Tomek Cz 0 Napisano 12 Lutego 2019 Witam ! ;)Chciałbym zakupić tv 4k - 55 cali - budżet - do 4000 zł.Możecie mi polecić jakieś tv warte uwagi ? Moje oko zainteresowało się tymi dwoma modelami:- LG 55sk8500 (tutaj mam obawy co do podświetlenia matrycy - słusznie? )- Samsung ue55nu8072 ( 42 i 52 to te same modele tylko inna dystrybucja, pilot i kolor ?) Zaznaczam, że z góry odrzucam tv z androidem .... Aktualnie mam mętlik w głowie - za dużo możliwości żeby wybrać coś sensownego ... :P warto kupić któryś z tej dwójki czy warto rozglądać się za jakimś innym modelem ?Pozdrawiam 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 13 m22. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 1,9 do 2,4 m3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1 lub 2 - czasami lecz rzadko 34. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? przeważnie na wprost - sporadycznie pod minimalnym kątem5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać na komodzie6. Jak słońce świeci w pokoju ? okno z roletami dzień-noc - zasłonięte przeważnie - promienie padają z boku tv z lewej strony - równolegle 7. Jaki masz obecnie telewizor ? LG 32 cale - stary LCD 8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 120Hz, przyzwoity HDR, 9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? dekoder cyfrowego polsatu, czasem laptop, głośniki Edifier11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4 - 612. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? nie mam określonej13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? tv sat, zdarzy się jakiś film, często piłka nożna14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak, youtube, netflix15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? tak - ps4 pro - weekendowo16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? zdecydowanie wieczorami i w nocy17. Preferencje co do wielkości? 55 cali18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? wolny system, smużenie i artefakty, podświetlenie tzw ' duszki'19. Preferencje co do marki ? brak20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4000 zł max 22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldo94 482 Napisano 12 Lutego 2019 W tym budżecie nic lepszego nie dostaniesz od tego samsunga NU80xx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek Cz 0 Napisano 12 Lutego 2019 8 minut temu, Waldo94 napisał: W tym budżecie nic lepszego nie dostaniesz od tego samsunga NU80xx Możesz mi potwierdzić czy różnice miedzy modelem 8042 , 8052 a 8072 to tylko inna dystrybucja i czysta kosmetyka w postaci innego pilota i innego koloru ramki ? Jak ze smużeniem w tym samsungu i jak wypada local dimming ? Co z wieczornym i nocnym oglądaniem ? Chodzi mi głównie o filmy i mecze piłki nożnej.... Czytałem też, że potrafi przyciemniać i rozjaśniać czasami ekran ? Prawda to ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach