Skocz do zawartości
  • 1
Kamil Bień

Ciemne Dolby Vision po kalibracji LG C11

Pytanie

Witam.

Zdecydowałem się na kalibrację mojego LG C11 u SkalibrujTV. Obraz jest super poza jednym przypadkiem - kiedy włącza się Dolby Vision. Obraz ciemnieje i staję się oglądalny praktycznie dopiero po zmroku. Niestety materiał włączyłem już po wizycie fachowca. Telefonicznie nie potrafił mi pomóc. Czy mieliście podobny problem i wiecie jak się z tym uporać? Jasność pikseli oczywiście ustawiona na najwyższą.

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Brzmi to zupełnie normalnie, ponieważ wszystkie formaty HDR bazujące na krzywej PQ (czyli HDR10, HDR10+ i Dolby Vision) są z natury formatami dedykowanymi do oglądania w warunkach kinowych.

Aby oglądać komfortowo w dzień należy użyć sztucznie rozjaśnionego trybu obrazu "Kino Domowe" zamiast "Kino". Można w nim zastosować te same parametry kalibracyjne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Nawet bez kalibracji tryb kino jest zbyt ciemna na oglądanie w dzień. Sam jako użytkownik C1 używam znacznie częściej Kino Domowe. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

wszystko spoko jednak po kalibracji C1 przestał jakby mocniej świecić , a kalibrowane tryby nie wykazują w żaden sposób efektu WoW są faktycznie przyciemnione , fajnym rozwiązaniem jest automatyczne przypisanie trybów do poszczególnych formatów tuż po rozpoznaniu przez tv ,  Kalibracja oczywiście wykonana w sposób poprawny jednak od OLED-a oczekuję trochę więcej...  jakieś pomysły 

Edytowane przez gonda1983
pomyłka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Witam. Ja mam podobny problem z Dolby Vision w Sony "55" KDXF9005. Od jakiegoś czasu mam u siebie podpięty światłowód i dopiero teraz wykorzystuję( bądź nie wykorzystuję ) pełnej mocy swojego Tv . Treści na YT w jakości 4k bądź 4K HDR są obłędne . Natomiast jeśli włączę  Netflix z apk z Tv to  film ładuje się od razu w tryb DV który jest strasznie ciemny. Jeśli wybiorę film w formacie Ultra HD 4K to obraz jest również świetny ale większość filmów odpala się w trybie Vision.  Przeczesałem już wiele tematów wiele forum i nie znalazłem dokładnie odpowiedzi czemu tak jest.  Może ktoś miał taki problem i znalazł rozwiązanie. Myślę nad usługą kalibracji ale może jeszcze uda się samemu coś ustalić.

Edytowane przez stalmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Czytaj mój post wyżej , ja jestem świeżo po profesjonalnej kalibracji , niestety problem ciemnego dolby vision jest jakby wpisany w sam format a kalibracja dąży do ustawień matrycy w warunkach naturalnych tak jak widzi to kamera na planie filmowym .  Myślę o resecie ustawień do fabrycznych gdzie dolby vision było jasne :-) i odtworzenie poszczególnych trybów konfiguracji z raportu kalibracji tak aby wszystko grało :-) za wyjątkiem przyciemnionego DV  , innego pomysłu nie mam ..  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Gość

W oledzie LG ciemny DV rozjaśnialem kontrastem dynamicznym, nie pamietam czy można było zmienić gamme

W oledzie Sony DV rozjaśniam trybem DV jasny, zmiana gammy, zaawansowanym zwiększeniem kontrastu, luminacja szczytowa

W  jasnym pokoju nie da się inaczej oglądać 

LG miałem skalibrowany z Sony dałem sobie spokój 

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Czyli jest sposób :-)  możesz podać ustawienia do lg?  Ile kontrastu, i w razie czego ile gammy?  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Udało mi się ustawić w końcu ten tryb na satysfakcjonujący dla mnie lecz pojawił się teraz problem ze zmianą kolorów . Mianowicie podczas oglądania filmów w trybie DV obraz co kilka sekund zmienia się raz na bardzie żółty raz normalny raz jaśniejszy. Są to sekundowe zmiany ale mega irytujące. Może jeszcze ktoś miał taki problem. Sory że piszę w tym wątku ale tutaj ktokolwiek coś odpisuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Widzę , że ciemność zamieniłeś na stroboskop barw , zerknij w ustawienia i obczaj funkcje " automatyczne dopasowanie " lub coś takiego a następnie wyłącz je lub zmień na ustawienia użytkownika lub proponowane  . Prawdopodobnie tv rozpoznaje materiał i automatycznie próbuje  dopasować kolory do danej sceny   no i masz stroboskop . Zastosuj ustawienia stałe , daj znać czy pomogło ... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi