Skocz do zawartości
Bull Byk

Czy warto kupić Oleda głównie do telewizji kablowej rzadziej streamingu

Rekomendowane odpowiedzi

Ręce (albo biust) opadają, jak się czyta twoje porady :( Chyba nakarmili cię jakąś papką informacyjną, a oleda widziałeś tylko na wystawach?

Nie raz, nie dwa zamieszczamy tu (latami już!) swoje doświadczenia z oledami. Nie wiem jak koledzy, ale ja używam 3 szt tv marki LG, z tego aktywnie 2 (83 i 77) tylko i wyłącznie do "zwykłej" telewizji, w dużej części z elementami statycznymi. Starsza 77c9 od czasu do czasu zalicza długie sesje na PS5.

Obraz - szczególnie na skalibrowanym tv - jest absolutnie bezkonkurencyjny także w gorszych jakościowo treściach w stosunku do LCD i na tym możemy zakończyć temat :)

Rezultat wielu lat i tysięcy godzin: zero wypaleń

Do źródeł najwyższej jakości mam inne urządzenia :)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale on jest nie wierzący ( w Oled-a) to po co mu to pisać.

Człowiek zazdrosny, skrzywdzony i tyle...

Oledy ogląda w marketach i tylko może pomarzyć bo i tak nie kupi bo się boi że mu się wypali...

No ale niektórzy tak mają np. nie dotknie kabla bo jest tam prąd ( 12V )  :)

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ale po co ta krytyka, wyrazil swoje zdanie i szanuje to, wzbudzil moje watpliwosci i mimo waszych pozytywnych opinii dalej się wątpliwości nie wyzbyłem.
Dziękuje za wszystkie opinie :)

3 godziny temu, Eleonor napisał:

No ale niektórzy tak mają np. nie dotknie kabla bo jest tam prąd ( 12V )  :)

Ale wiesz, że 12 V to napięcie a prąd podajemy w Amperach ;) i są przypadki (ekstremalne wprawdzie) gdzie zabiło człowieka poprzez porażenie z lampki 12V.

Było to przy inspekcji młynu węglowego w elektrowni.

Edytowane przez Bull Byk
  • Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Bull Byk napisał:

Ale wiesz, że 12 V to napięcie a prąd podajemy w Amperach ;) i są przypadki (ekstremalne wprawdzie) gdzie zabiło człowieka poprzez porażenie z lampki 12V.

Było to przy inspekcji młynu węglowego w elektrowni.

Wiem wiem - o prądach i voltach stałych i zmiennych coś tam wiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Kiedys była tutaj spora grupa nikow, które promowały technologię oled. Większość zniknęła, bo robiła to za pieniądze, które pochodziły wiadomo skąd (przyszedł COVID i budżety marketingowo-pr pocięli) 🥳 Koledzy powyżej dostali odpryskiem jakimś chyba, bo tak w czambuł bronią czegoś czego nie da się realnie obronić,  ciekawe czemu …

W dniu 16.07.2024 o 10:28, Bull Byk napisał:

Ale po co ta krytyka, wyrazil swoje zdanie i szanuje to, wzbudzil moje watpliwosci i mimo waszych pozytywnych opinii dalej się wątpliwości nie wyzbyłem.
Dziękuje za wszystkie opinie :)

Miło jak napisze ktoś na poziomie, kto jednak trzeźwo patrzy na rzeczywistość 👍

PS. Tak, od niechcenia, nadmienię Ci, ze to co czytasz pisze ktoś, kto ma kilka tv (w tym oleda i lekkiego mata lcd).

W dniu 15.07.2024 o 23:05, Barnaba napisał:

Obraz - szczególnie na skalibrowanym tv - jest absolutnie bezkonkurencyjny także w gorszych jakościowo treściach w stosunku do LCD i na tym możemy zakończyć temat :)

Wedle moich doświadczeń jest dokładnie odwrotnie. Poza tym od kiedy to kalibracja zmienia algorytmy procesora obrazu i fizyczne właściwości panelu? 🤭

Edytowane przez Xisiek
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Xisiek napisał:

Wedle moich doświadczeń jest dokładnie odwrotnie. 

to jaki to lcd może się równać z oled.

moje doświadczenie mówi że najtańszy oled jest o niebo lepszy od sony z-ki - tak tak, ten niby cud techniki ze śmiesznymi chyba 1000 strefami

• Plusik 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, klaus71 napisał:

moje doświadczenie mówi że najtańszy oled jest o niebo lepszy od sony z-ki - tak tak, ten niby cud techniki ze śmiesznymi chyba 1000 strefami

Eee tam nie znasz się! xisiek ma kilka tv w tym oleda i wie lepiej! Wszyscy inni to opłacone trolle, a to że tv oled wygrywają shootouty w EU i USA, że Ci którzy kalibrują TV mają prywatnie oledy,  to mały miki. 

Bzdur przez niego wypisywanych nie da się komentować

• Plusik 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiedzę, ze kolega qazar ma problemy z rozumieniem i rozróżnieniem podstawowych faktów a mędrkuje jakby habilitację na UJ bronił  🤭 Prostym językiem - biorąc M3 Competition na tor można stwierdzić, ze ma całkiem przyjazne zawieszenie. Ale jak weźmiesz go na przeciętna miejska jazdę to już będzie to zupełnie nieaktualne i nietrafne stwierdzenie, rozumiesz tę drobną acz zasadniczą różnicę?

Podobnie jest z oledem i to, ze wygrywa shoot out to akurat nic dziwnego, sam bym go najpewniej wskazał jako zwycięzcę,  bo tak jak napisałem wcześniej - to doskonały tv do super sygnału i oglądania w zaciemnionym pomieszczeniu (tor), ale my w tym wątku piszemy o  BARDZO JASNYM SALONIE i oglądaniu 60-70% KANAŁÓW INFO (jazda miejska). 

W dniu 17.07.2024 o 21:59, klaus71 napisał:

Ważne - Mówimy o zastosowaniu jak opisane przez autora - kanału info, jasny salon - w sumie dowolny w kwocie zbliżonej do oleda. 

PS. Uciekło, a w sumie warto dodać, biorąc pod uwagę, ze jest to b.jasny salon to można pokusić się o szatana jasności SDR  Szajsunga bodaj Q92 albo takiego (słaby system) ale mocy ma jeszcze więcej TCL 845.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Skończ bredzić że czegoś nie rozumiem! Nigdy nie jeździłeś w takim razie M3 po drogach jak i nie miałeś nic do czynienia z obecnymi oled. Więc daj sobie spokój. Przespałeś snem zimowym w dziupli na Syberii, rewolucję MLA i QD-OLED. Dziś nawet średnia półka 90C/D leje niemiłosiernie LCD w jasnym salonie, a o wyższych modelach nawet nie wspomnę. 

Edytowane przez qazar
  • Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ok od środy mam LG OLEDa 65C35LA i co moge powiedzieć:

1) Jasność jest dla mnie w jasnym nasłonecznionym pomieszczeniu przy białych błyszczących szafkach jak najbardziej ok. Tryb Filmmaker wydaje mi sie ciutke za ciemny ale Kino Czy Ekspert jasne/ciemne pomieszczenie (Zaleznie od pory dnia) jest jak najbardziej ok. Te Standardowe też jest ładne i (moze nawet za bardzo) jasne. Tryb żywy robi takie pastelowe i jaskrawe kolory, ze az wychodzi to karykaturalnie, chociaz w jakims sensie moze sie to podobac.

2) Co do czerni ktora sie wrecz wylewa - mam mieszane uczucia - niby jest spoko ale czasami mam wrazenie ze to pogarsza zamiast poprawiac kontrast. Chociaz z dnia na dzien mam wrazenie jakby obraz sie poprawial - i nie wiem czy to jakies funkcje AI dopasowuja jasnosc do jasnosci pomieszczenia, czy to ja sie po prostu oswoilem z tym obrazem.

3) Filmiki HDR z Youtube czy platform sreamingowych - na prawde super, bardzo dobrze tez widac scene bitwy z ostatniego sezonu Gry o Tron co na prawde robi robote i to nawet w dzien.

4) Dzwięk - najlepszy i najdonośniejszy jest ten z AI ale chyba w trybie kino jest taki najnaturalniejszy zarowno wysokie, średnie i niskie tony sa odczuwalne, w AI mam wrazenie ze wysokie i niskie bez srodka.

Ogólnie jestem zadowolny tym bardziej ze udalo mi sie go wyhaczyc w Media Expert w okazyjnej cenie 5489.99 zł (nawet nizej wyceniany 65C31LA jest teraz po 5499,99). I nie jest po żadnym outlecie, zafoliowane wszystko, przebieg matrycy 0h. Chyba w tej cenie żadnego MiniLEDa godnego uwagi bym nie znalazł.

Czas pokaze czy to był dobry wybór.

Edytowane przez Bull Byk
  • Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.07.2024 o 00:35, Bull Byk napisał:

Ok od środy mam LG OLEDa 65C35LA i co moge powiedzieć:

1) Jasność jest dla mnie w jasnym nasłonecznionym pomieszczeniu przy białych błyszczących szafkach jak najbardziej ok. Tryb Filmmaker wydaje mi sie ciutke za ciemny ale Kino Czy Ekspert jasne/ciemne pomieszczenie (Zaleznie od pory dnia) jest jak najbardziej ok. Te Standardowe też jest ładne i (moze nawet za bardzo) jasne. Tryb żywy robi takie pastelowe i jaskrawe kolory, ze az wychodzi to karykaturalnie, chociaz w jakims sensie moze sie to podobac.

2) Co do czerni ktora sie wrecz wylewa - mam mieszane uczucia - niby jest spoko ale czasami mam wrazenie ze to pogarsza zamiast poprawiac kontrast. Chociaz z dnia na dzien mam wrazenie jakby obraz sie poprawial - i nie wiem czy to jakies funkcje AI dopasowuja jasnosc do jasnosci pomieszczenia, czy to ja sie po prostu oswoilem z tym obrazem.

3) Filmiki HDR z Youtube czy platform sreamingowych - na prawde super, bardzo dobrze tez widac scene bitwy z ostatniego sezonu Gry o Tron co na prawde robi robote i to nawet w dzien.

4) Dzwięk - najlepszy i najdonośniejszy jest ten z AI ale chyba w trybie kino jest taki najnaturalniejszy zarowno wysokie, średnie i niskie tony sa odczuwalne, w AI mam wrazenie ze wysokie i niskie bez srodka.

Ogólnie jestem zadowolny tym bardziej ze udalo mi sie go wyhaczyc w Media Expert w okazyjnej cenie 5489.99 zł (nawet nizej wyceniany 65C31LA jest teraz po 5499,99). I nie jest po żadnym outlecie, zafoliowane wszystko, przebieg matrycy 0h. Chyba w tej cenie żadnego MiniLEDa godnego uwagi bym nie znalazł.

Czas pokaze czy to był dobry wybór.

I to mówimy o tv którego jasność w SDR i HDR nawet jak na oledy jest dosyć przeciętna. 

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie śledzę już tak wnikliwie nowinek technicznych - jestem zadowolony ze swojego starego zestawu telewizorów/projektorów. ale rzucił mi się na oczy ( ;) ) teścik, gdzie dość pochlebnie piszą o jasnościach tego tv:

hdtvpolska.com/najlepsze-telewizory-oled-4k-55-cali-120-hz-lg-oled-c3-promocja-wyprzedaz-rtv-euro-agd-cena

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.07.2024 o 15:17, qazar napisał:

Skończ bredzić że czegoś nie rozumiem! Nigdy nie jeździłeś w takim razie M3 po drogach jak i nie miałeś nic do czynienia z obecnymi oled. Więc daj sobie spokój. Przespałeś snem zimowym w dziupli na Syberii, rewolucję MLA i QD-OLED. Dziś nawet średnia półka 90C/D leje niemiłosiernie LCD w jasnym salonie, a o wyższych modelach nawet nie wspomnę. 

A skąd ty niby wiesz co ja testowałem i czym jeździłem  🤭  Ehh, bladego pojęcia nie masz o czym pisałem i nie wiesz jak wyglada porządny lcd (mini led) na tle zwykłego oleda, o zawiasie M3 Competition nie wspominając, niestety to co piszesz zachacza o poziom słabego liceum, przykre 😑
Jak już tak bardzo jesteś zadufany w sobie, to poszukaj w sieci to potrafią nowe lcd, bo chyba sam coś ostro przespałeś. 

PS. Flagowiec Sony na ten rok, to nie oled, tylko LCD - pewnie dlatego, ze jest taki słabiutki a dział badań i rozwoju Sony przespał rewolucje MLA i QD OLED jak napisales wyżej, hehehe 🤭 Może napisz im emaila i daj  znać i ze się  nie znają, a co !!🤭😁  🙈

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już nie bredź 😁 Masz racje 85QN900C to słaby reprezentant. Nie masz pojęcia o oled i tylko się ośmieszasz. I tak masz racje, to co robi sony to pionierstwo i przewodzenie na rynku, szkoda tylko, że wyniki udziału w rynku w tym premium temu przeczą. Komentować twoich wypocin o samochodach to nawet nie będę bo to wierutne bzdury 

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi