Skocz do zawartości
  • 0
mysh_daniels

LG Oled folia ochronna na matrycy OLED77C21LA

Pytanie

Jestem świeżo upieczonym posiadaczem LG OLED77C21LA. TV zakupiłem w popularnym markecie z opcją rozpakowania i ustawienia, żeby nie musieć nikogo prosić o pomoc w ustawianiu. Panowie rozpakowali, ustawili, podłączyli pod prąd i pojechali. Zastanawia mnie kwestia folii ochronnej na tv. Zaraz po rozpakowaniu tv widziałem, że zapakowany był w folię przypominającą z jednej strony fizelinę, z drugiej folię na plecach tv. Żadnych naklejek z energooszczędnością i poborem prądu nie było ma matrycy (były z instrukcjami), nie było też w dolnych rogach naklejek o zerwaniu folii. Do kartona od TV wrzuciłem wszystko z rozpakowania i takowej folii tez nie ma gdy teraz sprawdzam. Pytanie czy te TV mają na sobie folię ochronną. I najwazniejsza sprawa, jak rozpoznać czy tv tą folię ma naklejoną czy nie. Jak działa nie ma refleksów, ale wyłaczony i jak patrze pod światło to ma odbicia jak lustro, bez żadnej poświaty niebieskiej czy fioletowej. Nie umiem rozpoznać czy tv ma folię ochronną czy nie.

Pomiędzy krawędzią tv a matrycy jest milimetrowa przerwa, wleciała mi tam kuleczka steropianu malutka, chcialem to jakoś patyczkiem wyciągnąc i delikatnie w tym momencie się jakaś folia podwazyła (1mmx10mm), nie wiem czy to jakaś ochronna czy podważyłem przypadkiem jakąś warstwę ekranu.

7B4A6DCA-BD53-41B1-B37C-7CAD49FAD696.jpg

IMG_9279.jpeg

IMG_9286.jpeg

Edytowane przez mysh_daniels

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam.

Gdy kupilem telewizor oled Panasonic tez nie bylo    folii na ekranie, pomyslalem ze moze telewizor   byl  uzywany, sprawdzilem  czas  pracy w  menu telewizora, bylo      zero  przepracowanych godzin.

Kliknij na link nizej

https://eu.community.samsung.com/t5/telewizory/czy-to-jest-folia-ochronna/td-p/2245389

Wracajac  do  folii zabezpieczajacej ekran to nie na kazdym ekranie telewizora  znajduje sie taka folia, bardzo czesto folia zdejmowana  jest w czasie produkcji przed  pakowaniem telewizora do kartonu.Zalezy od  zamowienia i  zyczenia   odbiorcy.

Jesli nie ma  folii to nic nie zrywac bo   popsujemy panel  i efekt bedzie taki jak w linku nizej.

https://eu.community.samsung.com/t5/telewizory/qe65q74t/m-p/2015061

Na moje  oko  na ekranie telewizora  ktory kupiles nie ma folii ochronnej.

Pracowalem  przez  cztery lata w chinskiej fabryce telewizorow.Naprawialem telewizory.Prawie  zawsze     gdy na ekranie jest  folia zabezpieczajaca    jest  widoczne miejsce  do   zdjecia  zabezpieczenia.

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
4 godziny temu, mysh_daniels napisał:

Jestem świeżo upieczonym posiadaczem LG OLED77C21LA. TV zakupiłem w popularnym markecie z opcją rozpakowania i ustawienia, żeby nie musieć nikogo prosić o pomoc w ustawianiu. Panowie rozpakowali, ustawili, podłączyli pod prąd i pojechali. Zastanawia mnie kwestia folii ochronnej na tv. Zaraz po rozpakowaniu tv widziałem, że zapakowany był w folię przypominającą z jednej strony fizelinę, z drugiej folię na plecach tv. Żadnych naklejek z energooszczędnością i poborem prądu nie było ma matrycy (były z instrukcjami), nie było też w dolnych rogach naklejek o zerwaniu folii. Do kartona od TV wrzuciłem wszystko z rozpakowania i takowej folii tez nie ma gdy teraz sprawdzam. Pytanie czy te TV mają na sobie folię ochronną. I najwazniejsza sprawa, jak rozpoznać czy tv tą folię ma naklejoną czy nie. Jak działa nie ma refleksów, ale wyłaczony i jak patrze pod światło to ma odbicia jak lustro, bez żadnej poświaty niebieskiej czy fioletowej. Nie umiem rozpoznać czy tv ma folię ochronną czy nie.

Pomiędzy krawędzią tv a matrycy jest milimetrowa przerwa, wleciała mi tam kuleczka steropianu malutka, chcialem to jakoś patyczkiem wyciągnąc i delikatnie w tym momencie się jakaś folia podwazyła (1mmx10mm), nie wiem czy to jakaś ochronna czy podważyłem przypadkiem jakąś warstwę ekranu.

7B4A6DCA-BD53-41B1-B37C-7CAD49FAD696.jpg

IMG_9279.jpeg

IMG_9286.jpeg

Na 99,99% podważyłes folie ochronną. LG daje folie ochronną, a przynajmniej w modelu 77C1 takowa była.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Ja mam inne zdanie.Lustro  jest bardzo duze  gdy telewizor jest wylaczony.Na ekranie nie ma folii. Najlepiej wyslac list z pytaniem.W linku nizej  jest   numer telefonu i e-mail do LG

https://www.lg.com/pl/search/search-all?oldTerm=folia+ochronna&type=B2C&realSearch=folia+ochronna&keywordSearch=Search_Result&searchResultFlag=Y&serviceType=&search=zabezpieczenie+folia+

https://www.lg.com/pl/wsparcie

W linku wyzej jest numer telefonu i e-mail

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Powinno  być   zaznaczone miejsce do zdjecia  folli..12 minuta filmu.Na   telewizorze ktory posiadasz nie ma folii,takie jest moje zdanie.

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Mam taki sam problem z 65NANO763QA. Nie było żadnych naklejek ale coś w górnych rogach widać. Nie wiem czy to folia, czy warstwa ekranu.

IMG_20230124_100955917_HDR.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
W dniu 22.01.2023 o 20:04, mysh_daniels napisał:

Zaryzykowalem. Na ekranie byla folia mimo braku znacznikow gdzie ja sciagac

69152322-BDF1-40A8-B98A-71B5B25133A6.jpeg

Mówiłem, że jest.

Porównaj jak się światło odbija z folią i bez. Jest różnica?

:) 

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
W dniu 22.01.2023 o 14:36, grundig napisał:

Pracowalem  przez  cztery lata w chinskiej fabryce telewizorow.Naprawialem telewizory.Prawie  zawsze     gdy na ekranie jest  folia zabezpieczajaca    jest  widoczne miejsce  do   zdjecia  zabezpieczenia.

Nie martw się, Erfahrung macht Meister jak mawiają ;) .

PS. może dlatego, że w chińskiej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Kazdy moze sie pomylic.Przyklad na zdjeciu.Ktos byl przekonany ze  jest folia i uszkodzil panel.

medium?v=v2&px=400

Dla mnie to  bardzo dziwne  ze  w drogim telewizorze oled nie ma informacji ze na ekranie jest folia . W tanich  32 calowych telewizorach  za 100 euro byl zagiety rog folii aby bylo wiadomo ze na ekranie jest folia

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Na przyszłość, jeżeli ktoś będzie chciał wiedzieć. Dzwoniłem na wsparcie LG i tam mi wytłumaczyli że folię ochronną mają tylko telewizory OLED. Wszystkie pozostałe nie mają zabezpieczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi