Skocz do zawartości
kajfux

Problemy z graniem na tv Hisense 55u7hq.

Rekomendowane odpowiedzi

Skuszony waszą recenzją zakupiłem wczoraj ten tv, zamontowałem na ścianie, i przystąpiłem do ustawiania. Po ogarnięciu ustawień, przyszła pora na testy, zwykła telewizja, YouTube, Netflix, wszystko ok, jak za takie pieniądze.

Wreszcie przyszedł czs na test konsoli, Xbox Series S, podłączony oczywiście do wejścia 2.1, wszystko poustawiane, 4k, 120Hz, VRR, i inne, tv oczywiście w trybie gry, i tu zaczyna się dramat.

Pierwsze na co zwróciłem uwagę to menu konsoli, 4k ?, no chyba raczej nie, no dobra, ale odpalmy coś co chodzi w 4k, włączam drugą część Ori, zaczynam grać, i nagle obraz znika na pół sekundy, za chwilę to samo, a u góry ekranu tv cały czas jakiś komunikaty o sygnale.

Wracam do menu, o, jest 4k, odpalam Forza Horizon 5, zaczynam grać, i obraz znowu zaczyna zanikać.

Ok, może te gry nie obsługują VRR, i to sprawia problemy, wyłączam więc w opcjach VRR, ale zanikanie obrazu nie ustępuje, menu konsoli jest raz w 4k, a za chwilę wygląda jakby było w SD.

Jeśli tak ma wyglądać granie na tym tv w normalne gry, już nie mówiąc o sieciówkach, to ja dziękuję , po co ten cały VRR, skoro w menu konsoli jest napisane "Po włączeniu tego ustawienia możesz zauważyć niewielkie braki ciągłości podczas odtwarzania ujęć z gry", i dlaczego obraz zanika również po wyłączeniu tego.

Nawet w menu zdążają się mignięcia ekranu, a u góry pokazuje się komunikat tv "SYGNAŁ ODEBRANY".

Czy z tym tv jest coś nie tak, czy trzeba jeszcze coś ustawić?, bo na tą chwilę tv jest do zwrotu.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Tu link do filmiku z objawami które opisałem:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyjmij-włóż kilka razy kabel w gniazda po obu stronach - może coś tam nie styka

ewentualnie zmień kabel - może ten co używasz ma jakiś problem i jednak nie ma pełnej przepustowosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wyjmij-włóż kilka razy kabel w gniazda po obu stronach - może coś tam nie styka
ewentualnie zmień kabel - może ten co używasz ma jakiś problem i jednak nie ma pełnej przepustowosci
Kabel oryginalny który był z konsolą, na starym tv full hd nie było z nim problemów, jak został podłączony po zakupie, tak nie był ruszany do tej pory, a co do nie łączenia, to przecież nowy tv, ręce opadają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, kajfux napisał:

Kabel oryginalny który był z konsolą, na starym tv full hd nie było z nim problemów

na starym tv kabel działał z niskim transferem - w full hd nawet kable za 5zł działają

w 4k może taki kabel mieć problemy choć nie powinien - zanim wymienisz tv sprawdź na innym kablu albo podłącz inne urządzenie 4k

spróbuj tez na innym porcie hdmi

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
na starym tv kabel działał z niskim transferem - w full hd nawet kable za 5zł działają
w 4k może taki kabel mieć problemy choć nie powinien - zanim wymienisz tv sprawdź na innym kablu albo podłącz inne urządzenie 4k
spróbuj tez na innym porcie hdmi
Według tego co znalazłem na stronie Ms, tylko series X dostaje kabel hdmi 2.1, series S dostaje 2.0, i pewnie w tym problem, jutro pożyczę od kumpla właściwy kabel i sprawdzę, podejrzewam że wszystko będzie działać jak należy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Specyfikacja techniczna Xbox Series S

Konsola Microsoftu z serii „S” nie będzie różnić się od modelu Series X wyłącznie wyglądem oraz brakiem napędu optycznego. Pod obudową znajdziemy trochę inne podzespoły, które prezentują się następująco:

• kolor urządzenia: matowy biały z czarnymi elementami
  • procesor: 8 rdzeni, 3.8 GHz Custom Zen 2 CPU
  • karta graficzna: 4 TFLOPS, 20 CUs, 1.55 GHz Custom RDNA 2 GPU
  • pamięć: 10 GB GDDR6
  • dysk: 512 GB NVME SSD
  • dysk zewnętrzny: obsługa dysku twardego w standardzie USB 3.2
  • napęd optyczny: brak
  • wymiary: brak szczegółów. Konsola mniejsza o 60% od Series X
  • wydajność konsoli:  rozdzielczość do 1440p, przy 120 kl./s

czyli rozdzielczość do 1440p, przy 120 kl./s

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj kupiłem kabel hdmi 2.1, i muszę zwrócić honor firmie Hisense, po zmianie kabla na właściwy wszystko śmiga jak trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, kajfux napisał:

Dzisiaj kupiłem kabel hdmi 2.1, i muszę zwrócić honor firmie Hisense, po zmianie kabla na właściwy wszystko śmiga jak trzeba

To super.

Wypadałoby też podziękować @klaus71 za dobre rady, no nie?

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi