Jump to content
Sign in to follow this  
sener

Pomoc w wyborze tv

Recommended Posts

Witam

Piszę do Was w żałobie bo w weekend rozpieprzyłem matryce w moim ukochanym tx-47ase650. Smutno mi nawet nie tyle, że trzeba wyłożyć na nowy, ale bardzo lubiłem ten telewizor i pamiętam, że też dzięki Waszej pomocy go wybrałem. Skoro jednak muszę wybrać coś nowego to poczytałem o nowych standardach i byłbym ogromnie wdzięczny jeśli pomożecie coś dobrać. 

Zaznaczę, że tv aktualnie będzie działał w innych warunkach niż miejsce docelowe. Te tymczasowe podaje w nawiasie i raczej się nimi nie sugerujemy. 

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? ok20m2 (aktualnie jest 10m2)
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m (aktualnie 2m)
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? Głównie 2 w skokach do 5
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Chciałbym szersze kąty ale kanapa będzie ustawiona centralnie więc sprawa jest dość luźna.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Teraz stoi ale docelowo będzie wisiał.
6. Jak słońce świeci w pokoju ?  Nie ma problemu z zbytnim nasłonecznieniem.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Był Panasonic tx-47ase650 IPS z pasywnym 3D.
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 

No oczywiste raczej, że 4k i ogólnie dobrą jakość obrazu

Oczywiste, że apki do netflixa i popularniejszych playerów.

Przez netflixy fajnie było by z Dolby Vision ale biorę też pod uwagę hdr10+ 

Połączenie z pc jest dla mnie dość istotne więc dobre odświeżanie i może jakiś model z hdmi 2.1 byłby mile widziany

Podoba mi się opcja amiblight ale to dodatkowe kryterium

Lubiłem mieć 3D ale de facto używa się go sporadycznie więc jest to dodatkowe kryterium

Na ta chwilę podłączam głośniki jako słuchawki, ale do nowego tv będę myślał o soundbarze.

Obawiam się tego wypalania obrazu bo nie ukrywam, że czasem jakiś statyczny obraz może się wyświetlać dłużej. 

9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? raczej każdy 
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? głównie PC/może konsola
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? sporo, ok 8-10
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? obojętne
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? sporadycznie kanały telewizyjne. Głównie filmy (z dysku albo z pc po HDMI) netflixy/playery/ipla
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak, ale głównie za pomocą podłączonego pc
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? tak, około 20%
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? w dzień zazwyczaj leci muzyka, a teledysków nikt nie ogląda z większą uwagą. Prawdziwe oglądanie zaczyna się wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 55" wydaje sie być optymalne na obecne standardy, ale mała różnica w górę czy w dół jest spoko
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Słaba płynność działania softu, na poprzednim tv wpisywanie adresu czy wyszukiwanie na yt za pomocą pilota to był koszmar.
19. Preferencje co do marki ? Samsung, Sony ew. Philips wydają mi się ciekawe
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? 3d było super i zostały mi okulary do pasywnego więc może mieć, ale nie musi.
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?  4tysiace. Jeśli trafi się jakaś perełka to możemy odrobinę minąć ale to by musiało być coś łał

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Jasne!

Jeśli tv będzie miał płynny soft i dobrze działające apki to fajnie żeby miał funkcjonalny pilot. Chyba, że da się dokupić jakiś np multifunkcjonalny piloto-klawiaturo-gładzik?

Takie pytanie dodatkowe, co mogę zrobić ze starym tv? Raczej matryce są najbardziej awaryjną częścią więc nie sądzę żeby komuś się przydał, a  jednocześnie szkoda go wyrzucić bo jest w stanie idealnym włącznie z dwoma pilotami. 

Ja wracam przekopywać specyfikacje i czekam niecierpliwie na Wasze sugestie. Pamiętajcie, że jestem wdzięczny za każdy pomysł bo ile razy odwracam się i widzę mojego roztrzaskanego Panasa to strasznie smutno się robi i trzeba go szybko czymś zastąpić. 

Nie widzę opcji edycji postu. Może przez to, ze już mnie oczy bolą od przeglądania cyferek. Znalazłem 3 telewizorki i ciekawy jestem co o nich powiecie bo w necie jak to w necie różne rzeczy można przeczytać. Każdy z nich mi się podoba ale żaden nie rzucił na kolana. Model Philipsa odstaje cenowo, może podrzucicie jego lepszy odpowiednik?

Bravia KD-55XH9096 - LCD -  ok. 3900zł

Samsung QE55Q80TA - QLED -  ok. 3900zł

Philips 58PUS8535 - LCD - ok. 3000zł

Co sądzicie, co doradzicie bo ja mam mętlik.

2 godziny temu, sener napisał:

Witam

Piszę do Was w żałobie bo w weekend rozpieprzyłem matryce w moim ukochanym tx-47ase650. Smutno mi nawet nie tyle, że trzeba wyłożyć na nowy, ale bardzo lubiłem ten telewizor i pamiętam, że też dzięki Waszej pomocy go wybrałem. Skoro jednak muszę wybrać coś nowego to poczytałem o nowych standardach i byłbym ogromnie wdzięczny jeśli pomożecie coś dobrać.

Chłopie zacząłem czytać pierwsze zdanie i pierwsza myśl była taka, że covid Ci zabił kogoś bliskiego... Co ta pandemia robi z ludźmi ? To tylko sprzęt ! Nie martw się. Na pewno Ci ktoś tu pomoże.

Ja od siebie do 4 tyś polecam Ci jakiegoś SONY LCD bo w tej półce w mojej opinii są niezłe. Ale też Samsunga. Na pewno nie zmieścisz się na OLEDa lub LCD - FALDA. Do 4 tyś to taka średnia półka, ale jestem pewien, że będziesz zadowolony, bo obecna jakość TV nawet z niskiej półki jest o wiele wyższa niż jak kupowałeś wcześniej swój TV.

Edited by Adam60

Dzięki za słowo rozsądku. Taka moja cecha, że się przywiązuję do sprzętu chyba bardziej niż powinienem :)