Bartlomiej Bart Sarnicki 1 Napisano 27 Października 2020 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 24m2 (4m szeroki x 6m długi) 2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m - 3,5m 3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 3 osoby 4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Najczęściej na wprost 5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Podwieszony na ścianie 6. Jak słońce świeci w pokoju ? Duże okna na obu krótszych ścianach 7. Jaki masz obecnie telewizor ? Sony Bravia 32" (o wiele za mały) 8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Złącza bez znaczenia. Chodzi mi o najlepszy możliwy obraz przy wyświetlaniu filmów. 9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K i Full HD 10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PS5 lub XboX11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-512. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Bez znaczenia 13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Tylko filmy i seriale 14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Możliwe ale niekoniecznie 15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Bardzo rzadko 16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Tylko wieczór/noc 17. Preferencje co do wielkości? Zdecydowanie 75" 18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? W wielu telewizorach, które widziałem u znajomych występuje (jak dla mojego oka) niesamowicie "sztuczny" obraz przy oglądaniu filmów. Nie wiem jak to ująć, ale obraz wydaje mi się strasznie sztuczny, odechciewa mi się oglądać filmy przy takim obrazie. 19. Preferencje co do marki ? Obecnie mam mały TV Sony i jestem bardzo zadowolony z obrazu. 20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie 21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Około 15k 22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Tak Witam. Oglądamy z żoną dużo filmów. Praktycznie tylko wieczory/noce. Chodzi mi o jak najlepszą jakość obrazu. Zestaw nagłośnienia będzie podłączony osobno. Chciałbym, żeby obraz był płynny, bez sztucznego efektu, który widziałem w wielu różnych telewizorach. Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartlomiej Bart Sarnicki 1 Napisano 29 Października 2020 Ma ktoś jakiś pomysł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarekdepeche 3 Napisano 29 Października 2020 Do twoich wymagań OLED najlepszy ale 77cali to ok 17tyśzł (LG 77CX) . Jeśli nie potrzebne HDMI 2.1 to bardzo dobry SONY LED KD-75XH9505BAEP - test https://hdtvpolska.com/test-sony-xh95-flagowy-telewizor-4k-na-2020-rok-2/ Ta sztuczność, o której piszesz to pewnie wina upłynniacza co raczej dałoby się wyeliminować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiojaworzno 159 Napisano 29 Października 2020 z OLEDów proponowałbym Panasonica, ewentualnie Sony, ale napewno nie LG. Z LEDów lepszy od Sony XH9505 powinien być choćby Samsung Q95T albo Q90T Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka 1 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartlomiej Bart Sarnicki 1 Napisano 29 Października 2020 (edytowane) Samsung lepszy jeżeli chodzi o jakość obrazu? Nie miałem nigdy porównania... Ten Sony 75" mogę mieć za 13k (mieszkam w UK). LG 22,5k to i tak nie byłoby sensu tyle dopłacać.. Edytowane 29 Października 2020 przez Bartlomiej Bart Sarnicki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 29 Października 2020 Właśnie mnie wkurza, dlaczego w Polsce LG robi takie obniżki ceny,. że 77 masz poniżej 17tys zł. A w UK sztywno trzyma cenę cały czas 4500 funtów. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 071 Napisano 29 Października 2020 29 minut temu, raf7705 napisał: Właśnie mnie wkurza, dlaczego w Polsce LG robi takie obniżki ceny,. że 77 masz poniżej 17tys zł. A w UK sztywno trzyma cenę cały czas 4500 funtów. To przypomnij sobie, że większość ludzi zarabia w PL między 600 a 700 funtów i od razu ci przejdzie 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 29 Października 2020 Jakoś mnie nie pocieszyła ta informacja. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 071 Napisano 29 Października 2020 2 minuty temu, raf7705 napisał: Jakoś mnie nie pocieszyła ta informacja. No to może zerknij do norweskich sklepów dobra, koniec OT 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartlomiej Bart Sarnicki 1 Napisano 29 Października 2020 W takim bądź razie co byście wybrali 🤔 ten efekt "sztucznego" obrazu zauważyłem w większości na tańszych dużych telewizorach. To nie wiem czy to kwestia ustawień czy zastosowanych podzespołów?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 29 Października 2020 Samsung Q95T. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
totinio 16 Napisano 29 Października 2020 q90t i q95 różnią się tylko metalowym pilotem i connect boxem, jak telewizor ma stać na półce to kompletnie się nie opłaca. Jeżeli ma wisieć to może warto dopłacić dla tego jednego kabelka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 29 Października 2020 Pilot napewno dużo fajniejszy w odbyciu, niż ten zwykły plastik.Box tak jak mówisz, łatwy dostęp i estetyczny montaż na ścianie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartlomiej Bart Sarnicki 1 Napisano 29 Października 2020 Mimo tego że obecna Bravia jest bardzo mała 32", myślicie ze na tym samsungu obraz w filmach też będzie tak dobry? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vader_4747 790 Napisano 29 Października 2020 Nie, będzie dużo lepszy.;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 29 Października 2020 Pilot napewno dużo fajniejszy w obyciu, niż ten zwykły plastik.Box tak jak mówisz, łatwy dostęp i estetyczny montaż na ścianie.Miało być Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartlomiej Bart Sarnicki 1 Napisano 29 Października 2020 13 minut temu, vader_4747 napisał: Nie, będzie dużo lepszy.;) Tego się nie spodziewałem 🤔 czas pójść do sklepu i zobaczyć tv na żywo. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vader_4747 790 Napisano 29 Października 2020 (edytowane) 24 minuty temu, Bartlomiej Bart Sarnicki napisał: Tego się nie spodziewałem Serio? Nie najnowszy pewnie telewizor w rozmiarze, w którym już od wieków nie produkuje się topowych modeli miałby wypaść lepiej od współczesnych highendowych modeli? Na pewno będzie szok po zmianie, ale obstawiam, że pozytywny. 2 godziny temu, Bartlomiej Bart Sarnicki napisał: W takim bądź razie co byście wybrali 🤔 ten efekt "sztucznego" obrazu zauważyłem w większości na tańszych dużych telewizorach. To nie wiem czy to kwestia ustawień czy zastosowanych podzespołów?! W dniu 27.10.2020 o 18:58, Bartlomiej Bart Sarnicki napisał: Chciałbym, żeby obraz był płynny, bez sztucznego efektu, który widziałem w wielu różnych telewizorach. Z góry dziękuje za pomoc. To zapewne kwestia upłynniacza, który nadaje tzw. efektu opery mydlanej. Edytowane 29 Października 2020 przez vader_4747 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartlomiej Bart Sarnicki 1 Napisano 29 Października 2020 Źle napisałem. Masz rację. Nie porównywałem tego TV do mojego starego, bo to oczywiste. Myślałem w kwestii porównania tego Samsunga do Bravii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartlomiej Bart Sarnicki 1 Napisano 25 Lutego 2023 Witam wszystkich. Zdecydowałem się na zakup Sony XR75X95K. Ale przed zamówieniem chciałbym się poradzić czy to dobry wybór czy jednak polecacie coś innego w rozmiarze 75"?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aleandir 1 Napisano 5 Marca 2023 nie lepiej w tej cenie OLED? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartlomiej Bart Sarnicki 1 Napisano 5 Marca 2023 Bałem się wypalania oledow. Już ten sony jest w salonie 😁 a jakościowo nie widzę różnicy do oledu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach