Jump to content
Sign in to follow this  
mati_luk

PS5 - problem z napędem przy odtwarzaniu filmów z płyt BluRay

Recommended Posts

Cześć, mam pytanie do posiadaczy PS5 w wersji z napędem - czy w pełni sprawnie działa wam odtwarzanie płyt BluRay z filmami? Czy używacie do tego celu konsoli, albo przynajmniej testowaliście tą funkcjonalność na płytach jakie posiadacie? I chodzi mi tu konkretnie o BluRay.

Pytam, bo nie wiem czy w mojej konsoli jest wadliwy napęd, czy tak ułomnie to działa po prostu w całej generacji. Kilka miesięcy temu zmieniłem PS4 na PS5. Zaraz po kupnie z ciekawości włączyłem jeden film i poza logiem wytwórni był tylko czarny ekran. Olałem temat na jakiś czas i ostatnio znów postanowiłem sprawdzić. Generalnie konsumuje treści ze streamingów plus własna biblioteka w Plex i odtwarzacz płyt w konsoli traktuję awaryjnie/jako opcja, zwłaszcza, że posiadam całe 5 płyt BluRay (kolekcja Alien 1-4 i jeden koncert). No i problem jest taki, że dwóch części Alien nie jestem w stanie w ogóle włączyć. Jak wspomniałem wcześniej, leci tylko logo wytwórni i potem zamiast menu mam czarny obraz, nic się nie dzieje, nie ładuje się menu. Czasem na sekundę pojawi się tło jakie powinno być w menu. Pozostałe 2 części czasem po wielu wielu próbach udaje się uruchomić. Koncert idzie normalnie.
Poszperałem trochę w necie i widzę wątki z tym problemem na reddicie od samej premiery PS5. Próbowałem chyba wszystkiego co znalazłem w tym postach, czyli zmiana kabla hdmi, wyłączenie w konsoli danych BD Live, wyłączenie/ponowna konfiguracja wifi, wyłączanie VRR, przestawienie na chwile rozdzielczości w konsoli na 1080P. I niestety nie znalazłem sposobu, aby zmusić wszystkie płyty do działania. Przeszło mi przez myśl, że może coś nie tak jest z płytami. Wizualnie wyglądają ok, każda może z raz odtworzona, zero rys. Do tego w kilku wątkach na Reddicie wśród płyt z jakimi posiadacze PS5 mają problemy przewijały się właśnie filmy z serii Alien. Ale po pierwsze na PS4 odtwarzały się poprawnie. I jedną z płyt która nie odtwarza się na mojej konsoli sprawdziłem u ojca na dosyć starym już odtwarzaczu BluRay od LG i odtwarza się bezproblemowo.
Dodam jeszcze, że aktualnie posiadam tylko jedną grę na płycie - pierwsza część Spidermana i działa poprawnie. Dlatego skoro gry działają, to mnie to jakoś nie boli specjalnie. Ale jakby nie patrzeć, jedna z funkcji konsoli nie działa do końca sprawnie.
Jestem ciekaw waszych doświadczeń w tym temacie. Może ktoś reklamował z tego tytułu konsolę i podzieli się doświadczeniami?