feral 0 Napisano 4 Grudnia 2020 Witam. Wczoraj dotarł do mnie CX65. Na niebieskiej planszy wyszły 2 bad subpiksele, na zielonej jeden. Wszystkie w okolicy prawego, dolnego rogu. Rozumiem, że ogólnie jest to rzecz subiektywna, ale czy powinienem zwracać tv? Czy może się to wiązać z kolejnymi problemami matrycy w przyszłości? Dodam, że nie jestem w stanie dostrzec tych subpixeli nawet z odległości pół metra. Są tak miniaturowe, że widzę to jedynie siedząc 30 cm od TV i dokładnie patrząc we wskazane miejsce. Proces odsyłania tv byłby uciążliwy z racji rozmiarów. Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Akozz 0 Napisano 4 Grudnia 2020 Mam dokładnie to samo co Ty 😄 wczoraj dostałem CX65 i też mam 3 subpixele. Widoczne na niebieskich, zielonych i białych tłach w różnych konfiguracjach. Chyba muszą być czerwone czy coś bo na czerwonym tle brak. Możesz spróbować odpalić z menu ręcznie Pixel Refresher, część ludzi w necie pisze że to pomogło. Są też jakieś filmy na YT i programy które szybko zmieniającym się obrazem maja pobudzić taki pixel. No i jeszcze metoda masowania (ostrożnie). Testowałem wszystkie trzy wczoraj i nic to nie dało. Raczej kolejnych wad w przyszłości być nie powinno. Martwe pixele to problem jaki istnieje od lat. Pewnie na matrycy z ich milionami łatwo dostać takiego jegomościa..... chyba. Ja mam opcję zwrotu 14dniowego w sklepie ale zastanawiam się jaka jest szansa że kupując kolejny znowu nie będzie tego samego. Nie udało mi się znaleźć żadnych sensownych danych na temat jak często występują w OLEDach. I co prawda tak jak piszesz z normalnej odległości ich nie widać ale sama świadomość że tam są denerwuje plus płacąc za TV ponad 7k chciało by się żeby było idealnie jednak. To nie TV za 1500zł..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
feral 0 Napisano 4 Grudnia 2020 Również mam opcję zwrotu, ale wizjaa pakowania tego do pudla mnie przeraża kiedyś bym nie odpuścił, ale im człowiek starszy tym chyba większa tolerancja na takie rzeczy... Spróbuję metod, które wymieniłeś - moze pomoże. Dodam tylko, że poza subipkselami matryca jest w porządku. Wszystkie pozostałe testy nie wykazały żadnych problemów. No ale tak jak mówisz, za tę cenę troszkę razi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Akozz 0 Napisano 4 Grudnia 2020 No dokładnie. Gimnastyka z tym gigantem jest dobra Też na samą myśl o tym jestem już chory. Ale chyba oddam co by spróbować szczęścia. Potem będę żałować że nie spróbowałem. Ale śmiesznie by było jakby kolejny był jeszcze gorszy od tego 🤣😭 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
efel 1 395 Napisano 7 Grudnia 2020 W dniu 4.12.2020 o 11:40, Akozz napisał: Ale śmiesznie by było jakby kolejny był jeszcze gorszy od tego Jeżeli nie masz innych wad to odpuść. Szansa że wymienisz na egzemplarz z mniejszą ilością martwych pikseli ale np zafarbem jest niezerowa. Będziesz wtedy żałował że spróbowałeś :). Zresztą sam zdecyduj. Są ludzie którzy mają nerwicę później i nie mogą w spokoju oglądać takiego TV ze znalezioną wadą - dla nich kupno telewizora to jest mission impossible bo nie ma produktu bez żadnej wady w tej kategorii sprzętu. Wiedząc o tym niektórzy celowo odpuszczają oglądanie plansz i szukanie wad których normalnie nie widać, bo musieliby w kółko odsyłać telewizory aż się wkurzą i na szafce RTV postawią zamiast tego kwiatek. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach