Skocz do zawartości
mkoma

Karty GRAFiczne ATI vs Nvidia

Rekomendowane odpowiedzi

Własnie zmnieiłem sobie kartę z Ati Asusa 1950 PRO, na Nvidia 8600GT,
i powiemt tak:
miało byc lepiej a jest kicha.
PC podłączone kablem DVi-HDMI do TV LG 32LX1, Procesor CORE1,8, 2GB RAMU,
jeśłi chodzi o płynnosć to jest w miare ok
ale na ATI przy sterownikach Catalist wszystko fanie i zgrabnie się ustwioało, rozdzielczości, kolory fimów, wszstki szło dostosować,
a obraz w filmach byłnaprawde dobry,
Zero problemów ze sterwonikami
zminiełem bo jakos dziwnie co jakiś czas jakby na ułamek sekundy oświerzło ekran,(minimalne migotanie) denerwujaca rzecz,

po wymianie na Nvidie, od poczatku problemy z instalacja, sterowników, a potem z ustwianiem,
jakosc jest widocznie słabsza, niewiele ale zauważalnie,
problemy z ustawieniami rozdzielczości(juz sobie poradziłem), no i problemy z ustwieniami kolorow na filmach,
podczas regulacji zmienia sie obramówka filmu a sam fim ani rusz, jedynie pomagaja regulatory w odtwarzaczu (KMP)

ogólnie jestem zawiedziony, instalacja, przyjaznościa sterowników, oraz jakoscia,
niewiem jak wy, ale chyba wróce do ATI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,
mam problem z ustawieniem obrazu z karty ATI. Sygnał idzie po HDMI, w ATI Control Center są 2 ustawienia dotyczące trybu 720p, 50Hz i 60Hz. Na 50Hz obraz nie jest dobrze dopasowany do ekranu, natomiast przy 60Hz jest dobrze spasowany ale jest jakoś tak przejaskrawiony, jak włączam jakiś program to wtedy ostrość spada i jest na chwile ok, ktoś wie co jest nie ten teges ?

strasznie zagmatwany ten Control Center, przy mojej starej grafie GeForce FX 5600 wystarczy ustawić "treat as HDTV display" oraz rozdzielczość 720p i wszystko jest idealnie spasowane, idealna ostrość, kolory... żadnych problemów, jakieś dziwne te ATI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='mkoma' post='48739' date='28.05.2007, 19:13 ']zminiełem bo jakos dziwnie co jakiś czas jakby na ułamek sekundy oświerzło ekran,(minimalne migotanie) denerwujaca rzecz,[/quote]

Możesz dokładniej opisać jak to wyglądało? Na nowej karcie już tego nie ma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='mac79' post='52949' date='09.07.2007, 19:02 ']Witam,
mam problem z ustawieniem obrazu z karty ATI. Sygnał idzie po HDMI, w ATI Control Center są 2 ustawienia dotyczące trybu 720p, 50Hz i 60Hz. Na 50Hz obraz nie jest dobrze dopasowany do ekranu, natomiast przy 60Hz jest dobrze spasowany ale jest jakoś tak przejaskrawiony, jak włączam jakiś program to wtedy ostrość spada i jest na chwile ok, ktoś wie co jest nie ten teges ?[/quote]

ja mam na swoi starym radku 9700 podobna akcje ze obraz jes super jak mam tylko pulpit pokazany, wystarczy ze wlanczam np.winampa i sru obraz jak za mgielka....myslalem ze to wina mojego TV ale wychodzi na to ze nie......

natomiast w trybie 720p 50/60 nie mam dopasowanego obrazu ale to chyba wina plazmy bo np na 1080i przy standardowych ustawieniach TV tzn FULL mam obciete czesci pulpitu ale jak wybiore FULL2 to jest super dopasowane (brak mozliwosci zmiany tego trybu w 720p)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Niestety czy stety jak kto woli dzisiaj lepszym wyborem jest sprzet nvidii, bo po pierwsze naprawde odciaza cpu w dekodowaniu HD (testy na Anandtechu i Tom`s Hardware) choc glownie pod Vista, czego karty Ati przynajmniej na razie po prostu nie robia. Co gorsza jakosc sterownikow ATiego takoz jest bardzo taka sobie i dla fana HD z PCta raczej nie ma alternatywy. Oczywiscie jest taka mozliwosc ze nowe budzetowe karty Atiego ktore wlasnie wchodza na rynek cos tu zmienia ale start jak na razie jest opozniony i co mialo byc w lipcu bedzie dostepne dopiero w sierpniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='ein' post='53005' date='10.07.2007, 13:12 ']Niestety czy stety jak kto woli dzisiaj lepszym wyborem jest sprzet nvidii, bo po pierwsze naprawde odciaza cpu w dekodowaniu HD (testy na Anandtechu i Tom`s Hardware) choc glownie pod Vista, czego karty Ati przynajmniej na razie po prostu nie robia. Co gorsza jakosc sterownikow ATiego takoz jest bardzo taka sobie i dla fana HD z PCta raczej nie ma alternatywy. Oczywiscie jest taka mozliwosc ze nowe budzetowe karty Atiego ktore wlasnie wchodza na rynek cos tu zmienia ale start jak na razie jest opozniony i co mialo byc w lipcu bedzie dostepne dopiero w sierpniu[/quote]
ati straszylo jakimis rozwiazaniami HD ale jak sie okazalo w tych modelach co teraz wyszly HD 2900 nie zosaly zaimplementowane przez co byla wielka afera....

w usa pojawily sie karty ATI HD 2400 ktore to posiadaja: Hardware based H.264/VC-1 decoding of Blu-ray and HD DVDs HDMI with 5.1 surround sound audio.

[url="http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814102100"]http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...N82E16814102100[/url]

cena calkiem przyzwoita tylko ciekaw jestem jak sie sprawuje w rzeczywistosci bo jesli naprawde wspiera to co opisuja to jest to super rozwiazanie do HTPC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='byczy' post='53007' date='10.07.2007, 13:26 ']cena calkiem przyzwoita tylko ciekaw jestem jak sie sprawuje w rzeczywistosci bo jesli naprawde wspiera to co opisuja to jest to super rozwiazanie do HTPC[/quote]

Tylko czy ta karta wyrabia się przy 1080p? Może się okazać że owszem dekoduje ten meteriał, ale przy co bardziej wymagającym będzie się już przycinać... Ja tam jestem za mocnym prockiem - to zwykle lepsze i bardziej uniwersalne rozwiązanie. Np wspomaganie w tej karcie nie zadziałało w przypadku mkv...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='byczy' post='53007' date='10.07.2007, 13:26 ']ati straszylo jakimis rozwiazaniami HD ale jak sie okazalo w tych modelach co teraz wyszly HD 2900 nie zosaly zaimplementowane przez co byla wielka afera....

w usa pojawily sie karty ATI HD 2400 ktore to posiadaja: Hardware based H.264/VC-1 decoding of Blu-ray and HD DVDs HDMI with 5.1 surround sound audio.

[url="http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814102100"]http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...N82E16814102100[/url]

cena calkiem przyzwoita tylko ciekaw jestem jak sie sprawuje w rzeczywistosci bo jesli naprawde wspiera to co opisuja to jest to super rozwiazanie do HTPC[/quote]

No wlasnie bylbym ostrozny. Tak jak pisalem w poprzednim swoim poscie, na papierze te nowe budzetowki Atiego maja wszystko co trzeba ale podstawowa sprawa jest odpowienie wsparcie ze strony sterownikow a to u Atiego kuleje. Oczywiscie bardzo dziwne ze najwydajniejsze grafiki obu stajni (takoz GF8800) nie maja kosci video odpowiedzialnych za dekodowanie nowych HD kodekow. Oprocz wzmiankowanej HD 2400 na rynku bedzie jeszcze dostepna mocniejsza wersja HD 2600 ale dla kogos kto nie chce specjalnie grac ten nizszy model potencjalnie wyglada swietnie (bedzie za jakies 180-220zl). Oby tylko tym razem spece od softu czerwonych staneli na wysokosci zadania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kolejne pytanie - czy to faktycznie są oddzielne kości do dekodowania HD? Raczej wydaje mi się że chodzi o softwarowe wsparcie z wykorzystanem GPU...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem się powstrzymać, ale nie mogłem :)

Chyba nie te testy oglądacie [url="http://www.hardspell.com/english/doc/showcont.asp?news_id=622&pageid=629"]KLIK[/url]

[url="http://www.thetechlounge.com/article/421-9/ATI+HD+2600+XT+256MB/"]KLIK[/url]

pozostawiam bez komentarza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='apatch' post='53018' date='10.07.2007, 14:32 ']Próbowałem się powstrzymać, ale nie mogłem :)

Chyba nie te testy oglądacie [url="http://www.hardspell.com/english/doc/showcont.asp?news_id=622&pageid=629"]KLIK[/url]

[url="http://www.thetechlounge.com/article/421-9/ATI+HD+2600+XT+256MB/"]KLIK[/url]

pozostawiam bez komentarza :)[/quote]

Toc napisalem, ze mam nadzieje, ze HD 2400/2600 sie sprawdza, choc dotychczasowe testy wskazywaly jasno przewage NV nad Atim w kwestii dekodowania. To co w linku podales robi wrazenie. Widac, bedzie mozna kupic cos za grosze co spokojnie wystarczy do ogladania HDncji na PC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypada porównywać produkty podobnej klasy z tego samego przedziału cenowego a nie starą generację kart Ati do nowej Nvidii, a dla sceptyków kolejny ciekawy link [url="http://www.guru3d.com/article/Videocards/443/1/"]KLIK[/url] , ja akurat już nie mam wątpliwości co wybrać. :angry:
Mogli jeszcze przeprowadzić testy na słabszym procu i na filmach z większym strumieniem.
Jeśli chodzi o HD a nie granie za 200 PLN można już dorwać lekko kulejącego Radka 2400, a za 670 PLN 2600 XT wraz z przejściówką DVI+HDMI adapter

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='apatch' post='53284' date='13.07.2007, 07:58 ']Wypada porównywać produkty podobnej klasy z tego samego przedziału cenowego a nie starą generację kart Ati do nowej Nvidii, a dla sceptyków kolejny ciekawy link [url="http://www.guru3d.com/article/Videocards/443/1/"]KLIK[/url] , ja akurat już nie mam wątpliwości co wybrać. :rolleyes:
Mogli jeszcze przeprowadzić testy na słabszym procu i na filmach z większym strumieniem.
Jeśli chodzi o HD a nie granie za 200 PLN można już dorwać lekko kulejącego Radka 2400, a za 670 PLN 2600 XT wraz z przejściówką DVI+HDMI adapter

Pozdrawiam[/quote]

kolejny serwis potwierdza konkretne wsparcie ATI dla HD za rozsadne pieniadze...

tylko jedno jest pytanie jak wyglada sprawa wsparcia dla mkv? czy to jest przezroczyste dla ati

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Drążyłem ten temat na innym forum jeszcze przed premierą kart, choć wszyscy byli pewni że nie będzie z tym problemów.
Sprawa wygląda identycznie jak z kartami Nvidii.
H264 to nie to samo co x264 w kontenerze mkv, pierwsi użytkownicy zauważyli że karty z serii ATI 2400/2600 sprzętowo dekodują pliki x264 mkv z obciążeniem CPU nie przekraczającym 5 % lecz framerate spada do 20fps. Czasami co gorsza można zobaczyć jedynie czarny ekran przy włączonej akceleracji GPU.

Karty te operują na tzw. surowym strumieniu, by mkv' były odtwarzane sprzętowo trzeba użyć kodeka Cyberlinka (niezależnie w jakim programie), i tu właśnie jest problem, Cyberlinkowy "smart detector" wykonuje tzw. pull down niezależnie czy jest on potrzebny czy nie, w tym przypadku mamy już 24fps wiec jest całkowicie zbędny. Należałoby wyłączyć IVTC, ale nie ma takiej opcji, w momencie gdy wyłączy się DxVA pliki sa odtwarzane z prawidłowym fps'em.
Wina może tez leżeć po stronie splittera Haali.

A tutaj przykład podobnych problemów odtwarzania plików mkv na kartach 8500 z przeciwnego obozu [url="http://forum.doom9.org/showthread.php?t=127376"]KLIK[/url]

Nowy soft: Cyberlinka , Matroski lub sterowniki pewnie to poprawią

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='apatch' post='53313' date='13.07.2007, 12:12 ']Drążyłem ten temat na innym forum jeszcze przed premierą kart, choć wszyscy byli pewni że nie będzie z tym problemów.
Sprawa wygląda identycznie jak z kartami Nvidii.
H264 to nie to samo co x264 w kontenerze mkv, pierwsi użytkownicy zauważyli że karty z serii ATI 2400/2600 sprzętowo dekodują pliki x264 mkv z obciążeniem CPU nie przekraczającym 5 % lecz framerate spada do 20fps. Czasami co gorsza można zobaczyć jedynie czarny ekran przy włączonej akceleracji GPU.

Karty te operują na tzw. surowym strumieniu, by mkv' były odtwarzane sprzętowo trzeba użyć kodeka Cyberlinka (niezależnie w jakim programie), i tu właśnie jest problem, Cyberlinkowy "smart detector" wykonuje tzw. pull down niezależnie czy jest on potrzebny czy nie, w tym przypadku mamy już 24fps wiec jest całkowicie zbędny. Należałoby wyłączyć IVTC, ale nie ma takiej opcji, w momencie gdy wyłączy się DxVA pliki sa odtwarzane z prawidłowym fps'em.
Wina może tez leżeć po stronie splittera Haali.

A tutaj przykład podobnych problemów odtwarzania plików mkv na kartach 8500 z przeciwnego obozu [url="http://forum.doom9.org/showthread.php?t=127376"]KLIK[/url]

Nowy soft: Cyberlinka , Matroski lub sterowniki pewnie to poprawią

Pozdrawiam[/quote]

to pozstaje czekac na nowy soft bo wiekszosc materialu HD w necie to mkv...... :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi