Skocz do zawartości
  • 0
Grzegorz Grzybowski

Apple TV + soundbar + projektor

Pytanie

Witajcie. Czy ktoś z obecnych potrafi wskazać rozwiązanie w takim oto problemie:

Projektor 4K Benq w2700 nie wyświetla obrazu w formacie 4K HDR gdzie źródłem jest Apple TV 4K podłączony za pośrednictwem Soundbara Samsung HW q950A. Po około minucie mielenia/szukaniu sygnału Apple TV przestawia się na Full HD SDR co potwierdzają informacje wyświetlane na projektorze.
Bez problemu za to wyświetla właściwy obraz przy połączeniu bezpośrednim Apple TV - projektor. W tym przypadku obraz wyświetlany jest prawidłowo nawet przy zastosowaniu „najmocniejszych” opcji Video ustawionych w Apple tv. Kable użyte do połączenia to hdmi w wersji 2.1 certyfikowane. Dodam, że połączenie tymi samymi kablami za pośrednictwem Soundbara do Telewizora działa prawidłowo zarówno jeśli chodzi dźwięk (np. Dolby atmos) jak i obraz (np. Dolby vision)

Zależy mi właśnie na połączeniu Apple tv - soundbar - projektor z uwagi na to, ze w takiej konfiguracji powinienem (teoretycznie) uzyskać najlepsze efekty jeśli chodzi o dźwięk oraz obraz.

obecnie dźwięk uzyskuje „wracając” kablem optycznym z projektora do Soundbara ale wyłapuje różnice - jest gorzej.

czy ktoś ma pomysł?

Edytowane przez Grzegorz Grzybowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Obstawiał bym,. że problemem jest belka, ale skoro działa z telewizorem,. to zagadka nie rozwiązana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
1 godzinę temu, raf7705 napisał:

Obstawiał bym,. że problemem jest belka, ale skoro działa z telewizorem,. to zagadka nie rozwiązana.

Wystarczy podłączyć Apple TV bezpośrednio do TV. Obstawiam, że będzie działać bez problemu.

Zakładam, że połączenie belka TV jest po HDMI z eARC i stąd te kłopoty :) .

Jest szansa, że przy połaczenie jak napisałem powyżej wszystko zadziała. A jak nie podłączyć belkę pod wyjście SPDIF optical w telewizorze. Nie będzie Atmosa ale jest szansa, że będzie działać. BTW Atmos przy belce to nieporozumienie, taki ładny marketing :) .

Edytowane przez pmcomp
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Godzinę temu, pmcomp napisał:

Wystarczy podłączyć Apple TV bezpośrednio do TV. Obstawiam, że będzie działać bez problemu.

Zakładam, że połączenie belka TV jest po HDMI z eARC i stąd te kłopoty :) .

Jest szansa, że przy połaczenie jak napisałem powyżej wszystko zadziała. A jak nie podłączyć belkę pod wyjście SPDIF optical w telewizorze. Nie będzie Atmosa ale jest szansa, że będzie działać. BTW Atmos przy belce to nieporozumienie, taki ładny marketing :) .

Problemem jest podłączenie do projektora .Autor pytania wyjaśnia ,że podłączenie do tv działa...

Belka jest powodem ale dlaczego ? Spróbój włączyć materiał sdr i spróbuj inne kable

Edytowane przez llukk
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
5 minut temu, llukk napisał:

Problemem jest podłączenie do projektora .Autor pytania wyjaśnia ,że podłączenie do tv działa...

Belka jest powodem ale dlaczego ? Spróbój włączyć materiał sdr i spróbój inne kable

Zgadza się! Musiałem wrócić do tego co sam napisałem aby sprawdzić czy to nie jest za trudne 🤪

A tak serio to sadze, ze problemem jest tu jednak jakaś specyficzna funkcja projektora lub jego ustawienie, które przy połączeniu pośrednim (via soundbar) nie akceptuje tego sygnału i liczyłem na doświadczenia osób z projektorami.

Odpowiadając sam sobie to w wolnej chwili sprawdzę jeszcze przy innych (niż apple TV) źródłach przy takim połączeniu (np. konsola, chromecast)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

jeżeli w ustawieniach projektora  masz opcje hdmi standard lub rozszeżony to łatwo Sprawdzisz kable

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Oczywiście Mam taki wybór. Ustawienie jest w pozycji „rozszerzone” 

Witajcie. Czy ktoś z obecnych potrafi wskazać rozwiązanie w takim oto problemie:
Projektor 4K Benq w2700 nie wyświetla obrazu w formacie 4K HDR gdzie źródłem jest Apple TV 4K podłączony za pośrednictwem Soundbara Samsung HW q950A. Po około minucie mielenia/szukaniu sygnału Apple TV przestawia się na Full HD SDR co potwierdzają informacje wyświetlane na projektorze.
Bez problemu za to wyświetla właściwy obraz przy połączeniu bezpośrednim Apple TV - projektor. W tym przypadku obraz wyświetlany jest prawidłowo nawet przy zastosowaniu „najmocniejszych” opcji Video ustawionych w Apple tv. Kable użyte do połączenia to hdmi w wersji 2.1 certyfikowane. Dodam, że połączenie tymi samymi kablami za pośrednictwem Soundbara do Telewizora działa prawidłowo zarówno jeśli chodzi dźwięk (np. Dolby atmos) jak i obraz (np. Dolby vision)
Zależy mi właśnie na połączeniu Apple tv - soundbar - projektor z uwagi na to, ze w takiej konfiguracji powinienem (teoretycznie) uzyskać najlepsze efekty jeśli chodzi o dźwięk przy zachowaniu dobrego obrazu.
obecnie dźwięk uzyskuje „wracając” kablem optycznym z projektora do Soundbara ale wyłapuje różnice - jest gorzej.
czy ktoś ma pomysł?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zależy mi właśnie na połączeniu Apple tv - soundbar - projektor z uwagi na to, ze w takiej konfiguracji powinienem (teoretycznie) uzyskać najlepsze efekty jeśli chodzi o dźwięk przy zachowaniu dobrego obrazu
Obecnie dźwięk uzyskuje „wracając” kablem optycznym z projektora do Soundbara ale wyłapuje różnice - jest gorzej.
czy ktoś ma pomysł?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
4 godziny temu, llukk napisał:

Uppps. Nie doczytałem.

Złota zasada ... do projektora podłącza się obraz prosto ze źródła.

No i te dzidy są wrażliwe na jakość kabla, jego długość i parametry sygnału. Spróbuj od najsłabszych (nie od najmocniejszych) czyli 8 bit i 4:2:0. Wymuszone nie auto. DO materiału z BD-UHD wystarczy ci 10,2 Gbps czyli "pół standardu" 2.0.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
4 minuty temu, pmcomp napisał:

Uppps. Nie doczytałem.

No i te dzidy są wrażliwe na jakość kabla, jego długość i parametry sygnału. Spróbuj od najsłabszych (nie od najmocniejszych) czyli 8 bit i 4:2:0. Wymuszone nie auto. DO materiału z BD-UHD wystarczy ci 10,2 Gbps czyli "pół standardu" 2.0.

Tak żem czuł 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
W dniu 18.04.2023 o 00:33, Grzegorz Grzybowski napisał:

czy ktoś ma pomysł?

"Pogryzło" ci się hdmi w konkretnej konfiguracji. Zdarza się stosunkowo często przy projektorach.

Rozwiązań jest wiele:

- wymiana jakiegoś elementu zestawu

- użycie splittera hdmi (takiego "mądrzejszego")

- magiczna skrzyneczka HDfury

To ostatnie właśnie rozwiązało podobny problem u mnie z obrazem 4K z telewizji satelitarnej na proju. Natomiast nieprzyzwoicie zdrożało :(

https://www.amazon.pl/HDFury-Manager-rozwiązanie-problemów-rozdzielczość/dp/B09WYWTNLP/ref=sr_1_5?crid=2JHW9VNXSGB3S&keywords=hdfury+hdmi+2.1&qid=1681859889&sprefix=hdfury+hdmi%2Caps%2C82&sr=8-5

ps.

zabawa kablami hdmi nic ci nie da, chyba że masz jakiś optyczny (aktywny)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Uppps. Nie doczytałem.
Bzdura, nie zasada.
Jak masz 3 albo 4 źródła, to będziesz latał kable przepinać?

Po to jest procesora AV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi