FANSHARP 0 Napisano 21 Października 2023 Witam Telewizor SHARP 55EQ7EA potrafi się sam włączać. Dzieje się to w ciągu dnia i w nocy. Uruchamia się na ekranie głównym, nie TV Próbowałem różnych ustawień. Bez skutku. Proszę o pomoc, sugestie. dziękuję i pozdrawiam MS Spoiler Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
0 grundig 541 Napisano 21 Października 2023 (edytowane) Witam. Powodow moze byc wiele.Moze w telewizorze jest automatyczny wlacznik i wylacznik.Nie znam tego modelu. Na poczatek ustawienia fabryczne, pozniej nacisnac kilka razy wlacznik przy telewizorze.Mozna sprobowac przeczyscic wlacznik np sprezonym powietrzem mozna kupic za 10 zl spray.Schowac pilot do szuflady. Pracowalem przez cztery lata w montowni telewizorow i moge cos napisac na ten temat. W prawie wszystkich nowych telewizorach ktore sa obecnie sprzedawane nie ma wylacznika , tzn jest pseudo wylacznik ktory udaje wylacznik.Nie odcina calkowicie doplywu energii do telewizora bo wtedy uzytkownik nie moglby wlaczyc telewizora.A ludzie sa bardzo wygodni i mysla ze wylaczenie sprzetu pilotem jest identyczne jak wylaczenie wylacznikiem sieciowym.Nie jest to prawda.To celowe dzialanie producentow.Niektorzy odbiorcy telewizorow np malo znana w Polsce firma Megasat ktora produkuje konwertery satelitarne zleca montowanie wlacznika sieciowego ktory odcina calkowicie doplyw energii do telewizora.Dlaczego?.Telewizor nie pobiera energii i nie ma postarzania elementow.Telewizor bedzie dzialal dluzej bez usterki.Wybor nalezy do klienta czy bedzie korzystal z wylacznika sieciowego .Obok pseudo wlacznik , przy przyciskach. Przyklad na zdjeciu, zaznaczony wylacznik sieciowy. Jesli kupno telewizora to inwestycja dlugoterminowa to skorzystaj z mojej podpowiedzi. Dwie proste czynnosci ktore moga przyczynic sie do przedluzenia " zycia" telewizora. Jesli nie musisz to ustaw nizsze wartosci jasnosci i kontrastu.W przypadku lcd czyli podswietlania ccfl lub led z maksymalnymi ustawieniami zywotnosc spada o polowe. W przeszlosci kazdy telewizor posiadal wylacznik sieciowy.Wylaczaj telewizor wylacznikiem sieciowym.Jesli nie ma wylacznika kup liste z wylacznikiem. Brak wylacznika sieciowego to gwarantowane uszkodzenie sprzetu np w czasie burzy.Celowe dzialanie. Polecam link nizej https://jakoszczedzacpieniadze.pl/tryb-standby-ile-pradu-zuzywa-tryb-czuwania Proponuje całkowite odłączenie od zasilania np telewizora lub innego sprzetu elektronicznego. Sprzet odpoczywa po wylaczeniu wylacznikiem siecowym. Wszystkie sprzety które eksploatuje w ten sposob dzialaja bezawaryjnie przez dlugie lata.Czyli np telewizor plazmowy Panasonic , 12 lat pracy.Przebieg pracy ponad 35 tysiecy godzin. Edytowane 21 Października 2023 przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
0 FANSHARP 0 Napisano 22 Października 2023 (edytowane) Witam Dziękuję za odpowiedź. Telewizor nie ma wył. mechanicznego. Poza tym jest nowy, czyli nie planuję zakupu, ale jeszcze raz dziękuję. Do TV podpiąłem dysk USB, mam podejrzenia, że to może być problem. Dzisiaj odpiąłem i już jest inaczej, kilka godzin i się nie włączył. Pytanie tylko po co jest SMART TV. "Brak wylacznika sieciowego to gwarantowane uszkodzenie sprzetu np w czasie burzy.Celowe dzialanie." Zdaje sobie sprawę, ze to podnosi bezpieczeństwo sprzętu.TV Samsunga miałem kilkanaście lat. Bez wyłącznika, były burze - przeżył straty były - Robot sprzątający zgłupiał, podejrzewam oprogramowanie. Myślałem o gniazdku sterowanym pilotem, zdałby egzamin ? Wszystkie ustawienia włączenia, wyłączenia są na OFF. Wytłaczałem Bluetooch. Nie pomogło. pomyślałem, że może telefon wybudza TV ale nie, odpiąłem od sieci, też nie jeszcze raz dziękuję MS Edytowane 22 Października 2023 przez FANSHARP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witam
Telewizor SHARP 55EQ7EA
potrafi się sam włączać. Dzieje się to w ciągu dnia i w nocy. Uruchamia się na ekranie głównym, nie TV
Próbowałem różnych ustawień. Bez skutku. Proszę o pomoc, sugestie.
dziękuję i pozdrawiam
MS
Udostępnij tę odpowiedź
Odnośnik do odpowiedzi