Skocz do zawartości
neg

Manta DVD034 LORD HDMI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Drogą kupna nabyłem dzisiaj wymieniony w tytule odtwarzacz.
Czym tu się chwalić - zwłaszcza na tym forum, kolejna manta...
Jednak ja długo szukałem takiego odtwarzacza. Czyta wszystko jak leci "..nawet płyty chodnikowe..." ma skaler do 1080i, złącze komponent, VGA - monitorowe, HDMI, USB i port SD - sprawdziłem - [b]czyta filmy z kart SD - płynnie i elegancko.[/b] Nie wiem jak to jest w innych odtwarzaczach wyposażonych w te złącza ale dla mnie to bomba. DVD-RW to było średnio fajne rozwiązanie.
Ideał za ... hmm średnią kasę - 249 zł w Auchan.

[url="http://www.manta.tv/poland/produkt-296-10.html"]http://www.manta.tv/poland/produkt-296-10.html[/url] - pełen opis

Do tej pory używałem niezłej klasy DVD LG (scart-rgb) do odtwarzania DVD i Korr do Xvid (scart)
Od Korr'a wymagałem odtworzenia dosłownie wszystkiego co mu podam na tacę a od LG jakości. Teraz Manta pobiła oba na obu polach. Jeśli ktoś miał taki dylemat jak ja - czy jakość czy wszechstronność... Może ten post coś rozjaśni. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze jakby czytal .ts to bym pojechal od razu po niego :lol::);):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Za kilka dni dostane na moment egzemplarz do testów.
Napisz [b]neg [/b] czy jest możliwość wyłączenia skalera by ocenić co on daje, pewnie nie ma.
Jak dojdzie to porównam na proju do Emperora 3 , co daje skaler i hdmi.

Taniuch ale niezły. Edytowane przez apatch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='neg' post='38476' date='09.02.2007, 20:31 ']Witam.
Drogą kupna nabyłem dzisiaj wymieniony w tytule odtwarzacz.
Czym tu się chwalić - zwłaszcza na tym forum, kolejna manta...
Jednak ja długo szukałem takiego odtwarzacza. Czyta wszystko jak leci "..nawet płyty chodnikowe..." ma skaler do 1080i, złącze komponent, VGA - monitorowe, HDMI, USB i port SD - sprawdziłem - [b]czyta filmy z kart SD - płynnie i elegancko.[/b] Nie wiem jak to jest w innych odtwarzaczach wyposażonych w te złącza ale dla mnie to bomba. DVD-RW to było średnio fajne rozwiązanie.
Ideał za ... hmm średnią kasę - 249 zł w Auchan.

[url="http://www.manta.tv/poland/produkt-296-10.html"]http://www.manta.tv/poland/produkt-296-10.html[/url] - pełen opis

Do tej pory używałem niezłej klasy DVD LG (scart-rgb) do odtwarzania DVD i Korr do Xvid (scart)
Od Korr'a wymagałem odtworzenia dosłownie wszystkiego co mu podam na tacę a od LG jakości. Teraz Manta pobiła oba na obu polach. Jeśli ktoś miał taki dylemat jak ja - czy jakość czy wszechstronność... Może ten post coś rozjaśni. Pozdrawiam[/quote]

tak , tak manta :lol:
pochodzi pewnie jakies 2,3 tygodnie a potem do naprawy
przerabialem mante do divx-ow (prince 2 , emperora)-kompletny szajs,procent zwrotów tego sprzetu s sklepach typu tesco i auchan sięga ok 70%
TYLKO i wyłącznie FIRMOWE DVD z certyfikatem divx!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Robert Luczynski' post='38491' date='09.02.2007, 23:17 ']tak , tak manta :lol:
pochodzi pewnie jakies 2,3 tygodnie a potem do naprawy
przerabialem mante do divx-ow (prince 2 , emperora)-kompletny szajs,procent zwrotów tego sprzetu s sklepach typu tesco i auchan sięga ok 70%
TYLKO i wyłącznie FIRMOWE DVD z certyfikatem divx!!!!![/quote]

O taaaak! Cholera a u mnie przez rok imperator chodzi i jakos nie chce sie zepsuc, no! Obecnie podpiety do 24 calowego monitora, przez tuner av media box 9 po VGA z upscalem do 1280x768 (tunek daje taka opcje ;) i jechane... Taniej a mocarniej sie nie da. No tak ale dla kogos lubiacego znaczek na obudowie to herezja - problem w tym ze komponenty czesto, gesto dokladnie takie same.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='ein' post='38494' date='10.02.2007, 00:28 ']O taaaak! Cholera a u mnie przez rok imperator chodzi i jakos nie chce sie zepsuc, no! Obecnie podpiety do 24 calowego monitora, przez tuner av media box 9 po VGA z upscalem do 1280x768 (tunek daje taka opcje :lol: i jechane... Taniej a mocarniej sie nie da. No tak ale dla kogos lubiacego znaczek na obudowie to herezja - problem w tym ze komponenty czesto, gesto dokladnie takie same.[/quote]

witam

wyjatek potwierdzający regułę

polecam forum.divx.pl dział manta

kompententy moze i te same tylko montaż inny , do manty,korrow , wix i innych NIKT mnie nie przekona

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Robert Luczynski' post='38496' date='10.02.2007, 02:52 ']witam

wyjatek potwierdzający regułę

polecam forum.divx.pl dział manta

kompententy moze i te same tylko montaż inny , do manty,korrow , wix i innych NIKT mnie nie przekona

pozdrawiam[/quote]

to ja jestem drugim wyjatkiem. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No ja tez . Mam juz 2 mante i jest ok . Wiec panowie nie piszcie tak glupio ze 70 % jest zwotow bo to tez nie prawda mam znajomych w hipermarketach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='apatch' post='38488' date='10.02.2007, 00:49 ']Napisz [b]neg [/b] czy jest możliwość wyłączenia skalera by ocenić co on daje, pewnie nie ma.
Jak dojdzie to porównam na proju do Emperora 3 , co daje skaler i hdmi.[/quote]

No cóż. Nie ma funkcji "skaler on-off" ;-) Ale po HDMI jest możliwość wyboru rozdziałki. Jeśli ustawię na 576i i 1080i lub np 720p (50/60) to widać delikatną różnicę. Jednak tutaj cudów się nie spodziewałem. Spodziewałem się przedewszystkim poprawy jakości po przejściu ze Scart-RGB na HDMI. A tutaj mamy już widoczny skok jakości (tv 42 cale LCD ogladany najczęściej z 2.5 metra).

A do osób które twierdzą że markowy sprzet jest cacy a manty bee;-P
Mam mnóstwo znajomych którzy tak myślą. Niestety ale to fajni ludzie którzy mają dużo pieniędzy i mało wiedzy. Wiesz tacy co kupują na rynku buty adidasa za 300 zł kiedy na innym stoisku te samy buty z metką "noname" kosztują 9.99 zł ;-P I oni sa tego świadomi...
Właśnie oni też mają odtwarzacze DVD Pionner, Philips, Sony etc... Co więcej kupili je mimo że prosiłem aby do tego co chcą oglądać (filmy xvid z napisami) wybrali jakieś Manty, Korry czy Belwoody. Ale wiesz lans ;-P
A teraz co ? Teraz ja im opowiadam te filmy bo niestety te ich cudeńka ślicznie czytają oryginalne DVD ale już DVD+R z mnóstwem filmów w różnych formatach z róznymi napisami to dla nich loteria - któryś tam sie odpali ale nigdy nie wiedzą który.
Mój LG też niby odtwarzał DivX/XviD ... Wiem co markowy sprzert potrafi a zwłaszcza czego nie potrafi.
Jakość wykonania ? Właśnie odniosłem uszkodzona kamere samsunga - pochodziła 6 m-cy, Sony DVD które miałem (prawie półtora tysiaka...) rozpadło się po roku. TV Sony ? Ups... 2 tygodnie i zaczął na mnie syczeć ;-P
A mój Korr ? Posłużył mi w ekstremalnych warunkach (obsługiwany przez 2 latka i 7 latkę - wyobraź to sobie) łykał płyty tak zatłuszczone i brudne że dziwię się że nie zrobił sobie sam spięcia aby zakończyć tę nierówną walkę z dzieciakami.
Odtworzył tyle płyt z bajkami że teraz pojedzie za free do kolejnych znajomych i im będzie wiernie służył aż go nie zajeżdzą... Stanie obok "markowego divx" co im nic nie odtwarza z tego co im daje...
Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='neg' post='38501' date='10.02.2007, 11:29 ']No cóż. Nie ma funkcji "skaler on-off" ;-) Ale po HDMI jest możliwość wyboru rozdziałki. Jeśli ustawię na 576i i 1080i lub np 720p (50/60) to widać delikatną różnicę. Jednak tutaj cudów się nie spodziewałem. Spodziewałem się przedewszystkim poprawy jakości po przejściu ze Scart-RGB na HDMI. A tutaj mamy już widoczny skok jakości (tv 42 cale LCD ogladany najczęściej z 2.5 metra).

A do osób które twierdzą że markowy sprzet jest cacy a manty bee;-P
Mam mnóstwo znajomych którzy tak myślą. Niestety ale to fajni ludzie którzy mają dużo pieniędzy i mało wiedzy. Wiesz tacy co kupują na rynku buty adidasa za 300 zł kiedy na innym stoisku te samy buty z metką "noname" kosztują 9.99 zł ;-P I oni sa tego świadomi...
Właśnie oni też mają odtwarzacze DVD Pionner, Philips, Sony etc... Co więcej kupili je mimo że prosiłem aby do tego co chcą oglądać (filmy xvid z napisami) wybrali jakieś Manty, Korry czy Belwoody. Ale wiesz lans ;-P
A teraz co ? Teraz ja im opowiadam te filmy bo niestety te ich cudeńka ślicznie czytają oryginalne DVD ale już DVD+R z mnóstwem filmów w różnych formatach z róznymi napisami to dla nich loteria - któryś tam sie odpali ale nigdy nie wiedzą który.
Mój LG też niby odtwarzał DivX/XviD ... Wiem co markowy sprzert potrafi a zwłaszcza czego nie potrafi.
Jakość wykonania ? Właśnie odniosłem uszkodzona kamere samsunga - pochodziła 6 m-cy, Sony DVD które miałem (prawie półtora tysiaka...) rozpadło się po roku. TV Sony ? Ups... 2 tygodnie i zaczął na mnie syczeć ;-P
A mój Korr ? Posłużył mi w ekstremalnych warunkach (obsługiwany przez 2 latka i 7 latkę - wyobraź to sobie) łykał płyty tak zatłuszczone i brudne że dziwię się że nie zrobił sobie sam spięcia aby zakończyć tę nierówną walkę z dzieciakami.
Odtworzył tyle płyt z bajkami że teraz pojedzie za free do kolejnych znajomych i im będzie wiernie służył aż go nie zajeżdzą... Stanie obok "markowego divx" co im nic nie odtwarza z tego co im daje...
Pozdrawiam.[/quote]

Hmm, podpisuje sie pod tym co napisałes w 100%
manta the best

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!
Dajcie spokój, kto dzisiaj ogłada filmy DviX i XviD, :lol:
Szkoda na to czasu i pieniędzy. Jeżeli chodzi o te odtwarzacze to w nich znajduje się najgorszy sort podzespołów i dużo plastiku. Markowe odtwarzacze różnią się miedzy innymi od tych pseudo odtwarzaczy, że posiadają selekcjonowane podzespoły i układu, które muszą spełniać określone parametry. Manta i inne, kupują na wagę układy elektroniczne, które nie spełniają żadnych norm i są montowane w tych urządzeniach. Faktycznie chodzi to, ale jak i jaka jest jakość obrazu z takich odtwarzaczy. Jest duża usterkowość i nie podlegają naprawie tylko ew. wymiana. Wiedzą o tym producenci i modlą się, aby wytrzymały okres gwarancji. Lepiej dołożyć trochę pieniędzy i kupić sprzęt markowy, posiadający serwis i gwarancje, że podzespoły są dobrej jakości. Proszę zwrócić uwagę na cenę odtwarzaczy Denona, są drogie, bo musza być drogie. Stosuje się w nich bardo drogie i nowoczesne rozwiązania techniczne a montowane w nich podzespoły są selekcjonowane i sprawdzane ich parametry. Te, które nie spełniają norm określonych przez firmę są po prostu odrzucane i sprzedawane chińczykom na wagę jako trzeci czy nawet czwarty gatunek.
Wiem, że tym tekstem naraziłem się właścicielom lub ew. nabywcom takiego sprzętu, ale taka jest prawda. ;)

Pozdrawiam,
Andrzej S.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='andsie1' post='38510' date='10.02.2007, 15:42 ']Dajcie spokój, kto dzisiaj ogłada filmy DviX i XviD, :lol:[/quote]

Założę się że filmów divx ogląda się kilka(kilkanasto?)krotnie więcej niż filmów z płytek DVD. Oczywiście mówimy cały czas o Polsce. A jakość jest zwykle bardzo porównywalna do DVD. Na TV CRT raczej nie do odróżnienia...

Inna sprawa że mogę się założyć że nie odróżniłbyś manty od denona na wyjściu HDMI 576i, bo niby czym ma się różnić obraz? ;) Mowa o obrazie a nie dźwięku. Proponuję ślepy test :D Czy może ktoś coś takiego zorganizować? Ja nie mam ani Manty ani Denona :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bez komentarza!!!!.

Pozdrawiam Andrzej S.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='andsie1' post='38510' date='10.02.2007, 13:42 ']... Proszę zwrócić uwagę na cenę odtwarzaczy Denona, są drogie, bo musza być drogie. ...[/quote]

Niestety, obawiam się, że właśnie o to najczęściej chodzi... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='andsie1' post='38520' date='10.02.2007, 15:07 ']Bez komentarza!!!!.

Pozdrawiam Andrzej S.[/quote]

I dobrze że bez komentarza bo co tu komentować kolega Sober napisał czystą prawdę <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Masz raję. W większości przypadków chodzi o pieniądze.
Jest to pozorna oszczędność. Na sprzęcie audio-video nie warto oszczędzać. To nie wróży nic dobrego. Same straty i do tego nie ta jakość. Przerabiałem ten temat i wyszedłem na tym jak „Zabłocki na mydle".
Nieraz warto trochę poczekać, dołożyć i kupić coś lepszego tym bardziej, że różnica w cenie nie jest taka duża, alb za podobną cenę kupić sprzęt używany.

Nie miałem zamiaru nikogo obrazić a tym bardziej wyśmiewać się.
To jest moja rada. Każdy zrobi jak uważa.

Pozdrawiam.
Andrzej S. Edytowane przez andsie1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawi mnie w tym odtwarzaczu 1 sprawa. Odtwarzacz ten czyta mpg4 wiec nasuwa mi się pytanie czy odtworzy on plik video na przykład hd-dvd rip 720p w mpg4. filmy tak skompresowane mieszczą się na 1 płytce DVD więc warto byłoby to sprawdzic. <_<;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='jajo9' post='38559' date='10.02.2007, 20:18 ']Ciekawi mnie w tym odtwarzaczu 1 sprawa. Odtwarzacz ten czyta mpg4 wiec nasuwa mi się pytanie czy odtworzy on plik video na przykład hd-dvd rip 720p w mpg4. filmy tak skompresowane mieszczą się na 1 płytce DVD więc warto byłoby to sprawdzic. <_<;)[/quote]

odtwarza mpg4 w rozdz do 720x576:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie wierze w to, że manta itp. sa takie same jak markowy sprzęt. Kiedyś kupiłem sobie mantę emperora, to był ten pierwszy model z możliwością czytania napisów txt. Potem szukałem amplitunera i okazało się, że mogę sobie kupić zestaw Yamahy z odtwarzaczem s550 taniej niż osbono amplituner z kolumnami. Na poczatku yamaha nie odtwarzała napisów, potem tylko srt, dopiero później pojawił się soft txt. Ale ja mojąmantę zdecydowałem się sprzedać zaraz gdy okazało się, że gdy nagram np 6 filmów divx na jedną płytę dvd to czytała tylko 4, a ostatnich dwóch nie. Yamaha widziała i czytała wszystkie. Niedawno teściowie dostali dvd firmy Wiwa, tez ma wszystkie mozliwe funkcje dla odtwarzacza DVD/Divx, ale co z tego gdy ma problemy z połowa płyt, nawet z tymi orginalnymi z gazet.
Wydaje mi się, że jeśli chodzi o elektronikę w tym tanim sprzęcie to nie trzeb asię martwić, ale wszystko co ruchome może sie szybko zużyyć. Nie wiem jak wygląda sprawa lasera w DVD ale domyślam się że w tych tanich nie jest on taki sam jak w tych markowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='psus' post='38600' date='11.02.2007, 13:18 ']Nie wierze w to, że manta itp. sa takie same jak markowy sprzęt.[/quote]

Nie sa takie same i dlatego ja np je polecam gorąco. Wiedze czerpię tak jak ty z doświadczeń a nie... z widzi "misie" jak ktoś tam powyżej

[quote]Kiedyś kupiłem sobie mantę emperora, to był [b]ten pierwszy model [/b][/quote]

jak sam zauważyłeś... Sprzęt nawet tani jest coraz nowocześniejszy. Między emperorem a lordem jest przepaść. jedyne czym sie nie różnią to marka.
Powiem inaczej... Właściwie zapytam.
Czy możesz kupić odtwarzacz DVD który czyta wszystko (divx,xvid,qpel,gmc) - daje obraz jak zyleta po HDMI, ma prologic II , ma usb i czytnik kart pamięci z których płynnie czyta filmy z napisami ?
Pokaz mi taki markowy sprzęt bo ja już nie rozumierm o czym mowa. Przecież potencjalna konkurencja jest jeszcze w lesie.
Nie pisze już o różnicy cen.
100 % i więcej - a to już nawet nie jest kpina z klienta...
----
Mój Korr stanął dzisiaj na połce u znajomych. Zdjąłem Phillipsa (czarny, slim - modelu nie zapamiętałem) z progressive scan i divx ultimate dumnie wypisnanym na pieknej obudowie. Poprosiłem o te płyty których nie mogli odtworzyć na tym MARKOWYM sprzecie. Korr łyknął płytkę i pieknie wyświetlił z napisami... Ojej... ;-)
Sprzedałem go za pęto wiejskiej kiełbasy. No coż to nie yamaha ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='neg' post='38634' date='11.02.2007, 18:42 ']... daje obraz jak zyleta po HDMI, ma prologic II , ma usb i czytnik kart pamięci z których płynnie czyta filmy z napisami ? ...[/quote]

no jestem pod wrazeniem !!! ProLogic II !!!
moj dvd tego nie ma i wlasnie dlatego posiadam amplituner ;) bo ztego co mowili znajomi to podobno od dekodowania dzwieku sa wlasnie amplitunery a dvd jak dla mnie moze miec nawet ProLogic XXIII

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='sawosz' post='38736' date='12.02.2007, 17:05 ']no jestem pod wrazeniem !!! ProLogic II !!!
moj dvd tego nie ma i wlasnie dlatego posiadam amplituner ;) bo ztego co mowili znajomi to podobno od dekodowania dzwieku sa wlasnie amplitunery a dvd jak dla mnie moze miec nawet ProLogic XXIII[/quote]

no i kogo to interesuje że twoje dvd czegoś tam nie ma ?
Kogo interesuje że znajomi musza ci tłumaczyć po co posiadasz amplituner ?
Nie odpowiedziałeś na pytanie, nie podałeś żadnych kontrargumentów a przedewszystkim niegrzecznie wyrwałes zdanie z kontekstu starając się naśmiewać z mojej wypowiedzi jak jakiś gimbus który wczoraj dostał neostradę i odkrył onetoskie komenty.
Przykre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Negoz' post='38744' date='12.02.2007, 20:48 ']no i kogo to interesuje że twoje dvd czegoś tam nie ma ?
Kogo interesuje że znajomi musza ci tłumaczyć po co posiadasz amplituner ?
Nie odpowiedziałeś na pytanie, nie podałeś żadnych kontrargumentów a przedewszystkim niegrzecznie wyrwałes zdanie z kontekstu starając się naśmiewać z mojej wypowiedzi jak jakiś gimbus który wczoraj dostał neostradę i odkrył onetoskie komenty.
Przykre.[/quote]

chcialem Ci delkiatnie uswiadomic ze zachwycasz sie badziewiem ale widze ze nie dociera ...
manta i inne takie firmy to dla mnei plastic do ktorego najlepiej sie nie dotykac zeby sie nie rozsypal...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='psus' post='38600' date='11.02.2007, 11:18 ']Nie wierze w to, że manta itp. sa takie same jak markowy sprzęt. Kiedyś kupiłem sobie mantę emperora, to był ten pierwszy model z możliwością czytania napisów txt. Potem szukałem amplitunera i okazało się, że mogę sobie kupić zestaw Yamahy z odtwarzaczem s550 taniej niż osbono amplituner z kolumnami. Na poczatku yamaha nie odtwarzała napisów, potem tylko srt, dopiero później pojawił się soft txt. Ale ja mojąmantę zdecydowałem się sprzedać zaraz gdy okazało się, że gdy nagram np 6 filmów divx na jedną płytę dvd to czytała tylko 4, a ostatnich dwóch nie. Yamaha widziała i czytała wszystkie. Niedawno teściowie dostali dvd firmy Wiwa, tez ma wszystkie mozliwe funkcje dla odtwarzacza DVD/Divx, ale co z tego gdy ma problemy z połowa płyt, nawet z tymi orginalnymi z gazet.
Wydaje mi się, że jeśli chodzi o elektronikę w tym tanim sprzęcie to nie trzeb asię martwić, ale wszystko co ruchome może sie szybko zużyyć. Nie wiem jak wygląda sprawa lasera w DVD ale domyślam się że w tych tanich nie jest on taki sam jak w tych markowych.[/quote]

Nie ma co prowadzić takich rozważań. Manta jest tyle warta ile kosztuje i kropka. To tak samo jak sprzeczać się czy trabant to też samochód. Jedni będą twierdzić że jest to samochód inni że nie i zasadniczo wszyscy będą mieć rację ;) Wszystko zależy od punktu widzenia i kasy jaką chcemy wydać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi