emilioz86 0 Posted November 5, 2007 Witam. Może mi ktoś podać najprostszy sposób przeróbki filmu w formacie .mkv na format .ts lub m2t?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
lm81 1 Posted November 5, 2007 [quote name='emilioz86' post='66370' date='05.11.2007, 02:58 ']Witam. Może mi ktoś podać najprostszy sposób przeróbki filmu w formacie .mkv na format .ts lub m2t??[/quote] PowerDVD nie odtwarza mi plików .mkv, natomiast pliki .ts odtwarza. Jak zmienię rozszerzenie pliku z mkv na ts to PowerDVD czyta to bez problemu . Quote Share this post Link to post Share on other sites
emilioz86 0 Posted November 5, 2007 Chodzi mi o konwersję mkv. na format .ts. Dokładniej chcę odtwarzać to na PS3 nagrane na płycie jako AVCHD. Pliki ts wrzucam do TSRemux i jako output ustawiam Blu-ray. W jaki sposób mogę .mkv zamienić na plik .ts? Czy jakimś programem konwertować czy może istnieje jakaś inna możliwość jak remuxing czy coć podobnego? Quote Share this post Link to post Share on other sites
AdrianWNS 4 Posted November 6, 2007 Tez mam taki problem. Mam film HD w MKV i dzwiekiem DTS i nie wiem jak przekowertować to na .TS ew. MPG Quote Share this post Link to post Share on other sites
kolorek 0 Posted November 8, 2007 nie wiem za bardzo trzeba jakis program do obrobki grafy zalatwic.... jak nie to ewentualnie total commanderem ale moze tego "produktu" nie otworzyć w kilku programach nie probowalem zmieniac rozserzeń HD ale wiem po .avi Quote Share this post Link to post Share on other sites
DaN 0 Posted November 8, 2007 [quote name='kolorek' post='66979' date='08.11.2007, 18:29 ']nie wiem za bardzo trzeba jakis program do obrobki grafy zalatwic.... jak nie to ewentualnie total commanderem ale moze tego "produktu" nie otworzyć w kilku programach nie probowalem zmieniac rozserzeń HD ale wiem po .avi[/quote] Zmiana rozszerzenia nie ma nic wspólnego z konwersją. To tylko zmiana powiązania określonego typu plików z danym programem. Równie dobrze możesz sobie zmienić rozszerzenie filmu z .avi na .srutututu, a i tak zostanie on odtworzony przez każdy program, który odtwarza .avi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
maxiuca 10 Posted November 9, 2007 [quote name='emilioz86' post='66413' date='05.11.2007, 14:16 ']Chodzi mi o konwersję mkv. na format .ts. Dokładniej chcę odtwarzać to na PS3 nagrane na płycie jako AVCHD. Pliki ts wrzucam do TSRemux i jako output ustawiam Blu-ray. W jaki sposób mogę .mkv zamienić na plik .ts? Czy jakimś programem konwertować czy może istnieje jakaś inna możliwość jak remuxing czy coć podobnego?[/quote] Nie da się za bardzo przeremuxować mkv na ts. Po pierwsze mkv i ts to kontenery i mozna w nich trzymać bardzo różne kodeki video. Przy czym mkv przyjmuje o wiele więcej niż transport stream. Zakładam jednak, że masz jakis reencode zakodowany kodekiem x264. W tym przypadku nawet jak udałoby się wyciągnąć czysty stream avc (h.264) z matroski (a są problemy, bo mkvextract wyrzuca stream nie do końca zgodny ze standardem) i wmuxować w transport stream to i tak PS3 go raczej nie przeczyta. PS3 nie lubi za bardzo streamów AVC zrobionych kodekiem x264. Zostaje więc przekodowanie np do mpeg2. Ale to grubsza sprawa. Poszperaj na forum.doom9.org, tam jest kopalnia wiedzy o encodowanie, reencodowaniu itp. Tutaj też możesz znaleźć kilka poradników. Ale prostego programu typu point-and-click nie ma. Quote Share this post Link to post Share on other sites
lm81 1 Posted November 9, 2007 Do emiloz86: Czy wypróbowaleś moją radę ze zmianą rozszerzenia z mkv na ts - czasami to działa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
emilioz86 0 Posted November 9, 2007 Do lm81: Nie działa ale podejrzewam że na plikach mkv zrobionych kodekiem h264 o profilu 4.1 może działać. Ja znalazłem takie rozwiązanie na ts z mkv: Wyjmujemy z filmu mkv za pomocą mkvextract GUI strumień dźwiękowy i video h264. Programem H.264info obniżamy level pliku .h264 na 4.1. Plik dżwiękowy zmieniamy na .mpa Otrzymany plik .h264 (bez ścieżki dźwiękowej .mpa) muxujemy w yamb'ie do .mp4 Plik .mp4 wrzycamy do XmuxerTS i muxujemy do .ts Otrzymany wideo.ts wraz z audio.mpa muxujemy w XmuxerTS do pliku.ts Ja na końcu otrzymany plik wrzuciłem do Tsremux i jako output ustawiłem Blu-ray. Po nagraniu na dvd sprawdziłem na konsoli PS3. Konsola rozpoznała płytkę jako film Blu-ray i odtwarzała bezproblemowo. Szkoda tylko że trochę roboty z tym.. Może ktoś znajdzie szybsze rozwiązanie... Quote Share this post Link to post Share on other sites
maxiuca 10 Posted November 10, 2007 [quote name='emilioz86' post='67183' date='09.11.2007, 21:46 ']Wyjmujemy z filmu mkv za pomocą mkvextract GUI strumień dźwiękowy i video h264. Programem H.264info obniżamy level pliku .h264 na 4.1. [...]Może ktoś znajdzie szybsze rozwiązanie...[/quote] No to bardzo ciekawa metoda. Chociaż z tego co przed chwilą sprawdziłem na PC taki plik się nie chce odtworzyć z MPC. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sq9mcs 0 Posted January 27, 2009 Witam wszystkich. Jestem nowy na forum ale w rekonwersji już od parunastu lat. zaczynając od pierwszych filmów w VCD. Wracając do tematu tsMuxeR jest świetny jeśli chodzi o konwersję z MKV do Blu-Ray itd. Ale jest jeden problem nad którym główkuję. Mianowicie są niektóre filmy w MKV których nie idzie przebudować do innego formatu. Próbowałem już wszystkim. Efekt jest taki że obraz rozlatuje się totalnie przy dotwarzaniu, pikseloza, zielone ekrany, zacięcia to norma. MKVextract nie daje sobie rady. Efekt powstaje przy "wypakowaniu" z pliku MKV video w formacie pliku h264. PO szeregu testów i doświadczeń podejrzewam że wina leży w formacie kodeka który przepakowuje do Matroski. Jest nim x264 i w sumie prawie wszystkie filmy w MKV kodowane x264 powodują takie problemy. Ogólnie pliki filmowe MKV można "przebudować" do TS lub blu-ray pod warunkiem że nie są kodowane przez x264. Czy ma ktoś podobne efekty?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
djrobus 54 Posted January 28, 2009 Wspominałem gdzieś na tym forum, że ja mam "wieczne" problemy z tsmuxer Odtwarzam potem próbki na PS3 i niezależnie od struktury wyjściowej: nie ma dźwięku...brak napisów...a najczęściej jedno i drugie, na osłodę pozostaje fakt, że zawsze mam obraz... Najbardziej mnie dziwi, że jeśli wybiorę kontener m2ts, to PS3 nie widzi napisów (choć w kontenerze są) czytałem sporo na ten temat na różnych forach i przyznam szczerze, "że wiem, że nic nie wiem" Odpuściłem sobie tsmuxera na rzecz trzech mini-kombajnów, które teraz testuję (i które korzystają z tsmuxer GotSent Advanced High Definition Disk Creator MultiAVCHD (autorstwa kolesia z Bułgarii) Wiem, że mogę "łatwo i szybko" zrobić materiał korzystając mkv2vob, ale jakość końcowa nie jest dla mnie satysfakcjonująca Quote Share this post Link to post Share on other sites
sq9mcs 0 Posted January 29, 2009 Ja zająłem się blu-ray'em. Zauważyłem że przetwarzanie czegokolwiek z mkv do m2ts lub nawet struktur blu-ray praktycznie nie zależy od niczego. Jeden materiał uda się przekontenerować inny nie. ogólnie loteria Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cezarbjj 0 Posted September 28, 2010 Witam, moim zdaniem najlepszym sposobem oglądania filmów z PC na PS3 jest pakiet "Nero Media Home 4". Filmy w formacie avi. takie jak Dvdrip, BRRip do ok.2GB które są na komputerze mogę oglądać na telewizorze HD po przez PS3 i router. Jeśli chodzi o filmy mkv. to najprostszym sposobem jest konwersacja programem "mkv2vob", tak zrobiłem z Avatarem 720p i świetnie wszystko wyglądało na TV. Ale jak chcę obejrzeć film 1080p który zajmuje ponad 4GB, to już nie ma takiej możliwości ponieważ strasznie się tnie. Dodam jeszcze że te filmy nie zrzucam na dysk PS3, tylko bezpośrednio oglądam film na PS3 z PC poprzez router. Jak zrobić że by te filmy powyżej 4GB można było oglądać bez zacinania??? Internet mam 6MB, więc raczej to nie wina wolnego łącza. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pkomp 5 Posted September 28, 2010 pisz w temacie i nie śmieć!!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
jaros78 0 Posted March 2, 2011 witam ja kupijem telewizor 3D i na razie mogę oglądać wszystko z pendrive ponieważ nie mam jeszcze odtwarzacza blu ray Telewizor niestety nie czyta mkv tylko ts Czy wie ktoś jak sobie z tym poradzić? Quote Share this post Link to post Share on other sites