Skocz do zawartości
  • 0
Feron

Demo z Dolby Atmos uruchamiane z USB/dysku

Pytanie

Cześć,

nabyłem ostatnio TV Philipsa OLED 806 oraz Soundbar Samsung Q800A. Obejrzałem sobie wbudowane demosy z Dolby Vision i Dolby Atmos i chciałbym mieć możliwość obejrzenia więcej takich filmów jednak jak to zrobić?

Przez Netflixa udaje się osiągnąć DV i DA, jednak jak pobieram darmowe demo i chce je obejrzeć poprzez pendrive to tej jakości nie ma.
Mnóstwo jest informacji i w większości sprzeczne o tym, czy taka możliwość jest czy nie (uruchamiania przez USB) oraz jeżeli takiej możliwości nie ma to jak to zrobić za pomocą dodatkowego sprzętu w postaci Nvidia Shield.
Padają też hasła jak Plex, Kodi, ATV4K itp.

Jestem już tym wszystkim przytłoczony i może ktoś kto się na tym zna byłby mi to w stanie dobrze wytłumaczyć co jest faktycznie możliwe i jak mogę zrobić aby takie demo na TV odpalić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Sprecyzujmy-chcesz mieć dostęp do większej ilości filmów w DV DA ? Skoro masz Nvidie to jedynym problemem może być łącze - jaki masz internet ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
3 minuty temu, somerset napisał:

Sprecyzujmy-chcesz mieć dostęp do większej ilości filmów w DV DA ? Skoro masz Nvidie to jedynym problemem może być łącze - jaki masz internet ?

Chce móc obejrzeć film w DV DA z pobranego pliku. Plik będzie na Pendrive'ie lub Dysku zewnętrznym i podłączony do TV.
Nie posiadam Nvidia Shield'a. Wyczytałem tylko, że ludzie też w ten sposób uruchamiają te filmy w tej jakości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Czyli jestes jeszcze na etapie torrentów i chciałbys je odpalać przez USB ?

Powinno to chodzić a jakość zależy od jakosci pliku.

Skąd targasz te pliki ?  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
9 godzin temu, Feron napisał:

zChce móc obejrzeć film w DV DA z pobranego pliku. Plik będzie na Pendrive'ie lub Dysku zewnętrznym i podłączony do TV.
Nie posiadam Nvidia Shield'a. Wyczytałem tylko, że ludzie też w ten sposób uruchamiają te filmy w tej jakości.

Ludzie odtwarzają na bardzo różne sposoby pliki na tv, pliki z pendrive, z komputera, z serwera, z dysku, a nawet bezpośrednio z torrentow.

standardowy odtwarzacz multimediów, który na praktycznie każdy tv

doinstalowane aplikacje na tv; czyli np; kodi, plex, vlc - co jest dostępne zależy od systemu który ma tv, akurat w przypadku androida jest wybór

pliki z komputera podpiętego pod tv

doinstalowane aplikacje na różnego rodzaju urządzenia zewnętrze podpięte pod tv, np nvidia shield; kodi, plex, vlc i pendrajwie masa innych

zewnętrze dedykowane odtwarzacze plików multimedialnych

zewnętrzne odtwarzacze blu ray/ UHD, które mogą odtwarzać pliki

poczytaj o tym jak się to robi w zależności od tego co Ty masz dostępne u siebie, nie ma prostych i tanich rozwiązań a na pewno nie takich, które nie wymagają żadnej wiedzy, wiec jeśli nie wiesz teraz o co chodzi to nikt Ci nie powie co podłączyć i jak szybko i prosto uruchomić to co chcesz

wygląda na to jakbyś miał tv i soundbar, a w takiej konfiguracji bez dodatkowych działań niewiele da się zrobić, minimum to zainstalowanie na tv i skonfigurowanie w odpowiedni sposób KODI lub PLEXa

Edytowane przez Nygus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Godzinę temu, somerset napisał:

Czyli jestes jeszcze na etapie torrentów i chciałbys je odpalać przez USB ?

Powinno to chodzić a jakość zależy od jakosci pliku.

Skąd targasz te pliki ?  

Na razie torrenty zostawmy. Chodzi póki co o zwykle pliki demonstracyjne które powinny mieć tą jakość. Dostępne np tu:

https://thedigitaltheater.com/dolby-trailers/
https://www.demolandia.net/cinema/dolby-demo-trailers-hd/page-9.html

28 minut temu, Nygus napisał:

Ludzie odtwarzają na bardzo różne sposoby pliki na tv, pliki z pendrive, z komputera, z serwera, z dysku, a nawet bezpośrednio z torrentow.

standardowy odtwarzacz multimediów, który na praktycznie każdy tv

doinstalowane aplikacje na tv; czyli np; kodi, plex, vlc - co jest dostępne zależy od systemu który ma tv, akurat w przypadku androida jest wybór

pliki z komputera podpiętego pod tv

doinstalowane aplikacje na różnego rodzaju urządzenia zewnętrze podpięte pod tv, np nvidia shield; kodi, plex, vlc i pendrajwie masa innych

zewnętrze dedykowane odtwarzacze plików multimedialnych

zewnętrzne odtwarzacze blu ray/ UHD, które mogą odtwarzać pliki

poczytaj o tym jak się to robi w zależności od tego co Ty masz dostępne u siebie, nie ma prostych i tanich rozwiązań a na pewno nie takich, które nie wymagają żadnej wiedzy, wiec jeśli nie wiesz teraz o co chodzi to nikt Ci nie powie co podłączyć i jak szybko i prosto uruchomić to co chcesz

wygląda na to jakbyś miał tv i soundbar, a w takiej konfiguracji bez dodatkowych działań niewiele da się zrobić, minimum to zainstalowanie na tv i skonfigurowanie w odpowiedni sposób KODI lub PLEXa

Tak jak mówisz, wolałbym to rozwiązać bez dodatkowego urządzenia w postaci odtwarzacza blu ray/Nvidia Shield.

Kombinowałem już z Kodi'm i nie udało mi się póki co osiągnąć DV/DA, raz tylko HDR zadziałał.
Mówisz, żeby poczytać pod katem swojego rozwiązania. Zrobiłem to właśnie zanim napisałem post. Informacji jest wiele ale większość jest sprzeczna i nie ma ogólnie poprawnej odpowiedzi na to.

Jest dokładnie tak jak piszesz. Mam TV z Android TV i Soundbar. Oba sprzęty wspierają DV/DA i chciałbym odpalać tam samodzielnie filmy w jakości DV/DA. Próbowałem to zrobić poprzez pendrive'a używając skonfigurowanego KODI'ego ale najlepsza jakość jaką udało mi się osiągnąć do HDR (która była też bez KODI'ego) na pliku Chameleon z https://thedigitaltheater.com/dolby-trailers/.
Może ktoś ew. mógłby mi potwierdzić, czy ten plik faktycznie jest w takiej jakości? Może to wina lipnej strony która wcale nie ma filmów w takiej jakości?
Ew. jak ktoś ma doświadczenie z KODI'm to czy mógłby poradzić jak go poprawnie skonfigurować/pokazać co robię źle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
24 minuty temu, Feron napisał:

Na razie torrenty zostawmy. Chodzi póki co o zwykle pliki demonstracyjne które powinny mieć tą jakość. Dostępne np tu:

https://thedigitaltheater.com/dolby-trailers/
https://www.demolandia.net/cinema/dolby-demo-trailers-hd/page-9.html

Tak jak mówisz, wolałbym to rozwiązać bez dodatkowego urządzenia w postaci odtwarzacza blu ray/Nvidia Shield.

Kombinowałem już z Kodi'm i nie udało mi się póki co osiągnąć DV/DA, raz tylko HDR zadziałał.
Mówisz, żeby poczytać pod katem swojego rozwiązania. Zrobiłem to właśnie zanim napisałem post. Informacji jest wiele ale większość jest sprzeczna i nie ma ogólnie poprawnej odpowiedzi na to.

Jest dokładnie tak jak piszesz. Mam TV z Android TV i Soundbar. Oba sprzęty wspierają DV/DA i chciałbym odpalać tam samodzielnie filmy w jakości DV/DA. Próbowałem to zrobić poprzez pendrive'a używając skonfigurowanego KODI'ego ale najlepsza jakość jaką udało mi się osiągnąć do HDR (która była też bez KODI'ego) na pliku Chameleon z https://thedigitaltheater.com/dolby-trailers/.
Może ktoś ew. mógłby mi potwierdzić, czy ten plik faktycznie jest w takiej jakości? Może to wina lipnej strony która wcale nie ma filmów w takiej jakości?
Ew. jak ktoś ma doświadczenie z KODI'm to czy mógłby poradzić jak go poprawnie skonfigurować/pokazać co robię źle?

trzeba zainstalować MediaInfo (mediaarea.net) i można sprawdzić jakie parametry ma plik i będzie wiadomo co tv powinien wyświetlić jeśli wszystko jest skonfigurowane poprawnie

konfigurowanie pewnych rozwiązań nie jest wcale proste i szukanie na sile rozwiązania aby zobaczyć logo na ekranie tez nie bardzo ma sens

polecam się najpierw zastanowić; skąd, jakie i jakiej jakości są dane wejściowe...

plyta UHD 4k

pliki

streaming online

tv sat

tv naziemna

to co podales: Chameleon z https://thedigitaltheater.com/dolby-trailers/ 

raczej słabo to tam wygląda, sprawdziłem tylko dwa pliki mimo opisu Dolby Vision na 1000% nie ma tam DV

43 minuty temu, Feron napisał:

https://kodiwpigulce.pl

Edytowane przez Nygus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
2 godziny temu, Feron napisał:

Na razie torrenty zostawmy. Chodzi póki co o zwykle pliki demonstracyjne które powinny mieć tą jakość.

Śmieci zostawmy.... Zassaj sobie odcinek któreś z produkcji Appla - to pliki do 12 gb dostepne w DV DA mkv.Przynajmniej będzie gwarancja jakosci.

Nie pomogę Ci z Kodi na tym telewizorze bo go nie znam a tym bardziej kompilacji Kodi dostępnych do niego.

Optymalnym pod względem ceny i funkcjonalnosci rozwiązaniem dla Ciebie byłby Firestick 4k Max (  37 euro).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi