Ario 4 Posted December 29, 2020 Hej. Po latach użytkowania LG B6 (OLED) zdecydowałem się na zmianę z powodu wypaleń ekranu na OLED. Także OLED odpada. Nie krytykuję technologii, po prostu nie jest dla mnie na ten moment i tyle. Mój wybór padł na 65" i modele: - Sony 65 XH95 (inaczej zwany X950H) - Samsung 65 Q80T (choć ja mam możliwość kupna także Q82T i szczerze różnic chyba nie ma do Q80T) Wiem że Samsung lepiej na konsolach daje radę, ale moja wiedza na ten temat jest taka jakby ktoś powiedzial że to auto działa lepiej niż inne. Nie rozumiem zagadnienia. Na konsoli zdarza mi się usiąść i nawet chciałem sobie kupić Xbox Series S (ta co skaluje do 1080p tylko) Boję się trochę Tizena oraz Androida. WebOS był fantastyczny szczerze mówiąc. Dodatkowo nie będę używał nic innego do dźwięku więc chciałbym żeby głośniki w TV były dość dobre. Czytałem na innych serwisach recenzje, w tym zagranicznych i dużo piszą na temat we TV. Ale niewiele rozumiem z tego. Nie chodzi o język, ten problemu nie stwarza, ale o zagadnienia. Także jakbyście mogli mi pomóc w wyborze to byłbym zobowiązany. Aha. W grę wchodzą tylko w/w modele. Nic innego. Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Palo88 0 Posted June 18, 2021 Cześć, stoję przed takim samym wyborem Q80t czy XH95 w rozmiarze 75 cali. Czy dokonałeś już wyboru ? Jakieś spostrzeżenia, rady ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ario 4 Posted June 18, 2021 Spodoba ci się moja odpowiedź. Kupiłem oba 😁 Tzn ja kupiłem X95H, a kilka tygodni później mój tata kupił sobie Q80T. Nie stawialiśmy telewizorów obok siebie, ale intensywnie porównywaliśmy kilkukrotnie. Wnioski: X95H jest dużo lepszy. Na korzyść X95H - dużo lepsze kąty widzenia (ja z OLEDa zmieniałem, więc wiem co mówię) - lepszy obraz - jaśniejszy - dużo lepszy pilot (choć LG wg mnie ma najlepsze) - łączy się dosłownie że wszystkim bezprzewodowo i po USB (klawiatury, słuchawki, kamerki internetowe, myszki, joy pady, etc...) - lepszy procesor - dużo lepsze poprawianie obrazu - mnóstwo aplikacji Na korzyść Q80T: - głośniejszy - dużo lepszy bass - lepiej ogląda się filmy z białymi napisami (inaczej ma ustawiony dimming niż X95H, choć matryce mimo różnych nazw są tego samego typu) - niby lepszy pod konsole nowe, ale to też nie do końca prawda, bo to jest tak że jak gra chodzi powiedzmy w 46 klatkach to mój Sony na 30 to zmieni i już (tzn konsola to sama zmienia bo wie jaki TV jest podpięty), generalnie jak nie jesteś hardcorowym graczem to dla ciebie nie ma to znaczenia Ja nie żałuję kupna X95H - jest genialny. Ojciec jest ogólnie zadowolony z Q80T, jedyne co go denerwuje to kąty widzenia dużo mniejsze niż w X95H (X95H pod względem kątów widzenia jest jak Q90T i Q95T). Generalnie co byś nie kupił to będziesz zadowolony. Jedyne co różnicę robi olbrzymią to dźwięk (lepszy i głośniejszy w Q80T) oraz lepsze kąty widzenia w X95H. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Palo88 0 Posted June 18, 2021 Bardzo dziękuję za opis mam też możliwości wybrania Q90t ale mówią że lepszy obraz i czerń jest w Q80t. W Q90T narzekają bardzo na DSE i na słabą czerń. Czyli jednak lepiej dołożyć 1000 zł i lepiej kupić Sony XH95 zamiast Q80t. D Quote Share this post Link to post Share on other sites
klaus71 1,704 Posted June 18, 2021 (edited) 8 minut temu, Palo88 napisał: W Q90T narzekają bardzo na DSE i na słabą czerń. dziwna opinia - bo i q80t i q90t mają podobny problem z DSE a czerń na q90t gorsza? chyba niemożliwe - on ma 4 razy więcej stref. skąd taka opinia? znajomi kupili q80t i bym powiedział że raczej dobrej czerni q80t nie ma. skąd ta opinia o czerni? można gdzieś o tym poczytać? Edited June 18, 2021 by klaus71 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Palo88 0 Posted June 18, 2021 No fakt w poniższym porównaniu jest prawie tak samo. Czyli jaka Waszym zdaniem jak wygląda podium wśród modeli Q80T, Q90t, XH95, Q80A. Właściwie miałem wydać na TV jak najmniej bo nie jestem zależmy mi żeby TV był duży i znacząco lepszy od Samsunga seri 8 z 2011 roku a tu chyba wszystkie TV spełniają ta funkcję. Nie wiem czy nie lepiej pójść w 85 cali np. w serii Q70T albo Q70A. Czy zauważę różnice obrazu (nie mają obok innego TV) podczas oglądania kablówki, meczów i filmów z dysku HDD ? https://www.rtings.com/tv/tools/compare/samsung-q80-q80t-qled-vs-samsung-q90-q90t-qled/1819/9810?usage=11&threshold=0.10 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ario 4 Posted June 18, 2021 (edited) Q70T to Edge, a Q80T Back-light. Różnica jakości obrazu OLBRZYMIA. Edited June 18, 2021 by Ario Quote Share this post Link to post Share on other sites
Palo88 0 Posted June 18, 2021 (edited) No to teraz Q90, Q80, XH95 ? nie wiem czy warto dokładać do XH95 1000 zł . Jakoś tak zawsze miałem słabość do Samsunga ale kusi ten SONY Kusi jeszcze XH90 za 6300 zł w MM może warto zaoszczędzić Edited June 18, 2021 by Palo88 Quote Share this post Link to post Share on other sites
klaus71 1,704 Posted June 18, 2021 (edited) 1 godzinę temu, Ario napisał: Q70T to Edge, a Q80T Back-light. to jest ciekawy pojedynek bo q70t lub q70a ma super kontrast ansi - wg rtings dochodzi do 7500:1 q80t jest owszem niby faldem ale jego kontrast ansi jest o połowę mniejszy - może być ciężko faldem dogonić ten parametr matrycy w q70a/t Edited June 18, 2021 by klaus71 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xisiek 1,697 Posted June 18, 2021 Panowie jeżeli porównujecie oba modele w 75 calach musicie wiedzieć, ze one mogą się sporo różnic od modeli np 55 calowych, dlatego ważne jest aby moc je ocenić własnymi oczami. PS. Pomiary rtings dla kontrastu ANSI od lat budzą spore wątpliwości - są dużo wyższe niż te same pomiary robione przez Maćka. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ario 4 Posted June 18, 2021 (edited) Nie no chłopaki, nie możemy na równi stawiać Edge i Back light, no nie da się tak. Przecież same ograniczenia wynikające z tej technologii już z definicji kształtują jej wady. Poza tym jeśli popatrzymy konkretnie na model Q70T i Q80T to ten drugi jednak ma lepszą powłokę na ekranie i lepsze kąty widzenia zachowuje. A propos XH90 - gorsze odwzorowanie kolorów, ale ponadto wszystko gorszy procesor. A na sam koniec dopowiem jeszcze bo gdzieś nam to umknęło - XH95 jest najjaśniejszy i wspiera Dolby Vision. PS. Tak tylko od siebie dodam że model Q80T w USA ma jeszcze lepszą powłokę na ekranie (taką jak Q90) niż Q80T sprzedawany w EU. Edited June 18, 2021 by Ario Quote Share this post Link to post Share on other sites
Palo88 0 Posted June 21, 2021 Czyli dobrze rozumiem, że podium kształtuje się tak: 1. Q90t 2. XH95 3. Q80t ?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ario 4 Posted June 21, 2021 (edited) 25 minut temu, Palo88 napisał: Czyli dobrze rozumiem, że podium kształtuje się tak: 1. Q90t 2. XH95 3. Q80t ?? Jak masz konsolę to TAK Jak do filmów to chyba wolałbym Sony niż Q90t. Dolby Vision jednak robi różnicę Edited June 21, 2021 by Ario Quote Share this post Link to post Share on other sites
klaus71 1,704 Posted June 21, 2021 (edited) W dniu 18.06.2021 o 23:45, Ario napisał: Nie no chłopaki, nie możemy na równi stawiać Edge i Back light, no nie da się tak. Przecież same ograniczenia wynikające z tej technologii już z definicji kształtują jej wady. sony xe90 i xe93 to te edge ledy z zaimplementowanym FALDem. więc jak się chce to można - były lepsze od xf90 i obecnych xh90/xj90 W dniu 18.06.2021 o 23:45, Ario napisał: PS. Tak tylko od siebie dodam że model Q80T w USA ma jeszcze lepszą powłokę na ekranie (taką jak Q90) niż Q80T sprzedawany w EU. w sklepie i u znajomego to bym powiedział Q80T ma słabą powłokę - pewnie właśnie taką jak xh90 - czyli satyna bez specjalnych filtrów jakie są w q90t lub xh95 Godzinę temu, Palo88 napisał: Czyli dobrze rozumiem, że podium kształtuje się tak: 1. Q90t 2. XH95 3. Q80t ja bym sony xh95 dał prawie na równi z q90t - ale nie stały u mnie w domu obok siebie więc tak do końca nigdy nie wiadomo Edited June 21, 2021 by klaus71 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ario 4 Posted June 21, 2021 (edited) Czyli podsumowując. XH95 i Q90T są OK i którego by z tych dwóch nie kupić to będzie dobrze. (jedyne różnice to XH95 ma Dolby Vision, a Q90T lepsze głośniki i VRR pod nowe konsole) Jest jeszcze Q95T, który podobnie do telewizorów z serii "The Frame" ma "One connect box", dzięki czemu wszystkie kable HDMI, zasilania, USB, etc, podłączamy do zewnętrznej skrzynki, a do TV idzie tylko jeden kabel. Q80T oraz XH90 też nie są dużo gorszymi, gorsza jasność i kąty widzenia niż XH95 i Q90T, ale o niedużo. Do tego oba obsługują VRR, Samsung ma lepsze nagłośnienie, a XH90 Dolby Vision. W obu przypadkach systemy operacyjne chodzą bez zarzutów, jakość wykonania telewizorów jest bardzo dobra. W każdym z w/w telewizorów Sony ma dużo lepszy pilot niż Samsung, a Samsung dużo praktyczniejszą podstawkę pod TV. Jakby dla kogoś miało to znaczenie to Sony mają wejścia z tył po lewej stronie, a Samsung (z wyłączeniem Q95T) po prawej z tył. Edited June 21, 2021 by Ario Quote Share this post Link to post Share on other sites
Palo88 0 Posted June 23, 2021 Martwi mnie tylko do porównanie i czemu Q90t ma gorsze parametry w tym porównaniu od Q80t a nawet Q70t i Q60t. Zdjęcie w załączniku. Czy w codziennym użytkowaniu zauważa się te jasne plamy w takim telewizorze czy głównie na testach ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
klaus71 1,704 Posted June 23, 2021 (edited) 50 minut temu, Palo88 napisał: Martwi mnie tylko do porównanie i czemu Q90t ma gorsze parametry w tym porównaniu od Q80t a nawet Q70t i Q60t. Zdjęcie w załączniku. Czy w codziennym użytkowaniu zauważa się te jasne plamy w takim telewizorze czy głównie na testach ? patrz na porównanie po włączeniu Local Dimingu - wtedy jest lepszy i m.in. po to jest local dimming by zniknęły chmurki niestety w obrębie strefy nic się nie da zrobić - albo coś będzie jasne i strefa się rozświetli albo trzeba przytłumić jasność by czerń była niezła tu nic nie pomoże 1000stref - bo potrzeba 15000 by strefa i jej glowing była tak mała by dla oka była "naturalna" im siedzisz dalej tym glowing strefy mniej irytuje no i zależy od człowieka - jedni to widzą a inni nie jak ktoś ma wprawne oko i ogląda z dość bliska w dość ciemnych warunkach (np. przy małej lampce) to lcd nawet tak dobry jak qn95 będzie "świecił" mniej niż q90t ale kontrastu ansi na lcd nie oszukasz - czerń i biel w jednej strefie nie występują razem - takie cuda tylko w oledach Edited June 23, 2021 by klaus71 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ario 4 Posted June 23, 2021 (edited) 9 godzin temu, klaus71 napisał: (...) takie cuda tylko w oledach Dokładnie. Tyle że jako że miałem OLEDa kilka lat powiem tak: - Super obraz, kontrasty, kąty widzenia, wygląd samego TV - Super dźwięk, pilot i OS (bo LG robi generalnie dobre nagłośnienie na swoich OLEDach, a innych firm OLEDów nie opłaca się brać bo i tak sam ekran będzie od LG) - wypalanie wciąż istnieje i jak ktoś wam mówi że nie to kłamie - jasność OLEDa jest 2-3x mniejsza niż przykładowo takiego XH95 - konsekwencją powyższego HDR kuleje że aż boli, a oglądanie w jasnym pomieszczeniu mija się z celem Edited June 23, 2021 by Ario 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
klaus71 1,704 Posted June 23, 2021 Godzinę temu, Ario napisał: - jasność OLEDa jest 2-3x mniejsza niż przykładowo takiego XH95 - konsekwencją powyższego HDR kuleje że aż boli, a oglądanie w jasnym pomieszczeniu mija się z celem to chyba musiało być bardzo jasne pomieszczenie - bo wieczorem przy włączonych lampach 700 nitów daje super efekty Quote Share this post Link to post Share on other sites
Palo88 0 Posted June 24, 2021 Czyli poluję na QE75Q90t jest teraz w cenie niecałe 8200 zł na kajt24.pl i to chyba bardzo dobra cena. Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi i pomoc Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xisiek 1,697 Posted June 24, 2021 Cena super, obyś trafił dobra sztukę. 👍 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ario 4 Posted June 24, 2021 (edited) 21 godzin temu, klaus71 napisał: to chyba musiało być bardzo jasne pomieszczenie - bo wieczorem przy włączonych lampach 700 nitów daje super efekty Jakie 700 nitów? Miałem OLEDa, LG B6 (jasność idealnie taka jak CX). Ale żeby nie być gołosłownym to zobacz porównanie poniżej (XH95 vs CX). TV osiąga jasność wysoką jeśli mało jasnych elementów jest. Przykładowo zrób taki test - max jasność i kontrast i cały ekran na biało. A później zrób ekran na czarno i tylko w środku biała kropka o promieniu 1cm. Porównaj jasność. Na YouTube pełno takich testów jest. OLEDy tragicznie wychodzą na tym, a żeby HDR w ogóle miał sens to musimy osiągnąć jasność ponad 1000cd/m2 Edited June 24, 2021 by Ario Quote Share this post Link to post Share on other sites
klaus71 1,704 Posted June 25, 2021 (edited) a po co komu 700nitów w SDR (chyba że tv stoi na ogrodzie) - tzn wiem są tacy co się tym podniecają i oglądają białe plansze które ich oślepiają w normalnym oglądaniu HDR na poziomie 600-700 nitów w wydaniu oled wygląda lepiej niż 1500nitów na lcd - zwłaszcza takim co ma 30-60stref Edited June 25, 2021 by klaus71 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ario 4 Posted June 25, 2021 4 godziny temu, klaus71 napisał: a po co komu 700nitów w SDR (chyba że tv stoi na ogrodzie) - tzn wiem są tacy co się tym podniecają i oglądają białe plansze które ich oślepiają w normalnym oglądaniu HDR na poziomie 600-700 nitów w wydaniu oled wygląda lepiej niż 1500nitów na lcd - zwłaszcza takim co ma 30-60stref Wybacz, ale mylisz się pod niemal każdym względem. Ale rozumiem to. Masz OLEDa i (tak jak ja kiedyś) bronisz zakupu. 1. SDR wkleiłem porównawczo i w zasadzie niepotrzebnie (nawet się nie odniosłem do tego). Głównie chodziło mi o wyniki HDR. 2. 600-700 w żadnym stopniu nie znajduje porównania z 1500. Nieważne czy OLED czy taki XH95 z 48 strefami. W zasadzie to już 1000 robi wielką różnicę w stosunku do 700. 3. Nikt nie mówi że OLED to jakieś dno. OLED to kapitalne kontrasty, idealna czerń, perfekcyjnie kąty widzenia, piękny design, lekkie telewizory, minimalne opóźnienia. Ale NIE HDR. I nie obrażam technologii tutaj. Po prostu bądźmy rzetelni. (no i jeszcze to wypalanie...) Miałem OLEDa i przejście na LCD bolało mnie pod wieloma względami. Ale co do HDR - no regrets. Sony jest po prostu lepszy. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
klaus71 1,704 Posted June 25, 2021 (edited) 47 minut temu, Ario napisał: Wybacz, ale mylisz się pod niemal każdym względem. Ale rozumiem to. Masz OLEDa i (tak jak ja kiedyś) bronisz zakupu. no niestety ty się mylisz - mam q90t i oleda e6 dla mnie HDR na q90t zupełnie nie robi wrażenia - co z tego że potrafi strzelić 1700nitów jak czerń w okolicach tego strzału świeci z moca 1 nita widać należysz do takich co się podniecają jasnością - ja oceniam całościowo obraz - na lcd słaby kontrast ansi zabija całą magię obrazu Edited June 25, 2021 by klaus71 Quote Share this post Link to post Share on other sites