Skocz do zawartości
Nazhar

Telewizor do 6000zł, XBOX, TV - LG C9?

Rekomendowane odpowiedzi

Zacznijmy więc od ankiety

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? około 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-2,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? zdarza się usiąść trochę z boku ale w większości na wprost więc kąty nie odgrywają dużej roli
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? będzie stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? po prawej od miejsca gdzie będzie stał telewizor jest okno
7. Jaki masz obecnie telewizor ?  40 cali samsung le40c530f1wxxh
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 4K, Dobry HDR, Telewizor ma być na lata więc hdmi 2.1 także powinienem brać pod uwagę prawda?
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K, HD, DVB-T
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? obecnie Dekoder tv, XBOX one X
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3-4h, w weekendy dłużej, wielu domowników więc może być z 10-12h na różnych kanałach, sygnałach
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? raczej matową
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? seriale, filmy, gry
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? tak z konsoli - w tygodniu to z 1h max, w weekend może się zdarzyć z 4-5h
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 55
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? oszukane parametry, kontrast, niska jakość wykonania (wypalenia w oled???? przesadzone na forach o tym że w 2 miesiące zepsuje tv?)
19. Preferencje co do marki ?  brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ?  nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?  6000zł

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Jeśli jest konieczna to jestem skłonny zamówić.

Ok, szukając przez jakiś czas odpowiedniego telewizora mój typ padł na LG B9 lub C9, z zakupem mi się bardzo nie śpieszy i wiem że za jakiś czas znajdę te modele w cenie 6000zł. Co o nich sądzicie, czy w tym przedziale cenowym to dobry pomysł jeśli chodzi o Oleda? Czy warto się także przyjrzeć Qled?  Straszaki na forach odnośnie wypaleń w Oledach mają jeszcze dużo odwzorowań co do skali w rzeczywistości?

O C9 czytałem że jest bardzo dobrym Tv do gier z niskim input lagiem i dobrym hdrem, ma hdmi 2.1 z możliwością podania sygnału 4K 120Hz, świetny pilot LG i szybki system, co do dźwięku z tv to nie ma to znaczenia gdyż i tak coś się podłączy. Mam także pytanie odnośnie sklepu w którym najlepiej kupić TV? C9 na ceneo widzę w kilu sklepach po 6000zł już teraz ale czy sklepy typu sferis morele komputronik są ok? Wiem że trzeba dopytać z jakiej dystrybucji jest tv bo jeśli nie pl to może być problem z gwarancją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Qled przyglądałem się QE55Q80RA i QE55Q85RA. Proszę zatem o pomoc z doborem tv, ewentualnie jeśli uważacie że w tym przedziale cenowym jest coś lepszego o wskazanie właściwego wyboru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli grasz w różne gry (tj. nie katujesz przez lata jednej) to OLED powinien się sprawdzić. Co do cen - jeśli uda ci się znaleźć sensowny egzemplarz to teraz warto brać B8/C8, ceny nowej serii spadają jakoś tak ślamazarnie. Dość sensownie wycenione są też Oledy Panasonica, tylko one mają kiepski smart tv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, raus napisał:

Co do cen - jeśli uda ci się znaleźć sensowny egzemplarz to teraz warto brać B8/C8,

Teraz to już chyba nie warto. Zostały ochłapy na sklepach. Niech czeka na Black Friday i pierwsze sensowne przeceny modeli 2019.

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co możecie powiedzieć o tych Qledach które wymieniłem? Warte swojej ceny i uwagi? Bo szczerze mówiąc nie chce się martwić o to czy mogę sobie pograć w daną grę przez 10h bo akurat mam taką zachciankę w dany dzień lub babcia mnie odwiedzi i będzie katować wiadomości przez 5h a następnie dmuchać i chuchać żeby nic z tv się nie stało. Nigdy nie miałem oleda, nigdy nie miałem nawet tv z 4k więc na pewno zobaczę różnicę względem swojego obecnego modelu bez względu co wybiorę, natomiast głównie zależy mi na tym aby tv posłużył mi na lata, i jak już mam wydawać te 5-6tys to chcę kupić sprzęt porządny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi