czechcin 0 Napisano 15 Listopada 2007 [quote name='SlawekR' post='50421' date='15.06.2007, 10:45 ']Powiem tak, im szybszy ruch tym paradoksalnie lepiej. Elektronice łatwiej jest ten ruch zinterpretować i stworzyć klatkę pośrednią. Problemy w przypadku układów 100Hz zaczynają się dopiero przy ruchu mniej zdefiniowanym, gdy przesuwa się większy obiekt lub ruch jest nieznaczny w stosunku do tła. Piłka na boisku to tak naprawdę żaden problem. Ale duży samochód jadący 20 km/h to już mogą zacząć się schody (efekt szarpania-stroboskop, halo wokół krawędzi i inne artefakty). Wiem że to paradoks ale tak jest . Panasonic wychodzi z tych testów obronną ręką i jak dla mnie na dziś jest wzorcem w tym względzie. Układ kompensacji ruchu w Sharpie RD2 nie jest zły, przy szybkim ruchu nie ma absolutnie żadnych problemów, trochę gorzej już wypada przy bardziej specyficznych sytuacjach, takich jak opisałem wyżej. Cały diabeł tkwi właśnie w sposobie wygenerowania klatki pośredniej. Sharp też jest oczko gorszy, jeśli chodzi o przekazanie ciemnych odcieni kolorów, co z kolei stanowi i naturalności przekazu. Do samej reprodukcji kolorów podstawowych nie miałem żadnych zastrzeżeń w Sharpie. Jet pod tym względem znowu oczko lepszy od Samsunga R81. Jeśli chodzi o kąty patrzenia, to już wogóle nie ma tu dyskusji. [b]Panasonic bije konkurencję na łeb o 2 klasy[/b]. To z kolei zaleta doskonałej matrycy IPSowej. Jedyna zauważalna zmiana to lekkie ściemnienie obrazu pod bardzo dużym kątem, albo patrząc z góry w pionie (TV postawiony na podłodze). Konkurencja natomiast daje bardzo wyraźne blednięcie kolorów i mniej zdefiniowaną czerń, już przy lekkim odchyleniu od patrzenia na wprost. To wszystko oczywiście przy założeniu że obraz jest rozsądnie skalibrowany. A nie tak jak po sklepach, gdzie wszystko jest przegięte w nastawach i zmiana kąta patrzenia nic nie daje bo obraz i tak i tak jest nadal przesycony. Dla mnie wybór ostateczny był więc prosty. Panasonicowi najbliżej było do porządnego kineskopowego TV z całej tej grupy. Ale i tak każdemu doradzam sprawdzenie we własnym zakresie, bo gusta przecież są różne. Każdy ma w końcu inne preferencje i priorytety w kwestii "idealności" obrazu... Pozdrawiam Sławek[/quote] Mam pytanie... mętlik w głowie i takie tam. Od kilku dni siedzę na necie czytam różne fora obserwuję ceny itp itd... Nakręcił mnie kolega na HD a że filmy oglądać lubię to zacząłem sie zastanawiać nad tym modelem który opisujesz, pytanie tylko czy to ma sens. Mam Radeona9800Pro z wyjściem DVI-I i jakieś 10 metrów do miejsca w którym ten telewizor mógłby stać. Mogę się postarać o jakiś dobry kabel, tylko nie wiem czy trzeba bo max odświeżanie na DVI to chyba 60Hz. Wiesz może co z tego wyjdzie? Mogę też kupić PS3 ale czy filmy na tym chodzą (te ściągane *.mkv) i jak je tam przegrać? Ostatnie rozwiązanie (bo najdroższe) to kupno laptopa specjalnie z wyjściem HDMI. Pomocy! Pozdrawiam Lukasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 15 Listopada 2007 [quote name='czechcin' post='68136' date='15.11.2007, 23:03 ']Mam pytanie... mętlik w głowie i takie tam. Od kilku dni siedzę na necie czytam różne fora obserwuję ceny itp itd... Nakręcił mnie kolega na HD a że filmy oglądać lubię to zacząłem sie zastanawiać nad tym modelem który opisujesz, pytanie tylko czy to ma sens. Mam Radeona9800Pro z wyjściem DVI-I i jakieś 10 metrów do miejsca w którym ten telewizor mógłby stać. Mogę się postarać o jakiś dobry kabel, tylko nie wiem czy trzeba bo max odświeżanie na DVI to chyba 60Hz. Wiesz może co z tego wyjdzie?[/quote] Wszystko powyżej 5 metrów przy połączeniu HDMI to już mogą być problemy przy marnym kablu. Może zrywać transmisję albo może w ogóle nie zatrybić. Jakiś rozsądny kabel by się przydał. Odświeżanie nie jest tu kluczowym parametrem, a spora długość kabla. Na sznurówce nie będzie działać jak należy. A co z tego wyjdzie? Będzie działać jak telewizor HDTV czyli overscan około 5% i oczywiście brak trybu 1:1 piksel w piksel. Ale do oglądania filmów to większego znaczenia nie ma. 60Hz odświeżanie to jest dokładnie tyle ile ma być i tak jest dobrze. LCD to nie CRT, nawet przy 24Hz idzie oglądać bez problemu, oczywiście pod warunkiem że tv supportuje taki tryb. [quote name='czechcin' post='68136' date='15.11.2007, 23:03 ']Mogę też kupić PS3 ale czy filmy na tym chodzą (te ściągane *.mkv) i jak je tam przegrać? Ostatnie rozwiązanie (bo najdroższe) to kupno laptopa specjalnie z wyjściem HDMI.[/quote] To nie moja działka, jeśli chodzi o PS3, więc wolę się nie mądrzyć. Ale na mój rozum to mkv tam działać nie będzie, bo by już o tym trąbiono na prawo i lewo. Notebook z HDMI jest oczywiście rozwiązaniem idealnym. Taki Asus Z84Jp i będzie miodnie, sprawdzone osobiście . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czechcin 0 Napisano 16 Listopada 2007 [quote name='SlawekR' post='68144' date='15.11.2007, 23:47 ']Wszystko powyżej 5 metrów przy połączeniu HDMI to już mogą być problemy przy marnym kablu. Może zrywać transmisję albo może w ogóle nie zatrybić. Jakiś rozsądny kabel by się przydał. Odświeżanie nie jest tu kluczowym parametrem, a spora długość kabla. Na sznurówce nie będzie działać jak należy. A co z tego wyjdzie? Będzie działać jak telewizor HDTV czyli overscan około 5% i oczywiście brak trybu 1:1 piksel w piksel. Ale do oglądania filmów to większego znaczenia nie ma. 60Hz odświeżanie to jest dokładnie tyle ile ma być i tak jest dobrze. LCD to nie CRT, nawet przy 24Hz idzie oglądać bez problemu, oczywiście pod warunkiem że tv supportuje taki tryb. To nie moja działka, jeśli chodzi o PS3, więc wolę się nie mądrzyć. Ale na mój rozum to mkv tam działać nie będzie, bo by już o tym trąbiono na prawo i lewo. Notebook z HDMI jest oczywiście rozwiązaniem idealnym. Taki Asus Z84Jp i będzie miodnie, sprawdzone osobiście .[/quote] To znowu ja... Następny dzień przed kompem za mną. Z przedstawionych w pierwszym poscie opcji wolałbym ograniczyć się do tej pierwszej czyli sygnału z kompa, możliwa jest ewentualna zmiana karty na Sapphire HD 2600XT (tylko czy to ma sens bo ta karta jako takiego wyjścia HDMI nie ma to tylko przejściówka DVI na HDMI) [url="http://www.sapphiretech.com/fn/products/products_overview.php?gpid=179&pid=g&grp=3"]http://www.sapphiretech.com/fn/products/pr...pid=g&grp=3[/url] Kompa też mógłbym przesunąć co skróciło by długość kabla do 5ciu metrów (dziewczyna trochę pomarudzi ale jak zobaczy jakiś fajny filmik to jej przejdzie ). Jakiś lepszy kabelek też wchodzi w grę, to nie problem. Problemem jest dla mnie tylko wydawanie paru tysi na tego lapka (fajny jest, nie powiem) czy na PS3 z którą tak na prawdę nic do końca nie wiadomo. Jakie prognozy? Pozdrawiam i życzę miłego weekendu! Lukasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 16 Listopada 2007 (edytowane) [quote name='czechcin' post='68315' date='16.11.2007, 22:34 ']To znowu ja... Następny dzień przed kompem za mną. Z przedstawionych w pierwszym poscie opcji wolałbym ograniczyć się do tej pierwszej czyli sygnału z kompa, możliwa jest ewentualna zmiana karty na Sapphire HD 2600XT (tylko czy to ma sens bo ta karta jako takiego wyjścia HDMI nie ma to tylko przejściówka DVI na HDMI) [url="http://www.sapphiretech.com/fn/products/products_overview.php?gpid=179&pid=g&grp=3"]http://www.sapphiretech.com/fn/products/pr...pid=g&grp=3[/url] Kompa też mógłbym przesunąć co skróciło by długość kabla do 5ciu metrów (dziewczyna trochę pomarudzi ale jak zobaczy jakiś fajny filmik to jej przejdzie ). Jakiś lepszy kabelek też wchodzi w grę, to nie problem. Problemem jest dla mnie tylko wydawanie paru tysi na tego lapka (fajny jest, nie powiem) czy na PS3 z którą tak na prawdę nic do końca nie wiadomo. Jakie prognozy? Pozdrawiam i życzę miłego weekendu! Lukasz[/quote] Karta jak karta, powinna mieć dodatkowo wyprowadzony sygnał componentowy, co czasem może się przydać. Ja jednak radziłbym pójść w Nvidię. Najlepiej z chłodzeniem pasywnym. Zawsze to mniej dodatkowego szumu podczas oglądania filmów. Co do kabla HDMI, to "lepszy" nie oznacza zaraz kabla za 500zł w oplocie ze skóry aligatora, w pudełku wyściełanym atłasem i dostarczonym przez modelkę w bikini . Wystarczy taki nieco droższy od tych najtańszych, powiedzmy o 50%. Oczywiście im krótszy kabel tym mniej potencjalnych problemów. Co do laptopa, to "fajny" to mało powiedziane. Do tego dźwięk z jego 5 głośników, w tym subwoofer, wydobywa się taki że ludziom szczęki opadają, że to notebook tak gra. Karta muzyczną ma sprzętową implementację Dolby Home Theater, co skutkuje sprzętową obsługą kilku systemów dekodowania dźwięku, w tym takich rodzynków jak Dolby Headphone. Do tego wyjście HDMI, do tego gniazdo e-sata. Do kompletu matryca 17 cali, do tego ultra cichy układ chłodzenia i mamy idealny noteboook multimedialny. Asusa Z84Jp mogę polecić z czystym sumieniem do takich zastosowań. Zresztą i pograć na nim spokojnie można. Edytowane 16 Listopada 2007 przez SlawekR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czechcin 0 Napisano 17 Listopada 2007 [quote name='SlawekR' post='68340' date='16.11.2007, 22:39 ']Karta jak karta, powinna mieć dodatkowo wyprowadzony sygnał componentowy, co czasem może się przydać. Ja jednak radziłbym pójść w Nvidię. Najlepiej z chłodzeniem pasywnym. Zawsze to mniej dodatkowego szumu podczas oglądania filmów. Co do kabla HDMI, to "lepszy" nie oznacza zaraz kabla za 500zł w oplocie ze skóry aligatora, w pudełku wyściełanym atłasem i dostarczonym przez modelkę w bikini . Wystarczy taki nieco droższy od tych najtańszych, powiedzmy o 50%. Oczywiście im krótszy kabel tym mniej potencjalnych problemów. Co do laptopa, to "fajny" to mało powiedziane. Do tego dźwięk z jego 5 głośników, w tym subwoofer, wydobywa się taki że ludziom szczęki opadają, że to notebook tak gra. Karta muzyczną ma sprzętową implementację Dolby Home Theater, co skutkuje sprzętową obsługą kilku systemów dekodowania dźwięku, w tym takich rodzynków jak Dolby Headphone. Do tego wyjście HDMI, do tego gniazdo e-sata. Do kompletu matryca 17 cali, do tego ultra cichy układ chłodzenia i mamy idealny noteboook multimedialny. Asusa Z84Jp mogę polecić z czystym sumieniem do takich zastosowań. Zresztą i pograć na nim spokojnie można.[/quote] Dzięki za szybką odpowiedz! Tamto "fajne" to dokładnie zaj...... ale pisać tak się nie powinno, poziom jakiś trzeba trzymać. Laptop zaj....... ale cena też nie byle jaka . Teraz do konkretów bo filmy czekają. Znalazłem taką kartę: MSI GeForce 7600GS 512MB AGP8x DVI Passive Heatsink [url="http://www.dabs.com/productview.aspx?Quicklinx=49G1&CategorySelectedId=11137&PageMode=1&NavigationKey=11137,377090000,42740000#specifications"]http://www.dabs.com/productview.aspx?Quick...#specifications[/url] Kabelek to będzie taki: Profigold PGV1005 5m HDMI to HDMI Cable lub Profigold PGV1105 5m HDMI to DVI Cable. Jak z sygnałem audio? Chyba będę musiał puścić z karty bo to ich "HDMI" raczej audio nie obsługuje? Będzie śmigać? A i z góry przepraszam jak coś głupiego palnąłem. Zdaję się na Ciebie. Lukasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 18 Listopada 2007 (edytowane) [quote name='czechcin' post='68406' date='17.11.2007, 15:03 ']Dzięki za szybką odpowiedz! Tamto "fajne" to dokładnie zaj...... ale pisać tak się nie powinno, poziom jakiś trzeba trzymać. Laptop zaj....... ale cena też nie byle jaka . Teraz do konkretów bo filmy czekają. Znalazłem taką kartę: MSI GeForce 7600GS 512MB AGP8x DVI Passive Heatsink [url="http://www.dabs.com/productview.aspx?Quicklinx=49G1&CategorySelectedId=11137&PageMode=1&NavigationKey=11137,377090000,42740000#specifications"]http://www.dabs.com/productview.aspx?Quick...#specifications[/url] Kabelek to będzie taki: Profigold PGV1005 5m HDMI to HDMI Cable lub Profigold PGV1105 5m HDMI to DVI Cable. Jak z sygnałem audio? Chyba będę musiał puścić z karty bo to ich "HDMI" raczej audio nie obsługuje? Będzie śmigać? A i z góry przepraszam jak coś głupiego palnąłem. Zdaję się na Ciebie. Lukasz[/quote] Powinno uciągnąć bez problemu. Tylko zwróć uwagę na fakt, aby karty z pasywnym chłodzeniem nie używać przy otwartej obudowie komputera. Może to brzmi paradoksalnie, ale tak właśnie jest. Karty z chłodzeniem pasywnym należy używać koniecznie przy obudowie zamkniętej. Zamknięcie obudowy powoduje, że wymuszony jest obieg powietrza wokół sporego radiatora karty poprzez pozostałe wentylatory w komputerze. I przy takich założeniach jest to chłodzenie projektowane. Użytkowanie takiej karty przy obudowie otwartej grozi nawet jej spaleniem. A już na pewno można się nieźle poparzyć od radiatora, co pokazuje jaka tam panuje temperatura. Piszę o tym bo nie wszyscy zdają sobie z tego faktu sprawę, a używanie otwartej obudowy jest w sumie dość powszechnym zjawiskiem. Do otwartej obudowy proponuję cichobieżne aktywne chłodzenie Zalmana, albo tańszy klon Pentagrama. Pozdrawiam Sławek Edytowane 18 Listopada 2007 przez SlawekR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
many016 0 Napisano 19 Listopada 2007 cześć,od tygodnia jestem posiadaczem LX70p i powiem szczerze że jestem troche rozczarowany(moje porównania dotyczą CTR 29 panasonic 100Hz) 1.obraz z anteny naziemnej podobny do CTR -w miarę ok,sygnał ,stary kabel rozgałęźnik wszystko wpływa na obraz ale tak jak napisałem może byc. 2.satelita połączona euro do av1 oraz kablem 3 chinch(video i audio L/R) i tu jest dużo gorzej np.eurosport na CTR ptawie idealny a tu lekko rozmyty i tak powłoka-otoczka wokół logo euro a tak wogóle to mam wrażenie jakby wszystko było za lekką mgłą,poprostu obraz niejest czysty -używam tych samych kabli co przy CTR.Oglądając jakiś mecz to wokół piłkarzy pojawia się również mała otoczka.Natomiast niewiem czemu ale oglądając koszykówkę z CP lub C+ wydaje sie wszytko w porządku. 3.dvd ma połączone YRG(czy jakoś tak,3 chinch do video-audio osobno,piszę z głowy więc coś może pokręciłem),dla porównania spięłem również euro i powiem szczerze niewidzę różnicy-sprawdzałem na jednym dvd i resztę divix w sumie byłoby do przyjęcia ale martwi mnie słaba jakośc z satki ,tym bardziej że sąsiad ma LE7p i niwidzę żadnej różnicy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomson2020 0 Napisano 21 Listopada 2007 Jakis koles napisał: "Wczoraj nabyłem ten wspaniały telewizor( Panasonic TX 32LX70) narazie mam go podłączonego do zwykłej anteny." cytat "SlawekR": " Wspaniały jak wspaniały, znowu nie popadajmy w skrajności. Może na tle innych LCD jest naprawdę nieźle, ale już w kategoriach absolutnych to ogólnie słowa "LCD" i "wspaniały" raczej się wykluczają wzajemnie smile.gif." cytat z innego wątku "SlawekR": "Po testach takich telewizorów jak Samsung R81, M71, Sharp RD2 przyszedł czas na najnowszego Panasonica model 32LX70p". Odwzorowanie kolorów: Napiszę krótko, absolutne mistrzostwo świata jak dla mnie. Staram się zazwyczaj nie posługiwać tak kategorycznymi określeniami, ale tutaj naprawdę nie mam innego wyjścia. Itd. "zachwalania" I weź tu badz człowieku mądry i zdecyduj sie na zakup, raz pisze ze "LCD" i "wspaniały" sie wykluczają. Zaraz testuje i pisze mistrzostwo swiata. Denerwuja mnie taki osoby co raz tak raz tak piszą, ktoś kto dotrze tylko do jednego wątku może sobie przez takie skrajne dwie wypowiedzi wyrobić złe zdanie jakich pełno na różnych forach. To wkońcu te LCD z "100Hz" i " 4 lub 6 m/s"są do [beeep] czy to mistrzostwo świata i mogą już konkurować z plamą za tą samą kasę???. Bo latam już tyle po różnych forach i zgłupiałem. Cały czas sie zastanawiam czy LCD czy plazma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 22 Listopada 2007 (edytowane) [quote name='tomson2020' post='69046' date='21.11.2007, 20:40 ']Jakis koles napisał: "Wczoraj nabyłem ten wspaniały telewizor( Panasonic TX 32LX70) narazie mam go podłączonego do zwykłej anteny." cytat "SlawekR": " Wspaniały jak wspaniały, znowu nie popadajmy w skrajności. Może na tle innych LCD jest naprawdę nieźle, ale już w kategoriach absolutnych to ogólnie słowa "LCD" i "wspaniały" raczej się wykluczają wzajemnie smile.gif." cytat z innego wątku "SlawekR": "Po testach takich telewizorów jak Samsung R81, M71, Sharp RD2 przyszedł czas na najnowszego Panasonica model 32LX70p". Odwzorowanie kolorów: Napiszę krótko, absolutne mistrzostwo świata jak dla mnie. Staram się zazwyczaj nie posługiwać tak kategorycznymi określeniami, ale tutaj naprawdę nie mam innego wyjścia. Itd. "zachwalania" I weź tu badz człowieku mądry i zdecyduj sie na zakup, raz pisze ze "LCD" i "wspaniały" sie wykluczają. Zaraz testuje i pisze mistrzostwo swiata. Denerwuja mnie taki osoby co raz tak raz tak piszą, ktoś kto dotrze tylko do jednego wątku może sobie przez takie skrajne dwie wypowiedzi wyrobić złe zdanie jakich pełno na różnych forach. To wkońcu te LCD z "100Hz" i " 4 lub 6 m/s"są do [beeep] czy to mistrzostwo świata i mogą już konkurować z plamą za tą samą kasę???. Bo latam już tyle po różnych forach i zgłupiałem. Cały czas sie zastanawiam czy LCD czy plazma[/quote] Jedna moja wypowiedź nie wyklucza drugiej. Nie ma tuż żadnej sprzeczności. Mistrzostwo świata w odwzorowaniu kolorów, nie oznacza od razu wspaniałego obrazu, szczególnie pojmowanego w kategoriach absolutnych. Określenia "mistrzostwo świata" użyłem w celu podkreślenia wybitnego zachowania tego odbiornika, jeśli chodzi o jedną cechę cząstkową składającą się na całość obrazu. Jeśli chodzi o ten aspekt, czyli odwzorowanie kolorów, to model ten na tle konkurencji LCDkowej wypada dokładnie jak mistrz świata . Ale nie oznacza to, że automatycznie obraz mogę określić jako wspaniały w kategoriach absolutnych. Podkreślam w tym momencie użyte przeze mnie sformułowanie [b]"w kategoriach absolutnych"[/b]. Określenia wspaniały obraz to ja mogę użyć w stosunku do tego co widzę na ekranie, jak idę na film do IMAXa. O wtedy to mogę mówić o wspaniałym obrazie w kategoriach absolutnych. A obraz z LCD w domu to co najwyżej żałosna namiastka . Krótko mówiąc: w mojej wypowiedzi którą przytoczyłeś, z lekka wykpiłem, przyznaję się, górnolotne określenia jakimi niektórzy szafują w stosunku do określania obrazu z LCD. "Wspaniały", "zachwycający" albo ktoś pisze że jest "wprost zauroczony" i tym podobne dyrdymały, które w ostateczności wyrabiają w świadomości wielu osób pogląd, jakoby obraz z LCD był jakimś ósmym cudem świata. A tak przecież nie jest. A z "plamą" to LCD mogą konkurować faktycznie . A tak poważnie, to nie stawiałbym plazmy i LCD w konkurencyjnej opozycji, a raczej jako rozwiązania równoległe i alternatywne. Co komu potrzeba i co kto lubi. Obie technologie mają swoje wady i zalety. Powinniśmy być tego świadomi i powinniśmy wybrać to rozwiązanie, które będzie nas mniej drażnić. Mam nadzieję, że jasno wytłumaczyłem sens moich obu wypowiedzi. Pozdrawiam Sławek PS W każdym razie miło mi, że ktoś tak wnikliwie czyta i analizuje moje wypowiedzi. Byle by ich tylko nie wyrywał z kontekstu, a traktował jako całość z treścią do której się one odnoszą . Edytowane 22 Listopada 2007 przez SlawekR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aL1En 0 Napisano 28 Listopada 2007 Ma tu ktoś z forumowiczów podłączonego xbox'a 360 albo ps3 do tego telewizora i coś skrobnie nt. jakości obrazu itp ? I jeszcze jakby ktoś mógł odpisać, poprzedni model to LM70 ? kosztuje teraz w granicach 2500 zl, to też byłby dobry wybór ? czy jednak lepiej doplacic do nowszego modelu, LM70 stori na równo z Samsungiem R82B, czy jednak któryś lepszy ? Dzięki za odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fiaam 0 Napisano 29 Listopada 2007 Witam, telewizor super bez dwóch zdań, ładne odwzorowanie kolorów i brak smużenia, odbiór HD rewelacyjny. Jest jednak jedno ale... Po kilku dniach zachwytu zauważyłem nierównomierne podswietlenie matrycy (co przy tej klasie matrycy jest niecodzienną sprawą). W prawym dolnym rogu (3 centymetry od brzegu, w stronę srodka ekranu), na długosci okolo 5 centymetrów widoczna jest "łuna". Widać ją na ciemnym tle, w zaciemnionym pokoju. Podswietlenie przebija na wysokosc ok. 1 centymetra i jest strasznie drażniące. Czy jest to podstawa do reklamacji? Czy można to jakos wyregulowac w menu serwisowym zmniejszając podswietlenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawekj 0 Napisano 29 Listopada 2007 [quote name='SlawekR' post='68144' date='16.11.2007, 01:47 ']Ale do oglądania filmów to większego znaczenia nie ma. 60Hz odświeżanie to jest dokładnie tyle ile ma być i tak jest dobrze. LCD to nie CRT, nawet przy 24Hz idzie oglądać bez problemu, oczywiście pod warunkiem że tv supportuje taki tryb.[/quote] Witam ponownie imiennika... 60Hz i ani 1Hz mniej. To minimum dla LCD. Prośba o przetestowania programem Pixel Persistence Analyzer --> Flicker screen. Osobiście pracuję na LCD przy 75Hz. Obraz jest stabilny. Ale wystarczy zmniejszyć odrobinę i widać wyraźnie migotanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtek.meister 0 Napisano 29 Listopada 2007 Panowie dlaczego trzeba tak długo czekać na to cacko? Czy Panasonic wypuścił tak mało sztuk tego modelu żebym musiał czekać ponad 2 tygodnie na dostawę? Prawie w każdym sklepie, do którego dzwoniłem czas oczekiwania wynosił od 2 tygodni do miesiąca:/ Mam nadzieję, że sam TV zrekompensuje mi tą niecierpliwość. De facto jak czytam wasze posty wiem, że dokonałem właściwego wyboru. PZDR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 29 Listopada 2007 (edytowane) [quote name='slawekj' post='70370' date='29.11.2007, 15:35 ']Witam ponownie imiennika... 60Hz i ani 1Hz mniej. To minimum dla LCD. Prośba o przetestowania programem Pixel Persistence Analyzer --> Flicker screen. Osobiście pracuję na LCD przy 75Hz. Obraz jest stabilny. Ale wystarczy zmniejszyć odrobinę i widać wyraźnie migotanie.[/quote] O nie, tu bym się nie zgodził. Chodziło mi konkretnie o oglądanie filmów w warunkach zgodnych hercowo z ilością klatek w których jest nagrany film. Puść sobie taki film nagrany w 25 klatkach na sekundę na monitorze przy odświeżaniu 60Hz i to samo przy 25 albo przy jego krotności czyli choćby 50Hz. Różnica w płynności będzie zasadnicza. Przy częstotliwości zgodnej z ilością klatek filmu lub jej krotności, obraz będzie znacznie płynniejszy. Więc z tym "60Hz i ani 1Hz mniej" to nie tak do końca. Dlatego też Toshiba tak się chwali trybem 120Hz do filmów 24Hz, bo mamy tam pełną krotność x 5 ilości klatek filmu. Co do PixPerAna to masz oczywiście rację, przy czym nieczęsto ograniczam się przy pracy na monitorze do oglądania PixPerAna godzinami . Czasem też zdarzy mi się film na ten przykład obejrzeć, a taki tryb rządzi się swoimi prawami, jak już wyżej napisałem . Oczywiście krotność ilości klatek, na przykład x2 albo i x3 jest lepsza, ale nie zawsze monitor LCD jest w stanie wyświetlić taką wysoką krotność. Wtedy częstotliwość zgodna z ilością klatek musi wystarczyć i jest na pewno lepsza, jak brak takiej zgodności. Edytowane 29 Listopada 2007 przez SlawekR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 29 Listopada 2007 [quote name='fiaam' post='70364' date='29.11.2007, 14:41 ']Witam, telewizor super bez dwóch zdań, ładne odwzorowanie kolorów i brak smużenia, odbiór HD rewelacyjny. Jest jednak jedno ale... Po kilku dniach zachwytu zauważyłem nierównomierne podswietlenie matrycy (co przy tej klasie matrycy jest niecodzienną sprawą). W prawym dolnym rogu (3 centymetry od brzegu, w stronę srodka ekranu), na długosci okolo 5 centymetrów widoczna jest "łuna". Widać ją na ciemnym tle, w zaciemnionym pokoju. Podswietlenie przebija na wysokosc ok. 1 centymetra i jest strasznie drażniące. Czy jest to podstawa do reklamacji? Czy można to jakos wyregulowac w menu serwisowym zmniejszając podswietlenie?[/quote] To jest zjawisko bandingu spowodowane naprężeniami w matrycy. Naprężenia te są najprawdopodobniej skutkiem nacisku ramki telewizora na matrycę. Potwierdza to zresztą fakt, że zjawisko u Ciebie występuje blisko brzegu matrycy i miejsca gdzie mocowanie boczne i ramka mogą właśnie takie naprężenie powodować. Zjawisko może z czasem samo ustąpić po tym jak telewizor się "ułoży" i wygrzeje, to znaczy wszystkie elementy spasują się pod wpływem naturalnego ciepła powstającego podczas użytkowania telewizora. Jeśli to nie nastąpi, należałoby telewizor od nowa rozkręcić i poskręcać z uwzględnieniem, równomiernego i z wyczuciem, dokręcenia ramki przedniej telewizora. Oczywiście do tego jest potrzebny serwis, jeśli telewizor jest na gwarancji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 29 Listopada 2007 Ponieważ ciągle dostaję zapytania na priva jak wejść w menu serwisowe Panasonica, więc dla mniej uważnych odpowiadam: [b]Należy wejść do profilu użytkownika SlawekR i przeczytać komunikat prywatny, to jest ta wiadomość w okienku po lewej stronie w profilu[/b] . Napisałem wyżej: "dla mniej uważnych", bo już wspominałem o tym w bieżącym wątku. Ci bardziej uważni już dotarli do tej informacji wcześniej. Pozdrawiam Sławek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawels71 0 Napisano 30 Listopada 2007 Mam prośbe, jak wejść do menu serwisowego TX32LX70P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawels71 0 Napisano 30 Listopada 2007 zARTOWALEM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fiaam 0 Napisano 30 Listopada 2007 [quote name='SlawekR' post='70432' date='29.11.2007, 22:23 ']To jest zjawisko bandingu spowodowane naprężeniami w matrycy. Naprężenia te są najprawdopodobniej skutkiem nacisku ramki telewizora na matrycę. Potwierdza to zresztą fakt, że zjawisko u Ciebie występuje blisko brzegu matrycy i miejsca gdzie mocowanie boczne i ramka mogą właśnie takie naprężenie powodować. Zjawisko może z czasem samo ustąpić po tym jak telewizor się "ułoży" i wygrzeje, to znaczy wszystkie elementy spasują się pod wpływem naturalnego ciepła powstającego podczas użytkowania telewizora. Jeśli to nie nastąpi, należałoby telewizor od nowa rozkręcić i poskręcać z uwzględnieniem, równomiernego i z wyczuciem, dokręcenia ramki przedniej telewizora. Oczywiście do tego jest potrzebny serwis, jeśli telewizor jest na gwarancji.[/quote] Dziękuje bardzo, miałes 100% racji. Wygładziłem tą plexe osłaniającą matrycę delikatną szmatką i poswiata ustąpiła. Plexa dociskała za mocno do matrycy, akurat w tym miejscu najbardziej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 30 Listopada 2007 [quote name='fiaam' post='70537' date='30.11.2007, 12:10 ']Dziękuje bardzo, miałes 100% racji. Wygładziłem tą plexe osłaniającą matrycę delikatną szmatką i poswiata ustąpiła. Plexa dociskała za mocno do matrycy, akurat w tym miejscu najbardziej.[/quote] Czyli standardowy numer. Problem dotyczy tak wielu tv różnych marek, że opis jego rozwiązania nadawałby się do przyklejenia w jakimś FAQ . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aL1En 0 Napisano 3 Grudnia 2007 Eh doczekać sie odp. to można wiekami :/ Panasonic LM70 jest równy Samsungowi R82B czy jednak któryś z nich jest lepszy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jazyl 0 Napisano 8 Grudnia 2007 [quote name='SlawekR' post='70432' date='29.11.2007, 22:23 ']To jest zjawisko bandingu spowodowane naprężeniami w matrycy. Naprężenia te są najprawdopodobniej skutkiem nacisku ramki telewizora na matrycę. Potwierdza to zresztą fakt, że zjawisko u Ciebie występuje blisko brzegu matrycy i miejsca gdzie mocowanie boczne i ramka mogą właśnie takie naprężenie powodować. Zjawisko może z czasem samo ustąpić po tym jak telewizor się "ułoży" i wygrzeje, to znaczy wszystkie elementy spasują się pod wpływem naturalnego ciepła powstającego podczas użytkowania telewizora. Jeśli to nie nastąpi, należałoby telewizor od nowa rozkręcić i poskręcać z uwzględnieniem, równomiernego i z wyczuciem, dokręcenia ramki przedniej telewizora. Oczywiście do tego jest potrzebny serwis, jeśli telewizor jest na gwarancji.[/quote] Witam mam właśnie problem z nierównomiernym podświetleniem matrycy, właśnie blisko brzegu pojawiła się łuna wyskości ok. 1 cm i długości ok. 3 cm jest to bardzo wkurzające przy oglądaniu ciemnych scen jak długo taki telewizor musi się "wygrzewać"? dzięki za odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
s@jmon 9 Napisano 9 Grudnia 2007 (edytowane) Witam Mam pytanie do SławkaR możesz mi dokładnie napisać jak ustawić natywną rozdzielczość na 32lx70 bo próbuję już dłuższy czas powerstripem i nic mi nie wychodz ;( tracę już cierpliwość a szczerze mówiąc to bardzo mi zależy na dobrej współpracy panasa z kompem (oczywiście mam to podłączone przez d-sub) SawrkR powiedziałeś że trzeba ustawić "Przede wszystkim zegar i fazę, są tam takie parametry do regulacji." gdzie to znaleźć w tv bo chyba jestem niewidomy ;( Edytowane 9 Grudnia 2007 przez s@jmon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawels71 0 Napisano 11 Grudnia 2007 [quote name='SlawekR' post='70441' date='29.11.2007, 22:51 ']Ponieważ ciągle dostaję zapytania na priva jak wejść w menu serwisowe Panasonica, więc dla mniej uważnych odpowiadam: [b]Należy wejść do profilu użytkownika SlawekR i przeczytać komunikat prywatny, to jest ta wiadomość w okienku po lewej stronie w profilu[/b] . Napisałem wyżej: "dla mniej uważnych", bo już wspominałem o tym w bieżącym wątku. Ci bardziej uważni już dotarli do tej informacji wcześniej. Pozdrawiam Sławek[/quote] Przepraszam że poruszam znowu ten temat, ale po wejściu do menu serwisowego ukazuje mi się plansza z różnymi opcjami ,do którch nie ma możliwości wejść. To jest nowy telewizor może producent zmienil coś w sofcie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fiaam 0 Napisano 12 Grudnia 2007 [quote name='pawels71' post='72914' date='11.12.2007, 14:27 ']Przepraszam że poruszam znowu ten temat, ale po wejściu do menu serwisowego ukazuje mi się plansza z różnymi opcjami ,do którch nie ma możliwości wejść. To jest nowy telewizor może producent zmienil coś w sofcie?[/quote] Cyfry na pilocie odpowiadają folderom w menu serwisowym, wcisnij np 2 to wejdziesz do danego menu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach