Bre 0 Posted October 25, 2007 (edited) Info zaczerpnięte z satkuriera : Nieoficjalnie poinformowano także o usłudze Multiroom - jej premiera zostanie przesunięta z przyczyn technicznych. Do jej wdrożenia będą konieczne zmiany w budowie odbiorników nbox HDTV. Prace jednak trwają i tak szybko, jak to tylko będzie możliwe Multiroom zostanie udostępniony. Edit by paw: Bre:Gmeru, jak byś dał radę przyłożyć ucha w odpowiednim miejscu w tym temacie to wiele ludzi w Polsce byłoby wdzięcznych... Ciekawe co to za zmiany będą konieczne. Czyli wymianka starych n-rec i bialych? Edited October 25, 2007 by paw Quote Share this post Link to post Share on other sites
paw 0 Posted October 25, 2007 sądzę że jeśli okazało by się to prawdą to nie wymiana a wprowadzenie dekoderów do multiroom do drugiego pokoju czyli modyfikacja boksów by współdzieliły kartę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gmeru 2,237 Posted October 25, 2007 [quote name='Bre' post='65014' date='25.10.2007, 21:46 ']Info zaczerpnięte z satkuriera : Nieoficjalnie poinformowano także o usłudze Multiroom - jej premiera zostanie przesunięta z przyczyn technicznych. Do jej wdrożenia będą konieczne zmiany w budowie odbiorników nbox HDTV. Prace jednak trwają i tak szybko, jak to tylko będzie możliwe Multiroom zostanie udostępniony. Edit by paw: Bre:Gmeru, jak byś dał radę przyłożyć ucha w odpowiednim miejscu w tym temacie to wiele ludzi w Polsce byłoby wdzięcznych... Ciekawe co to za zmiany będą konieczne. Czyli wymianka starych n-rec i bialych?[/quote] Paw dobrze mówi. Na górze to brednie ; p Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bre 0 Posted October 26, 2007 No nie wiem czy takie brednie. Żeby n-rec współdzielił uprawnienia karty, to rec z białym musiałyby być połączone ze sobą. Najlepiej sieciówką. W tej chwili masz już niejako zajęty port RJ-45 - do n-radia. Pozostaje USB. Ale prawdopodobnie będzie to wejście przeznaczone do czegoś innego. Więc doszłoby do pewnego dyskomfortu w przypadku gdy ktoś by miał multiroom. Nie mógłby wtedy korzystać z USB do czegoś innego (np. czegoś na czym by chciała zarabiać n-ka). Więc prognoża jest taka, że trzeba dołożyć do n-reca coś dodatkowego, co pozwalałoby współdzielić uprawnienia karty i miało jakieś dodatkowe wyjście do białęgo. Istnieje jeszcze jedna możliwość; klon karty n-reca - to też jest możliwe. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gmeru 2,237 Posted October 26, 2007 [quote name='Bre' post='65072' date='26.10.2007, 09:41 '][...]Istnieje jeszcze jedna możliwość; klon karty n-reca - to też jest możliwe.[/quote] Quote Share this post Link to post Share on other sites
ulan 0 Posted October 26, 2007 [quote name='Bre' post='65072' date='26.10.2007, 09:41 ']No nie wiem czy takie brednie. Żeby n-rec współdzielił uprawnienia karty, to rec z białym musiałyby być połączone ze sobą. Najlepiej sieciówką. W tej chwili masz już niejako zajęty port RJ-45 - do n-radia. Pozostaje USB. Ale prawdopodobnie będzie to wejście przeznaczone do czegoś innego. Więc doszłoby do pewnego dyskomfortu w przypadku gdy ktoś by miał multiroom. Nie mógłby wtedy korzystać z USB do czegoś innego (np. czegoś na czym by chciała zarabiać n-ka). Więc prognoża jest taka, że trzeba dołożyć do n-reca coś dodatkowego, co pozwalałoby współdzielić uprawnienia karty i miało jakieś dodatkowe wyjście do białęgo. Istnieje jeszcze jedna możliwość; klon karty n-reca - to też jest możliwe.[/quote] czy wieesz wogóle co piszesz?? co to znaczy "niejako port rj45 jest zajecty - do n-radia" czy wiesz co to jest ethernet? czy wiesz co to są media strumieniowe?? czy wiesz jaka jest przepustowość ethernetu i ile zajmuje z tego n-radio??sorki ale piszesz o czymś o czym nie masz zielonego pojęcia. to że jest nradio nie znaczy ze port rj45 jest"niejako zajęty" bo on może jeszcze wiele innych rzeczy obsłużyć i nadal nie będzie "niejako zajęty" Quote Share this post Link to post Share on other sites
Elendil 1 Posted October 26, 2007 [quote name='ulan' post='65088' date='26.10.2007, 11:30 ']"niejako zajęty"[/quote] Chyba mu o to chodziło, że coś tam jest wciśnięte Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pampalini 0 Posted October 26, 2007 A tak z innej beczki. Mogli by wreszcie przestać oficjalnie zaprzeczać, a nieoficjalnie potwierdzać, bo to jest nie w porządku wobec nas, klientów. Niech wreszcie oficjalnie powiedzą że np.: tak pracujemy nad multiroom, ale z przyczyn technicznych usługa nie będzie dostępna wcześniej niż za pół roku. Wówczas mogli by również oficjalnie zadeklarować co z abonentami którzy już mają dwie umowy, czy będzie możliwość migracji do multiroom. Osobiście zastanawiam się nad drugim boxem, ale obawiam się że nie będę mógł przejść na multiroom po wprowadzeniu usługi. Jasna deklaracja była by uczciwa, a przy tym mogła by podnieść sprzedaż. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacek1969r 0 Posted October 26, 2007 (edited) Nikt nie powiedział na czym naprawdę ten multiroom ma polegać. To wcale nie musi być jeden abonament na kilka dekoderów tylko np dostęp do dysku recordera ze zwykłego nBoxa. Lub coś zupełnie innego. Znowu się sami nakręcacie. Edited October 26, 2007 by jacek1969r Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bre 0 Posted October 26, 2007 ulan: jak ja się bawiłem sieciami to ty jeszcze srałeś w gacie i wołałeś do mamy kaka mniam mniam. Jak widzisz fizycznie możliwość podpięcia dwóch skrętek do jednego portu bez rozdzielania sygnału? No chyba że chcesz cztery przewody ze skrętki dać do netu, a cztery do drugiego dekodera Quote Share this post Link to post Share on other sites
mystic 0 Posted October 26, 2007 (edited) @Bre Kolego, po pierwsze primo, to nie obrażaj ludzi , po drugie primo, weź sam się podszkol bo się kompromitujesz na maxa , po trzecie primo jak się już podszkolisz to wróć do nas i ładnie przeproś kolegów za swoje naganne zachowanie . Po czwarte primo radzę pogooglać i zacząć od hasła: "switch" bo sieciami to ty się może i bawiłeś, ale rybackimi . Edited October 26, 2007 by mystic Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pampalini 0 Posted October 26, 2007 Oj to chyba były sieci rybackie, nad morzem w Darłowie. Nie wiem jak Ty łączysz nboxa z Internetem, ale gwarantuje Ci że mało kto podpina boxa bezpośredni do kabelka jaki mu podciągnął ISP, większość chce korzystać z dostępu do internetu nie tylko w boxie, ale i na komputerze więc muszą mieć przynajmniej jakiś switch, ewentualnie router, lub dwie sieciówki w kompie. Tymczasem czytając twoje wypowiedzi można odnieść wrażenie iż według Ciebie boxy muszą być spięte bezpośrednio, koniecznie na poziomie warstwy fizycznej, jednak na pewno tak nie jest. Zachęcam do zajrzenia elementarza: [url="http://pl.wikipedia.org/wiki/Ethernet"]tutaj[/url], [url="http://pl.wikipedia.org/wiki/Model_OSI"]tutaj[/url] i [url="http://pl.wikipedia.org/wiki/Model_DoD"]tutaj[/url]. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ulan 0 Posted October 26, 2007 (edited) [quote name='Bre' post='65148' date='26.10.2007, 20:39 ']ulan: jak ja się bawiłem sieciami to ty jeszcze srałeś w gacie i wołałeś do mamy kaka mniam mniam. Jak widzisz fizycznie możliwość podpięcia dwóch skrętek do jednego portu bez rozdzielania sygnału? No chyba że chcesz cztery przewody ze skrętki dać do netu, a cztery do drugiego dekodera [/quote] niech to będzie za mój komentarz.... [url="http://pl.wikipedia.org/wiki/Switch"]po pierwsze zajrzyj tutaj[/url] [url="http://pl.wikipedia.org/wiki/Router"]po drugie zajrzyj tutaj[/url] Edited October 26, 2007 by ulan Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marbi 1 Posted October 26, 2007 Koledzy! Nie rozumiem dlaczego WY się chcecie tym martwić ? Niech to sobie n-ka wymyśli. Internet może się przydać do wielu rzeczy. Dla mnie małym skandalikiem jest fakt, że mam internet podłączony, a nie mogę zamówić filmu płatnego przez naciśnięcie opcji "Zamów" tylko muszę telefonować do biura obsługi i czekać na łaskawe odebranie rozmowy, a nic w tej sprawie na konferencji nie było (chyba że przysnąłem). No może w nowym sofcie będzie (tym z 30 listopada 2007) ! Mam nadzieję, że n-box podłączony do internetu znajdzie jeszcze kilka sympatycznych zastosowań... Quote Share this post Link to post Share on other sites
niesfiec 0 Posted October 27, 2007 I tu Marbi walnąłeś w sedno sensu podłączania boxa do netu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Shadowriver 0 Posted October 27, 2007 (edited) Co do modyfikowania nboxów przez N, powstał niedawno [url="http://www.adbglobal.com/?q=node/345"]ADB-5810S/SX[/url], nie wiem jeszcze czym się różni od 5800 (nbox) ale jest tam specyfikacja można porównać. Co do neta, "Switche" nie wchodzą tu w grę, bo wielu przypadkach mamy tylko do dyspozycji jedno IP, a jak gniazdko switchem będziemy rozdzielać to i tak tylko jedno urządzenie będzie mogło mieć neta, chyba że modem już robi sieć prywatną ;p Pozostają Routery. Edited October 27, 2007 by Shadowriver Quote Share this post Link to post Share on other sites
paw 0 Posted October 27, 2007 nowy model ma jeszcze RJ11:P Quote Share this post Link to post Share on other sites
ulan 0 Posted October 27, 2007 [quote name='Shadowriver' post='65194' date='27.10.2007, 14:25 ']Co do modyfikowania nboxów przez N, powstał niedawno [url="http://www.adbglobal.com/?q=node/345"]ADB-5810S/SX[/url], nie wiem jeszcze czym się różni od 5800 (nbox) ale jest tam specyfikacja można porównać. Co do neta, "Switche" nie wchodzą tu w grę, bo wielu przypadkach mamy tylko do dyspozycji jedno IP, a jak gniazdko switchem będziemy rozdzielać to i tak tylko jedno urządzenie będzie mogło mieć neta, chyba że modem już robi sieć prywatną ;p Pozostają Routery. [/quote] hmm ja mam i switcha i router i jeden ip, a do tego w sieci:2 komputery, 2 tunery (nbox, kathrein910) i amplituner denon avr 4306 i wszystko pięknie śmiga w sieci. a switcha muszę mieć bo routery nie mają z reguły tyle gniazdek (przeważnie 4)....a często mam jeszcze podpiętego 3 i 4 kompa (jak naprawiam znajomym) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Shadowriver 0 Posted October 27, 2007 No w takich sytuacjach wtedy jest potrzebny ;p Quote Share this post Link to post Share on other sites
psus 0 Posted October 27, 2007 JAk myślicie, jak n-ka zapewni sobie to, że ludzie korzystją z tego multirooma w jednym domu/mieszkaniu? A nie skąłdają się we dwóch, żeby zaosczędzić na abonamencie. Wg mnie to jedyna możliwość to aby to musiało działać podłączone do tego samego konwertera. Mogliby też zaimplementować jakiś inny protokół niż IP, albo niż nawet Ethernet. Wystarczyłby puścić dane bezpośrednio po ethernecie i już nei ma szans podłaczenia przez internet. Mogą tez zmodyfikować ethernet i sprzedawać swoje switche, które obsłużyłyby ten ich ethernet i jednocześnie standardowy. Wtedy wciąż ludzi mogliby kombinować ale już byłoby trudniej bo kabel trzeb aby ciągnąć. Macie jakieś infpormacje jak to jest rozwiązane u innych? albo może macie pomysł jak możnaby to zrobić? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pampalini 0 Posted October 27, 2007 [quote name='Shadowriver' post='65194' date='27.10.2007, 14:25 ']Co do neta, "Switche" nie wchodzą tu w grę, bo wielu przypadkach mamy tylko do dyspozycji jedno IP, a jak gniazdko switchem będziemy rozdzielać to i tak tylko jedno urządzenie będzie mogło mieć neta, chyba że modem już robi sieć prywatną ;p Pozostają Routery. [/quote] Mulisz się. W ramach jednej sieci fizycznej może funkcjonować kilka sieci logicznych, jednak organizacja routingu w takiej sieci wymaga pewnej wiedzy no i komputera. Quote Share this post Link to post Share on other sites
psus 0 Posted October 27, 2007 Myślę, że tu najważniejsze jest pytanie jak sprawić, żeby ludzie rzeczywiście używali ten multiroom tylko w jednym domu. Żeby tego nei dało się robić przez inteenet, anie nawet przez zwkły switch to nie problem, o czym pisałem wcześniej. Jakkoś nie mam pomysłu jak zabezpieczyć się przed współdzieleniem pomiedzy np sąsiadami w jednym bloku. Ma ktoś może jakiś pomysł? Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacek1969r 0 Posted October 27, 2007 [quote name='psus' post='65207' date='27.10.2007, 15:58 ']Myślę, że tu najważniejsze jest pytanie jak sprawić, żeby ludzie rzeczywiście używali ten multiroom tylko w jednym domu. Żeby tego nei dało się robić przez inteenet, anie nawet przez zwkły switch to nie problem, o czym pisałem wcześniej. Jakkoś nie mam pomysłu jak zabezpieczyć się przed współdzieleniem pomiedzy np sąsiadami w jednym bloku. Ma ktoś może jakiś pomysł?[/quote] A ja po raz kolejny zapytam gdzie ktoś OFICJALNIE napisał że multiroom to będzie jeden abonament na kilka dekoderów?, a wy dalej swoje o tych zabezpieczeniach. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bre 0 Posted October 27, 2007 No i właśnie. Dlatego w/g was wyszłem na dyletanta. Jakoś nie chciało mi się wierzyć żeby jakikolwiek nadawca tv sat byłby na tyle głupi i zaczoł rozsyłać sam od siebie uprawnienia z jednej karty via router/switch. To by było jak strzał do własnej bramki. Ja jednak obstawiam za jakimś rozwiązanieniem które będzie wymagało sprzęgnięcia fizycznego samych n-boxów. Quote Share this post Link to post Share on other sites
psus 0 Posted October 27, 2007 [quote name='jacek1969r' post='65238' date='27.10.2007, 18:57 ']A ja po raz kolejny zapytam gdzie ktoś OFICJALNIE napisał że multiroom to będzie jeden abonament na kilka dekoderów?, a wy dalej swoje o tych zabezpieczeniach.[/quote] No to powiedz mi, jaką zaletę bedzie miał multiroom jeśli będziesz płacił dwa abonamenty? Nikt nie musi oficjalnie pisać, żeby było wiadomo, że musi być jakieś uzasadnienie takiej usługi. Jeśli ktoś ma płacić dwa abonamenty to już lepiej dokupić cyfrę, albo polsat. Albo wykupić dwa nboxy i różne pakiety wykupione na nich. jakby na to nei patrzeć, jeśli będzie się płaciło mniej to potrzebne zabvezpieczenia. Jeśli bedzie się płaciło tyle samo to nikomu nie jest potrzebny multiroom. Co Ci przeszkadza pisanie o tych zabezpieczeniach? Quote Share this post Link to post Share on other sites