Skocz do zawartości
Cezary Paska

Wybór telewizora 65-70 cali do 4000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie całą społeczność HDTV, jestem nowy na pokładzie staje przed wymianą TV na nowy obecnie posiadam samsung ue55mu6102k i naprawdę jestem z niego zadowolony jeśli chodzi o jakość i szybkość działania interfejsu, jednak chce zmienić na coś nowszego i większego, jednak czytając te wszystkie recenzje i porady już sam zgłupiałem co wybrać, poniżej zamieszczam listę tv którymi się interesuje, prośba o pomoc w wyborze tego który będzie najlepszy (będzie wyświetlał najlepszy obraz jaki jest możliwy w tej cenie , zależy mi na żywych barwach i ładnym odwzorowaniu) oczywiście jestem otwarty na sugestię innych modeli których nie znalazłem a uważacie że są lepsze niż podane przeze mnie i sprawdzą się lepiej. :

sony-kd-65xg8596
lg-65un8500-tv-uhd-4k-lg
samsung-qe65q67t-smart-tv-uhd-4k-qled
philips-70pus7855-smart-tv-uhd-ambilight
lg-65nano803-tv-nanocell-uhd-4k-lg
lg-led-65sm8600-uhd-4k-a7-g2-nano-cell-hdr-pro-thinqai-pilot-magic-tv

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 10m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? siedzimy na wprost kąty są nieistotne
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Słońce świeci z boku, nie pada bezpośrednio na telewizor
7. Jaki masz obecnie telewizor ?  samsung ue55mu6102k
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3/4h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez znaczenia
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? netflix,youtube, filmy podłączane z komputera
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? TAK
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? TAK /2 godziny dziennie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? od 60 do 70 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? wolne działanie systemu i brak wszystkich aplikacji
19. Preferencje co do marki ? brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ?  NIE
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?  do 4200 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Cezary Paska napisał:

Fylyps to niepewny wybór, w oledzie dużo bezpieczniej wybrać LG, ale C9 w wersji pewnej dziś jest praktycznie jak Yeti. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Xisiek napisał:

Fylyps to niepewny wybór, w oledzie dużo bezpieczniej wybrać LG, ale C9 w wersji pewnej dziś jest praktycznie jak Yeti. 

Faktycznie patrzę teraz na dostępność i tylko w Częstochowie, wczoraj jeszcze pokazywało że w Wawie mają:/ 

Edytowane przez Cezary Paska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko będzie. Nie bierz z wystawy, jak nawet "nowy" się trafi to patrz czy pudełko fabryka, bo różnie bywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, pan.arnold napisał:

W kwestii obrazu oled będzie bezkonkurencyjny

W kwestii powodowania siwizny na głowie oraz problemów ze snem też

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, koralgool napisał:

W kwestii powodowania siwizny na głowie oraz problemów ze snem też

dobrze posłuchać kogoś po tak ciężkich przeżyciach  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie byłem w sklepie sobie potestować i popatrzeć i mój wybór jednak skłania się do https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/telewizor-sony-kd-65xh9077 , popatrzyłem na obraz i wygląd super co powiecie na taki wybór i jakość tv, ma wszystko piękną barwę i czerń , hdmi 2.1 , HDR (Dolby Vision/HDR10/HLG) , Dolby Atmos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, koralgool napisał:

Wybór dobry ale metoda testowania fatalna

Nie jestem ekspertem więc metoda wystarczająca sprawdziłem jak wyglądają filmy z youtube w 4k , to samo netflix + podłączyłem pendrive ze swoim filmem w 4k dla mnie to wystarczające nie jestem ekspertem który będzie tam siedział i na każdą pierdołę zwracał uwagę , chodzi o ogólny odbiór a ten przy powtarzaniu tych samych czynności na 3-4 innych telewizorach dał subiektywny wynik że obraz na tym telewizorze jest najbardziej w moim guście optycznym + jako jedyny z listy miał wszystkie opcje jakie oczekiwałem :P reszta zawsze czegoś nie miała a to matryca 50hz a to brak hdmi 2.1 i tak na zmianę a ten miał wszystko jakby jeszcze miał technologię ambilight od philipsa to były dla mnie w 100% idealny :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Cezary Paska napisał:

Nie jestem ekspertem więc metoda wystarczająca sprawdziłem jak wyglądają filmy z youtube w 4k

No właśnie nic nie widziałeś bo w sklepie nie da się nic zobaczyć tzn nic co można by dobrze ocenić ale mimo to uważam że ten telewizor jest dobry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, koralgool napisał:

Soniak

Ok a możesz określić pod jakim względem jest lepszy albo co ma lepszego niż LG ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matrycę ma lepszą. Jeśli ktoś szuka tv do oglądania filmów w wieczornych godzinach i w nocy to LG z matrycą ips odpada.
Jak Sony jest za drogi to spójrz na hisene u8qf za podobne pieniądze jak LG tyle że w Media expert. HDR powyżej 1000 nit ale system zamknięty i ograniczona dostępność powodują że tv jest mało popularny

Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Mariobull napisał:

Matrycę ma lepszą. Jeśli ktoś szuka tv do oglądania filmów w wieczornych godzinach i w nocy to LG z matrycą ips odpada.
Jak Sony jest za drogi to spójrz na hisene u8qf za podobne pieniądze jak LG tyle że w Media expert. HDR powyżej 1000 nit ale system zamknięty i ograniczona dostępność powodują że tv jest mało popularny

Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka

Cena sony jest ok tylko nie ma teraz w x kom tego modelu co chciałem a muszę mieć tv z x kom bo tam mam swojego leasingodawcę PKO, dlatego szuka alternatywy do 5k 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi