Skocz do zawartości
Malutek

TV do salonu z naciskiem na jakość obrazu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Szukam TV do salonu (standardowy Netflix & Chill)- 65 cali, budżet około 5k PLN. Mam świadomość, że to średnia półka, więc zależy mi głównie na jakości obrazu, rzeczy typu 3D, SmartTV i inne wodotryski nie są dla mnie istotne.

Nie wiem jak wygląda kwestia dźwięku we współczesnych telewizorach (do tej pory nie miałem) - jakiej jakości głośniki się teraz montuje? Nie jestem żadnym audiofilem - to co będzie w TV w budżecie który podałem będzie ok?

Przy okazji, z czego korzystacie żeby rzucać wygodnie obraz z PC na TV? Słyszałem o rozwiązaniach typu Xiaomi Mi Box, ale nie wiem na ile są one praktyczne - zwłaszcza jeśli np. chcę zagrać w jakąś grę (więc pewnie podłączyć pada lub myskę i klawiaturę) bądź przeglądać wygodnie internet. Macie doświadczenie z tego typu rozwiązaniami, jakie są Wasze odczucia, w co warto pójść? 

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? ~18m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ~3.5-4m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne? Na wprost, kąty nie są bardzo istotne.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Stać
6. Jak słońce świeci w pokoju? Ekspozycja zachodnia, więc lubi przyświecić (ale będzie oglądane głównie po zachodzie słońca). 
7. Jaki masz obecnie telewizor? Nie posiadam.
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Chcę aby "pieniądze poszły" w jakość obrazu, w drugiej kolejności dźwięku. Zupełnie nie zależy mi aspektach SmartTV (i tak podłączę Chromecasta, z czasem coś co rzuca obraz z PC lub konsolę)
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD )? 4K i HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? Chromecast, później również konsola
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor? 1-2
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Nie mam doświadczenia z TV, w monitorach komputerowych zdecydowanie matową.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Netflix + YT 
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora? Tak. Będę chciał podłączyć do TV coś co rzuca obraz z PC.
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, 25%.
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Głównie wieczorem.
17. Preferencje co do wielkości? 65'
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Tylko to, że nie można kupić już telewizora bez SmartTV ; ).
19. Preferencje co do marki? Znajomy, który niedawno przerabiał temat zakupów polecał Panasonic z perspektywy perferncji jakości obrazu, ale nie znalazłem modelu który mieści się w moim budżecie, więc nie mam preferowanej marki. LG ze swoim OLEDem prawdodobnie też nieco przekracza mój budżet, więc, z tego co przeglądałem wątki na forum zostaje Sony i Samsung.
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne? Nie zależy mi na 3D.
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 5k PLN (+/- 10% jeśli warto dopłacić)
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu? Nie.

Z góry dzięki wszystkim za sugestie i porady, doceniam Wasz wkład : ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Malutek napisał:

Cześć,

Szukam TV do salonu (standardowy Netflix & Chill)- 65 cali, budżet około 5k PLN. Mam świadomość, że to średnia półka, więc zależy mi głównie na jakości obrazu, rzeczy typu 3D, SmartTV i inne wodotryski nie są dla mnie istotne.

Nie wiem jak wygląda kwestia dźwięku we współczesnych telewizorach (do tej pory nie miałem) - jakiej jakości głośniki się teraz montuje? Nie jestem żadnym audiofilem - to co będzie w TV w budżecie który podałem będzie ok?

Przy okazji, z czego korzystacie żeby rzucać wygodnie obraz z PC na TV? Słyszałem o rozwiązaniach typu Xiaomi Mi Box, ale nie wiem na ile są one praktyczne - zwłaszcza jeśli np. chcę zagrać w jakąś grę (więc pewnie podłączyć pada lub myskę i klawiaturę) bądź przeglądać wygodnie internet. Macie doświadczenie z tego typu rozwiązaniami, jakie są Wasze odczucia, w co warto pójść? 

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? ~18m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ~3.5-4m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne? Na wprost, kąty nie są bardzo istotne.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Stać
6. Jak słońce świeci w pokoju? Ekspozycja zachodnia, więc lubi przyświecić (ale będzie oglądane głównie po zachodzie słońca). 
7. Jaki masz obecnie telewizor? Nie posiadam.
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Chcę aby "pieniądze poszły" w jakość obrazu, w drugiej kolejności dźwięku. Zupełnie nie zależy mi aspektach SmartTV (i tak podłączę Chromecasta, z czasem coś co rzuca obraz z PC lub konsolę)
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD )? 4K i HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? Chromecast, później również konsola
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor? 1-2
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Nie mam doświadczenia z TV, w monitorach komputerowych zdecydowanie matową.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Netflix + YT 
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora? Tak. Będę chciał podłączyć do TV coś co rzuca obraz z PC.
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, 25%.
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Głównie wieczorem.
17. Preferencje co do wielkości? 65'
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Tylko to, że nie można kupić już telewizora bez SmartTV ; ).
19. Preferencje co do marki? Znajomy, który niedawno przerabiał temat zakupów polecał Panasonic z perspektywy perferncji jakości obrazu, ale nie znalazłem modelu który mieści się w moim budżecie, więc nie mam preferowanej marki. LG ze swoim OLEDem prawdodobnie też nieco przekracza mój budżet, więc, z tego co przeglądałem wątki na forum zostaje Sony i Samsung.
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne? Nie zależy mi na 3D.
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 5k PLN (+/- 10% jeśli warto dopłacić)
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu? Nie.

Z góry dzięki wszystkim za sugestie i porady, doceniam Wasz wkład : ).

https://www.neonet.pl/telewizory/sony-kd55ag8-oled-smart-tv.html?___store=neonet&gclid=CjwKCAjw7-P1BRA2EiwAXoPWA4pi7BoKI4544kE6ag0A-K5KcfBqM2hEjL4p5PVnDJpGMCPW256FexoC610QAvD_BwE warto doplacic . Dzwięk da radę jesli nie jestes jakimś wielkim audiofilem . Ewentualnie mozesz pomyslec o jakimś soundbarze z czasem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki @Damianos19932 za propozycję - szukam 65' w okolicach 5k PLN, a to jest 55' za 6300 PLN (20% poza planowany budżet + nieco za mały do mojego salonu). Zależy mi na obrazie, ale nie aż tak : ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Malutek napisał:

Dzięki @Damianos19932 za propozycję - szukam 65' w okolicach 5k PLN, a to jest 55' za 6300 PLN (20% poza planowany budżet + nieco za mały do mojego salonu). Zależy mi na obrazie, ale nie aż tak : ).

rozumiem  . Jasne jakbys chcial pomocy w poszukiwaniach pisz pv . ja posiadam XF90 Sony może nad tym tv warto się pochylić. powienien się zmiescic w Twoim budzecie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Malutek napisał:

szukam 65' w okolicach 5k PLN

Bardzo dobry wrecz wybitny obraz Panasonic gx8.., warto pochylic sie tez na Samsungiem Q70 (lepszy HDR w sensie piku jasnosci i smart) choc obrazowo (bez HDR) Q70 gorszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli proponujecie modele:

• Panasonic TX-65GX830E - 3900 PLN
  • Samsung QE65Q70RAT - 4800 PLN
  • Sony KD-65XF9005 - 5000 PLN

Porównując suche statystyki na stronach znalazłem takie różnice:

• Panasonic ma podświetlanie krawędziowe (Edge LED), pozostali mają Direct LEDa
  • Sony ma jasność na poziomie 500cd/m2, Samsung 350cd/m2, nie znalazłem wartości dla Panasonica
  • Kontrast - Sony 6000:1, Samsung 4000:1, Panasonic znowu brak info
  • Samsung ma dodatkowo Subwoofer
  • Panasonic wspiera HDMI 2.1, reszta 2.0

Ogólnie na temat Panasonica znalazłem mało informacji, ciężko się doszukać. Ale prócz tego Panasonic wygrywa ceną. Sony ma najlepsze wyniki, ale jest też zdecydowanie najdroższy. Samsung tak pomiędzy. Zgadza się, czy coś pominąłem a powinienem zwrócić uwagę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz Panasonic na papierze wrazenia nie robi zadnego,  a na zywo wrecz przeciwnie, poza tym w takiej cenie, ho ho. Sony jest super przy konsoli i grach w HDR, w filmach rozjasnia zbytnio pasy jak mu co jasnego obok sie pojawi. Samsung tutaj lepiej. Mocno rozwazyl bym Q70 i GX830, choc w tej cenie (mimo, ze jasnosc HDR najnizsza) i do ogladania po ciemku to bez zastanowienia Panaszonik :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi