kosor 0 Napisano 11 Maja 2020 (edytowane) Witam, szukam dobrego tv, Głownie oglądanie filmów z dysku, youtube. Co możecie polecić 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 10 m22. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 1,5 do 2 m3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 24. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? tak, nieraz siedzimy bokiem5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać6. Jak słońce świeci w pokoju ? pokój na wschód7. Jaki masz obecnie telewizor ? laptop8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Ładny wyraźny obraz, smart tv, 9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD, 4K10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? HDD z filmami, youtube11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? w weekendy ok 812. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matową13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? głównie filmy14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? nie16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorem17. Preferencje co do wielkości? 40 cali18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? brak19. Preferencje co do marki ? brak20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2000 22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? nie Edytowane 11 Maja 2020 przez kosor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pan.arnold 45 Napisano 12 Maja 2020 Jeżeli chcesz coś bardzo dobrej jakości to 43PUS7334. Metalowa ramka, Android, Dolby Vision, obsługa tv z poziomu komputera bezprzewodowo dzięki chromecast i do tego Ambilight. Bardzo dobry wybór.Dokładnie ten: https://tiny.pl/7t1f9Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 13 Maja 2020 15 godzin temu, pan.arnold napisał: Jeżeli chcesz coś bardzo dobrej jakości to 43PUS7334. Metalowa ramka, Android, Dolby Vision, obsługa tv z poziomu komputera bezprzewodowo dzięki chromecast i do tego Ambilight. Bardzo dobry wybór. To jakis zart? Philips bardzo dobrej jakosci? Jedyne co w Philipsach jest dobrej jakosci to ramka. W dniu 11.05.2020 o 21:14, kosor napisał: Witam, szukam dobrego tv, Głownie oglądanie filmów z dysku, youtube. Co możecie polecić Po pierwsze musisz wiedziec, ze nie ma obecnie na rynku dobrych tv w tak malych przekatnych. Niestety producenci olali ten malodochodowy segment po calosci. Jedyny producent, ktory cos jeszcze w miare sensownego proponuje w tych rozmiarach to Samsung. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damianos19932 208 Napisano 13 Maja 2020 W dniu 11.05.2020 o 21:14, kosor napisał: Witam, szukam dobrego tv, Głownie oglądanie filmów z dysku, youtube. Co możecie polecić 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 10 m22. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 1,5 do 2 m3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 24. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? tak, nieraz siedzimy bokiem5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać6. Jak słońce świeci w pokoju ? pokój na wschód7. Jaki masz obecnie telewizor ? laptop8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Ładny wyraźny obraz, smart tv, 9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD, 4K10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? HDD z filmami, youtube11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? w weekendy ok 812. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matową13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? głównie filmy14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? nie16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorem17. Preferencje co do wielkości? 40 cali18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? brak19. Preferencje co do marki ? brak20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2000 22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? nie za dużego wyboru nie ma , generalnie producenci tak jak piszą przedmówcy powyzej leją na 40 cali po calosci. https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/telewizory/telewizor-40-led-kdl-40we665b?gclid=CjwKCAjwte71BRBCEiwAU_V9h3A91ZPwwqKS4z49CXdDN54QjNCoH0XdvlPMkUOrfAyZbCY2URTWRBoCiZcQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds ten Soniaczek powinien dać radę ale wiadomo rewelacji nie ma bo tylko full HD ale za to z HDR 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pan.arnold 45 Napisano 13 Maja 2020 ten Soniaczek powinien dać radę ale wiadomo rewelacji nie ma bo tylko full HD ale za to z HDRTen Soniaczek nie ma HDR, jest on podpisany z "gwiazdką" * , że efekt HDR jest do uzyskania tylko na konsoli.Ten model, który poleciłem (43PUS7334) w Twoim budżecie ma najwięcej do zaoferowania. Samsung będzie na Edge Ledzie, co przełoży się na przebicie podświetlenia matrycy od dołu gdzie będzie to bardzo się rzucać w oczy w postaci "grzebienia" z cieni. (W budżecie jest model 7472)Sony w tej cenie zaoferuje markę i jasną matrycę. Smart będzie do sporadycznego użytkowania. (W wyższych modelach jest android)LG będzie miał najgorszy kontrast i najniższą jasność z tych wszystkich marek w tym budżecie. (Tylko nie model 7100, bo ma matryce RGBW)Także wybór moim zdaniem jest prosty. Jeśli tylko naziemna to Sony i Philips się sprawdzą. Jeśli nie będzie Ci przeszkadzać przebicie na matrycy od dołu może być Samsung. Natomiast jeżeli chcesz korzystać ze smarta równie tyle co z naziemnej to polecam androida bądź tizena. Złotego środka nie ma, są tylko potrzeby nabywcy. Udanego zakupu Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damianos19932 208 Napisano 13 Maja 2020 4 minuty temu, pan.arnold napisał: Ten Soniaczek nie ma HDR, jest on podpisany z "gwiazdką" * , że efekt HDR jest do uzyskania tylko na konsoli. Ten model, który poleciłem (43PUS7334) w Twoim budżecie ma najwięcej do zaoferowania. Samsung będzie na Edge Ledzie, co przełoży się na przebicie podświetlenia matrycy od dołu gdzie będzie to bardzo się rzucać w oczy w postaci "grzebienia" z cieni. (W budżecie jest model 7472) Sony w tej cenie zaoferuje markę i jasną matrycę. Smart będzie do sporadycznego użytkowania. (W wyższych modelach jest android) LG będzie miał najgorszy kontrast i najniższą jasność z tych wszystkich marek w tym budżecie. (Tylko nie model 7100, bo ma matryce RGBW) Także wybór moim zdaniem jest prosty. Jeśli tylko naziemna to Sony i Philips się sprawdzą. Jeśli nie będzie Ci przeszkadzać przebicie na matrycy od dołu może być Samsung. Natomiast jeżeli chcesz korzystać ze smarta równie tyle co z naziemnej to polecam androida bądź tizena. Złotego środka nie ma, są tylko potrzeby nabywcy. Udanego zakupu Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka jak nie ma ... w opisie sprzetu jest opisane , że posiada HDR więc nie wiem o czym piszesz zresztą sony nie zaporoponuje jak to ująłeś tylko markę. ma bardzo fajnego smarta jest napisane , że jest zgodny z konsolami PS4 a nie ze hdr jest tylko z konsoli ... philipsa polecac to zbrodnia . Autorze wątku omijaj tą markę szerokim łukiem . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pan.arnold 45 Napisano 13 Maja 2020 Taki to hdr.Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 13 Maja 2020 4 minuty temu, pan.arnold napisał: Samsung będzie na Edge Ledzie, co przełoży się na przebicie podświetlenia matrycy od dołu gdzie będzie to bardzo się rzucać w oczy w postaci "grzebienia" z cieni. Także wybór moim zdaniem jest prosty. Jeśli tylko naziemna to Sony i Philips się sprawdzą. Jeśli nie będzie Ci przeszkadzać przebicie na matrycy od dołu może być Samsung. Natomiast jeżeli chcesz korzystać ze smarta równie tyle co z naziemnej to polecam androida bądź tizena. 1. Nie ma w tej klasie tv ABSOLUTNIE ZADNEJ gwarancji, ze podswitlenie direct bedzie lepsze od edge. A juz zakladanie z gory, ze edge ma "przebitki" jest po prostu wprowadzaniem innych w blad. 2. HDR w tych rozmiarach/cenach w zasadzie nie daje nic, poza logo. Te tv czesto potrafia ledwo osiagac 200-250 nitow w szczycie jasnosci. Tak wiec zupelnie mozna na to nie zwracac uwagi. 3. Jakosc i stablinosc pracy Androida na Philipsie, hehe to jest dopiero zart O beznadziejnym wsparciu dla softu tych tv i serwisie nie wspominajac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damianos19932 208 Napisano 13 Maja 2020 5 minut temu, pan.arnold napisał: Taki to hdr. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka a gdzie ty bys chcial jeszcze hdr niby ja korzystam z niego w grach , na netflixie , na youtube i to tyle to ja nie wiem do czego się tutaj czepiać? tak jak wspomnial xisiek polecanie philipsa to kiepski żart . z Zgadza się ale lekkie podbicie palety barw będzie nawet przy tych 200-300 nitach nie bedzie to spektakularny efekt ale warto by wspierał hdr niz by go nie wspierał z czym się zgadzam to efektu wow nie bedzie ale szanujmy sie telewizor za 1400 zl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pan.arnold 45 Napisano 13 Maja 2020 1. Nie ma w tej klasie tv ABSOLUTNIE ZADNEJ gwarancji, ze podswitlenie direct bedzie lepsze od edge. A juz zakladanie z gory, ze edge ma "przebitki" jest po prostu wprowadzaniem innych w blad. 2. HDR w tych rozmiarach/cenach w zasadzie nie daje nic, poza logo. Te tv czesto potrafia ledwo osiagac 200-250 nitow w szczycie jasnosci. Tak wiec zupelnie mozna na to nie zwracac uwagi. 3. Jakosc i stablinosc pracy Androida na Philipsie, hehe to jest dopiero zart O beznadziejnym wsparciu dla softu tych tv i serwisie nie wspominajac.Ogólniki bez argumentów. Takie to wasze porady. Android słaby, ale Sony najlepszy. Zły serwis. No ale z tym edge ledem to nie wierzę co czytam. Analogicznie, dlaczego najwyższe serie ubóstwianych przez Was modeli na tym forum ma podświetlenie tylne? Jedyny plus krawędziówki w tym budżecie to smukła ramka i koniec na tych plusach. Nie wmawiajcie tutaj ludziom, że to coś dobrego, bo każdy będzie miał przebicie, taka wada tej technologii w niskim budżecie. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 708 Napisano 13 Maja 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, Xisiek napisał: 1. Nie ma w tej klasie tv ABSOLUTNIE ZADNEJ gwarancji, ze podswitlenie direct bedzie lepsze od edge. A juz zakladanie z gory, ze edge ma "przebitki" jest po prostu wprowadzaniem innych w blad. 2. HDR w tych rozmiarach/cenach w zasadzie nie daje nic, poza logo. Te tv czesto potrafia ledwo osiagac 200-250 nitow w szczycie jasnosci. Tak wiec zupelnie mozna na to nie zwracac uwagi. 1. tu się mogę zgodzić - mam samsunga ku6000 - niby direct led ale clouding jest - nie reklamowałem bo to budżetówka i pewnie powiedzieliby że to jest cecha technologii 2. a tu nie - nawet ten mój śmieszny ku6000 z jasnością w hdr pewnie około 300 nitów dawał dużo lepszy/plastyczniejszy obraz w wersji hdr - specjalnie porównywałem sample tego samego materiału w sdr i hdr 2 minuty temu, pan.arnold napisał: Analogicznie, dlaczego najwyższe serie ubóstwianych przez Was modeli na tym forum ma podświetlenie tylne? Jedyny plus krawędziówki w tym budżecie to smukła ramka i koniec na tych plusach. Nie wmawiajcie tutaj ludziom, że to coś dobrego, bo każdy będzie miał przebicie, taka wada tej technologii w niskim budżecie. nadinterpretujesz odpowiedzi - direct led jest można powiedzieć standardem w FALDach bo łatwo na nim zrobić local dimming ale sam direct led nic nie daje - poszukaj zdjęć na forum z xf9005 gdy local dimming jest wyłączony - często clouding jak smok - gorszy niż w edge ledach sony serii 85 Edytowane 13 Maja 2020 przez klaus71 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damianos19932 208 Napisano 13 Maja 2020 (edytowane) 19 minut temu, klaus71 napisał: 1. tu się mogę zgodzić - mam samsunga ku6000 - niby direct led ale clouding jest - nie reklamowałem bo to budżetówka i pewnie powiedzieliby że to jest cecha technologii 2. a tu nie - nawet ten mój śmieszny ku6000 z jasnością w hdr pewnie około 300 nitów dawał dużo lepszy/plastyczniejszy obraz w wersji hdr - specjalnie porównywałem sample tego samego materiału w sdr i hdr nadinterpretujesz odpowiedzi - direct led jest można powiedzieć standardem w FALDach bo łatwo na nim zrobić local dimming ale sam direct led nic nie daje - poszukaj zdjęć na forum z xf9005 gdy local dimming jest wyłączony - często clouding jak smok - gorszy niż w edge ledach sony serii 85 też uważam , że hdr nawet przy nie duzej jasnosci daje bardziej plastyczniejszy obraz i powoli staje się to standardem w wielu sprzętach . HDR nie musi walić po oczach 1000 nitów by go zauwazyć. 21 minut temu, pan.arnold napisał: Ogólniki bez argumentów. Takie to wasze porady. Android słaby, ale Sony najlepszy. Zły serwis. No ale z tym edge ledem to nie wierzę co czytam. Analogicznie, dlaczego najwyższe serie ubóstwianych przez Was modeli na tym forum ma podświetlenie tylne? Jedyny plus krawędziówki w tym budżecie to smukła ramka i koniec na tych plusach. Nie wmawiajcie tutaj ludziom, że to coś dobrego, bo każdy będzie miał przebicie, taka wada tej technologii w niskim budżecie. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka ziomeczku , Android nie jest słaby ( uważam że jest okej gdyby poprawiono płynnosc tego systemu jednak wybaczam ze wzgledu na dostęp do Kodi =)) . Słaby jest na telewizorach philips jak wiele rzeczy w tej marce między innymi serwis etc. Sony nie jest najlepszy ale wypada dużo lepiej niz polecana przec Ciebie marka . Edytowane 13 Maja 2020 przez Damianos19932 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 13 Maja 2020 25 minut temu, klaus71 napisał: nawet ten mój śmieszny ku6000 z jasnością w hdr pewnie około 300 nitów dawał dużo lepszy/plastyczniejszy obraz w wersji hdr - specjalnie porównywałem sample tego samego materiału w sdr i hdr Bo ten "smieszny" ku6000 nie byl wcale taki smieszny On robil w szczycie cos z okolic 400-450 nit, a to juz jest calkiem widoczne, co zreszta sam slusznie odnotowales. 39 minut temu, pan.arnold napisał: Analogicznie, dlaczego najwyższe serie ubóstwianych przez Was modeli na tym forum ma podświetlenie tylne? Jedyny plus krawędziówki w tym budżecie to smukła ramka i koniec na tych plusach. Nie wmawiajcie tutaj ludziom, że to coś dobrego, bo każdy będzie miał przebicie, taka wada tej technologii w niskim budżecie. Po co takie bajki pisac, nie pojmuje. Wez albo sie doedukuj albo pisz prawde ewentualnie przestan trolowac siejac zamet (najlepsza opcja). Taka prosba... W niskim budzecie bywa czasem nawet tak, ze wrecz "wycieki swiatla" sa mniejsze ze wzgledu na niska jasnosc max panelu niz w drozszych tv o wiekszej przekatnej. A dlaczego lubimy tylne podswietlenie w wysokich seriach ? Ano dlatego, ze mozna je latwo wygasic/podbic i tv z takim modulem lapie chwilami kontrast nie 3000 :1 tylko 30 000:1. To nie sa ogolniki, to sa twarde fakty kolego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach