Skocz do zawartości
hrs

TV budżet 7000 zł specyficzne kryteria

Rekomendowane odpowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? Nie mam takich danych, duży pokój połączony z kuchnią ale sama część z TV nie jest specjalnie duża.
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,8-3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? Zazwyczaj jedna, okazyjnie do 6
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Najczęściej na wprost 
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Od lewej strony. Na oknie jest roleta zaciemniająca
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Nie mam
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Android TV
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Póki co tylko komputer czasami, przyszłościowo możliwa konsola
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? Około 5-6 h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Nie mam preferencji, jako użytkownik komputera bardziej odpowiada mi mat
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Mecze, filmy
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Jeżeli chodzi o przeglądarkę to nie. 
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Po wejściu PS5 pewnie kupię, na tą chwilę nie mam żadnej konsoli.
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 55-65 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Spotkałem się tylko z cloudingiem
19. Preferencje co do marki ? Brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 7000 - ewentualnie ciut więcej 

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Nie

Dzień dobry,

Proszę o pomoc w wyborze telewizora. w tytule napisałem że kryteria wyboru są specyficzne. TV nie będzie podłączony do żadnej kablówki lub satelity. Cała treść jaką ma wyświetlać ma pochodzić z internetu ( Netflix, Player, Ipla, streaming) lub nośników. Materiały będą w większości HD, jeżeli dokupię konsole to możliwe 4K z płyt. 

Pierwotnie planowałem zakup niedrogiego TV i nawet taki kupiłem Philips 65PUS7304/12 jednak trafił mi się egzemplarz z prześwietloną w dolnym rogu matrycą i poszedł na zwrot. Sam TV był dla mnie okej, gdyby nie wada nie rozważałbym zwrotu. Od teraz po pierwsze nie mam zaufania do Philipsa ponieważ po kontakcie z obsługą techniczną dostałem informację że TV jest zgodny ze specyfikacją, po drugie chcę wybrać coś z czym nie będzie problemów. Dodam tylko że przy zwrocie towaru do sklepu nie było żadnych wątpliwości, że TV jest z wadą. Towar zakupiony przez internet więc zwrot przed 14 dniami od wydania bez problemu. 

Właśnie w związku z tym że chcę kupić coś z czym nie będzie problemu zwiększyłem budżet i zacząłem się bardziej zastanawiać nad wyborem. 

W tej chwili nasuwają mi się pytania: 

Czy warto kupować coś właśnie teraz czy lepiej poczekać na premiery nowych modeli.  Aktualnie widać że dostępność w sklepach kończy się.

55 czy 65 cali. Przy Philipsie byłem zadowolony z wielkości. Była idealna.

Jako że TV nie będzie nawet ściągał naziemnej TV cyfrowej, ważny dla mnie jest Android. Naczytałem się dużo jaki to fatalny nie jest, po tygodniu użytkowania nie widziałem żadnych problemów. Ściągnąłem apki Natflixa, YT, Playera i wszystko działało bardzo fajnie. 

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, jak baaardzo zależy Ci na Androidzie, to masz teraz 65'' XF9005 na promo za 5000,-      i z tego co widzę Gwarancja (Producenta) do 5 lat. Za 1,- Zł. :) Ale to byś już sam musiał dopytać. Zapodam Ci linka do tej info.

*      

Kup dowolny telewizor Sony BRAVIA w salonie stacjonarnym Sony Centre w Krakowie lub Katowicach, a za 1zł odbierz pakiet przedłużonej gwarancji producenta do 5 lat (standardowe 2 lata gwarancji przedłużone o 3 lata gwarancji).

Czekają na Ciebie specjaliści - doradcy w:
 Sony Centre Libero Katowice
Katowice, ul. Kościuszki 229 - kom: +48696729948
Sony Centre Bonarka City Center
Kraków, ul. Kamieńskiego 11 - kom: +48602894218

Oferta ważna w dniach 28.01 – 01.02.2020 lub wyczerpania zapasów. Szczegóły w regulaminie i u Doradców Sprzedaży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Sam model gdzieś mi się przewinął, promocje widziałem na oficjalnej stronie. Promka na gwarancję niestety omija mnie przez lokalizacje (Szczecin). 

Co do Androida to szczerze mówiąc tylko jego używałem i nie było żadnych problemów a nie wiem jak wygląda sytuacja z innymi systemami jeżeli chodzi o aplikacje itd. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.02.2020 o 12:37, hrs napisał:

Jako że TV nie będzie nawet ściągał naziemnej TV cyfrowej, ważny dla mnie jest Android. Naczytałem się dużo jaki to fatalny nie jest, po tygodniu użytkowania nie widziałem żadnych problemów. Ściągnąłem apki Natflixa, YT, Playera i wszystko działało bardzo fajnie. 

Tydzień to czasami za mało, żeby Android zaczął mulić, albo żeby przestało coś działać, co wymusza reset do ustawień fabrycznych i konieczność konfigurowania i instalowania wszystkiego od nowa. Skoro to Twój pierwszy TV to podejrzewam że nie pamiętasz czasów Windows 95 albo 98. Telewizory z Androidem w 2020 roku mają wiele wspólnego z tamtymi systemami Microsoftu - działają dobrze przez jakiś czas, a później konieczny reinstall. 

Co do Philipsa to mam takie same zdanie jak Ty - support i obsługa klienta po zakupie to jest jakaś kpina. Ciesz się, że mogłeś jeszcze zwrócić ten bubel. Parę lat temu była głośna afera, że TV Philipsa łapały kurz pod matrycą i Philips odmawiał reklamacji twierdząc że to wina smogu w Polsce i TV jest oczywiście zgodny ze specyfikacją. Niepoliczalne są również błędy w oprogramowaniu, które lubią się pojawiać z każdą nową aktualizacją systemu (podejrzewam, że nikt nie testuje aktualizacji). 

XF9005 to naprawdę udany model Sony, można go kupować bez obawy że wtopisz pieniądze. Za budżet jaki masz możesz się załapać także na OLEDa LG np C9, co również będzie świetnym wyborem. O system smart w LG się nie martw, bo jest jednym z najlepszych na rynku i wszystkie popularne apki są i co ważne są porządne i działają bez problemów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. 

Z Androidem miałem do czynienia w telefonach i oczywiście wiem o czym mówisz, nie pomyślałem że podobne rzeczy mogą się dziać na telewizorach. Opinia o systemie LG jest mega pomocna bo myślałem że Android będzie najlepszy.

Co do Philipsa zanim go kupiłem czytałem komentarze, ale dużo było starszych i dlatego się zdecydowałem. Jednak był to błąd.

Aktualnie rozważam już tylko OLEDy. 

W tej chwili myślę nad PANASONIC OLED TX-55GZ960 lub LG OLED55C9PLA. Oba do wyrwania w granicach 5 tys. 

No i kwestia tego czy przy obecnych przecenach nie dorzucić do 65 cali tyle że to już trochę drogo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, hrs napisał:

No i kwestia tego czy przy obecnych przecenach nie dorzucić do 65 cali tyle że to już trochę drogo. 

Zawsze lepiej kupować większy niż się pierwotnie planowało. Możesz jeszcze poczekać trochę i na wiosnę załapać się na największe przeceny. Prognozuję że najtańszy OLED LG czyli B9 powinien spaść wtedy do około 6 tys za 65 cali. O ile oczywiście będzie dostępny, bo ludzie za takie ceny mogą łyknąć wszystko co fabryka wyprodukowała. Szczególnie że w tym roku Mistrzostwa Europy w kopanej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie różnica w tych dziesięciu calach to około 2,5 tys. Dla mnie to sporo jak patrzę na ceny i że można kupić cały telewizor w takiej cenie. 

Są jakieś miesiące kiedy zazwyczaj wchodzą noworoczne modele? Bardziej początek roku czy wakacje ? Pół roku raczej czekał nie będę ale miesiąc, dwa jeszcze okej. Budżet w tym czasie też się powiększy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi