Jump to content
KIJU87

SONY KD-XH8505 seria X85 Kalibracja

Recommended Posts

Witam,

Są na forum posiadacze SONY z serii X85 i podzielą się ustawieniami obrazu. Od kilku dni bawię się tym TV i ciężko mi skalibrować wycisnąć z niego to co najlepsze  . Potrzebuje ustawienia DOLBY VISION do materiałów które to obsługują (Netflix) , KINO (HD Netflix, HBO GO, YT) oraz Własne podstawowe pod dekoder TV . Nie wiem czy TV jest egzotyczny czy nie cieszył się zbyt dobrą sprzedażą bo na zagranicznych forach ciężko znaleźć kalibracje w USA model występował pod symbole X800H gdyby ktoś chciał wiedzieć.

Bedzie problem, w tym modelu Sony montuje panel IPS czyli taki, ktory z samej zasady swego dzialania nie nadaje sie  do czegos co zwie sie High Dynamic Range, gdyz jego caly "rejndz" zamyka sie w wartosci raptem 1000:1. Tak wiec jakkolwiek nie ustawisz w Dolby Vision cudow nie uzyskasz 😕

5 godzin temu, grazny napisał:

https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x850g/settings

pewnie niewielka różnica...

Wysłane z mojego GM1910 przy użyciu Tapatalka

Aż takim ignorantem nie jestem to pierwsze co wyskakuje w google po wpisaniu modelu i kalibracji ale bardzo dziękuje za chęci . Na wielu Forach zagranicznych szukam i bardzo mało konkretów a w zasadzie nie znalazłem ani jedneej kalibracji od a do z tylko pobieżne informacje

16 minut temu, Xisiek napisał:

Bedzie problem, w tym modelu Sony montuje panel IPS czyli taki, ktory z samej zasady swego dzialania nie nadaje sie  do czegos co zwie sie High Dynamic Range, gdyz jego caly "rejndz" zamyka sie w wartosci raptem 1000:1. Tak wiec jakkolwiek nie ustawisz w Dolby Vision cudow nie uzyskasz 😕

Generalnie nie pocieszyłeś mnie ale przynajmniej jakaś konkretna odpowiedz. Cudów też nie oczekuje to raczej z tego co czytałem przed zakupem uniwersalny TV raczej średniej klasy. Mam problem połączyć ze sobą ustawienia bo niektóre funkcje nie wiem do czego służą i jak maja się jedne do drugich a w tym TV jest tego naprawdę dużo i ciężko mi wyciągną naturalne kolory raz za czerwono raz za ciemno i żółto do tego ustawienia ruchu  .Przesiadłem się z 10 letniego Sharpa le830 

8 minut temu, KIJU87 napisał:

Generalnie nie pocieszyłeś mnie ale przynajmniej jakaś konkretna odpowiedz. Cudów też nie oczekuje to raczej z tego co czytałem przed zakupem uniwersalny TV raczej średniej klasy. Mam problem połączyć ze sobą ustawienia bo niektóre funkcje nie wiem do czego służą i jak maja się jedne do drugich a w tym TV jest tego naprawdę dużo i ciężko mi wyciągną naturalne kolory raz za czerwono raz za ciemno i żółto do tego ustawienia ruchu  .Przesiadłem się z 10 letniego Sharpa le830 

Ten Sharp mial (jesli mnie pamiec nie myli) pewna "maniere", ktora nie do konca pozwalala prawidlowo prezentowac kolory, wiec byc moze to jest powod. W Sony generalnie (wbrew wielu) uwazam, ze menu szczegolnie przyjazne i proste nie jest.  Jesli chodzi o kolory to wybierasz temperature barwowa bodaj Cieply albo Wlasne oraz tryb bodaj prawdziwe kino czy kino pro (nie pamietam dokladnie nazwy) to powinno dac mozliwie "prawdziwe" kolory/balans bieli :) Co do reszty to wedle uznania w sumie.