maron123 0 Napisano 18 Grudnia 2023 Witam zakupiłem ostatnio nowego soundbara JBL 1300 PRO. I po podłączeniu brak Atmosa np w Netflixsie. Dokładnie opiszę co i jak i jaki posiadam sprzęt itp. Mój tv to SONY Bravia KD-75XG8096 (zainstalowana najnowsza aktualizacja) , soundbar jbl 1300 Pro. Do TV podłączony kabel HDMI (ultra hight speed 2.1) pod gniazdo ARC a do belki eARc (kabel HDMI najnowszy specjalnie kupiłem bo nie wiem co już może pomóc..) Ogólnie całą kalibrację belki zrobiłem poprawnie według instrukcji (dzwiek w satelitkach pod odpieciu ich jest) poustawiałem w TV na wyjsciu audio PCM inaczej nie czyta satelit a mam tam do wyboru wejscie cyfrowe 1 i 2 jeszcze. W Netflix w podglądzie widnieje na kazdym materiale 5.1 , Jako ciekawostke dodam ze np w Amazon Prime po najechaniu na podglad danego serialu wyswietla sie na gorze tam napis Dolby Atmos... Nie rozumiem o co chodzi., czy cos zle poustawiane . podlaczone mam ? Druga ciekawostka majac predzej soundbara samsung q600b w netflixisie wszedzie widnialo atmos... (co prawdka ten model belki samsung nie mial nic wspolengo z atmosem ...no ale widnial przy netflix..) Czy ktos moze bedzie potrafil mi pomoc i krok po kroku powiedziec jak poustawiac itp > ? Doczytalem gdzies ze powinno byc w tv w opcjach dolby digital plus wybrane...ale tu mały problem niestety tylko przy wyjsciu cyfrowym 1 i 2 to jest ten wybor ale przy PCM nie ma a tylko na tym dziala belka satelitki itp...a na innym znow forum doczytalem ze tylko w sony msi byc PCM inaczej nie bedzie dzialac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 18 Grudnia 2023 A może jak ma być min.5.1 to nie PCM? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maron123 0 Napisano 18 Grudnia 2023 nie rozumiem do końca co masz na mysli ? Tylko na wyjściu PCM dzialaja satelitki w Netflix , a co najlepsze w tv naziemnej np w wysciu cyfrowym nr 2 dzialaja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 18 Grudnia 2023 (edytowane) Co to znaczy „ działają satelitki” ? Edytowane 18 Grudnia 2023 przez Xisiek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maron123 0 Napisano 19 Grudnia 2023 Dokładnie słychać dźwięk i dialogi w satelitkach tylko na wyjściu PCM inaczej tylko z samej belki jest audio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 19 Grudnia 2023 A skąd przekonanie, ze tylne głośniki maja działać cały czas? 🤔 W sumie złe słowo, zamiast działać lepiej pasuje grać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maron123 0 Napisano 19 Grudnia 2023 To jak oglądać film z odczepianymi głośnikami jeśli nie będzie w nich dźwięku? To bym nie zmienial soundbara 😉😉 i by był stary i głos tylko z samej belki. Ale wracając do mojego tematu dlaczego tak się może dziać? Może coś z moim tv nie tak.. Albo zle konfiguracje gdzieś czy coś.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bourne 3 Napisano 19 Grudnia 2023 To ten? W 17-tej minucie coś mówi że nie słyszy Dolby Surround ani jego małżonka. Pewnie te głośniki nie mają kodeków w sobie aby mogły odtwarzać ten dźwięk. Powiedział że nie warto wydawać tyle kasy w tej wersji i lepiej zakupić wersję JBL 1000 lub JBL 800. Napisz pod tym filmikiem i zapytaj czemu nie masz Atmosa w Netflixie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maron123 0 Napisano 19 Grudnia 2023 Nie mam konta na YT. Tak to ten. Ale w instrukcji i na pudełku jest Dolby Atmos W sklepie również że jest. Przeczytaj co napisałem w pierwszym poście.. Na Amazon Prime w podgladzie wyświetla mi Dolby Atmos.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maron123 0 Napisano 19 Grudnia 2023 (edytowane) Z tego co wyczytałem mój tv nie obsługuje Dolby Atmos (dzwonilem do działu Sony dziś) i trzeba żeby był Atmos amplitudera zakupić i dopiero wtedy podłączyć go pod tv i do soundbara. Poleciła mi model STR DM 1080. Czy ktoś potrafi mi powiedziec czy rzeczywiście bez niego nie będzie Atmosu? Czy jest jakaś inna opcja? Pozdrawiam Czy to jest faktyczne rozwiązanie? Opinia znawców tematu miłe widziana Edytowane 19 Grudnia 2023 przez maron123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 19 Grudnia 2023 How to adjust the Dolby Atmos level? You can adjust the amount of audio coming from the upfiring speakers by pressing the "ATMOS" button on the Remote control and switch between middle (default), high or low. Natomiast jak belka nie dostanie Atmosa to faktycznie nie bardzo jest jak go odegrać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maron123 0 Napisano 20 Grudnia 2023 Czytalem że jakoś pod konsole, blu-ray lub coś podobnego może można obejść? Ale jak i również że Netflix nadaje Atmos w DD+ a takie obsługuje gniazdo ARC.. Więc powinno działac normalnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bourne 3 Napisano 22 Grudnia 2023 Nie znalazłem informacji na temat obsługi Dolby Atmos przez SONY Bravia KD-75XG8096 1. Jednak, zgodnie z informacjami technicznymi na stronie Sony, telewizor obsługuje formaty dźwięku przestrzennego Dolby Digital i Dolby Digital Plus 12. Tak mi sztuczna inteligencja wypluła. @maron123 Świat audio tak poszedł w górę że jedynym rozwiązaniem chyba jest Tak, istnieją adaptery HDMI z obsługą Dolby Atmos, które można podłączyć pomiędzy urządzeniami po kablu HDMI. https://hdfury.com/hdfury-arcana-earc-adapter-for-sonos-arc/ I nie będziesz musiał kupować nowego telewizora, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bourne 3 Napisano 24 Grudnia 2023 Modele z ARC nie obsługują obejścia Dolby TrueHD/Atmos, natomiast modele z eARC obsługują obejście Dolby TrueHD 5.1 plus Dolby Atmos 7.1. Czy potrzebuję nowych kabli HDMI, aby korzystać z eARC? Według HDMI.org, jeśli obecnie używasz standardowego kabla HDMI z Ethernetem lub kabla High-Speed HDMI z Ethernetem, wszystko powinno być w porządku. Kable Ultra High-Speed HDMI z Ethernetem na pewno się sprawdzą. Ze względu na dodatkową przepustowość wymaganą dla niektórych formatów audio przez eARC możliwe jest, że bardzo stare kable mogą mieć problemy. W styczniu 2020 r. HDMI.org ogłosiło obowiązkowy program certyfikacji mający na celu zapewnienie, że każdy kabel oznaczony jako Ultra High Speed obsługuje wszystkie funkcje HDMI 2.1, w tym eARC. Czy eARC jest wstecznie kompatybilny z ARC? Jeśli Twój telewizor ma włączoną funkcję HDMI eARC, ale Twój wzmacniacz AV lub listwa głośnikowa jest kompatybilny tylko z HDMI ARC, prawdopodobnie uzyskasz dźwięk – ale ograniczenia przepustowości ARC będą oznaczać, że nie będziesz mógł doświadczyć dźwięku o wysokiej przepływności, który zapewnia eARC może zapewnić. Więc nie, nie jest kompatybilny wstecz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach