Skocz do zawartości

Pytanie

Witam, chciałem się zapytać co oznacza w parametrach telewizora: tuner DVB-S2. Z tego co doczytałem jest to tuner TV Satelitarnej. Czy to znaczy że jak podłącza taki TV (konkretnie LG OLED65CX3LA) do talerza satelitarnego to będę mógł oglądać nie kodowane programy satelitarne? Z góry dziękuję za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dziękuję. Pytanie kolejne. Ten TV (jak pewnie większość innych) ma tylko jedno wejście antenowe. Czu jestem w stanie oglądać TV naziemne i satelitarną na nim z jednego kabla? Dodam że mam "mieszacz" Który rozrzuca sygnał po pokojach tylko nie jestem pewien jak on działa. Czy miesza radio i naziemna czy też satelitę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Na to pytanie nie odpowiem. Ale jeśli jest tuner satelitarny i do telewizji naziemnej, to powinno być minimum dwa wejścia antenowe. Naziemne wsuwane i satelitarne gwintowane (typ F) bodajże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Dziękuję Raf,

a czy możesz sprawdzić specyfikacje (tunery) LG OLED65CX3LA oraz dostępne wyjścia - bo jeżeli masz racje to coś jest nie tak - bo (chyba) brakuje tam jednego wejścia.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Wygląda to dziwnie, w C9 są dwa wejścia antenowe, jedno dla naziemnej a drugie satelitarnej.
W teorii w instalacji z multiswitchem w urządzeniu sygnał SAT i naziemnej jest mieszany i przesyłany jednym kablem ale na końcu jest gniazdko które znów separuje te sygnały, może faktycznie w tym TV można kabel z multiswitcha podłączyć od razu do TV i on sam sobie poradzi z separacją sygnałów.

Pozdrawiam
A.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
8 minut temu, Jasiek_31 napisał:

Wygląda to dziwnie, w C9 są dwa wejścia antenowe, jedno dla naziemnej a drugie satelitarnej.
W teorii w instalacji z multiswitchem w urządzeniu sygnał SAT i naziemnej jest mieszany i przesyłany jednym kablem ale na końcu jest gniazdko które znów separuje te sygnały, może faktycznie w tym TV można kabel z multiswitcha podłączyć od razu do TV i on sam sobie poradzi z separacją sygnałów.

Pozdrawiam
A.

Prościej i szybciej jest zajrzeć do instrukcji... np. w Skrócona instrukcja obsługi jest wyraźnie opisane ze antenę/kabel tv naziemnej/kablowej należy podłączyć do wejścia ANTENNA/CABLE IN czy do standardowego wejście antenowego, trudno jest je pomylić z wejściem do TVSAT. Wejście do kable od TV SAT jest z oczywiście z gwintem i jest inne niż od standardowej TV.

Kable od satelity w zależności od wersji TV, należy podłączyć do wejście Satelite In albo jeśli jest podwójne do Satelite In Main a drugi j(jeśli trzeba) do Satelite In Sub.

Tylko najpierw trzeba sprawdzić czy na pewno ten konkretny model ma wejcie dla TV sat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Dziękuję za odp.

Jesteś pewien, że w C9 (LG OLED65CX3LA) są dwa wejścia antenowe?

Na stronie LG na zdjęciu tyłu (słaba jakość) nie widzę drugiego wejścia (https://www.lg.com/pl/telewizory/lg-oled65cx3la#)

W opisie tez nie za bardzo....

Na forum HDTV jest test - i tam jest zdjęcie wysokiej rozdzielczości LG-OLED-CX-4K-120hz-hdmi-2.1.jpg

I teraz pytanie - ma dwa wejścia czy nie ma - widze wkręcane (pod satelitę), a gdzie zwykłe?

Zaczynam się w tym gubić... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
21 minut temu, jaworekdoktorek napisał:

Dziękuję za odp.

Na stronie LG na zdjęciu tyłu (słaba jakość) nie widzę drugiego wejścia (https://www.lg.com/pl/telewizory/lg-oled65cx3la#)

Na forum HDTV jest test - i tam jest zdjęcie wysokiej rozdzielczości LG-OLED-CX-4K-120hz-hdmi-2.1.jpg

I teraz pytanie - ma dwa wejścia czy nie ma - widze wkręcane (pod satelitę), a gdzie zwykłe?

:) Jestem pewien, że są różne wersje danego modelu TV.

Pewnie w zależności od konkretnej wersji tv, może to być np. taki który nie ma wcale wejścia na tv sat. Skoro według instrukcji jest wersja z pojedynczym wejściem antenowym dla tv sat i jest wersja z dwoma wejściami na tv sat, to może być i taki, który nie ma wcale wejścia antenowego dla tv sat... Trzeba sprawdzić konkretny egzemplarz, jeśli dla Ciebie wejście TV SAT jest istotne.

??? Albo wejście jest w innym miejscu i dlatego nie jest widoczne na zdjęciu.

Ja mam C8 i pojedyncze wejście na tv sat jest bezpośrednio pod gniazdem to tv naziemnej.

Edytowane przez Nygus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
1 godzinę temu, jaworekdoktorek napisał:

Dziękuję za odp.

W C9 na pewno są dwa wejścia, jedno na naziemną a drugie na SAT.
Mam ten TV w domu.

Godzinę temu, Nygus napisał:

:) Jestem pewien, że są różne wersje danego modelu TV.

Pewnie w zależności od konkretnej wersji tv, może to być np. taki który nie ma wcale wejścia na tv sat. Skoro według instrukcji jest wersja z pojedynczym wejściem antenowym dla tv sat i jest wersja z dwoma wejściami na tv sat, to może być i taki, który nie ma wcale wejścia antenowego dla tv sat... Trzeba sprawdzić konkretny egzemplarz, jeśli dla Ciebie wejście TV SAT jest istotne.

??? Albo wejście jest w innym miejscu i dlatego nie jest widoczne na zdjęciu.

Ja mam C8 i pojedyncze wejście na tv sat jest bezpośrednio pod gniazdem to tv naziemnej.

Na stronie producenta nie ma róznych wersji tego TV, jest jeden z opisem że posiada tunery TV naziemnej, cablowej i satelitarnej.
Jeżeli będą wypuszczali jakies podmodele to powinni umieścić stosowne info na swojej stronie.

Edytowane przez Jasiek_31

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
1 minutę temu, jaworekdoktorek napisał:

Ok - to czemu na forum jest zdjęcie z jednym wejściem?

Taka zagwostka....:)

Ale zdjęcie o którym mówisz jest w recenzji CX, i dotyczy CX, dla C9 jest zdjęcie z dwoma wejściami.
Myślę że najlepiej zapytać bezpośrednio LG, albo kogoś z forum który ma już ten TV, ewentualnie przejść  się do sklepu i sprawdzić samemu, zawsze ktoś mógł się pomylić przy publikacji zdjęć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Teraz, jaworekdoktorek napisał:

Ok - to czemu na forum jest zdjęcie z jednym wejściem?

Taka zagwostka....:)

bo jest to zdjęcie modelu, który nie ma wcale takiego wejścia... albo wejście jest w innym miejscu (mało prawdopodobne)

wygląda na to, ze jeśli chodzi o wejście tv sat to sa trzy rożne wersje danego modleu tv;

1. bez wejścia tv sat

2. z jednym wejściem tv sat

3. z dwoma wejściami tv sat

Przechwytywanie.JPG

grafikę z instrukcji podpiętej pod dane dla LG OLED65CX3LA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi