPlayer zupełnie mnie nie interesuje. Używam jedynie ZoomPlayera (a to dlatego że w odróżnieniu od np. WMP umie poprawnie obłsużyć kilka desktopów o różnych rozdzielczościach). Sprzętowe odtwarzacze olewam z racji ogromnej listy ograniczeń każdego z nich - co tworzy z nich jak dla mnie bezużyteczne skrzynki

Ma natomiast inny problem - mam nadzieję że nie sprzętowy. Otóż chodzi o gniazda Euro. Najnowszy poprzedni jak i starszy soft nie potrafi wydać mi sygnałów RGB. Tj. sygnał FBLANK (pin 16) nie jest uaktywniany. Ze składowych RGB jedynie na wyjściu koloru zielonego jest treść obrazu (czy jest to ten kolor nie wiem - nie sprawdziłem na planszy testowej - wygląda to na monochromatyczny obraz) Dwa pozostałe kolory - niewielki potencjał stały - około 0,35V. Płyta tunera REV E. Czy ktoś może potwierdzić podobną sytuację - lub poprawne sterowanie sygnałami RGB na Euro - czy jest podejrzenie o uszkodzenie sprzętowe - lub błąd producenta. Proszę o jakąkolwiek pomoc w tej kwestii. Na razie jakimś obejściem tego problemu jest uzywanie S-VIDEO bowiem CVBS nie daje akceptowalnej jakości obrazu. W pobliżu wyjść A/V brakuje na płycie kilku drobnych elementów - małe kostki z 5 wypowadzeniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi