Skocz do zawartości
lukked

Reklamacja wstępnie uznana - czy wymieniać te matrycę

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem w trakcie procesu reklamacyjnego z moim LG OLED65C11LB.

W pierwszym podejściu po zarejestrowaniu TV na stronie LG i zgłoszeniu poprzez stronę reklamacji stwierdzono, że załączenie zdjęcia są w ciemnym pomieszczeniu, chciano zdjęcia w dzień, zdjęcie tego ujęcia z autodiagnostyki ekranu itd.. Ogółem podejście z góry, że nie uznają reklamacji.

Następnie złożyłem reklamację poprzez allegro, gdzie kupowałem telewizor w 2021 roku. Tam w ramach rękojmi zaproponowano odesłanie TV, na co się nie zgodziłem. Po kilku dniach odpisali że jednak w ramach rękojmi muszę wysłać TV i sugerują kontakt bezpośrednio do serwisu LG.

Złożyłem więc drugą reklamację na stornie LG,  zdjęcia przy świetle gdzie dalej widać wyraźny banding. Tym razem LG sprawę przekazała do autoryzowanego technika.

Po jego kontakcie dostarczyłem Panu zdjęcia bandingu, fakturę i zdjęcie tabliczki znamionowej TV.

W dniu dzisiejszym technik zadzwonił, że ma wwstępną zgodę z LG na wymianę matrycy w moim TV. Zasugerował jednak abym włączył dwukrotnie, zaraz po sobie czyszczenie pikseli i ponownie wysłał mu zdjęcia.

Wykonałem te procedurę, jednak nie widzę żadnej zmiany ma korzyść, banding jest dokładnie taki sam.

Technik wspomnial przez telefon, że widział lepsze jak i gorsze matrycę i stwierdził, że nie obiecuje, że ta którą założy będzie lepsza.

Czy dokonywalibyście wymiany matrycy w moim TV, biorąc po uwagę banding widoczny na udostępnianych zdjęciach?

Czy technik na 100% wymieni matrycę na fabrycznie nową? Jest jakiś sposób żeby to sprawdzić? Jeżeli matryca będzie nowa to chyba warto zaryzykować choćby dla samego faktu że będzie miała przebieg 0h.

Prośba o Wasze opinie.

20231123_201416.jpg

20230414_001950.jpg

20231108_104041.jpg

Dodam, że te zdjęcia są wykonane na skalibrowanym TV. Ale mam swój kalibrator, więc kalibracja kolejnej matrycy nie będzie problemem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Banding bardzo   widoczny. Przypomina  LCD nie OLED. Napisze  jaka jest   reakcja na podobne  usterki czyli  np clouding     , uszkodzone  piksele.Badinig  praktycznie nie  do wykrycia w  fabryce  telewizorów bo najważniejsza  jest ilość  wyprodukowanych  telewizorów. W  przypadku małych telewizorów    32  calowych  to  od  130  do 150  sztuk na godzinę.Włącznie ze spakowaniem  i odstawieniem na paletę. Nawet   gdy pracownik  przy taśmie zauważy uszkodzone piksele,   jest norma   uszkodzonych pikseli  , zależy  od wielkości  ekranu. Jeśli norma  jest przekroczona  np   uszkodzonych  kilka pikseli obok siebie .telewizor "nie  idzie " do klienta . Clouding  , praktycznie  idzie  wszystko  nawet  jest przyjdzie  pracownik  z kontroli technicznej ,  jedno słowo...IDZIE.

Mogłeś trochę wcześniej zgłosić usterkę do serwisu.Przyjechałby  pracownik  zrobił zdjęcia i panel do wymiany.Panel trafia  do utylizacji.

Jeśli chodzi o czas pracy  to zapisywany on jest  w pamięci na płycie główniej telewizora.

Co  zrobić aby cieszyć  się   z jeszcze lepszej jakości  obrazu  z telewizora OLED? Jedna z osób z amerykańskiego forum  która zajmuje się  zawodowo kalibracją obrazu  uważa że  telewizor  trzeba  wygrzać   czyli podobnie  jak w  plazmie  telewizor  powinien  działać  przez  500 godzin  na ustawieniach  parametrów   obrazu poniżej  50%.

Podobne    zdanie w tej sprawie mieli inżynierowie z serwisu Panasonica  Yoshiiku Miyata, Yorihisa Shiokawa,  dotyczyło  telewizorów plazmowych.

Praktyczny  przykład, ja mam oczywiście podobne zdanie na ten temat które dotyczy plazm  i OLED.  cytat  czyli wypowiedz osoby na forum w podobnej sprawie.

Potwierdzam , że to szczera prawda , po zakupie 55VT50E byłem lekko zdegustowany poszarpanymi krawędziami . Po przepracowaniu około 1500 godzin obraz się bardzo poprawił w tej materii , ostrość jak żyleta i w/w przypadłość parującego gorącego powietrza też znikła . I na bank nie ma mowy o tzw przyzwyczajeniu się do tych przypadłości . Mam oko niesamowicie wyczulone na wszelkie niedoskonałości związane z obrazem i nie ma mowy o przyzwyczajeniu się . Po prostu po wygrzaniu plazmy te przypadłości ustąpiły . Obraz w VT50 jest niesamowity , czerń jak smoła tak w dzień jak i oczywiście w nocy

Napisałeś..W dniu dzisiejszym technik zadzwonił, że ma wstępną zgodę z LG na wymianę matrycy w moim TV. Zasugerował jednak abym włączył dwukrotnie, zaraz po sobie czyszczenie pikseli i ponownie wysłał mu zdjęcia. Czasami  taka   czynność  pomaga ale nie  zawsze.

W moim telewizorze OLED Panasonic  zero badingu.Telewizor od początku  miał ustawione niskie parametry obrazu.Telewizor  przepracował już ponad  7000  godzin a moja pierwsza plazma Panasonic     ponad  35000   godzin. Działa bez usterki.Jakość obrazu wzorowa ale o telewizor  trzeba dbać.

20d797691ce3a.jpg&key=c4314d14c58949e820

Po  wymianie  panelu na pewno  będzie poprawa.

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze dają nowe matryce 😉 no i jakwymienia masz kolejne 2 lata gwarancji na matrycę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 30.11.2023 pracownik serwisu wymienił mi panel w TV 65C11LB. Prośba do Was o rady jak się nim teraz "zaopiekować".
W trakcie wymiany nie było żadnego resetowania ustawień (przebieg starej matrycy 3900h). Poprzedni panel miałem skalibrowany na każdym wejściu (Colorchecker Display Plus).
Ten chce skalibrować po około 100h pracy, żeby się wygrzał i ułożył. Czytałem, że właśnie w tym okresie początkowym to kompensacja może ładnie "ułożyć" matrycę. Stosować tylko te automatyczne czyszczenia, czy po 100h pracy włączyć manualne czyszczenie?
Nowa matryca na chwilę obecną ma również spory banding (ale inny, na starym panelu jak widzicie na zdjęciach miałem "plamę", na nowej są na razie bardziej jakby "pasy", które jak widziałem w innych tematach mogą zniknąć po wygrzaniu) i na tych samych ustawieniach jest ciemniejsza niż poprzednia. Myślicie, że to kwestia faktu, że ustawienia kalibracyjne zostały pod poprzednią matrycę i po kalibracji jasnośc np. punktu szarości 5% będzie taka sama jak w poprzedniej matrycy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawienie z  kalibracji  dotyczyły poprzedniego panelu.Teraz masz nowy panel.Proponowałbym przywrócić  ustawienia  fabryczne  aby  wszystko skasować.Jeśli chcesz przed uruchomieniem  ustawień fabrycznych możesz  zapisać  ustawienia z kalibracji  i pózniej     sprawdzić.Ale po  wymianie panelu   ustawienia z kalibracji na pewno nie będą  dobre. Po uruchomieniu  telewizora na ustawieniach  fabrycznych  zmienić  parametry obrazu poniżej  50 %, czyli np jasność, kontrast, itp.Proponuje   aby  telewizor działał przez  500 godzin na  niskich ustawieniach parametrów obrazu.

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi