Skocz do zawartości
cyklon04

Domowy serwer multimedialny - jaki sprzęt?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
poszukuję rozwiązania, które pozwoli mi na gromadzenie w jednym miejscu multimediów i szybkie ich odtwarzanie w obrębie domu z różnych urządzeń (jeśli byłby możliwy dostęp przez internet to również nie wzgardzę).
Przede wszystkim zależy mi na odtwarzaniu i nagrywaniu filmów oraz muzyki.
Przeprowadziłem się na wieś i niestety obecny usługodawca kablówki nie oferuje możliwości (jak miało to UPC w swoim Horizonie - Replay TV) odtwarzania programów wstecz ani nagrywania na dekoder. Obecnie posiadam dekoder Arris VIP 1113, który ma wejście USB.
Posiadam trzy telewizory (każdy mający Wi-Fi oraz podpięty LANem do sieci) oraz amplituner Yamaha RN-803D na których chciałbym odtwarzacz treści z serwera.
Jeśli w czymś to ułatwi sprawę to mam w domu monitoring, który nagrywa się na 8TB dysk HDD zlokalizowany w szafie teletechnicznej, jest tam też kilka switchów bo mam do każdego pokoju doprowadzone gniazda LAN i na każdym piętrze wzmacniacze strefowe Wi-Fi.
Mam też oczywiście komputer, ale z niego nie chciałbym robić serwera by miał być uruchomiony 24h.
Chciałbym móc na dysku gromadzić i odtwarzać m.in. filmy w wysokiej jakości, nie wiem więc jaki dysk powinienem wybrać by nie było lagów ani nie rwało obrazu.
Czy w moim wypadku najlepsza opcją będzie po prostu dodanie jeszcze jednego dysku do rejestratora (o ile można go wykorzystać), zakup jakiegoś serwera NAS czy po prostu doprowadzenie do któregoś z gniazd LAN dysku (SDD/HDD/inny?) lub jeszcze inne rozwiązanie?

Z góry dziękuję za pomoc, być można sprawa jest banalna, ale jako laik nie wiem co i jak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym stawiał na serwer Nas.
Dyski do niego kupuje się takie z przeznaczeniem do serwerów.
Wąskim gardłem przy filmach wysokiej jakości jest sieć, nie dysk.
Jeśli masz sieć LAN 1Gbit, to będzie dobrze.
Nie wiem czym same telewizory będę dobrymi odtwarzaczami (może akurat będą), mi osobiście, jakoś nie pasowały o korzystam z odtwarzaczy Apple TV 4k.
Chwalona jest też NVIDIA shield.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli rejestrator ma serwer ftp/smb/nfs i lan 1gbit to może być nasem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze pytanie to za pomocą czego chcesz te treści nagrywać (nie na co, ale czym)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Jasiek_31 napisał:

Pierwsze pytanie to za pomocą czego chcesz te treści nagrywać (nie na co, ale czym)?

Jeśli chodzi o treści z TV to dekoder Arris ma funkcję nagrywania, tylko trzeba podpiąć poprzez USB dysk. Pozostałe pliki tam umieszczane będą po prostu ściągane z sieci i nagrywane na dysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, cyklon04 napisał:

Jeśli chodzi o treści z TV to dekoder Arris ma funkcję nagrywania, tylko trzeba podpiąć poprzez USB dysk. Pozostałe pliki tam umieszczane będą po prostu ściągane z sieci i nagrywane na dysk.

Co do dekodera to raczej zadziała Ci nagrywanie tego co leci na dysk podpięty do USB, wątpię żeby działała opcja odtwarzania czegoś dodatkowego dogranego do dysku, w informacjach w sieci znalezionych nie ma też słowa żeby ten sprzęt mógł odtwarzać cokolwiek z serwera DLNA czy w ogóle z jakichkolwiek zasobów sieciowych.
Myślę że czeka Cie zakup NASa który jednocześnie będzie serwerem DLNA i odtwarzanie z niego, bezpośrednio na TV czy amplitunerze bo wątpię żeby recorder od monitoringu był w stanie służyć jednocześnie jako serwer treści.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Jasiek_31 napisał:

Co do dekodera to raczej zadziała Ci nagrywanie tego co leci na dysk podpięty do USB, wątpię żeby działała opcja odtwarzania czegoś dodatkowego dogranego do dysku, w informacjach w sieci znalezionych nie ma też słowa żeby ten sprzęt mógł odtwarzać cokolwiek z serwera DLNA czy w ogóle z jakichkolwiek zasobów sieciowych.
Myślę że czeka Cie zakup NASa który jednocześnie będzie serwerem DLNA i odtwarzanie z niego, bezpośrednio na TV czy amplitunerze bo wątpię żeby recorder od monitoringu był w stanie służyć jednocześnie jako serwer treści.

Źródłem nagrań byłby dekoder, z którego nagrywane treści byłyby gromadzone na podpiętym do niego dysku zewnętrznym (USB), ale też dekoder jest podpięty kablem LAN do sieci, do której będzie też podłączony NAS/dysk. Natomiast odtwarzanie treści nie byłoby już z dekodera, bo on sam w sobie nie jest do tego potrzebny, tylko z dysku/NAS przez TV, który również jest podpięty LANem.

W skrócie wszystko mam popodpinane LANami, TV, dekoder, amplituner, dyski, PC, itd. Co do tej sieci LAN podpiąć by wszystkie te urządzenia mogły odtwarzać z tego jednego miejsca pliki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, cyklon04 napisał:

Źródłem nagrań byłby dekoder, z którego nagrywane treści byłyby gromadzone na podpiętym do niego dysku zewnętrznym (USB), ale też dekoder jest podpięty kablem LAN do sieci, do której będzie też podłączony NAS/dysk. Natomiast odtwarzanie treści nie byłoby już z dekodera, bo on sam w sobie nie jest do tego potrzebny, tylko z dysku/NAS przez TV, który również jest podpięty LANem.

W skrócie wszystko mam popodpinane LANami, TV, dekoder, amplituner, dyski, PC, itd. Co do tej sieci LAN podpiąć by wszystkie te urządzenia mogły odtwarzać z tego jednego miejsca pliki?

Cóż, myślę że to nie zadziała.
Po pierwsze, nagrania zazwyczaj są zabezpieczone na tego typu urządzeniach, często nawet takiego dysku nie da się odczytać na innym sprzęcie więc radziłbym to najpierw sprawdzić czy taka możliwość istnieje.
Po drugie, jak już napisałem wcześniej, według informacji które znalazłem w sieci ten sprzęt nie ma możliwości odtwarzania jakichkolwiek zasobów sieciowych, czy to z dysków sieciowych czy też serwerów mediów.
Tak więc po drugie, uruchomiłbym na komputerze który masz jakikolwiek serwer DLNA i sprawdził czy to urządzenie go widzi, no i sprawdziłbym też czy możesz za jego pomocą przeglądać zasoby sieciowe (udostępnione dyski).

Podejrzewam że żadna z powyższych opcji nie zadziała i będziesz musiał przemyśleć swój plan.

Pozdrawiam.
A.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi