Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Posiadam: PS4 pro, QE65Q60 i np. grę Horizon Zero Dawn, a pytanie oraz mój problem to jaki kabel HDMI aby w pełni cieszyć się tym co mam.

Mam na myśli kable HDMI   1.4 ; 2.0 i 2.1

Czy dobrze rozumie aby cieszyć się w pełni graniem w 4K to 1.4 pozwoli uzyskać 24 klatki na sekundę, a 2.0 60 klatek - czyli rozum podpowiada mi HDMI 2.0 - no dobrze.

Ale!

Wyczytałem, że kabel HDMI 2.1 - to że jest najlepszy :) i obiecują więcej niż obecny sprzęt obsłuży - Ale obsługuje dynamiczne HDR. 

Gra Horizon Zero Dawn też obsługuje HDR i teraz mam pytanie: na taki sprzęt jaki kupić kabel HDMI ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zarówno Twój telewizor jak i konsola posiadają porty hdmi 2.0, więc i taki kup kabel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, vader_4747 napisał:

Zarówno Twój telewizor jak i konsola posiadają porty hdmi 2.0, więc i taki kup kabel.

OK, dzięki. Tak też pomyślałem, ale co z obsługą HDR? Faktycznie obsługuje tylko HDMI 2.1? Bo jeśli tak to może warto zainwestować w 2.1 ?

No chyba że to już nie ma sensu, bo ja i moje oko gracza nie zauważy HDRu

Edytowane przez wk123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, wk123 napisał:

OK, dzięki. Tak też pomyślałem, ale co z obsługą HDR? Faktycznie obsługuje tylko HDMI 2.1? Bo jeśli tak to może warto zainwestować w 2.1 ?

Chcąc korzystać z dobrodziejstw hdmi 2.1 musisz mieć telewizor obsługujący taki standard, a o ile się nie mylę to Twój samsung ma jedynie port hdmi 2.0, więc kabel w wersji 2.1 nie zrobi kompletnie żadnej różnicy. HDR działa normalnie na hdmi 2.0 - to o czym piszesz to dynamiczny HDR.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, vader_4747 napisał:

Chcąc korzystać z dobrodziejstw hdmi 2.1 musisz mieć telewizor obsługujący taki standard, a o ile się nie mylę to Twój samsung ma jedynie port hdmi 2.0, więc kabel w wersji 2.1 nie zrobi kompletnie żadnej różnicy. HDR działa normalnie na hdmi 2.0 - to o czym piszesz to dynamiczny HDR.

HDR działa normalnie na hdmi 2.0 - to o czym piszesz to dynamiczny HDR. 

No i mi panie kolego wytłumaczyłeś. Brawo TY.

Dziękuję i pozdrawiam.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi