Skocz do zawartości
kurka8

Wymiana G1 na G3

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Zastanawiam się na ową wymiana. Posiadam półtoraroczny 77calowy G1. W ostatnim miesiącu wymieniona matryca na nową. W jakiej kwocie mógłbym wystawić taki telewizor oraz czy jest sens takiej zmiany?

Telewizor głównie pod konsole i netflix

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co w nim się posypało i co jest nie tak po naprawie, ze chcesz zmieniać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A co w nim się posypało i co jest nie tak po naprawie, ze chcesz zmieniać?
Wszystko jest wporzadku po wymianie. Problem poelgal , że matryca losowo wlaczala się z takimi pasami po 2000h. Hmm przydałoby się coś jaśniejszego aczkolwiek myślałem też o S95C.
Screenshot_20230611_193538_Photos.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O Samsungu zapomnień, chyba ze trzymasz tv za szyba ☺️ Nie wiem jak z jasnością w dużych calarzach, ale szału bym się nie spodziewał w 77 i wyżej. Niemniej sam czaje się na jakieś pomiary w tych calarzach C vs G.

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
O Samsungu zapomnień, chyba ze trzymasz tv za szyba Nie wiem jak z jasnością w dużych calarzach, ale szału bym się nie spodziewał w 77 i wyżej. Niemniej sam czaje się na jakieś pomiary w tych calarzach C vs G.
Szukam porownan z G1 do G3 ale nigdzie filmików nie widzę. Swoją drogą myślę, czy to wogole ma sens ta wymiana...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filmiki najczęściej są za pieniądze, wiec bierz dużą poprawkę. Własne oko w sklepie co najwyżej prawdę Ci powie 👍

Edytowane przez Xisiek
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Filmiki najczęściej są za pieniądze, wiec bierz dużą poprawkę. Własne oko w sklepie co najwyżej prawdę Ci powie 
I chyba zrobię tak przy zakupie G1. Miałem 3 różne telewizory w domu z możliwości zwrotu 14 dni z racji zakupu internetowego. Wezmę po prostu G3 i ocenie

• Plusik 1
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak jest, najlepszy koncept
Obawiam się, że problemem będzie sprzedaż takiego tv jak mam. Zapłaciłem za niego 17 tys i też zastanawiam się ile mogę wołać za taki z nową matryca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z reguły jest tak że im mniej się chce tym szybciej klient się znajdzie.

Wyjątkiem są tzw. rodzynki za które trzeba płacić tyle na ile klient wycenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sens wymiany jest ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powraca myśl zmiany G1 na coś innego. Obecnie co wartego na rynku jest prócz G3, S95C ? Zapewne najlepsza opcja byłby A95L lecz kwota dość spora. Bardziej czy jest sens zmieniać G1 na ten moment?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, kurka8 napisał:

Powraca myśl zmiany G1 na coś innego. Obecnie co wartego na rynku jest prócz G3, S95C ? Zapewne najlepsza opcja byłby A95L lecz kwota dość spora. Bardziej czy jest sens zmieniać G1 na ten moment?

Zdecydowanie idź w kierunku S90C, to najlepszy TV tego roku w kwestii jakość-cena w segmencie Premium. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 hours ago, kurka8 said:

G1 na G3 będzie dużą zmianą, MLA robi olbrzymią różnicę w jasności. Sam mam G2 w domu i jak pierwszy raz zobaczyłem G3 byłem pod ogromnym wrażeniem.

Żeby dać przykład, zawsze na pierwszy test idzie dysk Spears and Munsil. Widziałem go już pewnie setki razy w laboratorium i na targach, ale dopiero na G3 zauważyłem że w jednej ze scen gdzie ptak otwiera oczy, w jego źrenicy widać odbitą ekipę kręcącą wideo. Drobny szczegół i jak się teraz dokładniej przyjrzę to widzę to również na innych telewizorach ale dopiero G3 dał taką klarowność obrazu żeby to wychwycić. 

Kąty patrzenia też są dużo lepsze w G3 niż w G1. G1 miał całkiem niezłe wyniki w tym względzie ale G3 można oglądać dosłownie pod każdym kątem bez utraty jakości. 

Generalnie, jeśli zastanawiasz się czy zobaczysz różnicę między G1 i G3, odpowiedź brzmi: na pewno. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.06.2023 o 19:00, Xisiek napisał:

Własne oko w sklepie co najwyżej prawdę Ci powie 👍

Tak na sponsorowanych materiałach i warunkach w których w domu nie będzie miał 🤣

W dniu 6.12.2023 o 18:55, silverrobert napisał:

G1 na G3 będzie dużą zmianą, MLA robi olbrzymią różnicę w jasności. Sam mam G2 w domu i jak pierwszy raz zobaczyłem G3 byłem pod ogromnym wrażeniem.

Żeby dać przykład, zawsze na pierwszy test idzie dysk Spears and Munsil. Widziałem go już pewnie setki razy w laboratorium i na targach, ale dopiero na G3 zauważyłem że w jednej ze scen gdzie ptak otwiera oczy, w jego źrenicy widać odbitą ekipę kręcącą wideo. Drobny szczegół i jak się teraz dokładniej przyjrzę to widzę to również na innych telewizorach ale dopiero G3 dał taką klarowność obrazu żeby to wychwycić. 

Kąty patrzenia też są dużo lepsze w G3 niż w G1. G1 miał całkiem niezłe wyniki w tym względzie ale G3 można oglądać dosłownie pod każdym kątem bez utraty jakości. 

Generalnie, jeśli zastanawiasz się czy zobaczysz różnicę między G1 i G3, odpowiedź brzmi: na pewno. 

Tak, bo on będzie siedział i oglądał dyski testowe 😂

W dniu 11.06.2023 o 18:55, kurka8 napisał:

Telewizor głównie pod konsole i netflix

No to G3 odpada, bo ma wyprane kolory w grach 🤮 Ogólnie zakup starego woled w czasach, kiedy wchodzi już 3 gen qd-oled to totalna głupota 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No to G3 odpada, bo ma wyprane kolory w grach  Ogólnie zakup starego woled w czasach, kiedy wchodzi już 3 gen qd-oled to totalna głupota 
Temat z czerwca zeszłego roku ;) Obecnie dalej siedzi G1. Zobaczymy w tym roku może w G4 albo Sony. Chyba gorszych kolorów niż G1 nie miał G3. Nie są to tak nasycone kolory jak w Samsung Q90T którego miałem przed oledem ale już się przyzwyczaiłem. Zastanawiam się tylko odnośnie sprzedaży G1 w tym roku. Jakich pieniędzy można żądać przy 77 calach

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, kurka8 napisał:

Zobaczymy w tym roku może w G4 albo Sony.

G4 to dalej produkt oparty na prehistorycznym woledzie, a sony w tym roku w ogóle wypuszcza oledy? 😅

W dniu 11.06.2023 o 18:55, kurka8 napisał:

W ostatnim miesiącu wymieniona matryca na nową. Zastanawiam się tylko odnośnie sprzedaży G1 w tym roku. Jakich pieniędzy można żądać przy 77 calach

A co się stało, ile dałeś za g1?

30 minut temu, kurka8 napisał:

Nie są to tak nasycone kolory jak w Samsung Q90T

To szajsung miał raczej przesycone  😬

24 minuty temu, kurka8 napisał:

Temat z czerwca zeszłego roku ;)

Ale ostatnia odpowiedź z grudnia 😀

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sony chyba zostawia A95L, samsunga raczej nie wezmę gdyż z tamtym miałem przeboje. Ja za 77G1 płaciłem 16000 ale to praktycznie na premiere brałem. Na raty coś tam dorzucali gratis chyba jedna ratę. To nie wiem za czym w ogóle się rozglądać jak już?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przechodzić z woled to tylko na qd-oled - niestety zostaje tylko samsung.

6 minut temu, kurka8 napisał:

samsunga raczej nie wezmę gdyż z tamtym miałem przeboje

Jakie? A w lg miałeś wymienioną matryce tak se?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Cóż, rok w którym myślałem o zmianie G1 na G3 minął i przychodzi kolejne pytanie tym razem o zmianie na g4. Całe raczej te same by było czyli 77. I cóż, czego się spodziewać. Głównie to 70 konsola, reszta serwisy streamingowe. Czy na wielkie Wow jest szansa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, ze nie. Chyba, ze sikasz z zachwytu na HDR to lepiej widocznie będzie, ale czy wow to ?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

G4 to lepszy G3 więc podtrzymuję poprzednią opinię. Główna różnica między tymi dwoma modelami to lepsze odwzorowanie kolorów o niskiej jasności w G4 ale poza tym to wciąż ten sam, bardzo ładny panel. G3 do G4 może nie być wow ale G1 do G4 na pewno będzie. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowałem tego nowego OLEDa Panasonica i szału jak dla mnie nie ma. Jakieś dziwne wyostrzanie krawędzi nawet w trybie Filmmaker, odwzorowanie ciemnych kolorów gorsze niż na G4 i upierdliwy dithering który rzuca się w oczy nawet z odległości. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi