Skocz do zawartości
ohdesu

Duży telewizor z małej odległości - 85 czy 98?

Rekomendowane odpowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 30m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem 2 X
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? - na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? tak, ale można zasłonić okno
7. Jaki masz obecnie telewizor ? -
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? -
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? nie będzie
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? komputer, subwoofer
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ?  2-3
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matową, ale pewnie to niemożliwe
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? nie oglądam tv
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ?  tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? możliwe, ale niewiele
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 85-98
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? -
19. Preferencje co do marki ?  nie
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ?  nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 10-12k

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? tak

Telewizor będzie kupowany pod koniec roku, na początku przyszłego. Natomiast już teraz muszę zaplanować salon. Gdy zaplanuję ściankę pod 85 to powieszenie potem większego telewizora może nie wyglądać najlepiej.
Nie oglądam zbyt wiele, ale jeśli już mam mieć telewizor to chce żeby doznania z oglądania były jak najbardziej kinowe. Więc oglądane będą właściwie tylko treści w 4k. *od czasu do czasu oglądana też będzie piłka nożna, raczej w FHD 😕
Pytanie, czy 98 cali z tej odlegości (2,8-3m od ekranu) nie będzie zbyt męczące? Według kalkulatora na stronie to odpowiednia odłegłość, ale czytając tematy taka wielkośc jest polecana raczej dla 4-5 metrów. No i przy 98 calach zamykam się jedynie na niższe modele TCLa, przy 85 wybór będzie znacznie większy, a na jakiejś promocji może nawet byłaby szansa trafić OLEDa (obecnie po ok 20k, ale do zakupu prawie rok, więc tańsze modele się pewnie pojawią). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sam mam od lat 85" z odległości 2,5-3m. Broń Boże nie jest za duży. Ale często patrzę też na niego ze sporo dalszej odległości powyżej 5m. Gdybym miał możliwośc wieszałbym i 98". Ja np. nigdy nie poczułem czegoś takiego jak męczenie z powodu za dużego ekranu. 3m to już sporo. Dodatkowo mam też ekran w suficie który ma powyżej 110" i też jak odpalam projektor to patrzę na niego z tych 3m. Za ekranem jest wspomniany telewizor 85".

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie podobnie jak Gmeru wyżej napisał, z jednym zastrzeżeniem dotyczącym jakości - tak sygnału jak i tv. Trzeba pamiętać, ze dobre oko bez problemu wychwyci „niska jakość” obrazu 4K (streaming) na 98 calach z 3m. Poza tym osobiscie skłaniałbym się do  wysokiej klasy 85 niż przeciętnych 98. 

• Plusik 1
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie głównie dlatego ten temat. Do większego tv przekonuje mnie to, ze w kinie jakość raczej jest średnia i całą robotę robi duży obraz i dobre nagłośnienie. Natomiast porównując w sklepie TCLa P745 z jakimś OLEDem z Samsunga 77" jednak jakość obrazu (kolory, jasność, czerń) to była przepaść. Inna sprawa, ze w TCLu nie udało mi się zmienić żadnych opcji i wyjść z trybu sklepowego.

Co do jakości sygnału, nawet dobrej jakości plik w 1080p na takim dużym telewizorze nie wyglądał dobrze, więc zdaje sobie sprawę, ze jedyną opcją będą filmy/seriale w 4k. Może sport też się zacznie częściej w 4k pojawiać 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadne zmiany opcji nie pomogą: ta przepaść będzie ;) OLED to OLED. Nie ma co tutaj w ogóle porównywać tego Samsunga z aktualnie topową matrycą QD-OLED do P745. To są telewizory z innej ligi. Dlatego też ten TCL jest mimo wszystko taki tani. Coś za coś.

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.05.2024 o 01:17, ohdesu napisał:

Właśnie głównie dlatego ten temat. Do większego tv przekonuje mnie to, ze w kinie jakość raczej jest średnia i całą robotę robi duży obraz i dobre nagłośnienie. 

Co do jakości sygnału, nawet dobrej jakości plik w 1080p na takim dużym telewizorze nie wyglądał dobrze, więc zdaje sobie sprawę, ze jedyną opcją będą filmy/seriale w 4k. Może sport też się zacznie częściej w 4k pojawiać 

Generalnie dobrze kombinujesz 👍 Musisz jednak pamiętać, ze mózg jednak inaczej postrzega jakość w prawdziwym kinie, niż na tv w domu, co zreszta sam trafnie wychwyciłeś w sklepie 👌

Pamietaj film/materiał w 4K ze streamingu bardzo często potrafi dać finalnie gorszą jakość na ekranie (o dźwięku w ogóle nie wspominając) niż film z bluraya w 1080p. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi