Skocz do zawartości
Cyc

55' Philips 6754 vs Samsung RU7402/7472

Rekomendowane odpowiedzi

Serwus!

Zdecydowałem się na zakup nowego telewizora.

Po przegrzebaniu forum i testów zainteresowałem się szczególnie modelami z tytułu i zastanawiam się, który będzie lepszym wyborem.
Naturalnie, nie zamykam się na inne opcje. Prosiłbym o pomoc.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 28m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? do 3 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost, maksymalne kąty do 15-20 stopni
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ?  Od lewej, patrząc z perspektywy siedzenia. Okno-drzwi podwójne, ściana południowo-wschodnia, rolety dzień noc.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung UE40J5000AW
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Wifi
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Głównie PC, w tym 4k
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PC
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 2-4
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Bez róznicy
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? YouTube
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 55'
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ?
19. Preferencje co do marki ? Wstępnie Philips i Samsung, ale dopuszczam wszelkie propozycje
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2500

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Cyc napisał:

Serwus!

Zdecydowałem się na zakup nowego telewizora.

Po przegrzebaniu forum i testów zainteresowałem się szczególnie modelami z tytułu i zastanawiam się, który będzie lepszym wyborem.
Naturalnie, nie zamykam się na inne opcje. Prosiłbym o pomoc.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 28m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? do 3 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost, maksymalne kąty do 15-20 stopni
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ?  Od lewej, patrząc z perspektywy siedzenia. Okno-drzwi podwójne, ściana południowo-wschodnia, rolety dzień noc.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung UE40J5000AW
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Wifi
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Głównie PC, w tym 4k
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PC
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 2-4
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Bez róznicy
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? YouTube
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 55'
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ?
19. Preferencje co do marki ? Wstępnie Philips i Samsung, ale dopuszczam wszelkie propozycje
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2500

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Nie

Philipsa sobie odpuść. Telewizory Philips od 2014 roku produkuje chińska firma TP Vision i generalnie mało kto po doświadczeniach obcowania z tym sprzętem, a w szczególności z serwisem kupiłby ponownie ten szmelc.

Między Samsungiem 7402 i 7472 nie ma praktycznie różnicy. Wszystkie modele 74xx to są te same telewizory, sprzedawane do różnych sieci, żeby trudniej Tobie było porównać ceny. Mogą różnić się jedynie kolorem obudowy albo pilotem. 

Zobacz sobie też Samsunga 71xx. Jest sporo tańszy od 74xx a różni się od niego tylko brakiem szerokiego gamutu w HDR. Czyli na Netflixie w HDR będziesz widział ciut gorsze kolory. Czy jest to w ogóle zauważalne gołym okiem śmiem wątpić, trzeba by porównać te telewizory na własne oczy jeden obok drugiego. 

Jeżeli chcesz oglądać dużo filmów na tych TV to zwróć uwagę że tanie Samsungi nie obsługują poprawnie klatkażu 24p. Matryca się nie potrafi sama przełączyć na 24 Hz co będzie skutkowało mikro przycięciami. Spora część populacji w ogóle nie widzi tego problemu, ale są jednostki wyjątkowo czułe na takie niuanse. Czy da się to skorygować podłączając PC i ręcznie wymuszając odświeżanie 24Hz nie wiem. Mam Samsunga 71xx, ale nie podpinałem go do PC, oglądam na nim tylko Netflixa, Youtube i gram na konsoli i nie zauważam żadnych przycięć.  

Jeżeli możesz przekroczyć lekko budżet to zainteresuj się modelem RU8002. Tam już jest matryca 120 Hz, obsługuje 24p i ten telewizor jest dużo lepszy pod niemal każdym względem. Ale nie wiem czy spora dopłata do tego modelu względem RU71xx jest uzasadniona (strzelam, że nie bardzo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, efel napisał:

Philipsa sobie odpuść. Telewizory Philips od 2014 roku produkuje chińska firma TP Vision i generalnie mało kto po doświadczeniach obcowania z tym sprzętem, a w szczególności z serwisem kupiłby ponownie ten szmelc.

Między Samsungiem 7402 i 7472 nie ma praktycznie różnicy. Wszystkie modele 74xx to są te same telewizory, sprzedawane do różnych sieci, żeby trudniej Tobie było porównać ceny. Mogą różnić się jedynie kolorem obudowy albo pilotem. 

Zobacz sobie też Samsunga 71xx. Jest sporo tańszy od 74xx a różni się od niego tylko brakiem szerokiego gamutu w HDR. Czyli na Netflixie w HDR będziesz widział ciut gorsze kolory. Czy jest to w ogóle zauważalne gołym okiem śmiem wątpić, trzeba by porównać te telewizory na własne oczy jeden obok drugiego. 

Jeżeli chcesz oglądać dużo filmów na tych TV to zwróć uwagę że tanie Samsungi nie obsługują poprawnie klatkażu 24p. Matryca się nie potrafi sama przełączyć na 24 Hz co będzie skutkowało mikro przycięciami. Spora część populacji w ogóle nie widzi tego problemu, ale są jednostki wyjątkowo czułe na takie niuanse. Czy da się to skorygować podłączając PC i ręcznie wymuszając odświeżanie 24Hz nie wiem. Mam Samsunga 71xx, ale nie podpinałem go do PC, oglądam na nim tylko Netflixa, Youtube i gram na konsoli i nie zauważam żadnych przycięć.  

Jeżeli możesz przekroczyć lekko budżet to zainteresuj się modelem RU8002. Tam już jest matryca 120 Hz, obsługuje 24p i ten telewizor jest dużo lepszy pod niemal każdym względem. Ale nie wiem czy spora dopłata do tego modelu względem RU71xx jest uzasadniona (strzelam, że nie bardzo)

Dzięki Efel!

Doceniam, że wyjaśniłeś sens istnienia pierdyliarda modeli tych samych tv od samsunga oraz to, żeby philipsa omijać.
Rzeczywiście rzucę okiem na 71 i RU8002.

A czy z innych marek typu LG coś jest godne uwagi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi