mateusz1807 0 Posted December 26, 2020 Witam Szukam telewizora dla rodziców do 4000 zł. 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m22. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? od 2 do 3m3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? Najczęściej 2, czasem 34. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Zarówno na wprost jak i bokiem5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać6. Jak słońce świeci w pokoju ? Okna na wschód, słońce jest tylko do południa, prawdopodobnie światło z okna będzie padać na ekran telewizora.7. Jaki masz obecnie telewizor ? Panasonic TX-P42ST30E8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Przydałby się jakiś podstawowy smart, aplikacje typu youtube, player, hbo go. Możliwość wysyłania bezprzewodowo obrazu z telefonu na ekran byłaby przydatna.9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD - Dekoder z UPC, na razie Horizon, jak wprowadzą coś sensownego z 4k to pewnie będzie zmiana, ale generalnie tv będzie służył do oglądania telewizji z kablówki/naziemnej. 10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Dekoder, dysk usb, 11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 812. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Matową13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Głównie programy informacyjne, wieczorami filmy, czasem sport.14. Czy zamierzasz korzystać z Internetu na ekranie telewizora ? Raczej tylko to co dadzą funkcje smart15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Mniej więcej po równo17. Preferencje co do wielkości? 5518. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Słaba jakość dźwięku 19. Preferencje co do marki ? Najlepiej Japońskie, ale nie jest to warunek konieczny20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4000 zł22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Nie Przede wszystkim zależy mi na jakości obrazu, reszta mile widziana ale nie jest konieczna. Funkcje smart czy lepszy dźwięk zawsze można dołożyć. Modeli jest obecnie tak dużo że nie wiem na co się zdecydować. Będę wdzięczny za pomoc w wyborze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
raus 145 Posted December 26, 2020 Poczekaj na promocję na LG 55BX, dało się trafić za równo 4000. Zwykle dostanie się je po ok. 4200 Quote Share this post Link to post Share on other sites
mateusz1807 0 Posted December 27, 2020 OLED się raczej nie sprawdzi, w ciągu dnia głównie leci tvn24. Na starym tv wypalił się dolny pasek i logo. W dodatku nie mogę za bardzo czekać, bo stary telewizor wysiadł, oddałem im na razie swój bo ja bardzo mało używam. W poniedziałek jeszcze będziemy się kontaktować z gościem który już raz naprawiał ten telewizor. Jak się okaże że naprawa jest droższa niż 400 zł to kupujemy nowy. Ten LG obecnie najtaniej jest za 4700 więc różnica duża. Na chwilę obecną chyba najciekawiej wypada sony xh9096/9005 który w był w polecanych na zimę na stronie. Quote Share this post Link to post Share on other sites