Marcin Muryn 2 Napisano 14 Października 2023 Cześć wszystkim, Piszę do Was z prośbą o pomoc, może ktoś ma ten model TV i mógłby się podzielić jakimiś ustawieniami, które warto zmienić żeby sprawdzić możliwość tego TV? Nie mam na myśli ustawień po kalibracji, ale takie wstępne które warto wprowadzić, żeby zobaczyć co TV potrafi. Kupiłem ten TV na test, chce sprawdzić czy spełni moje oczekiwania. Czekam jeszcze na TCL 65C845, żeby je porównać. To co już widzę to czasem drażni mnie blooming przy napisach oraz obraz z kablówki Orange, który jest okropny. Materiały z Netflix, D+, Prime, HBO w 4k, HDR, DV wyglądają za[beeep]iście, kolory są żywe, jakość bardzo dobra. Zauważam w niektórych materiałach ziarnistość, ale to chyba zależy od oglądanego contentu. Być może jakieś ustawienia pozwolą poprawić jeszcze pewne aspekty, a jeśli TV zostanie to i tak zafunduję mu kalibracje. Testuje obecnie jakieś ustawienia z rtings czy YT, ale może są właściciele tego modelu, którzy coś podpowiedza. Pozdrawiam i miłego weekendu 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 14 Października 2023 Bardzo ciekawe będzie porównanie obu. Podaj jakie masz ustawienia to zobaczymy co i jak, natomiast nie myśl sobie, ze są jakieś magiczne i jedynie słuszne ustawy, które nagle zrobią z tego tv 2 razy lepszy model… ☺️ PS. Kablówka Orange generalne jest cienka, z jakiej odległości oglądasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin Muryn 2 Napisano 15 Października 2023 22 godziny temu, Xisiek napisał: Bardzo ciekawe będzie porównanie obu. Podaj jakie masz ustawienia to zobaczymy co i jak, natomiast nie myśl sobie, ze są jakieś magiczne i jedynie słuszne ustawy, które nagle zrobią z tego tv 2 razy lepszy model… ☺️ PS. Kablówka Orange generalne jest cienka, z jakiej odległości oglądasz? Dwa razy lepszy model to nie, ale z pewnością skoro dobrego można osiągnąć vs ustawienia producenta. Obecnie takie są ustawienia jak na screenach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 498 Napisano 15 Października 2023 Witam. Probowales w google wpisac? sony X90K best settings Jeden z wielu przykladow, dotyczy modelu X90K Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin Muryn 2 Napisano 15 Października 2023 52 minuty temu, grundig napisał: Witam. Probowales w google wpisac? sony X90K best settings Jeden z wielu przykladow, dotyczy modelu X90K Tak, sporo posiedziałem wczoraj i przerobiłem tych filmików i zagraniczne fora trochę także. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 15 Października 2023 Nieostre fotki, dodatkowo do mocnego wykadrowania 👍 PS. Pisałeś o odległości? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin Muryn 2 Napisano 17 Października 2023 W dniu 15.10.2023 o 21:53, Xisiek napisał: Nieostre fotki, dodatkowo do mocnego wykadrowania 👍 PS. Pisałeś o odległości? Może teraz fotki będą lepsze 😉 Odległość to 3,2m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 17 Października 2023 Na bank do włączenia Montionflow, bez tego masz wyłączona opcje 120Hz, czyli dużo mniej płynny i ostry obraz. Reszta w sumie ok, można sprawdzić jak działa Dostosowanie czerni i pobawić się nieco jasnośćia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin Muryn 2 Napisano 21 Października 2023 Hej, Od wczoraj mam w domu drugi tv i zaczynam zabawę. Niestety porównuje Sony 75" vs TCL 65" i tutaj obawiam się o różnicę jakie mogą się pojawiać. To co na pierwszy rzut oka jest widoczne to wyższa jasność w TCL, przy treściach HDR, DV widać wyraźną różnicę. To co jeszcze zauważam, to jakby TCL mimo większej liczby stref na czarnych pasach był dużo jaśniejszy niż Sony. W TCL jakby były cały czas podświetlone, wyraźnie widać to pod kątem, w Sony widać jak działa podświetlenie, bo pasy robią się jaśniejsze tam gdzie jest jasna scena. Przy testowych filmach, zdjęciach na YT czy z dysku, widać że TCL lepiej sobie radzi, na planszach testowych widać tą przewagę stref, ale zaskoczyły mnie te pasy. Mity To tak na szybko. System płynniej działa w Sony. Na ten moment mam zagwozdke który wybrać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 21 Października 2023 7 godzin temu, Marcin Muryn napisał: To co jeszcze zauważam, to jakby TCL mimo większej liczby stref na czarnych pasach był dużo jaśniejszy niż Sony. W TCL jakby były cały czas podświetlone, wyraźnie widać to pod kątem, w Sony widać jak działa podświetlenie, bo pasy robią się jaśniejsze tam gdzie jest jasna scena. Czyli obydwie opcje TCL i Sony są do du.. , niestety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin Muryn 2 Napisano 21 Października 2023 TCL już spakowany w karton, a Sony jutro ściągam ze ściany i też w karton i poniedziałek do sklepu na zwrot. Czekam na wycenę Samsung s90c. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach