Skocz do zawartości
Felx131

Pomoc w zakupie tv 55-65 cali

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mój samsung 55ks8000 dokonał żywota - padła matryca. Nie planowałem w tej chwili wymiany tv gdyż z posiadanego byłem zadowolony ale cóż...życie. Nie śledzę na bieżąco rynku stąd moja prośba o poradę co kupić. Mogę z zakupem poczekać max 2 miesiące. Poniżej podpowiedzi czego potrzebuję:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor - 28m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - na wprost 
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć - wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju z boku - duże przeszklenie
7. Jaki masz obecnie telewizor 55ks8000 (z padniętą matrycą)
8. Co chcemy aby telewizor posiadał - trudno powiedzieć
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) - kablówka + netflix
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora - audio, kablówka w przyszłości konsola
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor - 12-15
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ' brak preferencji
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej nie mam ulubionych. Dużo bajek i filmowe
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora - tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - w przyszłości
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień - dzień
17. Preferencje co do wielkości? 55-65
18. Co Cię denerwuje w telewizorach - kiepska jakość obrazu 
19. Preferencje co do marki - brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup - 10000zł

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu - TAK. Poprzedni był kalibrowny 2 razy (po zakupie i wymianie matrycy). Nowy będzie kalibrowany na 100%.

czekam na pomoc. Dzièki. Pawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, w Twoim zasięgu spokojnie możesz nabyć Oleda. 65 cali z LG lub Philipsa.

LG będzie miał pilot z myszką, własny smart, obsługę głosową, wsparcie Dolby Vision.

Philips Androida, pilot z klawiaturą i obsługą głosową, Ambilight (podświetlenie z tyłu tv diodami LED), wsparcie Dolby Vision.

Osobiście używam Androida i szczerze powiem, że jest to bardzo porządny system i dużą gamą możliwości, szczególnie jak ktoś lubi oglądać filmy z internetu.

Obie marki będą pilskiej produkcji, nie będzie więc problemów z serwisem.

Sam bym postawił na Philipsa. Ma więcej do zaoferowania jeżeli chodzi o multimedialność.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. OLEDa trochę się boję że względu na to że u mnie TV jest włączony ponad 12h dziennie (bajki dla dziecka itp) A wiem że to wrażliwy sprzęt. Nie chce ryzykować niespodzianek. Często nie ma mnie w domu i obraz potrafi zostać statyczny na długi czas jak dzieciak coś zapałzuje. Może niepotrzebnie się obawiam ale... Poprzedni TV po kalibracji  dawał obraz dla mnie OK. Więc myślę że dobre LCD i porządna kalibracja od skalibruj.tv załatwiły by sprawę. Tylko pytanie...co kalibrować? Może Samsung 90R A może czekać na 95T? Może TCL i miniled, czy nanocel....poprostu nie wiem...a bez TV ciężko żyć i trzeba podjąć jakąś decyzję

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oledy mają bardzo dobre zabezpieczenia przed wypaleniem od 2019 roku. Nie jest możliwe wypalenie go normalnym użytkowaniem. Co do statycznego obrazu, po pewnym czasie zostanie on wygaszony. Jeżeli chodzi o loga i paski na ekranie to telewizor rusza obrazem wektorowo, ale nie jest to widoczne dla oka.

• Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wierzę że mają zabezpieczenia. Czytałem wiele opinii i obraz jest extra, ale też czytałem wiele opinii o problemach. Czarę goryczy przelał serwisant który przyniósł mi bony podarunkowe w ramach zwrotu z ubezpieczenia TV. Pytałem bo o to co trafia do serwisu. Niestety pokazał mi kilkanaście OLEDów z wypalonymi matrycami. Niestety nie wiem z jakiego okresu i jakiej firmy. Oczywiście LCD też nie święte - u mnie w ciągu 4 lat 2 matryce. Więc może jednak OLED i dobre ubezpieczenie?? Pytanie jak z gwarancją u LG?? Chyba że Panas albo Filip. I znowu dylemat. Ciekawe jak wypadną nowe cx. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak jak z androidem. Na starcie były problemy i jest zła opinia. Tak samo Oled. W tym momencie algorytmy ochrony matrycy i same matryce są o wiele lepsze i przy normalnym użytkowaniu sprawdzi się świetnie. Oczywiście nie jest to tv dla osoby co będzie grała w jedną grę na konsoli przez cały czas życia tv (typu fifa) lub oglądał ciągle tvn24. Jeśli nic z tych rzeczy to nie masz się co martwić :)

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na konkurencyjnym forum polecają TCLa X10. Tutaj też znalazłem test i wygląda całkiem ok. Jedyny minus to kąty. Ciekawa propozycja i jakaś alternatywa dla OLEDa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Felx131 napisał:

Na konkurencyjnym forum polecają TCLa X10. Tutaj też znalazłem test i wygląda całkiem ok. Jedyny minus to kąty. Ciekawa propozycja i jakaś alternatywa dla OLEDa.

Najlepsza (bez nawet cienia watpliwosci) opcja do Twoich warunkow (wymagajace) bedzie Samsung serii Q80 lub Q90, przede wszystkim ze wzgledu na absolutnie bezkonkurencyjny filtr antyrefleksyjny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli już to myślałem o Q95T ze względy na ONECONECTa . Dla mnie było to duże ułatwienie. Pytanie czy tylko tym się różnią czy jeszcze jest coś. Nie za wiele jest szczegółowych informacji i testów. No i czy ze względu na "downsizing" Samsunga - przykład - 80T = 70R nie kupować rzutem na taśmę 65q90R?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi