Skocz do zawartości
kys_sobi

Połączenie kompa z amplitunerem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od niedawna mam całkiem niezłego kompa którego konfiguracja jest w moim podpisie, karta muzyczna na płycie ma wyjście optyczne i takim oto wyjściem powędrowałem do amplitunera Pioneer VSX-916S. Karta muzyczna ma sterowniki Realteka i w opcjach S/PDIF mam do dyspozycji 4 opcje częstotliwości próbkowania:
44,1 kHz
48 kHz
96 kHz
192 kHz

Po 1 przy przejściu z 44,1 lub 48 kHz na 96 kHz ucieka mi spory zakres basu ale może to przez to że mam głośniki 5.0 a nie 5.1 ;]
Po 2 przy 96 kHz niektóre mp3 nie działają ;[ ale to chyba jest spowodowane bitrate'm danego utworu muzycznego
Po 3 pomimo tego że amplituner obsługuje 192 kHz w 24bitach, przy ustawieniu w sterowniku karty 192 kHz w głośnikach jest cisza, bez względu na to jaki materiał jest puszczany, czy mp3 czy film DVD czy muza w DTSie.

Jak znacie jakieś rozwiązania tych trzech problemów to byłbym wdzięczny za podpowiedzi :rolleyes: pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
U mnie na płycie też jest karta Realteka. Próbowałem różnych konfiguracji, ale najlepiej gra 16bitów/48kHz. 96 i 192 grają, ale nie zawsze, a przy próbce 24 bitowej materiał 16 bitowy nie działa. 24 bitowe wyjście może być głównie stosowane przy DVD Audio. Dla większości materiału audio z PC najlepszy jest standard 16/48kHz.
Nie wiem za to dlaczego nie masz niskich tonów. U mnie na DSP Yamaha jest opcja wysyłania kanału 0.1 na głośniki przednie (przuy DD i DTS). Nie mam SW to stosuję drugie rozwiązanie. Przy dźwięku PCM nie powinno być róznicy. Sprawdź czy masz taką funckję spróbuje ją włączyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a ja mam inny problem
po instalacji nowego FFdshow nie mam głosu w centralnym, tzn jest lae jakies buczenie,
odinstalowąłem waszystko przecziściłem rejestry i jest dalej to samo, czy muszę zrobic beckup systemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='mkoma' post='45214' date='19.04.2007, 00:43 ']czy muszę zrobic beckup systemu?[/quote]
teraz robienie backupu mija się z celem, spróbuj przeinstalować od nowa sterowniki do dźwięku i później FFDshow

mój problem z kolei nie wiem nawet kiedy się pojawił ale od jakiegoś czasu oglądając filmy co jakieś np 10min jest zwieszka dźwięku na jakąś sekundę (cisza) i dalej idzie, nie wiem od czego to może być, co ciekawsze dzieje się tak i pod XP i pod Vistą którą mam na drugiej partycji ;) czy konieczny będzie formacik? mam nadzieję że nie :P może macie jakieś inne pomysły co to może być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi