Skocz do zawartości
  • 0
Damian Góra

samsung qled 55Q9Fn dziwny efekt hdr - biała poświata, konsola ps4

Pytanie

witam,

grając w gry obsługujące HDR zauważyłem, że drobne elementy takie jak trawa czy końcówki włosów bohaterów w grach dziwnie świecą. Pierwszy raz zauważyłem to grając w grę shadow of the tomb raider, gdzie Lara miała dziwnie błyszczące włosy.
Teraz mam przyjemność grać w red dead redemption 2 i tutaj niestety efekt hdr jest dużo gorszy. Trawa dziwnie błyszczy, końcówka ogona konia dziwnie się świeci itp. 
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem ? a może to jest normalny efekt i tak ma być ? 

nagrałem 4 filmy ukazujące problem (ujęcie z efektem hdr i ujęcie bez efektu hdr) :

Trawa bez efektu HDR:

Trawa z efektem HDR:

Koń Bez efektu HDR:

Koń z efektem HDR:

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam .

To nie jest normalny efekt ,miałem podobnie w Q9 .

W konsoli Xbox one X i ps4 pro po włączeniu opcji w telewizorze tryb gry i menedżer urządzeń zewnętrznych Uhd kolor 

Obraz robił się zbyt rozjasniony a efekt hdr był jak mleko .Nie było prawidłowych przejść między jasnymi i ciemnymi scenami .

Po wizycie serwisu okazało się , że moduł one Contec był uszkodzony fabrycznie. 

Po wymianie jest wszystko ok.

Mam nadzieję, że masz ustawione wszystko tak w tv ?

Samsung HDR: Menu->Picture->Picture Options->HDMI UHD Color->On-

Edytowane przez cureman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Dziękuję za odpowiedź. Tak opcje UHD kolor mam włączoną, nie mam nawet możliwości jej wyłączyć przy konsoli. 

Troszkę mnie nie pocieszyleś tą informacją. A problem z hdr objawiał Ci się tylko w grach, czy może na filmach też? 

Sprawdzałem też na innym kablu hdmi i niestety nie pomaga. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Niestety na filmach miałem identyczne problemy .Obraz nie był prawidłowo wyświetlany. BRAK czerni w filmach przy HDR ,wszystko było rozjasnione.Zalecam serwis .Telewizor za tyle pieniędzy ma wyświetlać obraz bez problemów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Sprawdźcie czy nie pomaga na to to samo rozwiązanie jak dla zjawiska "Pudrowe twarze" .

Czyli wchodzimy w opcje obrazu.
aktywujemy funkcję HDR+ (to takie sztuczne podbicie aby obraz wyglądał bardziej jak hdr)
Wykonujemy Reset ustawień obrazu.
deaktywujemy funkcję HDR+
ponownie Reset ustawień obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Pojawiło się info na necie,że HDR w RDR 2 jest zepsuty .Więc twój konekt box jest w porządku. Trzeba czekać na aktualizację gry .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Dnia 27.10.2018 o 23:00, cureman napisał:

Niestety na filmach miałem identyczne problemy .Obraz nie był prawidłowo wyświetlany. BRAK czerni w filmach przy HDR ,wszystko było rozjasnione.Zalecam serwis .Telewizor za tyle pieniędzy ma wyświetlać obraz bez problemów. 

wydaje mi się, że u mnie na filmach jest ok, chociaż nie jestem tego pewny. Czasami podczas oglądania filmów ekran zbyt bardzo się ściemnia, wygląda to tak jakby chciał się skupić na jednym punkcie i resztę wygasza. Gdyby nie to, że oglądam filmy z napisami to bym się nie zorientował, ale często jest tak, że praktycznie większość się ściemni i potem gdy wyskakują napisy to dopiero widzę całą scenę ;/ dziwne.. ale teraz testuję tryb filmowy i może tam będzie lepiej. 

A powiedz mi czy telewizor w grach też powinien wygaszać się dla czerni czy może jednak w trybie gra wygaszanie nie działa ? bo mam wrażenie, że u mnie czarne nie jest czarne podczas grania. 

Dnia 29.10.2018 o 09:51, adawro napisał:

Sprawdźcie czy nie pomaga na to to samo rozwiązanie jak dla zjawiska "Pudrowe twarze" .

Czyli wchodzimy w opcje obrazu.
aktywujemy funkcję HDR+ (to takie sztuczne podbicie aby obraz wyglądał bardziej jak hdr)
Wykonujemy Reset ustawień obrazu.
deaktywujemy funkcję HDR+
ponownie Reset ustawień obrazu.

witam, sprawdziłem ten sposób i niestety nie ma zastosowania w trybie gra ponieważ gdy gra automatycznie włączy tryb hdr to nie mogę włączyć tybu HDR+. Zresetowałem ustawienia obrazu i niestety jedyna zmiana to taka, że ekran jaśniej świeci . 

19 godzin temu, cureman napisał:

Pojawiło się info na necie,że HDR w RDR 2 jest zepsuty .Więc twój konekt box jest w porządku. Trzeba czekać na aktualizację gry .

mój problem występuje też w innych grach z obsługą HDR. 
Nagrałem też filmiki z UNcharted 4.  Zauważyłem, że ekran lekko migota podczas obsługi HDR i do tego gdy ruszam kamerą to całe te efekty świetlne przygaszają się. 

SPacer z HDR Uncharted 4 :

Panorama z HDR:

Co o tym sądzicie ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Dnia 31.10.2018 o 18:52, Damian Góra napisał:

witam, sprawdziłem ten sposób i niestety nie ma zastosowania w trybie gra ponieważ gdy gra automatycznie włączy tryb hdr to nie mogę włączyć tybu HDR+. Zresetowałem ustawienia obrazu i niestety jedyna zmiana to taka, że ekran jaśniej świeci . 

tą operację się robi bez włączonego trybu HDR w konsoli, playerze bluray itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Witam,

Mam dobrą wiadomość, problem został rozwiązany. Wszystkiemu winna była domyślnie ustawiona ostrość prawie na maxa w trybie gry. Wystarczyło obniżyć to do minimum i wszystko wróciło do normy. Na przyszłość każdy będzie wiedział. 

Co do serwisu samsunga to ich pomoc ogranicza się do aktualizacji oprogramowania, nie polecam. Zresztą po aktualizacji oprogramowanie tv łapie czasami zadyszkę. 

Mam jeszcze jeden problem teraz odnośnie oglądania filmów. W niektórych scenach np. koleś ma srebrną marynarkę w pionowe cienkie paski, to ta marynarka cała migocze. 

Podobnie jest w tych scenach, nagrałem filmiki w trybie dynamicznym ponieważ tutaj widać to najlepiej:

- tutaj film, chodzi o drugie ujęcie, widać jak skały na dole migoczą szczególnie w pierwszej sekundzie, niestety trudno jest to uchwycić kamerą. 

- tutaj trawa pod zwierzątkami dziwnie pulsuje

Czy ktoś wie o co może chodzić? W trybie film, jest to mało widoczne, ale jednak problem istnieje. 

Pozdrawiam 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
14 godzin temu, Damian Góra napisał:

Mam jeszcze jeden problem teraz odnośnie oglądania filmów. W niektórych scenach np. koleś ma srebrną marynarkę w pionowe cienkie paski, to ta marynarka cała migocze. 

Niestety to z marynarką jak i migotanie skał to efekt mory powstałej w wyniku niefrasobliwości twórcy pliku video.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Problem rozwiązany bo obniżyłes ostrość?  

Sorry ale kiedy wybieram tryb gry nie muszę obniżać żadnych parametrów. Z automatu powinno być wszystko dobrze .

Jeśli musisz korygować ustawienia to nie jest to normalny efekt .

Serio oglądasz filmy w trybie dynamicznym ? Szok jeśli tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
17 minut temu, cureman napisał:

Problem rozwiązany bo obniżyłes ostrość?  

Sorry ale kiedy wybieram tryb gry nie muszę obniżać żadnych parametrów. Z automatu powinno być wszystko dobrze .

Jeśli musisz korygować ustawienia to nie jest to normalny efekt .

Serio oglądasz filmy w trybie dynamicznym ? Szok jeśli tak.

Wszystko wygląda ok w trybie gry bez HDR, gdy włączę HDR to efekt jest widoczny na powyższych filmach. PO obniżeniu ostrości, która była ustawiona wysoko problem się rozwiązał. Sprawdź u siebie z ciekawości co się dzieje z obrazem w HDR przy wysokiej ostrości :)

Filmy oglądam w trybie film :) jak pisałem wyżej, w celu wykonania filmu z problemem użyłem trybu dynamicznego bo wtedy efekt jest najbardziej widoczny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Wybaczcie, że nie będę się przekopywać przez cały temat, ale wyświetlił mi się ten wpis ostatni cureman i tutaj chcę nawiązać: Ostrość gdy jest ustawiona zbyt wysoko przecież może uwypuklać nadmiernie wszystkie elementy do momentu, że powstają nawet artefakty i otoczki, których nie powinno być.

Domyślnie w Gra pewnie ostrość idzie na '50' i to za dużo, do 10-20 raczej się nic nie dzieje, ale 50+ zawsze wypada źle.

np.:
$

https://www.cnet.com/how-to/turn-down-your-tv-sharpness-control/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
1 minutę temu, Fjubens napisał:

Wybaczcie, że nie będę się przekopywać przez cały temat, ale wyświetlił mi się ten wpis ostatni cureman i tutaj chcę nawiązać: Ostrość gdy jest ustawiona zbyt wysoko przecież może uwypuklać nadmiernie wszystkie elementy do momentu, że powstają nawet artefakty i otoczki, których nie powinno być.

Domyślnie w Gra pewnie ostrość idzie na '50' i to za dużo, do 10-20 raczej się nic nie dzieje, ale 50+ zawsze wypada źle.

np.:
$

https://www.cnet.com/how-to/turn-down-your-tv-sharpness-control/

U mnie ostrość była na 10 i niestety w trybie hdr robiła się biała otoczka. Po obniżeniu na 5 problemu nie widać :)

Dalej zastanawia mnie to migotanie niektórych elementów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Dziwne bo U mnie na automatycznym ustawieniu trybu gra nic się nie dzieje złego..nic nie musiałem obniżać w ostrości. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
10 godzin temu, cureman napisał:

Dziwne bo U mnie na automatycznym ustawieniu trybu gra nic się nie dzieje złego..nic nie musiałem obniżać w ostrości. 

A domyślnie masz ostrość ustawioną na 10 w gra hdr? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi