Tom Wid 1 Napisano 3 Stycznia 2023 Witam wszystkich, nadszedł czas na zmianę poczciwego Panasonic'a TX-58EX780 na coś nowego (właśnie poszedł do serwisu i raczej z niego już nie wróci). Najważniejszymi parametrami dla mnie są właśnie płynność ruchu i dobra czerń (dużo oglądam w nocy). Zastanawiam się nad telewizorami z podświetleniem Full Aray lub Mini Led, oczywiście z matrycą 120 Hz i najlepiej VA. Na razie OLED odpada (czasem wciągnie mnie konsola i boję się wypaleń). Co do ceny to myślę o przedziale 6000-7000. Po głowie chodzą mi modele jak poniżej, doradźcie coś, może macie inne pomysły? Sony X90K - mniej stref podświetlenia, idealny ruch i brak smużenia TCL C935 - dużo więcej stref podświetlenia, występowanie DSE, problemy z przepalaniem detali w jasnych scenach (działanie algorytmu local dimming) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 692 Napisano 4 Stycznia 2023 Bez cienia wątpliwości w tym duecie Sony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tom Wid 1 Napisano 4 Stycznia 2023 5 godzin temu, Xisiek napisał: Bez cienia wątpliwości w tym duecie Sony. Gdyba jeszcze dołożyć do konkursu Samsung QN65N91A? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiojaworzno 160 Napisano 4 Stycznia 2023 Samsung nie obsługuje Dolby Vision Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tom Wid 1 Napisano 4 Stycznia 2023 21 minut temu, krzysiojaworzno napisał: Samsung nie obsługuje Dolby Vision Czy to aż tak istotne? Pytam bo nie miałem z tym do czynienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiojaworzno 160 Napisano 4 Stycznia 2023 Jak dla kogo. 2 lata temu miałem podobną zagwozdke... Samsung 65Q95R czy Sony 65XH9505. Kupiłem Sony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tom Wid 1 Napisano 4 Stycznia 2023 18 minut temu, krzysiojaworzno napisał: Jak dla kogo. 2 lata temu miałem podobną zagwozdke... Samsung 65Q95R czy Sony 65XH9505. Kupiłem Sony Jak w Twoim Sony wygląda sprawa jednolitości ekranu, chodzi mi o efekt DSE który przy mundialu mnie bardzo drażnił, ciemniejsze plamy na ekranie były bardzo widoczne na przesuwającej się murawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiojaworzno 160 Napisano 5 Stycznia 2023 niczego takiego nie zauważyłem i nigdy nie miałem z tym do czynienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 692 Napisano 6 Stycznia 2023 Sony w swoich tv (przynajmniej droższych) ogarnia bdb DSE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tom Wid 1 Napisano 6 Stycznia 2023 Tak się porobiło z moim Panasem po ponad 4 latach i właśnie jest w serwisie (dodatkowe ubezpieczenie). Być może to kurz a być może podświetlenie, no i gdy nie naprawią to może wpaść 6 tys na nowy tv...dlatego szukam co by sobie kupić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boban61 3 Napisano 14 Lutego 2023 W dniu 6.01.2023 o 12:49, Tom Wid napisał: Tak się porobiło z moim Panasem po ponad 4 latach i właśnie jest w serwisie (dodatkowe ubezpieczenie). Być może to kurz a być może podświetlenie, no i gdy nie naprawią to może wpaść 6 tys na nowy tv...dlatego szukam co by sobie kupić Właśnie zmieniam TV, Z OLEDa na OLEDa, tylko większy i się zastanawiam czy brać ro rozszerzone ubezpieczenie? Mowa o euro.rtv. Jest to 13 % wartości TV, a wypalenia pojawią się na pewno. Czy z powodu wypaleń za 4 lata wymienią mi TV na nowy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach