Skocz do zawartości
shorty1612

Media Center do salonu za rozsądne pieniądze!

Rekomendowane odpowiedzi

[quote name='lm81' post='63712' date='16.10.2007, 19:46 ']Też się zastanawiałem, nad tym Tacensem, ale ktoś mi go odradził. Ostatnio ludzie kupują Corsairy (podobno troszkę głośniejsze od Bequiet SP - wiem to od osoby która miała obydwa zasilacze). Jeszcze raz podkreślam, że do tej pory byłem bardzo zadowolony z mojego BQ - jeśli okaże się, że nic więcej w komputerze się nie zepsuło to nadal będę go polecał.

PS
Swój zasilacz kupiłem też w ESC.pl - teraz realizują oni naprawę gwarancyjną, więc napiszę wam jak się sprawują. Do tej pory wszystko ok - kontakt przez e-mail, prawie natychmiastowy; ciężko jest się natomiast dodzwonić.
[b]Nie polecam natomiast usług poczty polskiej - paczka priorytetowa szła z Kielc do Gdańska dokładnie tydzień. [/b]Trzeba będzie wyprubować ten InPost.[/quote]
na naprawe bequieta nie ma co liczyc. napewno wymienią na nowy . mam sklep komputerowy i w sumie padło mi z 5 szt ale to mały procent sprzedaży i za każdym razem wymina na nową sztuke. z padaniem tak jest ze niestety nie omija to rzadnej firmy czy to tagan czy bequiet czy ..... wszystkie sie potrafią zepsuc ale bequiet jest dosc mało awaryjny za to bardzo cichy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='lm81' post='63697' date='16.10.2007, 15:03 ']Jeśli chodzi o zasilacz BeQuiet Straight Power - sam posiadam wersję 450 W. Jest [b]niesłyszalny[/b] - a komputer mam bardzo cichy, ale... tydzień temu zasilacz spalił się (nie wiem jaka przyczyna, być może u mnie z instalacją jest cośnie tak). Oczywiście jest na 3-letniej gwarancji, ale jeszcze nie wiem czy nie uszkodziło się coś jeszcze w kompie. Jeśli padł tylko zasilacz to go bardzo polecam (musi być to jakaś słaba seria, bo na stronie zenfista wiele osób zgłasza awarie tego samego modelu). Jak zasilacz wróci z naprawy gwarancyjnej to dam znać, czy go nadal lubię.[/quote]

witam
BeQuiet Straight Power rulez niesamowicie cichy zasilacz - na pewno warty tych $ - u mnie dziala bez problemu
co do karty graficznej polecam GeForce 8600GT Gigabyte 256MB, DDR3, HDTV, 2xDVI, PCI-E -ze wzgledu na pasywne chlodzenie :)
warto tez zainwestowac w chlodzenie na procka polecam termaltake BIGTYP . cicho i skutecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja tam obecnie jade na Taganie obecnie 480. Poprzedni mi niestety wysiadl, ale Tagan daje 3 lata na swoje produkty. Po odeslaniu uszkodzonego bez najmniejszego problemu zwrocili mi pieniazki nie bawiac sie w naprawe. Fajne rozwiazanie w przypadku, gdy nie maja na stanie identycznego modelu. Dlatego tez postanowilem ponownie zaufac Tagan-owi. Jak narazie 6 m-cy bez zastrzezen :-)

Pozdrawiam

braavoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='braavoo' post='63955' date='18.10.2007, 15:58 ']Ja tam obecnie jade na Taganie obecnie 480. Poprzedni mi niestety wysiadl, ale Tagan daje 3 lata na swoje produkty. Po odeslaniu uszkodzonego bez najmniejszego problemu zwrocili mi pieniazki nie bawiac sie w naprawe. Fajne rozwiazanie w przypadku, gdy nie maja na stanie identycznego modelu. Dlatego tez postanowilem ponownie zaufac Tagan-owi. Jak narazie 6 m-cy bez zastrzezen :-)

Pozdrawiam

braavoo[/quote]
bequiet tez ma 36 miesiecy a co do zwrotu kasy to juz dobra wola sklepu i tagan nic tu do tego nie ma :rolleyes: Wadą taganów jest niestety to ze nie są najcichsze. I mówie to na podstawie porównań jakie robiliśmy. Co do stabilności to są stabilne jak skała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hej w ślad za poprzednim postem ale teraz juz po testach. Moze troche off topic bo nie skladalem media center PC ale PC HD no ale zawsze moze komus sie przydac. Moja konfiguracja to:

MB: Gigabyte X38 DQ6
RAM: DDRII 800 OCZ - 2x2x1MB dual channel
GPU: BFG Geforce 8800GTX OC
CPU: Intel DUal Core 6750
HDD: WD Caviar 500MB SATA
DVD-R Samsung 223 SATA
Case: Mystique Cooler Master
Wiatrak na CPU: Scythe Ninja
Power: Corsair 520W
Wiatraki wymienione na 2 szt bezglosnych ale zapomniałem nazwy.
System Windows Vista Premium (oczywiscie legal)

Wrażenia:
Głośność - bliska ideału. Walczyłem o cichy komp i bałem sie karty ale okazało sie ze oryginalne chlodzenie z wiatrakiem jest bardzo wydajne i rzadko wiatrak chodzi na maksymalnych obrotach. Szkoująco cichy jest HDD. Poniewaz w obudowie mam tez mojego poprzedniego Samsunga 250GB SATA różnica w głośności dysków jest olbrzymia. Naprawdę polecam ten dysk.
Zaskoczeniem jest tez fajnie pracujaca i znacznie cichsza od moich poprzednich (Asus i Pioneer) nagrywarka.
DNerwujace jest jedynie to że płyta głowna po wyłaczeni systemu podtrzymuje pra na urzadzeniach i np czytnik kart Scythe kama zainstalowany zamiast FDD świeci mi jaskrawa niebieska dioda caly czas. Niestety obudowa mimo ze solidna ma wade nie dziala jedna z podswietlajacych diod i bede musial ja rozbierac bo nie oplaca mi sie rozbierac calego kompa i reklamować. Po za tym obudowa robi wrazeie i zamknieta swietnie prezentuje sie nawet w pokoju kolo LCD choc wiem ze to nie Media Cenetr PC.

Testy:
Teraz to co najwaziejsze. Wydajnosc nie zaskakuje. Na 3Dmarku06 10599 - 11026 w zaleznosci od ustawienia karty w panelu sterowania. Zero podkrecania.
Oczywiscie to pod vista i w DX10
CO mnie zaskoczylo??? A to wlasnie co na tym forum najwazniejsze czyli testy z LCD. Wiele osob i na tym forum i na forach zagranicznych pisze o klopotach z podlaczeniem PC czy konsol. Z ciekawosci wzialem go wczoraj do salonu i podlaczylem pod Sharpa 37XD1 zarówno wejściem komponent jaki hdmi. MOje zaskoczenie było pełne. Telewizor przez komponent odpalil od razu i w ustawieniach 1080i działał bez zarzutu. Potem próbowałem hdmi. Wymagało to ustawienia podwójnego monitora w panelu i system natychmiast wykrył LCD jako monitor PC HDMI i bez problemu odpalil go w trybie 1080p co pokazał wyraźnie OSD wskazuja tryb 1920x108050HZ. Menu karty graficznej pozwolilo mi rowniez wybraz czy chce zeby to karta skalowała obraz czy chce uzywac skalera LCD. Obraz byl wysmienity. Na poczatku byly lekkie przyciecia ale pomoglo wgranie kodeków Klite wydaje mi sie ze jest to wina Cyberlink PowerDVD. Potem wszystko chodzilo super. Aha był problem programowy poniewaz powerdvd za chiny nie chcial odtwarzac filmow (oryginalnych zaaznaczam) dvd w wyzszych trybach niz 576i informujac o tym ze content jest copy protected a na monitorze komputerowym odtwarzal bez problemu. Problem rozwiazalem. Probowalem tez gry. Musze przyznac ze COlin MC Rea Dirt majac mozliwosc ustwienia trybu 1080 16/9 wygladal poprostu czadowo.

Generalnie miłe zaskoczenie pracy z LCD. Dodatkowo dziwek z ukladu plyty glownej puszczany zarowno przez Composite jak i optical bez zarzutu. Niestety gry nie miałem zadnej z DD wiec moglem tylko kombinowac przez DSP amplitunera. Za to powerdvd pieknie bokazuje bitrate i zaskoczylo mnie, ze koncert Phila Collinsa w DTS (bardzo dobry dziwek) miał bitrate dzwieku 776 natomiast zremasterowane teledyski queen na dvd w DTS96/24 miały ten bitrate o 100% wyzszy.

Bez problemu mozna było tez praciowac z Windows Medi aCenter jak i sama Vista choc przyznam ze czcionka w 1080 ogladana z 2,5 metra byla dla mnie troche za mała.

Tpo tyle i mam nadzieje ze ktos skorzysta przy wyborze komponentów.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi