Skocz do zawartości
adi715

LG Oled 65G1 czy Samsung Q75Q80 ??

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Przeszukałem troche forum i nie znalazłem satysfakcojnujacej odpowiedzi :)

Od początku planowałem kupić tv 65 cali ale żeby do tego czasu nie ogladać filmów na małym laptopie kupiłem sobie mały chiński używany rzutnik który wyświetla filmy w słabej jakości ale za to w dużym romiarze, koło 77 cali. 

LG Oled 65G1 jest teraz w fajnej promocji przedsprzedażowej, zwracają 3tys w postaci karty podarunkowej za którą mogłbym sobie dokupić dobry soundbar albo PS5. Tylko czy nie bedzie teraz dla mnie za mały ten ekran, tego się obawiam.

Dlatego tez rozmyślam na zakupem tv 75cali. Najlepszym rozwiązaniem by był Oled 77 cali ale przekracza i to sporo moje możliwości finansowe dlatego zastanawiam się nad Samsungiem QE75Q80 model z 2020 albo nawet ten nowy z 2021. Model samsunga miniled QN90A też wydaje się dobry po ocenie na Rtings.com ale w moim budżecie by mnie było stać na wariant 65 cali to już chyba wolałbym G1 bo i zwrot na karte podarunkową by był. 

Który z tych modeli polecacie bardziej? Czy może macie jakaś jeszcze inna alternatywe??

Odległość do tv bedzie 3 metry +/- 10cm

Tv naprzeciwko kanapy

Telewizor bedzie wisiał na scianie.

Okno mam na połnocny wschód i o wschodzie słonce bedzie praktycznie wprost na tv ale mam tez dobrze zaciemniajace rolety :)

Chcę żeby tv posiadał HDMI 2.1. Podlączona bedzie do niego konsola PS5 i soundbar, na chwilę obecna nic wiecej nie planuje. Telewizor w tygodniu bedzie pracował popołudniami, hmm myslę że koło do 5 godzin dzienie. W weekendy może pracować dłużej.

Na tv będzie wyświetlany głównie Netflix, PS5 i youtube. I w tej kolejności też bedzie to co bedzie % najwiecej wyświetlane. Z internetu na tv nie bede korzystał, Wiecej go będę urzytkowac popoludniami, a w dzien jak bedzie zbyt widno w pokoju do zasłonie rolety jesli bedzie taka potrzeba. 

Kwota niech będzie te 11 500 w jakiej jest LG G1 ale z jakimis "gratisami" jesli sam goły tv to powiedzmy do 10tys. Będę zainteresowany profesjonalna kalibracją tego tv.

Starałem się jak najlepiej odpowiadać na pytania w poradach. Jeśli jakieś ominąłem tzn ze nie bardzo mnie interesuje ten punkt badz nie mam zdania jak np co do preferencji marki albo 3D w tv mnie nie interesuje.

Pozdrawiam i będę wdzięczny za wszelkie porady i sugestie.

Przez przypadek nie wiem jak ale ten temat dodał się do działu "Promocję", moge prosić o jego przeniesienie do działu "Co kupić i gdzie" :)

Edytowane przez adi715

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, adi715 napisał:

Cześć. Przeszukałem troche forum i nie znalazłem satysfakcojnujacej odpowiedzi :)

Od początku planowałem kupić tv 65 cali ale żeby do tego czasu nie ogladać filmów na małym laptopie kupiłem sobie mały chiński używany rzutnik który wyświetla filmy w słabej jakości ale za to w dużym romiarze, koło 77 cali. 

LG Oled 65G1 jest teraz w fajnej promocji przedsprzedażowej, zwracają 3tys w postaci karty podarunkowej za którą mogłbym sobie dokupić dobry soundbar albo PS5. Tylko czy nie bedzie teraz dla mnie za mały ten ekran, tego się obawiam.

Dlatego tez rozmyślam na zakupem tv 75cali. Najlepszym rozwiązaniem by był Oled 77 cali ale przekracza i to sporo moje możliwości finansowe dlatego zastanawiam się nad Samsungiem QE75Q80 model z 2020 albo nawet ten nowy z 2021. Model samsunga miniled QN90A też wydaje się dobry po ocenie na Rtings.com ale w moim budżecie by mnie było stać na wariant 65 cali to już chyba wolałbym G1 bo i zwrot na karte podarunkową by był. 

Który z tych modeli polecacie bardziej? Czy może macie jakaś jeszcze inna alternatywe??

Odległość do tv bedzie 3 metry +/- 10cm

Tv naprzeciwko kanapy

Telewizor bedzie wisiał na scianie.

Okno mam na połnocny wschód i o wschodzie słonce bedzie praktycznie wprost na tv ale mam tez dobrze zaciemniajace rolety :)

Chcę żeby tv posiadał HDMI 2.1. Podlączona bedzie do niego konsola PS5 i soundbar, na chwilę obecna nic wiecej nie planuje. Telewizor w tygodniu bedzie pracował popołudniami, hmm myslę że koło do 5 godzin dzienie. W weekendy może pracować dłużej.

Na tv będzie wyświetlany głównie Netflix, PS5 i youtube. I w tej kolejności też bedzie to co bedzie % najwiecej wyświetlane. Z internetu na tv nie bede korzystał, Wiecej go będę urzytkowac popoludniami, a w dzien jak bedzie zbyt widno w pokoju do zasłonie rolety jesli bedzie taka potrzeba. 

Kwota niech będzie te 11 500 w jakiej jest LG G1 ale z jakimis "gratisami" jesli sam goły tv to powiedzmy do 10tys. Będę zainteresowany profesjonalna kalibracją tego tv.

Starałem się jak najlepiej odpowiadać na pytania w poradach. Jeśli jakieś ominąłem tzn ze nie bardzo mnie interesuje ten punkt badz nie mam zdania jak np co do preferencji marki albo 3D w tv mnie nie interesuje.

Pozdrawiam i będę wdzięczny za wszelkie porady i sugestie.

Przez przypadek nie wiem jak ale ten temat dodał się do działu "Promocję", moge prosić o jego przeniesienie do działu "Co kupić i gdzie" :)

A moze jeśli kasa jest 75q90t. 75 q95t z roku 2020..  ten QN95A  2021 też fajny to już flagowy  model ale kasa duza .

Ja kupiłem 85q95t i jestem zadowolony 😀👍 tv z 2020 nie są wcale złe flagowe są best 

Myślę że każdy się zgodzi że jak coś to już brać tv  serie  od Samsunga flagowe 9   niżej nie .. jak kasa jest to polecam serię 9 Samsunga będziesz zadowolony.. zrobisz kalibrację pro  i będzie sztos  

Moje maleństwo 😀😀😀

IMG20210325164252.jpg

Screenshot_2021-03-26-09-06-33-42.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, raf7705 napisał:

Ty, a może te paski poodklejaj...

To z wczoraj 😀😀 zanim uruchomiony był paski i folia ściągnięta😀

16168606341638291764586372405711.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

85cali ... kolos

Właśnie zmieniłem Philipsa 48PFS8109 na LG OLED65G1 i jestem zauroczony, szczególnie 4k, HDR i Atmos 

Natomiast nie wyobrażam sobie 85cali i oglądania normalnych kanałów telewizyjnych FHD z odległości mniejszej niż 3m, owszem, wspomniane wyżej 4k HDR to OK, ale kanały telewizyjnie na 85cali z mniej niż 3m chyba raczej nie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, emer napisał:

85cali ... kolos

Właśnie zmieniłem Philipsa 48PFS8109 na LG OLED65G1 i jestem zauroczony, szczególnie 4k, HDR i Atmos 

Natomiast nie wyobrażam sobie 85cali i oglądania normalnych kanałów telewizyjnych FHD z odległości mniejszej niż 3m, owszem, wspomniane wyżej 4k HDR to OK, ale kanały telewizyjnie na 85cali z mniej niż 3m chyba raczej nie ...

Jest mega czysto 😊 zero mgły kabel Audioquest 8/10K HDR 48 GB daje radę 

52 minuty temu, emer napisał:

85cali ... kolos

Kup raz 85 flagowy model a się zakochasz 😀 za rok 99 lub 110 zobaczymy ten mini LED 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Knap39 napisał:

Jest mega czysto 😊 zero mgły kabel Audioquest 8/10K HDR 48 GB daje radę 

Kup raz 85 flagowy model a się zakochasz 😀 za rok 99 lub 110 zobaczymy ten mini LED 😀

"Kup raz 85 flagowy model a się zakochasz" - no właśnie kupiłem, nie 85 a 65 ... no i myślę, że nigdy nie kupię qleda/minileda/neo czy innych wynalazków Samsunga, który stara się, aby dorównać oledom ... ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, emer napisał:

Chyba nie G1 bo narazie jest tylko w przedsprzedazy i własnie nad nim sie zastanawiam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, adi715 napisał:

Chyba nie G1 bo narazie jest tylko w przedsprzedazy i własnie nad nim sie zastanawiam. 

wiem co kupiłem :D

Mogłem kupić w Mediaexpert w przedsprzedaży i miałbym już (11500pln - bon na 3000pln), ale kupiłem  taniej :) 

WhatsApp Image 2021-03-27 at 19.12.59.jpeg

Edytowane przez emer
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, emer napisał:

"Kup raz 85 flagowy model a się zakochasz" - no właśnie kupiłem, nie 85 a 65 ... no i myślę, że nigdy nie kupię qleda/minileda/neo czy innych wynalazków Samsunga, który stara się, aby dorównać oledom ... ;) 

No wiesz zależy do czego masz tv Ja miałem OLED 77 dałem już 30 tys zł i powiem ci nie byłem zadowolony  na plus czerń tylko  i teraz mam q Leda i jest uniwersalny i bardziej jestem zadowolony 😀 ale no jak kto woli i co wiadomo 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, emer napisał:

65cali z 2m wygląda całkiem ok - więc z 3m 100cali jak najbardziej też jest ok :)

1 minutę temu, Knap39 napisał:

No wiesz zależy do czego masz tv Ja miałem OLED 77 dałem już 30 tys zł i powiem ci nie byłem zadowolony  na plus czerń tylko  i teraz mam q Leda i jest uniwersalny i bardziej jestem zadowolony 😀 ale no jak kto woli i co wiadomo 

jak byś postawił jeden obok drugiego to zobaczyłbyś jak bardzo q90t/q95t odstaje od oledów - ale jak tego nie robiłes to nie rób - będziesz bardziej zadowolony z tego co masz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, klaus71 napisał:

65cali z 2m wygląda całkiem ok - więc z 3m 100cali jak najbardziej też jest ok :)

Nom 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, klaus71 napisał:

myślę, że masz słabe oczęta ... materiał 4k, HDR, to nawet z 1m jest OK, ale normalne kanały telewizyjne w FHD, nawet w satki, to poniżej 3m na 85cali - żadna przyjemność :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, klaus71 napisał:

jak byś postawił jeden obok drugiego to zobaczyłbyś jak bardzo q90t/q95t odstaje od oledów - ale jak tego nie robiłes to nie rób - będziesz bardziej zadowolony z tego co masz

Miałem 77 OLED i więc potrafi ale jednak nie przypadł  nam do gustu 

1 minutę temu, emer napisał:

myślę, że masz słabe oczęta ... materiał 4k, HDR, to nawet z 1m jest OK, ale normalne kanały telewizyjne w FHD, nawet w satki, to poniżej 3m na 85cali - żadna przyjemność :)

Dobre 😀😀 oczęta hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Knap39 napisał:

Miałem 77 OLED i więc potrafi ale jednak nie przypadł  nam do gustu

nie lubisz super czerni, super kontrastu, ostrego obrazu (powłoka w samsungu jakby obniża ostrość  no i lcd bardziej smuży), lepszych kolorów i czerni pod kątem (powloka poprawia sytuację ale ma swoje wady), większej ostrości ruchu?

jak postawiłbyś je bok w bok to wszystko to widać jak na dłoni

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, klaus71 napisał:

nie lubisz super czerni, super kontrastu, ostrego obrazu (powłoka w samsungu jakby obniża ostrość  no i lcd bardziej smuży), lepszych kolorów i czerni pod kątem, większej ostrości ?

jak postawiłbyś je bok w bok to wszystko to widać jak na dłoni

Lubie lubię 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, emer napisał:

myślę, że masz słabe oczęta

niektórym 32cale z 3m to za dużo - przy nich to ty masz "słabe oczęta" LOL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, klaus71 napisał:

niektórym 32cale z 3m to za dużo - przy nich to ty masz "słabe oczęta" LOL

straciłem ochotę dyskutować - proponuje Ci  :  okulista > optyk > okulary na nos > popatrz na standardowy kanał telewizyjny z 2m na 85cali TV :D 

Jak wcześniej wspomniałem - materiał video 4k, HDR to inna bajka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, emer napisał:

straciłem ochotę dyskutować - proponuje Ci  :  okulista > optyk > okulary na nos > popatrz na standardowy kanał telewizyjny z 2m na 85cali TV :D 

Jak wcześniej wspomniałem - materiał video 4k, HDR to inna bajka.

to nie dyskutuj - ja Ci proponuję psychoanalityka - ja wolę dobry film w full hd niż brędzlowanie się 4k

i tak jak pisałem "full hd na 65cali z 2m wygląda całkiem ok" - da się to oglądać - jak bitrate dobry (płyta BD)  to nawet obraz świetny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, klaus71 napisał:

to nie dyskutuj - ja Ci proponuję psychoanalityka - ja wolę dobry film w full hd niż brędzlowanie się 4k

i tak jak pisałem "full hd na 65cali z 2m wygląda całkiem ok" - da się to oglądać - jak bitrate dobry (płyta BD)  to nawet obraz świetny

last word ... Ty teraz o 65cali, a ja pisałem o "średniej przyjemności" 2m na 85cali i materiał tylko FHD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, emer napisał:

last word ... Ty teraz o 65cali, a ja pisałem o "średniej przyjemności" 2m na 85cali i materiał tylko FHD

A kto mówił że mam 2 m i full HD materiały 😂 ja mam 3 m i filmy  z płyt 4k blu-ray  a także  filmy 60 GB 4k  z dolby atmos na dysku i ogladam Disney Netflix 4k i HBO max a nc plus mało 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, emer napisał:

raczej o tym pisałeś "poniżej 3m na 85cali - żadna przyjemność", a ja pisałem że oglądam z 2m na 65 calach więc na 100calach z 3m będzie też całkiem ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

luuudzie ... patrzcie kto komu odpowiada i o czym sie pisze ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, klaus71 napisał:

raczej o tym pisałeś "poniżej 3m na 85cali - żadna przyjemność", a ja pisałem że oglądam z 2m na 65 calach więc na 100calach z 3m będzie też całkiem ok

2 m 65 mega jest nie mówię że źle bardzo dobrze  a na oled to jest Perfect  miałem 65 OLED LG c model było fajnie 77 już tak nie i dlatego mam teraz Qled 9 seria  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, troche rozmowa zboczyła z tematu delikatnie mówiąc 😜

Porobiłem sobie testy i ustawiałem ten mój rzutnik w różnych odległościach od ściany tak żeby obraz miał kolejno 65, 75 i 85 cali. 

Ogladam z 3 metrów +/-10cm i moje zdanie jest takie. 

65 cali to takie minimum, nie jest ale [beeep]y nie urywa. 

75 cali byłby taki optymalny, duży fajny obraz, robi wrażenie. 

85 cali to już jest ogromny prawie na całą sciane ale nie twierdzę że zbyt duży 🤣 haha

Jeszcze sprawa ma się tak że pewnie docelowo z tv będzie inne wrażebie bo mój rzutnik wylicytowałem za 150zl więc domyślcie się jakiej jest jakości, aczkolwiek powiem ze jakos wielkiej tragedii tez nie ma😁 

Idelanym rozwiązaniem był by 77 cali oled ale cena znacznie wykracza poza mój budżet. 

Co proponujecie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi