Jump to content
  • 0
Sign in to follow this  
jaromyre

jaromyre

Question

Koledzy/koleżanki,

próbowałem szukać rozwiązania na forach różnych, nie bardzo znalazłem.

Mam dość stary telewizor Sony Bravia, amplituner Denona i problem z dźwiękiem: dźwięk z telewizora jak i z aplikacji wbudowanych w soft tele wykrywany i odtwarzany jest automatycznie w zależności od formatu - spokojnie leci DTS, ale już podłączone urządzenia do telewizora - Blu-ray i Chromecast za cholerę nie chcą odtwarzać dźwięku multi. Oczywiście można korzystać z Pro-logica ale wolałbym to jakoś naprawić. 

Macie jakieś pomysły co to może powodować?  

17 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Godzinę temu, raf7705 napisał:

Podłącz do Denona.

No nie o to mi chodziło, trochę logistycznie utrudnione, ale jeśli tv normalnie podłączony nadaje dts to dla czego sprzęt podłączony do tv nie? Nie jest to jakaś kwestia ustawień tv? 

• 0
10 minut temu, raf7705 napisał:

To jest, prawidłowe podłączenie. Co w nim trudnego?

Czyli nie znasz odpowiedzi na moje pytanie? Trudność jest taka, że ten ampli nie ma hdmi.. Dźwięk leci po optyku, i tak jak pisałem, z tv spoko, po hdmi do tv np z blueraya nie spoko..

• 0
56 minut temu, raf7705 napisał:

Są różne adaptery, rozdzielacze itp.

Suuuper pomocne.. Ech.. Może jednak ktoś wie jak to rozwiązać? 

• 0

ja.pierdziu.

Kup sobie sprzęt na czasie a nie marudzisz, że Chromecast ze sprzętem 10letnim się nie łączy.

Też mam Sony triniton ale uhd do niego nie podłączam, tylko mam do niego player VHS.

• 0
6 godzin temu, raf7705 napisał:

ja.pierdziu.

Kup sobie sprzęt na czasie a nie marudzisz, że Chromecast ze sprzętem 10letnim się nie łączy.

emoji1.pngemoji1.png

Też mam Sony triniton ale uhd do niego nie podłączam, tylko mam do niego player VHS.

Kolejna doskonała rada.. I dodatkowo mnie nie zrozumiałeś.. Chromecast się łączy, tv wykrywa dźwięk 5.1, sam tv przekazuje 5.1 do ampli ale podłączonych sprzętów dźwięk 5.1 nie jest przekazywany jakimś cudem na ampli.. 

Nie wiesz jak temu zaradzić - proszę już nie komentuj. 

• Sad 2

• 0
20 godzin temu, jaromyre napisał:

Koledzy/koleżanki,

próbowałem szukać rozwiązania na forach różnych, nie bardzo znalazłem.

Mam dość stary telewizor Sony Bravia, amplituner Denona i problem z dźwiękiem: dźwięk z telewizora jak i z aplikacji wbudowanych w soft tele wykrywany i odtwarzany jest automatycznie w zależności od formatu - spokojnie leci DTS, ale już podłączone urządzenia do telewizora - Blu-ray i Chromecast za cholerę nie chcą odtwarzać dźwięku multi. Oczywiście można korzystać z Pro-logica ale wolałbym to jakoś naprawić. 

Macie jakieś pomysły co to może powodować?  

Wiem o co chyba chodzi. Koledze chodzi o to, że po zwrotnym z TV (np YT ale w TV) idą bogate sygnały jak DTS ale już jak podłączy bezp. pod TV np. player to nie idzie mu po zwrotnym bogaty dźwięk. Jak zakładam kiedyś po prostu ustawił ampli z TV jednym kabelkiem HDMI na zwrotnym HDMI, a obecnie nie ma jak się dostać do ampli żeby podłączyć bezp. pod ampli np. player więc podłącza wszystko pod TV.

Jeśli tak to ja proponowałbym poszukać nie tyle ustawień w TV ile w tych sprzętach nadawczych typu chromecast czy player i tam pobawić się ustawieniami jak ma wychodzić dźwięk.

Problem polega na tym, że koledze nie puszcza po zwrotnym HDMI natywny dźwięk z urządzeń nadawczych choć sam TV to potrafi.

• 0
6 minut temu, Adam60 napisał:

Wiem o co chyba chodzi. Koledze chodzi o to, że po zwrotnym z TV (np YT ale w TV) idą bogate sygnały jak DTS ale już jak podłączy bezp. pod TV np. player to nie idzie mu po zwrotnym bogaty dźwięk. Jak zakładam kiedyś po prostu ustawił ampli z TV jednym kabelkiem HDMI na zwrotnym HDMI, a obecnie nie ma jak się dostać do ampli żeby podłączyć bezp. pod ampli np. player więc podłącza wszystko pod TV.

Jeśli tak to ja proponowałbym poszukać nie tyle ustawień w TV ile w tych sprzętach nadawczych typu chromecast czy player i tam pobawić się ustawieniami jak ma wychodzić dźwięk.

Problem polega na tym, że koledze nie puszcza po zwrotnym HDMI natywny dźwięk z urządzeń nadawczych choć sam TV to potrafi.

Właśnie tak, przepraszam za zamieszanie. 

• 0

Jakie "bogate sygnały"

Hubio Junior, do ucz się.

Właśnie tak, przepraszam za zamieszanie. 

Bzdura.

Poprostu telewizor ze swoich aplikacji potrafi puścić 5.1 (i to zwykłe DTS i DD, nie żadne "bogate")

A zewnętrznego źródła nie przepuści.

Taki jego urok.

A w ogóle, to w takich tematach powinieneś podać dokładne oznaczenia urządzeń, jakie posiadasz.

• 0

Jakie "bogate sygnały" emoji1.pngemoji1.pngemoji1.pngemoji1.png

Wszystko powyżej DD 5.1. - określenie nie moje tylko kogoś z forum kogo uważasz za autorytet... Nie chce mi się teraz szukać kiedy i w jakim poście użył tego zwrotu... W każdym razie ja to określenie zaczerpnąłem z mądrości forumowych autorytetów... ;)

I właściwie każdy TV puści ci 5.1 ale nie np. DTS... Nasz Q9FN nie puści ci po zwrotnym HDMI ani z apek wewnętrznych ani ze źródeł zewn. niż powyżej DD 5.1

Edited by Adam60

• 0

Jakie "bogate sygnały" emoji1.pngemoji1.pngemoji1.pngemoji1.png

Hubio Junior, do ucz się.

Bzdura.

Poprostu telewizor ze swoich aplikacji potrafi puścić 5.1 (i to zwykłe DTS i DD, nie żadne "bogate")

A zewnętrznego źródła nie przepuści.

Taki jego urok.

A w ogóle, to w takich tematach powinieneś podać dokładne oznaczenia urządzeń, jakie posiadasz.

TV KDL-42W805B, "Taki jego urok." - kolejna świetna rada.. Niezbyt to logiczne, że tak już jest i koniec.. 

• 0
5 minut temu, jaromyre napisał:

"Taki jego urok." - kolejna świetna rada..

Akurat raf to jedna z grzeczniejszych osób na tym forum... ;) Poczytaj inne osoby... Ja nawet założyłem tu na tym forum temat poświęcony hejtowi...

Kto by się spodziewał ? Prawda ? 😁

Goście od 40stki w górę, a najwięcej 60latków z wypchanymi portfelami wożących się co to nie mają i jak to się na wszystkim znają... Szkoda słów na niektóre osoby... Przyzwyczaisz się, albo prędzej za chwilę uciekniesz jak większość... Na forum od wielu lat jest góra z 10,15 osób ustawiających wszystkich w około... Taki urok tego miejsca...

• 0
1 minutę temu, Adam60 napisał:

Akurat raf to jedna z grzeczniejszych osób na tym forum... ;) Poczytaj inne osoby... Ja nawet założyłem tu na tym forum temat poświęcony hejtowi...

Kto by się spodziewał ? Prawda ? 😁

Goście od 40stki w górę, a najwięcej 60latków z wypchanymi portfelami wożących się co to nie mają i jak to się na wszystkim znają... Szkoda słów na niektóre osoby... Przyzwyczaisz się, albo prędzej za chwilę uciekniesz jak większość... Na forum od wielu lat jest góra z 10,15 osób ustawiających wszystkich w około... Taki urok tego miejsca...

Jak ktoś musi się w ten sposób dowartościować, to tylko mu współczuć.. 

Tak czy siak fajnie by było się dowiedzieć, czy jest szansa rozwiązania problemu bez kupowania nowego telewizora :)

• -1
Wszystko powyżej DD 5.1. - określenie nie moje tylko kogoś z forum kogo uważasz za autorytet... Nie chce mi się teraz szukać kiedy i w jakim poście użył tego zwrotu... W każdym razie ja to określenie zaczerpnąłem z mądrości forumowych autorytetów... I właściwie każdy TV puści ci 5.1 ale nie np. DTS... Nasz Q9FN nie puści ci po zwrotnym HDMI ani z apek wewnętrznych ani ze źródeł zewn. niż powyżej DD 5.1    

No właśnie! Sygnał z Tv. Jest 5.1 DD lub DTS a nie żadne bogate sygnały!.

Połączenie kablem optycznym.

TV KDL-42W805B, "Taki jego urok." - kolejna świetna rada.. Niezbyt to logiczne, że tak już jest i koniec.. 

To nie żadna rada, tylko takie są fakty.   Rada to była, żeby rozdzielić sygnał z HDMI na obraz (HDMI) i dźwiek (optyczny).Ale ty ma moje rady w nosie, to sobie radź sam madralo.