Skocz do zawartości
kosor

Tv 40 cali - co polecacie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam, szukam dobrego tv, Głownie oglądanie filmów z dysku, youtube.

Co możecie polecić

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 10 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 1,5 do 2 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ?  2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? tak, nieraz siedzimy bokiem
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? pokój na wschód
7. Jaki masz obecnie telewizor ? laptop
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Ładny wyraźny obraz, smart tv,
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD, 4K
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? HDD z filmami, youtube
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? w weekendy ok 8
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matową
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? głównie filmy
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorem
17. Preferencje co do wielkości? 40 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? brak
19. Preferencje co do marki ? brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2000

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? nie

Edytowane przez kosor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chcesz coś bardzo dobrej jakości to 43PUS7334. Metalowa ramka, Android, Dolby Vision, obsługa tv z poziomu komputera bezprzewodowo dzięki chromecast i do tego Ambilight. Bardzo dobry wybór.

Dokładnie ten: https://tiny.pl/7t1f9

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, pan.arnold napisał:

Jeżeli chcesz coś bardzo dobrej jakości to 43PUS7334. Metalowa ramka, Android, Dolby Vision, obsługa tv z poziomu komputera bezprzewodowo dzięki chromecast i do tego Ambilight. Bardzo dobry wybór.

To jakis zart? Philips bardzo dobrej jakosci?  Jedyne co w Philipsach jest dobrej jakosci to ramka. 

W dniu 11.05.2020 o 21:14, kosor napisał:

Co możecie polecić

Po pierwsze musisz wiedziec, ze nie ma obecnie na rynku dobrych tv w tak malych przekatnych. Niestety producenci olali ten malodochodowy segment po calosci. Jedyny producent, ktory cos jeszcze w miare sensownego proponuje w tych rozmiarach to Samsung.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 11.05.2020 o 21:14, kosor napisał:

Co możecie polecić

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 10 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 1,5 do 2 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ?  2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? tak, nieraz siedzimy bokiem
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? pokój na wschód
7. Jaki masz obecnie telewizor ? laptop
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Ładny wyraźny obraz, smart tv,
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD, 4K
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? HDD z filmami, youtube
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? w weekendy ok 8
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matową
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? głównie filmy
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorem
17. Preferencje co do wielkości? 40 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? brak
19. Preferencje co do marki ? brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2000

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? nie

za dużego wyboru nie ma , generalnie producenci tak jak piszą przedmówcy powyzej leją na 40 cali po calosci. https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/telewizory/telewizor-40-led-kdl-40we665b?gclid=CjwKCAjwte71BRBCEiwAU_V9h3A91ZPwwqKS4z49CXdDN54QjNCoH0XdvlPMkUOrfAyZbCY2URTWRBoCiZcQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds ten Soniaczek powinien dać radę ale wiadomo rewelacji nie ma  bo tylko full HD ale za to z HDR

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten Soniaczek powinien dać radę ale wiadomo rewelacji nie ma  bo tylko full HD ale za to z HDR

Ten Soniaczek nie ma HDR, jest on podpisany z "gwiazdką" * , że efekt HDR jest do uzyskania tylko na konsoli.

Ten model, który poleciłem (43PUS7334) w Twoim budżecie ma najwięcej do zaoferowania.
Samsung będzie na Edge Ledzie, co przełoży się na przebicie podświetlenia matrycy od dołu gdzie będzie to bardzo się rzucać w oczy w postaci "grzebienia" z cieni. (W budżecie jest model 7472)

Sony w tej cenie zaoferuje markę i jasną matrycę. Smart będzie do sporadycznego użytkowania. (W wyższych modelach jest android)

LG będzie miał najgorszy kontrast i najniższą jasność z tych wszystkich marek w tym budżecie. (Tylko nie model 7100, bo ma matryce RGBW)

Także wybór moim zdaniem jest prosty. Jeśli tylko naziemna to Sony i Philips się sprawdzą. Jeśli nie będzie Ci przeszkadzać przebicie na matrycy od dołu może być Samsung. Natomiast jeżeli chcesz korzystać ze smarta równie tyle co z naziemnej to polecam androida bądź tizena.

Złotego środka nie ma, są tylko potrzeby nabywcy.

Udanego zakupu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, pan.arnold napisał:

Ten Soniaczek nie ma HDR, jest on podpisany z "gwiazdką" * , że efekt HDR jest do uzyskania tylko na konsoli.

Ten model, który poleciłem (43PUS7334) w Twoim budżecie ma najwięcej do zaoferowania.
Samsung będzie na Edge Ledzie, co przełoży się na przebicie podświetlenia matrycy od dołu gdzie będzie to bardzo się rzucać w oczy w postaci "grzebienia" z cieni. (W budżecie jest model 7472)

Sony w tej cenie zaoferuje markę i jasną matrycę. Smart będzie do sporadycznego użytkowania. (W wyższych modelach jest android)

LG będzie miał najgorszy kontrast i najniższą jasność z tych wszystkich marek w tym budżecie. (Tylko nie model 7100, bo ma matryce RGBW)

Także wybór moim zdaniem jest prosty. Jeśli tylko naziemna to Sony i Philips się sprawdzą. Jeśli nie będzie Ci przeszkadzać przebicie na matrycy od dołu może być Samsung. Natomiast jeżeli chcesz korzystać ze smarta równie tyle co z naziemnej to polecam androida bądź tizena.

Złotego środka nie ma, są tylko potrzeby nabywcy.

Udanego zakupu :)

jak nie ma ... w opisie sprzetu jest opisane , że posiada HDR więc nie wiem o czym piszesz 

zresztą sony nie zaporoponuje jak to ująłeś tylko markę. ma bardzo fajnego smarta 

jest napisane , że jest zgodny z konsolami PS4 a nie ze hdr jest tylko z konsoli ...

philipsa polecac to zbrodnia . Autorze wątku omijaj tą markę szerokim łukiem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, pan.arnold napisał:

Samsung będzie na Edge Ledzie, co przełoży się na przebicie podświetlenia matrycy od dołu gdzie będzie to bardzo się rzucać w oczy w postaci "grzebienia" z cieni.

1. Nie ma w tej klasie tv ABSOLUTNIE  ZADNEJ gwarancji, ze podswitlenie direct bedzie lepsze od edge. A juz zakladanie z gory, ze edge ma "przebitki" jest po prostu wprowadzaniem innych w blad. 

2. HDR w tych rozmiarach/cenach w zasadzie nie daje nic, poza logo. Te tv czesto potrafia ledwo osiagac 200-250 nitow w szczycie jasnosci. Tak wiec zupelnie mozna na to nie zwracac uwagi.

3. Jakosc i stablinosc pracy Androida na Philipsie, hehe to jest dopiero zart :D O beznadziejnym wsparciu dla softu tych tv i serwisie nie wspominajac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, pan.arnold napisał:

Taki to hdr.95937ea1b662796fdafca52138a7a55c.jpg

a gdzie ty bys chcial jeszcze hdr niby ja korzystam z niego w grach , na netflixie , na youtube i to tyle to ja nie wiem do czego się tutaj czepiać?

tak jak wspomnial xisiek polecanie philipsa to kiepski żart . z

Zgadza się ale lekkie podbicie palety barw będzie nawet przy tych 200-300 nitach nie bedzie to spektakularny efekt ale warto by wspierał  hdr niz by go nie wspierał z czym się zgadzam to efektu wow nie bedzie ale szanujmy sie telewizor za 1400 zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1. Nie ma w tej klasie tv ABSOLUTNIE  ZADNEJ gwarancji, ze podswitlenie direct bedzie lepsze od edge. A juz zakladanie z gory, ze edge ma "przebitki" jest po prostu wprowadzaniem innych w blad. 
2. HDR w tych rozmiarach/cenach w zasadzie nie daje nic, poza logo. Te tv czesto potrafia ledwo osiagac 200-250 nitow w szczycie jasnosci. Tak wiec zupelnie mozna na to nie zwracac uwagi.
3. Jakosc i stablinosc pracy Androida na Philipsie, hehe to jest dopiero zart O beznadziejnym wsparciu dla softu tych tv i serwisie nie wspominajac.
Ogólniki bez argumentów. Takie to wasze porady. Android słaby, ale Sony najlepszy. Zły serwis. No ale z tym edge ledem to nie wierzę co czytam.

Analogicznie, dlaczego najwyższe serie ubóstwianych przez Was modeli na tym forum ma podświetlenie tylne?

Jedyny plus krawędziówki w tym budżecie to smukła ramka i koniec na tych plusach.

Nie wmawiajcie tutaj ludziom, że to coś dobrego, bo każdy będzie miał przebicie, taka wada tej technologii w niskim budżecie.

• Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Xisiek napisał:

1. tu się mogę zgodzić - mam samsunga ku6000 - niby direct led ale clouding jest - nie reklamowałem bo to budżetówka i pewnie powiedzieliby że to jest cecha technologii

2. a tu nie - nawet ten mój śmieszny ku6000 z jasnością w hdr pewnie około 300 nitów dawał dużo lepszy/plastyczniejszy obraz w wersji hdr - specjalnie porównywałem sample tego samego materiału w sdr i hdr

2 minuty temu, pan.arnold napisał:

Analogicznie, dlaczego najwyższe serie ubóstwianych przez Was modeli na tym forum ma podświetlenie tylne?

Jedyny plus krawędziówki w tym budżecie to smukła ramka i koniec na tych plusach.

Nie wmawiajcie tutaj ludziom, że to coś dobrego, bo każdy będzie miał przebicie, taka wada tej technologii w niskim budżecie.

nadinterpretujesz odpowiedzi - direct led jest można powiedzieć standardem w FALDach bo łatwo na nim zrobić local dimming

ale sam direct led nic nie daje - poszukaj zdjęć na forum z xf9005 gdy local dimming jest wyłączony - często clouding jak smok - gorszy niż w edge ledach sony serii 85

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
19 minut temu, klaus71 napisał:

1. tu się mogę zgodzić - mam samsunga ku6000 - niby direct led ale clouding jest - nie reklamowałem bo to budżetówka i pewnie powiedzieliby że to jest cecha technologii

2. a tu nie - nawet ten mój śmieszny ku6000 z jasnością w hdr pewnie około 300 nitów dawał dużo lepszy/plastyczniejszy obraz w wersji hdr - specjalnie porównywałem sample tego samego materiału w sdr i hdr

nadinterpretujesz odpowiedzi - direct led jest można powiedzieć standardem w FALDach bo łatwo na nim zrobić local dimming

ale sam direct led nic nie daje - poszukaj zdjęć na forum z xf9005 gdy local dimming jest wyłączony - często clouding jak smok - gorszy niż w edge ledach sony serii 85

też uważam , że hdr nawet przy nie duzej jasnosci daje bardziej plastyczniejszy obraz i powoli staje się to standardem w wielu sprzętach . HDR nie musi walić po oczach 1000 nitów by go zauwazyć. 

21 minut temu, pan.arnold napisał:

Ogólniki bez argumentów. Takie to wasze porady. Android słaby, ale Sony najlepszy. Zły serwis. No ale z tym edge ledem to nie wierzę co czytam.

ziomeczku , Android nie jest słaby ( uważam że jest  okej gdyby poprawiono płynnosc tego systemu jednak wybaczam ze wzgledu na dostęp do Kodi =)) . Słaby jest na telewizorach philips jak wiele rzeczy w tej marce między innymi serwis etc.  Sony nie jest najlepszy ale wypada dużo lepiej niz polecana przec Ciebie marka . 

Edytowane przez Damianos19932

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, klaus71 napisał:

nawet ten mój śmieszny ku6000 z jasnością w hdr pewnie około 300 nitów dawał dużo lepszy/plastyczniejszy obraz w wersji hdr - specjalnie porównywałem sample tego samego materiału w sdr i hdr

Bo ten "smieszny" ku6000 nie byl wcale taki smieszny :) On robil w szczycie cos z okolic 400-450 nit, a to juz jest calkiem widoczne, co zreszta sam slusznie odnotowales.

39 minut temu, pan.arnold napisał:

Po co takie bajki pisac, nie pojmuje. Wez albo sie doedukuj albo pisz prawde ewentualnie przestan trolowac siejac zamet (najlepsza opcja). Taka prosba... :)

W niskim budzecie bywa czasem nawet tak, ze wrecz "wycieki swiatla" sa mniejsze ze wzgledu na niska jasnosc max panelu niz w drozszych tv o wiekszej przekatnej.

A dlaczego lubimy tylne podswietlenie w wysokich seriach ? Ano dlatego, ze mozna je latwo wygasic/podbic i tv z takim modulem lapie chwilami kontrast nie 3000 :1 tylko 30 000:1.

To nie sa ogolniki, to sa twarde fakty kolego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi