Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję.

Coś nie chce sklepu uruchomić bo urządzenie, nie ma certyfikatu.
Lepiej sobie przez przeglądarkę ściągnąć apkpure i tam jest wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

15 godzin temu, raf7705 napisał:

Dziękuję.

Coś nie chce sklepu uruchomić bo urządzenie, nie ma certyfikatu.
Lepiej sobie przez przeglądarkę ściągnąć apkpure i tam jest wszystko.

Działa bez problemu Sklep Google, tylko trzeba zarejestrować Z9X (w info o urządzeniu masz kod, który trzeba podać) w Google i pobrać Firmware z literką G.

Z poważaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem z literką G.
Nie mam adb na zidoo żeby wpisać kod.
Już niepotrzebny mi ten google sklep, wystarczy mi apkpure.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy u Was działa Netflix na zidoo??
Bardziej mi chodzi czy działa jak normalna aplikacja jak na tv? Bo u mnie muszę używać myszki. Strzałki góra /dół nie działają jak w innych apkach .
Dopiero co zaczynam zabawę z tym pudełkiem. Kupiłem 3szt. Dla siebie i znajomych. Więc teraz muszę wszystko poustawiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie używam Netflix na tym odtwarzaczu.
On nie jest oficjalnie wspierany, na nim, nie będzie działać 4k w Netflix.
Aplikacją będzie w wersji na telefon a tam chyba max 720p, może 1080p będzie działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam okazję testować Z1000 Pro i napisze taka mini recenzje. Jest to ten sam procek co w Z9x. Z1000pro od z9x różni się obudowa (szczotkowanie alu) lepszy graficznie interfejs/poster wall, lepszy zasilacz wbudowany i ekranowany, inny pilot wbudowany slot na HDD i chyba trochę więcej wbudowanego storage. Reszta to to samo co Z9x jakoś obrazu powinna być podobna.

Główne zalety Z1000pro:

- w ostatnim beta firmware wgrany custom EDID LLDV dla wyświetlaczy bez DV dzięki czemu można odtworzyc low latency dolby vision na projektorze w którym można manualnie ustawić tryb HDR (metadane DV są zmapowane do możliwości wyświetlacza w bt2020 HDR).

- opcja source direct (przy wybraniu match fps only bez resolution)

-przejrzysty interfejs z masą opcji ustawień dla HDR (z wykorzystaniem silnika dolby VS10 dzięki czemu można zmapowac sdr do HDR, HDR do DV itp) oraz dużo customizacji np wgrać swoje ikony /widgety, wygasić wyświetlacz, można też zgrać EDID swojego wyświetlacza /podłączonego urządzenia wygasić lampki w złączu ethernet itp.

-dobry pilot z podświetleniem (nie tak dobry jak w oppo ale tylko ze względu na brak podświetlenia przy poruszeniu pilotem ale wg mnie np lepszy niż w innych odtwarzaczach)

-funkcja napisów

-auto aspekt ratio z zoomem dla ekranow 2,35:1 - to jest super sprawa i można powiedzieć jedna z ciekawszych funkcji które mają m.in. procesory video za dużo większe $ - dzięki tej opcji można oglądać kontent na ekranie cinema scope i zawsze jest wypełniony cały ekran. Działa to też dobrze jak mamy zmienny aspekt ratio bez widocznych zmian aspektu na ekranie Oczywiście nie jest to aż tak zaawansowane jak w procesorach video ale to nie jest konkurencja dla tych urządzeń. Są to też zupełnie inne przedziały cenowe, więc nie ma co narzekać

-jakosc obrazu

-pro wygląd urządzenia

OK a czy są jakieś wady ?

Wg mnie małe, bo urządzenie jest już trochę na rynku wiec można powiedzieć że jest dopracowane. Ma dobre wsparcie producenta z regularnymi aktualizacjami.

Na avforums Z1000pro dostal rekomendacje w recenzji.

Wada to wg.mnie mało wbudowanej pamięci 2GB ram szału nie robi ale wystarcza (uhd3000 ma 4gb) - nie zauważyłem żeby coś się przycinalo z tego powodu.

Brak na ten moment automatycznej flagi HDR dla dolby vision przy wybranym custom EDID LLDV tzn projektor trzeba manualnie przestawić na HDR w momencie odtwarzania kontentu z dolby vision na wyświetlaczu nie obsługującym dolby vision (gdzieś czytałem z pracują żeby to dodać w aktualizacji softu) ale jest to mała niedogodność można to rozwiązać dzieki dołożeniu np vertex2

Lakoniczna instrukcja papierowa. Większość funkcji ma jednak opis w języku PL przy podświetleniu/wyborze danej funkcji oraz wszystko jest wyjaśnione na forum producenta przez użytkowników.

I tyle z wad.

Na pewno też zaletą jest cena bo konkurencyjne media playery są droższe a z tego co wiem nie mają np opcji z custom EDID dla LLDV.

mała korekta w ustawieniu "Switch frame rate  and resolution" tutaj mamy tak jak w source direct (upscaling robi wyświetlacz),  przy ustawieniu switch frame rate only -  box robi upscaling,

link do wspomnianego testu na avforums: 

https://www.avforums.com/reviews/zidoo-z1000-pro-android-tv-box-review.18745

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd wziąć np EDID, do mojego telewizora?

Samsung q90r.

Trzy są tam podane, ogólny dla bt2020, jeden dla Sony i jeden dla Samsung ale inny model, q60r.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

poszperaj w tym wątku chyba ktoś już tam pisał o q90:

http://forum.zidoo.tv/index.php?threads/edid-thread-fw-v6-1-10-onwards-updated.86856/

albo zobacz jak będzie wyglądać EDID dla q60r.

Samsung ma opcje manualnego ustawienia trybu HDR ? Pewnie ma bo inaczej nie dawali by takiej opcji EDID :) Pamiętaj ze po wybraniu tego będziesz musiał manualnie zmienić tryb na HDR w TV.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A właśnie Samsung, nie ma takiej możliwości, żeby manualnie włączyć HDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest nowa beta wersja softu do pobrania na forum Zidoo.

http://forum.zidoo.tv/index.php?threads/beta-version-v6-3-88-for-z9x-release.93208/

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w tym zidoo można zmienić częstotliwość pilot/urządzenie.
Tak żeby mi subwooferów nie przestawiał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre pytanie

Też jestem ciekaw.

Obawiam się, że trzeba będzie zakleić odbiornik podczerwieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, STELVIO napisał:

pisz do mirror-a 

Pewnie znajdzie rozwiązanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.03.2022 o 08:50, raf7705 napisał:

A właśnie Samsung, nie ma takiej możliwości, żeby manualnie włączyć HDR.

HDFury Vertex 2 w tym przypadku załatwia temat (wysyła "dummy" HDR flag do wyświetlacza i ten przełącza się przy sygnale LLDV w tryb HDR.

Jeśli chodzi o projektor -  jak nie chce się przełączać manualnie na HDR to można tez wybrać LLDV do wszystkiego (i ustawić manualnie tryb HDR na projektorze), wtedy tez SDR, HDR jest konwertowane do DV.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
pisz do mirror-a 
A on jest specem od zidoo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, STELVIO napisał:

Ciekawe czy wersja pilota z Bluetooth załatwiła by temat ? np wersja V8 lub v9 ? W Z1000 Pro jest pilot V8 bardzo dobrze się sprawuje i subów SVS mi nie przełącza - przynajmniej nie zauważyłem żeby coś się zmieniało :)

tutaj na szybko znalazłem temat dot zmiany częstotliwości ale to w starszym urządzeniu:

http://forum.zidoo.tv/index.php?threads/disable-ir-remote-change-frequencies.92819/

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.
Dokładnie. Myślałem wcześniej też nad wymianą pilota. Z żyroskopem, aby sprawę myszki załatwić. Tak jak mam w LG np. Tylko nie ma pewności, że ten nie będzie przełączał subów. 58acc1e08d229a76730b98996029896f.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ciekawe czy wersja pilota z Bluetooth załatwiła by temat ? np wersja V8 lub v9 ? W Z1000 Pro jest pilot V8 bardzo dobrze się sprawuje i subów SVS mi nie przełącza - przynajmniej nie zauważyłem żeby coś się zmieniało 
tutaj na szybko znalazłem temat dot zmiany częstotliwości ale to w starszym urządzeniu:
http://forum.zidoo.tv/index.php?threads/disable-ir-remote-change-frequencies.92819/
Problem jest w modelach z obsługą pilotem, nie pamiętam jaki Ty masz model.
Dzięki.
Dokładnie. Myślałem wcześniej też nad wymianą pilota. Z żyroskopem, aby sprawę myszki załatwić. Tak jak mam w LG np. Tylko nie ma pewności, że ten nie będzie przełączał subów. 58acc1e08d229a76730b98996029896f.jpg&key=4a688b704c39f8155d3db1aeacd63f9c6f65f9b50bb25dfdee1b517cb3f7e402
Żadne z tych pilotów nie działają tak fajnie i precyzyjnie, jak oryginalne piloty LG.

Jak już to oryginalny pilot zidoo, na bluetooth.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrafisz pocieszyć człowieka.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, STELVIO napisał:
21 godzin temu, Eleonor napisał:
pisz do mirror-a 

A on jest specem od zidoo?

No raczej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Poradziłem sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, STELVIO napisał:
W dniu 16.03.2022 o 09:05, STELVIO napisał:

Poradziłem sobie.

To może byś opisał żeby komus na przyszłość posłużyło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zidoo ma ciemniejszy obraz niż mój blu ray. Ciężko w ustawieniach wycisnąć maxa z obrazu.

http://forum.zidoo.tv/index.php?threads/beta-version-v6-3-88-for-z9x-release.93208/

Ktoś już pobierał tą aktualizację? Coś wnosi dobrego?

To może byś opisał żeby komus na przyszłość posłużyło?
Nie było wyjścia i trzeba było zakryć czujkę na subie. Zdjąłem plastikową osłonę i czarną taśmą zakleiłem to miejsce. Tylko tyle i aż tyle. Ja bluetooth w svs nie potrzebuję. 80a7ccbe34ee03aea0f11b14eb65fd3f.jpg1eb82f2200701973bada6dadd1bcf1f4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi