Skocz do zawartości
  • 0
Marcus Meridius

Podłączenie TV z Soundbarem HW-Q70R żeby był ATMOS

Pytanie

Witam,

Proszę o pomoc w poprawnym podłączeniu Soundbara Samsunga HW-Q70R z Telewizorem Samsunga 48h6400 tak żeby był dostępny dźwięk atmos.

Film z Atmosem jest odtwarzany przez sieć za pomocą aplikacji PLEX w telewizorze, problem w tym że coś źle robię i ten lepszy dźwięk podczas włączonego filmu nie jest dostępny do wyboru.

W internecie piszą że trzeba podpinać sprzęt przez dwa kable HDMI jeden do portu z ARC a drugi do zwykłego jeśli chce się odtwarzać film z Atmosem np. z odwarzacza blu-ray lub konsoli. Ja nie mam dodatkowego urządzenia Tylko TV (film leci przez kabel sieciowy) i Soundbara i teraz co zrobić żeby poprawnie grało? jak podpiąć i czy zmienić coś w ustawieniach TV?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Plex to chyba Atmosa nie ogarnia....

A poza tym, twój telewizor też pewnie nie ogarnia tego systemu dźwięku.

Z resztą, z plików, to chyba żaden telewizor tego nie ogarnia, tylko te nowe telewizory, z serwisów VOD, mają atmosa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Telewizor nie ogarnia potwierdzam jest dość stary, ale to nie telewizor gra i dekoduje dźwięk tylko soundbar.

Dźwięk powinien iść przez kabel hdmi z TV do soundbara i ten powinien zdekodować i grać (źródło obrazu/dźwięku --> kabel sieciowy --> TV --> (hdmi) --> soundbar (dekodowanie i granie).

Na youtube znalazłem filmik gość odpalał jakieś apki typu netflix i odtwarzał bez problemu atmosa a podpinał tylko jednym kablem hdmi przez port (arc) i w menu telewizora w zaawansowanych opcjach dźwięku miał znacznie więcej do wyboru zaznaczył że ma być aktywny atmos potem odpalił na netflixie i grało. 

Wiem że mam stary TV z przestarzałym systemem w nowych to wygląda zupełnie inaczej, ale to nie powinno być problemem bo jak pisałem soundbar dekoduje i gra a nie TV (nie puszczam dźwięku z pierdziawek telewizyjnych).

Plex już ogrania dźwięk typu DTS-HD MA, DOLBY TrueHD, na kompie przez apke nie było problemu żeby taki dźwięk z filmu uruchomić na głośniczkach laptopowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Plex ogarnia, to co napisałeś, ale Atmosa, nie.
Teoria teorią a praktyka jest taka, że wszystkie komponenty w łańcuchu muszą być kompatybilne z Dolby Atmos, inaczej nie będzie działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

OK, no to wtopa z PLEX że nie ogarnia AMTOS'a  to wyjaśnione poczytam o tym na stronie Plexa kiedy mają zamiar wprowadzić ATMOSA. Olewamy ATMOSa skupiamy się na innych dźwiękach które też TV nie obsługuje za to soundbar i plex już tak.

był Plan 1: podpiąć urządzenia po HDMI ARC -> HDMI ARC - to nie wypaliło, no dobra przez ARC nie da się wysłać np. DTS-HD MA trzeba przez pełny pełny port HDMI (drugi port w soundbarze)

był Plan 2: podpinam przez port HDMI -> HDMI i to nie wypaliło TV nie widzi soundbara (widzi tylko przez ARC) 

był Plan 3: Musi być kabel ARC żeby widział i kabel HDMI żeby soundbar odebrał podpinam (probowalem kazdy slot hdmi w tv) i lipa, grać gra ale tylko gorszy dźwięk który daje rade obsłużyć przez ARC.  PYTANIE:  może to wina drugiego kabla który podpinam Alphard da vinci hd-8pif on jest chyba w wersji HDMI 1.4 a nie 2.0 czy to może być przyczyna?

a ty mi mówisz "Teoria teorią a praktyka jest taka, że wszystkie komponenty w łańcuchu muszą być kompatybilne z Dolby Atmos, inaczej nie będzie działać." 

I tego nie kumam czemu tak się dzieje, rozumiem jeśli bym chciał puszczać dźwięk z głośników telewizyjnych to on musi być kompatybilny zdekodować i puścić na swoje pierdziawki. A ja tym czasem chce puścić z TV niezdekodowany dźwięk do soundbara który jest kompatybilny i on zdekoduje i zagra.

Wyczarujcie mi jeszcze jakiś magiczny sposób do przetestowania bo niezłą wtopę inaczej będę miał kupiłem soundbara żeby cieszyć się lepszym dźwiękiem a tym czasem wychodzi z tego że jak nie zmienię telewizora na drogi i nowoczesny to nic z tego nie będzie,  soundbar będzie mi się marnował:(

Bez tytułu.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
24 minuty temu, Marcus Meridius napisał:

a ty mi mówisz "Teoria teorią a praktyka jest taka, że wszystkie komponenty w łańcuchu muszą być kompatybilne z Dolby Atmos, inaczej nie będzie działać." 

I tego nie kumam czemu tak się dzieje, rozumiem jeśli bym chciał puszczać dźwięk z głośników telewizyjnych to on musi być kompatybilny zdekodować i puścić na swoje pierdziawki. A ja tym czasem chce puścić z TV niezdekodowany dźwięk do soundbara który jest kompatybilny i on zdekoduje i zagra.

Podobnie można zapytać jakim cudem na nowych modelach Samsunga nie gra DTS nawet na zewnętrznej listwie, skoro to Soundbar ma odtwarzać dźwięk, a jednak jak w nowych seriach Samsung wykastrował modele z obsługi DTS, to nawet po podpięciu Soundbara po HDMI ARC nie ma dźwięku.

Edytowane przez Fjubens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Teoretycznie chyba bym mógł go oszukać za pomocą obejścia innym sprzętem odtwarzaczem zewnętrznym plexa (do czasu aż kupie nowy TV)

serwer plex ---> sieć ---> FERGUSON --> Kabel HDMI do HDMI soundbara (jak na obrazku, instrukcji) --> z soundbara ARC do TV (arc)

ddd.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Tylko łącze arc, może wysłać dźwięk do grajbelki, więc żadne podwójne kable HDMI nic nie dadzą.

Jak już wiesz, arc, NIE prześle ci dźwięku HD.

Rozwiązanie jest proste jak drut.

Zresztą sam na nie wpadłeś.

Jest to zewnętrzny odtwarzacz i połączenie tak jak narysowałeś.

Z odtwarzacza do grajbelki i potem do telewizora. Może być HDMI arc ale nie musi, jeśli nie będziesz potrzebował dźwięku z telewizora wysyłać.

Jeśli Ferguson (rozumiem jest to dekoder TV), taki dźwięk HD wysyła do belki, to sprawa załatwiona. Jeśli nie, to musisz kupić inny odtwarzacz, który to zrobi.

Jakiś box na Androidzie, na którym ten Plex będzie działać.

Job done.

Ps.

Aaaa ten Ferguson, to taki box właśnie jest.

Przypomniałem sobie, że ta firma też te boxy robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Wygląda na to że nikt nie wpadł na nic lepszego, nie myślałem że TV musi być kompatybilny z DTS-MA HD czy ATMOSEM skoro on tylko miał mi przesłać dane do belki która miała się tym zająć. Ferguson nie jest wygodny i inaczej ta apka tam wygląda przyzwyczaiłem się do tej w TV.   No nic trzeba pomyśleć o czymś pokroju LG OLED 55C9 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Z ciekawości, kupiłem tego fergusona.

Działa na nim player.pl?

Apple TV 4k, jest super wygodny ale nie ma na nim player.pl a mi potrzebne w sypialni.

A tobie, taniej będzie kupić Apple TV 4k niż nowy telewizor. Ale jak tam uważasz...

Wygląda na to że nikt nie wpadł na nic lepszego, nie myślałem że TV musi być kompatybilny z DTS-MA HD czy ATMOSEM skoro on tylko miał mi przesłać dane do belki która miała się tym zająć. Ferguson nie jest wygodny i inaczej ta apka tam wygląda przyzwyczaiłem się do tej w TV.   No nic trzeba pomyśleć o czymś pokroju LG OLED 55C9 
ARC nie ma takiej przepustowości, żeby przesłać format dźwięku HD.
W nowym LG, masz eARC i ono teoretycznie powinno już dać radę ale nie wiem czy w praktyce to działa.
Zewnętrzny odtwarzacz, to najpewniejsze rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

tak jest Player wygląda że działa. Jest android 7.0

TV w przyszłym roku pewnie będzie do zmiany bo od dawna mnie już denerwuje że czarny nie jest czarny, więc odpuszczę na razie takie drogie dostawki jak Apple TV4k.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Ja celujesz w LG OLED, to najlepsza cena, na obecny model, będzie na wiosnę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Witam. Czy ktoś moze mi powiedzieć o co chodzi ? 2 tyg temu kupilem belke q70r mam 3 letni telewizor. Od początku borykam sie z problemem . Obsługuje wszystko jednym pilotem jak wylaczam tv to belka sie wylacza ale jak juz wlaczam znowu tv to belka tez sie wlacza robi jakis błąd i tak jakby tv nie znajduje "nieznane urzadzenie". Dzwoniłem na infolinie samsunga i oni mi zdalnie zresetowali tv bo uważają ze to nie jest wina belki ,także kupilem inny kabel hdmi.  Po zdalnym resecie przez samsung znowu zadziałalo do pierwszego wylaczenia tv i znowu mi sie to zrobiło. Telewizor nie znajduje urzadzenia nie widza sie " urzadzenie nieznane" Hdmi Arc. Odlaczalem z zasilania tv saunbar na 20 minut i dalej nie moga sie dogadac.  To zadzwonilem drugi raz i znowi mi zdalnie zrobili format TV . Pomyslalem sobie ze teraz sprobuje dwoma pilotami wlaczac i wylaczac  i jest wszystko ok . Wylaczam tv pilotem do tv a saunbar pilotem to saunbara.   Co moze byc nie tak ? moze cos gdzies w ustawieniach pogrzebac ? Bo jednak chcialbym obsługiwać wszystko jednym pilotem. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi